E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα βρήκαν Τραμπ‑Ζελένσκι: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον αυτή την Παρασκευή και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Δημοσίευση 26/2/2025 | 07:38

Τα βρήκαν Τραμπ‑Ζελένσκι: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες

Νωρίτερα και ευκολότερα από ό,τι αναμενόταν, επήλθε τελικά η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, σχετικά με την εκμετάλλευση των ορυκτών και των σπάνιων γαιών της ευρωπαϊκής χώρας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον αυτή την Παρασκευή και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπου αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία.

Η τελική έκδοση του κειμένου, που φέρει ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου και βρίσκεται στα χέρια των Financial Times, προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο το Κίεβο θα καταβάλει το 50% των εσόδων από τη μελλοντική εμπορευματική εκμετάλλευση των κρατικών ορυκτών πόρων, μεταξύ των οποίων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των σχετικών υπηρεσιών logistics. Το εν λόγω ταμείο θα επενδύσει σε έργα εντός της Ουκρανίας, ενώ εξαιρούνται οι πόροι που ήδη συμβάλλουν στα δημόσια έσοδα, όπως οι δραστηριότητες της Naftogaz και της Ukrnafta.

Είχε ήδη εγκριθεί η συμφωνία

Να σημειωθεί ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία είχε εγκριθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Εξωτερικών και διατύπωσαν την προοπτική να ταξιδέψει ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τις επόμενες εβδομάδες για μια τελετή υπογραφής με τον Τραμπ. «Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για τον πρόεδρο να συζητήσει ποια είναι η ευρύτερη εικόνα. Και στη συνέχεια, μετά από αυτό, θα μπορέσουμε να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η αντιπρόεδρος και υπουργός Δικαιοσύνης Όλγα Στεφανίσινα είπε στους FT ότι «η συμφωνία για τα ορυκτά αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου», υπονοώντας ότι η συμφωνία εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Το αρχικό σχέδιο – με τους απαιτητικούς όρους που είχε προτείνει ο Τραμπ ως αντάλλαγμα για την στρατιωτική και χρηματοοικονομική βοήθεια μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 – προκάλεσε οργή στο Κίεβο. Μετά την απόρριψη του αρχικού κειμένου από τον πρόεδρο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ τον χαρακτήρισε «δικτάτορα», ενώ κατηγόρησε ευθέως το Κίεβο πως ευθύνεται για την έναρξη του πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, κατά τη συνέντευξή Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο με κύριο ζήτημα τις σπάνιες γαίες και τα ορυκτά «αυτή ή την άλλη εβδομάδα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κούρεψε τη 16χρονη κόρη της επειδή ήταν άτακτη: Στο αυτόφωρο 33χρονη μητέρα στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη και ο 19χρονος γιος της

Ελλάδα 12.03.2026
Η 16χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τέθηκε σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης

Ισχυρός σεισμός στην Ευρυτανία

Ελλάδα 12.03.2026
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα

Τι ζητούν το Ιράν και οι ΗΠΑ για να λήξει ο πόλεμος

Κόσμος 12.03.2026
Το Ιράν ζητά αναγνώριση δικαιωμάτων και διεθνείς εγγυήσεις, οι ΗΠΑ απαιτούν πλήρη υποταγή και η ειρήνη μοιάζει πιο μακρινή από ποτέ

Τουρκικό υπουργείο Αμυνας για Patriot στην Κάρπαθο: «Παράνομες ενέργειες, έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα»

Ελλάδα 12.03.2026
Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων με αφορμή την συστοιχία Patriot που έχει αναπτυχθεί στην Κάρπαθο, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε η Κύπρος

Γυναίκες στα χακί: Εθελοντική στράτευση για ηλικίες 20‑26 ετών, τα κριτήρια και οι παροχές

Ελλάδα 12.03.2026
«Η ευθύνη για την πατρίδα αφορά όλους» είναι το μήνυμα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού - Έως τις 31 Μαρτίου οι αιτήσεις

Η Ελλάδα εξετάζει την απαγόρευση της μπούρκας – Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ελλάδα 12.03.2026
Στο τραπέζι η πιθανότητα ρύθμισης για τη μπούργκα και τη νικάμπ στην Ελλάδα

Μέση Ανατολή: Καρέ καρέ η διάσωση του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου Zefyros που χτυπήθηκε στον Περσικό Κόλπο

Κόσμος 12.03.2026
Σε βίντεο που έρχονται στο φως διακρίνονται τα σωστικά συνεργεία να βοηθούν τους ναυτικούς του Zephyros να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο

Μετρό: Κλείνει εκτάκτως στις 17:30 το απόγευμα ο σταθμός «Σύνταγμα»

Ελλάδα 12.03.2026
Η ΕΛ.ΑΣ προχωρά στο κλείσιμο σταθμών του μετρό κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης.

Η Πιονγκγιάνγκ δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει την κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν να πυροβολεί με πιστόλι

Κόσμος 12.03.2026
«Καλλιεργούν την εικόνα μιας ισχυρής και επιβλητικής διαδόχου» λέει ειδικός

Ο σεφ του Noma της Κοπεγχάγης ζήτησε συγγνώμη και αποσύρεται μετά τις καταγγελίες

Κόσμος 12.03.2026
Kατηγορείται για χτυπήματα στους υπαλλήλους, ταπείνωση και απειλές για απέλαση

«Ο Διάβολος είναι νεκρός»: Μυστήριο με τον θάνατο του διοικητή της Μπασίτζ που μισούσαν εκατομμύρια Ιρανοί

Κόσμος 12.03.2026
Αν και ο Ασαντολάχ Μπαντφάρ θεωρείται νεκρός, υπάρχει σύγχυση ως προς το πώς έχασε τη ζωή του - Ως επικεφαλής της παραστρατιωτική οργάνωσης θεωρείται υπεύθυνος για την αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων