E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προτείνουν τον Ντόναλντ Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης: «Κανείς δεν το αξίζει περισσότερο»

Χιλιάδες υπογραφές συγκέντρωσε η πρόταση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Ζιζέλ Πελικό

Δημοσίευση 5/3/2025 | 20:09

Προτείνουν τον Ντόναλντ Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης: «Κανείς δεν το αξίζει περισσότερο»

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ ανακοίνωσε σήμερα πως 338 είναι συνολικά οι υποψηφιότητες για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, χωρίς να αποκαλύψει βέβαια ονόματα. Διευκρινίζεται πως πρόκειται για 244 πρόσωπα και 94 οργανώσεις.

Ο αριθμός των φετινών υποψηφιοτήτων είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τις 286 της περυσινής χρονιάς. Παραμένει πάντως χαμηλότερος από το ρεκόρ των 376 υποψηφίων που είχαν προταθεί το 2016.

Σύμφωνα με το καταστατικό, η λίστα των υποψηφίων δεν δημοσιοποιείται παρά μόνο μετά την πάροδο 50 ετών. Ωστόσο, εκείνοι που προτείνουν κάποιον για Νόμπελ Ειρήνης δεν δεσμεύονται να μην αποκαλύψουν την ταυτότητα του υποψηφίου τους.

Ο αμερικανός βουλευτής Ντάρελ Άισα ανακοίνωσε τη Δευτέρα μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι προτείνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης, υποστηρίζοντας πως «κανείς δεν το αξίζει περισσότερο». Το γραφείο του βουλευτή διευκρίνισε αργότερα πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες του Τραμπ στη Μέση Ανατολή έκαναν τον Άισα να λάβει αυτήν την πρωτοβουλία.

Η υποψηφιότητα Τραμπ

Ωστόσο, η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει στις 31 Ιανουαρίου. Τα μέλη της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν υποψηφιότητες κατά την πρώτη συνεδρίαση, η οποία – σύμφωνα με το Ινστιτούτο – έγινε στις 28 Φεβρουαρίου.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο ουκρανός βουλευτής Ολεξάντρ Μερέσκο έχει προτείνει από τον περασμένο Νοέμβριο τον Ντόναλντ Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα αμέσως μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές.

Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει πυροδοτήσει εντάσεις με κάποιες επιλογές του – όπως τις διαβουλεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς την εκπροσώπηση του Κιέβου ή της ΕΕ –, καθώς και τις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Χιλιάδες υπογραφές συγκέντρωσε η πρόταση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Ζιζέλ Πελικό, η οποία έγινε σύμβολο για τα δικαιώματα των θυμάτων βιασμού στη διάρκεια της πολύκροτης δίκης που είχε παγκόσμια απήχηση.

Μέλη του νορβηγικού κοινοβουλίου γνωστοποίησαν ότι έχουν προτείνει επίσης τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον πάπα Φραγκίσκο.

Πέρυσι, το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo, ένα κίνημα επιζώντων από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, που διεξάγει εκστρατεία κατά της διάδοσης πυρηνικών όπλων αναδεικνύοντας με τις μαρτυρίες τους γιατί «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγίου Πνεύματος 2025: Πότε πέφτει το τριήμερο

Ελλάδα 03.05.2025
Τι ισχύει για τις αμοιβές την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση

Ελλάδα Χτες
Πώς μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα

Τραγωδία στην Κάρυστο: Γυναίκα άπλωνε τα ρούχα στο μπαλκόνι, έπεσε και σκοτώθηκε

Ελλάδα Χτες
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε την γυναίκα στο νοσοκομείο της Καρύστου με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι

Ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει το ΕΚΠΑ για την αιματηρή επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική

Ελλάδα Χτες
«Αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των δημόσιων Πανεπιστημίων από ομάδες κουκουλοφόρων που φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητοι» τονίζει το ΕΚΠΑ

Συναγερμός για τσουνάμι: Εκκενώνουν σπίτια σε Αργεντινή και ακτές της Χιλής μετά τον ισχυρό σεισμό

Κόσμος Χτες
Να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «για προληπτικούς λόγους» κάλεσαν τους κατοίκους οι αρχές

Fantapapa: Το online βιντεοπαιχνίδι που μπορεί να προβλέψει τον επόμενο πάπα

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 60.000 Ιταλοί εκτιμάται ότι παίζουν το Fantapapa

Ο Τραμπ μετονομάζει την 8η Μαΐου και την 11η Νοεμβρίου σε «Ημέρες της Νίκης»

Κόσμος Χτες
Η 8η Μαΐου, που γιορτάζεται ευρέως στη Δυτική Ευρώπη (η Ρωσία από την πλευρά της εορτάζει την ημέρα αυτή στις 9 Μαΐου), δεν είναι αργία στις ΗΠΑ

Νεκρή σε φωτιά στο σπίτι της η τραγουδίστρια Τζιλ Σομπούλ

Κόσμος Χτες
Από τις επιτυχίες της ξεχωρίζει το τραγούδι «I Kissed a Girl» του 1995, το οποίο θεωρείται ευρέως το πρώτο τραγούδι με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία που κατάφερε να κατακτήσει μία θέση στο Billboard Top 20

Κατερίνη: Μαρτυρικός ο θάνατος της 16χρονης Μάγια που δολοφονήθηκε από τον 17χρονο

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης ήταν με πρόγραμμα Erasmus στην Ελλάδα

Χτυπήθηκε πλοίο για τη Γάζα: Έλληνας καθηγητής στην αποστολή, πώς αντέδρασε η Κύπρος

Κόσμος Χτες
Καταγγελία της ΜΚΟ - Το πλοίο εξέδωσε σήμα SOS αφού χτυπήθηκε 17 ναυτικά μίλια ανατολικά της Μάλτας