E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θα το τραγουδάνε αύριο στην πορεία όλοι οι Έλληνες: Το τραγούδι μαθήτριας για τα Τέμπη που μελοποίησε καθηγήτριά της

Από ένα ποίημα, ένα τραγούδι για την οδύνη και τη μνήμη

Δημοσίευση 27/2/2025 | 21:33

Θα το τραγουδάνε αύριο στην πορεία όλοι οι Έλληνες: Το τραγούδι μαθήτριας για τα Τέμπη που μελοποίησε καθηγήτριά της

Η τραγωδία των Τεμπών συγκλόνισε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά της, ιδιαίτερα στη μαθητική κοινότητα. Από την πρώτη στιγμή, μαθητές σε όλη τη χώρα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων με συμβολικές δράσεις, καταλήψεις και δημιουργικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το πλαίσιο, γεννήθηκε το τραγούδι «Λευκά Τριαντάφυλλα», μια συγκινητική μουσική σύνθεση που δημιουργήθηκε από τη μαθήτρια Αδαμαντία Μαστρακούλη και μελοποιήθηκε από την καθηγήτριά της, Πηνελόπη Τζανετάκη.

Από ένα ποίημα, ένα τραγούδι για την οδύνη και τη μνήμη

Η έμπνευση για τη δημιουργία του τραγουδιού ήρθε μέσα από την ανάγκη να αποτυπωθεί ο πόνος των οικογενειών που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη μοιραία σύγκρουση των τρένων. Η Αδαμαντία Μαστρακούλη, μαθήτρια της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου, έγραψε το ποίημα σε ελεύθερο στίχο, μετά από παρότρυνση της φιλολόγου της, Εύας Σηφάκη, και στο πλαίσιο μιας σχολικής κατάληψης που είχε πραγματοποιηθεί στη μνήμη των θυμάτων.

Όπως η ίδια δήλωσε: «Τα λόγια του ποιήματος ήρθαν ως μία έμπνευση από όσα ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα για το τραγικό δυστύχημα. Ήθελα να δείξω σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά, τους συγγενείς και τους φίλους τους πως δεν είναι μόνοι και πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με ενσυναίσθηση. Πραγματικά, δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι να χάνεις το παιδί σου, όχι μόνο επειδή είμαι μικρή, αλλά γιατί πιστεύω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος από αυτόν».

Η μουσική ως έκφραση συλλογικής μνήμης

Η καθηγήτρια μουσικής Πηνελόπη Τζανετάκη μελοποίησε το ποίημα, δημιουργώντας ένα τραγούδι που αποπνέει θλίψη, μνήμη και βαθιά συγκίνηση. «Το ποίημα της Αδαμαντίας ήταν για μένα τόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης, που η μουσική, η ενορχήστρωση και η μελωδία βγήκαν αβίαστα. Ήταν σαν να μίλησε αυτό το κείμενο στην ψυχή μου και η ψυχή μου να απάντησε με αυτή τη δημιουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τραγούδι αποτελεί έναν ύμνο στη μνήμη των θυμάτων και είναι αφιερωμένο σε όλους τους γονείς, φίλους και συγγενείς που βιώνουν την απώλεια. «Θα σας θυμόμαστε πάντα…», δηλώνει η δημιουργική ομάδα του τραγουδιού, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Δωρεάν ηχογράφηση και βιντεοκλίπ

Η παραγωγή του τραγουδιού υποστηρίχθηκε από τον ηχολήπτη και μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Βάσμαρη, ιδιοκτήτη του Studio Vasmaris, ο οποίος προσφέρθηκε να ηχογραφήσει και να δημιουργήσει το βιντεοκλίπ του τραγουδιού δωρεάν. «Με άγγιξε τόσο πολύ το τραγούδι που θέλησα να συμβάλω με τον δικό μου τρόπο. Ήταν ένα δώρο από την ψυχή μου», δήλωσε ο ίδιος.

Η κ. Τζανετάκη εξέφρασε την υπερηφάνεια της για το αποτέλεσμα, τονίζοντας τη σημασία της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών: «Έχω πει πολλές φορές πως όταν τα παιδιά δημιουργούν, γίνεται κάτι μαγικό. Κι εμείς οι μεγάλοι πρέπει να ‘μαστε εκεί, με τα μάτια της καρδιάς και της ψυχής, να αφουγκραζόμαστε όσα μας λένε και να στηρίζουμε τις προσπάθειές τους».

Ένα τραγούδι που θα συνοδεύει τη μνήμη

Οι στίχοι του τραγουδιού «Λευκά Τριαντάφυλλα» αποτυπώνουν τη θλίψη και την αίσθηση της απώλειας, ενώ παράλληλα στέλνουν ένα διαχρονικό μήνυμα μνήμης και σεβασμού. Στην κατακλείδα, η υπόσχεση της μαθητικής κοινότητας είναι ξεκάθαρη:

“Σας δίνουμε αυτή την υπόσχεση

28 του Φλεβάρη θα μένουμε πάντα σιωπηλοί

αφήνοντας λευκά τριαντάφυλλα

στην άκρη της ψυχής μας που θα κραυγάζει για πάντα, για πάντα…”

Το τραγούδι αυτό δεν αποτελεί απλώς μια καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά μια συγκινητική υπενθύμιση πως η τραγωδία των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί. Μέσα από τη μουσική και την ποίηση, η μνήμη των θυμάτων θα συνεχίσει να ζει και να εμπνέει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγίου Πνεύματος 2025: Ποιοι δουλεύουν και πώς αμείβονται ‑ Για ποιους είναι αργία

Ελλάδα Χτες
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωτών

Γάζα: To Madleen απαντά στο Ισραήλ ‑ «Δεν τρομοκρατούμαστε, είμαστε σε ειρηνικό, άοπλο σκάφος»

Κόσμος Χτες
«Αναμένουμε επίθεση, επικοινωνήστε με τα υπουργεία εξωτερικών των πολιτών που είναι στο πλοίο, απαιτήστε να προστατέψουν τους πολίτες τους – τώρα» γράφουν

Φωτιά στην Ύδρα ‑ Τοξικός καπνός στον αέρα

Ελλάδα Χτες
Καίει στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων

Δημήτρης Γιαννακόπουλος για Φουρνιέ: «Ο κάθε αθλητής μπορεί να κάνει ό,τι χειρονομία θέλει και να μην τιμωρείται;»

Αθλητικά Νέα Χτες
«Οι αποφάσεις αυτές βοηθάνε; Εγώ νομίζω δε βοηθάνε» σχολίασε ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Καιρός: Εκτοξεύεται στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος τη Δευτέρα

Καιρός Χτες
Από την Τρίτη θα υποχωρήσει η ζέστη

Πλοίο «Madleen»: Με εντολή Ισραήλ εμποδίζεται να φτάσει στη Γάζα

Κόσμος Χτες
Ανάμεσα στους επιβάτες του και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ο Τραμπ συγχαίρει την Εθνοφρουρά μετά από δύο ημέρες βίας στο Λος Αντζελες

Κόσμος Χτες
«Δε θα ανεχτούμε τις πορείες της Αριστεράς» το μήνυμα του Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε και στη δήμαρχο λέγοντας πως είναι «ανίκανη»

Εννέα γυναίκες κατά του Τζάρεντ Λέτο ‑ Οι κατηγορίες

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Τζάρεντ Λέτο φέρεται να φλέρταρε με ανήλικες, να έκανε σeξoυαλικά υπονοούμενα και να προέβη σε ακατάλληλες πράξεις

Ανακάλυψη ‑ ορόσημο: Βρέθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού, χρυσού και αργύρου των τελευταίων 30 ετών

Κόσμος Χτες
Η είδηση προκαλεί ήδη έντονο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα, τόσο επιστημονικά όσο και οικονομικά