E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σόκαρε πάλι ο Έλον Μασκ: «Ακυρώσαμε κατά λάθος τη χρηματοδότηση για τον Έμπολα», είπε γελώντας

Προέβλεψε ότι «η Αμερική θα χρεοκοπήσει»

Δημοσίευση 27/2/2025 | 08:17

Σόκαρε πάλι ο Έλον Μασκ: «Ακυρώσαμε κατά λάθος τη χρηματοδότηση για τον Έμπολα», είπε γελώντας

Προέβλεψε ότι «η Αμερική θα χρεοκοπήσει» χωρίς την προσπάθεια της ομάδας του να περικόψει τις δαπάνες σε όλη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ

Σε ένα προσωπικό σόου μετέτρεψε ο Έλον Μασκ τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τις ευλογίες του Ντόναλντ Τραμπ δείχνοντας για άλλη μια φορά τις διαθέσεις του και τον τρόπο που αντιμετωπίζει κρίσιμα θέματα. Τα όσα είπε σοκάρουν και προκαλούν πολλές αντιδράσεις.

Ο Έλον Μασκ πολυδισεκατομμυριούχος και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε να αποκαλύψει και μάλιστα γελώντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε, κατά λάθος, τη χρηματοδότηση προγράμματος για την αποτροπή της εξάπλωσης του εξαιρετικά θανατηφόρου ιού Έμπολα.

Ο κ. Μασκ, επικεφαλής της DOGE, επιτροπής που αναφέρεται στον πρόεδρο κι ανέλαβε να εισηγηθεί πελώριες περικοπές στις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους, αναγνώρισε πως έγιναν κάποια «λάθη», καθώς λύθηκαν χιλιάδες συμβάσεις εργασίας και τερματίστηκαν δεκάδες προγράμματα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν θα είμαστε τέλειοι, όμως όταν κάνουμε λάθος, θα το διορθώνουμε πολύ γρήγορα», διαβεβαίωσε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Παρά την ονομασία της επιτροπής του Λευκού Οίκου της οποίας ηγείται (κατά λέξη «υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας»), ο κ. Μασκ δεν είναι ούτε υπουργός, ούτε εκλεγμένος, ιδιότητες που εξ ορισμού συνεπάγονται νομικές και δεοντολογικές υποχρεώσεις.

Ως παράδειγμα για τα «λάθη» που μπορεί να γίνουν, ο Έλον Μασκ ανέφερε, γελώντας, πως «από ατύχημα» ακυρώθηκε η χρηματοδότηση προγράμματος για την αποτροπή της εξάπλωσης του Έμπολα μέσω της USAID.

«Νομίζω πως όλοι θέλουμε πρόληψη του Έμπολα. Έτσι, αποκαταστήσαμε αμέσως (τη χρηματοδότηση για) την πρόληψη του Έμπολα και δεν υπήρξε καμιά διακοπή», διαβεβαίωσε.

Ο Μασκ μίλησε για το πώς το ομοσπονδιακό έλλειμμα απειλεί τη σταθερότητα της Αμερικής, ωστόσο οι περικοπές που έχει κάνει θεωρούνται σταγόνα στον ωκεανό. Πάντως, ο ίδιος προέβλεψε ότι «η Αμερική θα χρεοκοπήσει» χωρίς την προσπάθεια της ομάδας του να περικόψει τις δαπάνες σε όλη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Όμως», επέμεινε, «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, αν θέλουμε να επιτύχουμε μείωση του ελλείμματος κατά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το οικονομικό έτος 2026».

«Αυτό απαιτεί να εξοικονομούνται 4 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, κάθε ημέρα, από τώρα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου», εξήγησε. «Αλλά μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε».

Ο Έμπολα, εξαιρετικά μολυσματικός ιός με υψηλή θνητότητα, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. Παρά τη διαβεβαίωση του κ. Μασκ πως η κυβέρνηση Τραμπ «αποκατέστησε» τη χρηματοδότηση του προγράμματος για την αποτροπή της εξάπλωσης του Έμπολα —με φόντο τη διάλυση της USAID—, οι ειδικοί δεν μοιάζουν να πείθονται. Είναι μάλλον χαρακτηριστικό πως ο Τζέρεμι Κονάινταϊκ, πρώην επικεφαλής του προγράμματος αντίδρασης στον Έμπολα στην υπηρεσία, χαρακτήρισε μέσω X τις δηλώσεις αυτές «φύλλο συκής».

«Απέλυσαν τους περισσότερους ειδικούς που είχαμε, χρεοκοπούν τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργαζόμασταν, απέσυραν τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, φίμωσαν τα CDC», απαρίθμησε. Απλώς προσπαθούν να «καλύψουν τα νώτα τους πολιτικά».

Στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ ρώτησε: «Είναι κανείς δυσαρεστημένος με τον Έλον»;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποδηλάτης «κόλλησε» πίσω από νταλίκα στην Εθνική Οδό: Κωμικοτραγικές εικόνες με τεχνική από την F1

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο αναβάτης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το slipstream της νταλίκας, μια τακτική που εφαρμόζουν οι πιλότοι των γκραν πρι

Νέα Υόρκη: Τρομακτικό βίντεο από έκρηξη σε σπίτι ‑ Το ωστικό κύμα εκτόξευσε αστυνομικούς

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ένας από τους αστυνομικούς ρωτά τους συναδέλφους του αν είναι καλά, καθώς προσπαθούν να συνέλθουν από την έκρηξη μέσα στα ερείπια.

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ακρωτηριασμό 5χρονου σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το 5χρονο παιδί ακρωτηριάστηκε στην πρώτη φάλαγγα του δείκτη του

«Ψεύτης ο Μαρτίνεθ»: Η σκληρή απάντηση Γιαννακόπουλου στον προπονητή της Βαλένθια

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
«Ούτε οι διαιτητές δεν αναφέρουν τίποτα, επειδή δεν συνέβη τίποτα. Το μόνο που συνέβη είναι ότι χάσατε 2-0 στο γήπεδό σας»

Λήγει σήμερα η προθεσμία των 60 ημερών για τον Τραμπ ‑ πλέον απαιτείται έγκριση Κογκρέσου για επιχειρήσεις κατά του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι τυχόν νέα πλήγματα θα φέρουν «επώδυνη» απάντηση

«Σε πάω στο τελευταίο σου ταξίδι»: Κηδεύεται σήμερα ο 13χρονος Κωνσταντίνος που έχασε τη ζωή του με πατίνι ‑ συγκλονίζουν τα λόγια των γονιών του

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και κάτοικοι της περιοχής θα αποχαιρετήσουν ένα παιδί που αγαπούσαν βαθιά

«Γ@μ@@@ παιδόφιλε»: Συγκλονίζει βίντεο με 3 εφήβους να χτυπούν 49χρονο μέχρι θανάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψεύτικο ραντεβού στα social media και η «παγίδα θανάτου» που έστησαν στον 49χρονο

Βοιωτία: Φωτιά σε εργοστάσιο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έχει σπεύσει και επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσεβστικής

«Αγλαΐτσα μας… καλό ταξίδι στο φως»: Πένθος στη Μεσαρά για τη 12χρονη που κατέληξε μετά από τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες

Επέστρεψαν σπίτι η μητέρα με τον 5χρονο που είχε αφήσει μόνο του ‑ «Πήγε επειγόντως στο νοσοκομείο» λέει ο δικηγόρος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε χτυπήσει το χέρι της και είχε ακατάσχετη αιμορραγία, είπε ο συνήγορός της , είχε ειδοποιήσει άνθρωπο να πάει σπίτι να μείνει με το παιδί

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»: Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στο αίτημα ΔΣΑ για παραίτηση Τζαβέλλα

Πολιτική Χτες
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων καταδικάζει την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για αίτημα εκτός κάθε συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενου πλαισίου