E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παρέμβαση εισαγγελέα για την επίθεση κουκουλοφόρων στον πρόεδρο του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ

Η επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής

Δημοσίευση 21/2/2025 | 15:45

Παρέμβαση εισαγγελέα για την επίθεση κουκουλοφόρων στον πρόεδρο του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ

Στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας θα βρεθεί η επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Νοτάρης από ομάδα κουκουλοφόρων την προηγούμενη Παρασκευη.

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αριστείδης Κορέας, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα έτσι ώστε να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας και άλλες τυχόν αξιόποινες πράξεις.

To χρονικό της επίθεσης


Σύμφωνα με τον καθηγητή στο ΕΚΠΑ η επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της προφορικής εξέτασης φοιτήτριας στο γραφείο του.

«Άνοιξε βίαια η πόρτα και εμφανίστηκε ομάδα 10-15 κουκουλοφόρων. Ξαφνιαστήκαμε και οι δύο από την εισβολή, αλλά προσπάθησα να "μετριάσω" την κατάσταση. Τι να θέλουν; "Αυτό (εννοείται που συμβαίνει) γιατί φέρνεις τους μπάτσους στο πανεπιστήμιο και κυνηγάς εργαζόμενους" μου είπε ένας» ξεκίνησε την περιγραφή του ο κ. Νοτάρης.

«Και αμέσως άρχισε η επίθεση. Ένας κρατούσε ένα δοχείο με κόκκινη μπογιά, άλλοι είχαν αυγά στα χέρια. Εκείνος με τη μπογιά την εκσφενδόνιζε σε όλο τον χώρο. ΟΙ άλλοι πετούσαν τα αυγά. Η φοιτήτρια ήταν έντρομη» συνεχίζει ο πρόεδρος του τμήματος των Μαθηματικών.

«Όταν τελείωσαν τα "πυρομαχικά", άρχισαν να διαλύουν το γραφείο. Έσπασαν υπολογιστές, οθόνες, πέταξαν τα χαρτιά κάτω» κατέληξε στην Καθημερινή για την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Νοτάρης.

Την ίδια ημέρα, μάλιστα, έγινε επίθεση και στη γραμματέα των τομέων του τμήματος με τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος Μαθηματικών να ανακοινώνει αποχή από τα μαθήματα προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη.

Από όσα άκουσε ο κ. Νοτάρης, εκτιμά ότι η επίθεση έγινε για τη στάση του όσον αφορά την κατάληψη ενός κυλικείου και δύο μικρών κενών χώρων σε κοινόχρηστο αίθριο χώρο, τους οποίους ο ίδιος ήθελε να απελευθέρωσει.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Γεράσιμου Σιάσου, μετά το επεισόδιο έγιναν από την πρώτη στιγμή όλες οι απαραίτητες ενέργειες: Καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία, αύξηση της φύλαξης στο Μαθηματικό Τμήμα ενώ διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Όπως σημειώνουν κύκλιοι του υπουργείου Παιδείας «στο σύνολο των ΑΕΙ η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι δεδομένη. Στο ΕΜΠ για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση δεν υπάρχει πια καμία ενεργή κατάληψη καθώς το απόστημα αυτό σπάει μέσα από διαρκείς κλήσεις και παρεμβάσεις της αστυνομίας όπου χρειαστεί από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις πρυτανικές αρχές».

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έσπασε νομοθετικά το απόστημα της ανομίας στα πανεπιστήμια και άνοιξε το δρόμο για την εξάλειψη αντίστοιχων περιστατικών. Με τον ίδιο συστηματικό τρόπο θα συνεχίσουμε» προσθέτουν οι κύκλοι του υπουργείου Παιδείας.

Η ανακοίνωση του τμήματος Μαθηματικών


Μετά τα απαράδεκτα περιστατικά της εισβολής και επίθεσης ομάδας κουκουλοφόρων στο γραφείο του Προέδρου του Τμήματος Μαθηματικών και της θρασύδειλης επίθεσης στη γραμματέα των Τομέων, τα οποία έλαβαν χώρα την Παρασκευή 14/2, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος αποφάσισαν να προβούν σε αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα την Τετάρτη 19/2 και την Πέμπτη 20/2. Η συμβολική αυτή κίνηση έχει ως στόχο την ανάδειξη των σοβαρότατων ζητημάτων του ελλείμματος ασφάλειας και της δυσχερούς κατάστασης των υποδομών του Μαθηματικού Τμήματος, γεγονότα που υποβαθμίζουν τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού καθώς και τις συνθήκες φοίτησης των φοιτητών στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρή 24χρονη που έπεσε από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρθηκε νεκρή στο Τζάνειο νοσοκομείο

Νεκρή φάλαινα στη Δανία: Εξετάζουν αν είναι ο «Τίμι» που συγκίνησε τη Γερμανία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νεκρή μεγάπτερη φάλαινα εντοπίστηκε κοντά στο Ανχολτ της Δανίας, με τις αρχές να εξετάζουν αν πρόκειται για τον «Τίμι», τη φάλαινα που διασώθηκε από γερμανική παραλία και αφέθηκε στη Βόρεια Θάλασσα

Δείτε βίντεο: Θεατής προσπαθεί να ρίξει ποδηλάτες του Giro d` Italia στην άσφαλτο για να γίνει viral

E-Daily 3.Left Χτες
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του Giro d` Italia όταν ο δράστης με έναν ακόμη επιχείρησαν να σπρώξουν και να ρίξουν ποδηλάτες εν μέσω του αγώνα, προκειμένου να το ανεβάσουν στα social media

Eurovision: Αν η Φινλανδία κερδίσει, το Ισραήλ την έβαψε

E-Daily 3.Left Χτες
Συναγερμός στην ισραηλινή αποστολή μπροστά στο ενδεχόμενο φινλανδικής νίκης

Ανατριχιαστικές καταγγελίες από την μυστική οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον: «Ήταν τέρας, μας κακοποιούσε 25 χρόνια»

E-Daily 3.Left Χτες
Τέσσερα αδέλφια υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα πολυετούς σeξουαλικής κακοποίησης και χειραγώγησης από τον «βασιλιά της ποπ» ήδη από την παιδική τους ηλικία

Μαρουσάκης: Διήμερο έντονης κακοκαιρίας, με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο γνωστός μετεωρολόγος κάνει λόγο για δύο κύματα κακοκαιρίας το επόμενο εικοσιτετράωρο στη χώρα

Επεισόδια στην Ευελπίδων με «υπερασπιστές» των ληστών της Τιθορέας: Στη φυλακή και οι 6 μετά τις απολογίες τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 11 ληστείες

Τραγικό τέλος για 22χρονη διακοσμήτρια στις ΗΠΑ, την σκότωσε με όπλο ο πατέρας του συντρόφου της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 54χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας - Η 22χρονη Γουίτνι μόλις είχε πιάσει τη δουλειά των ονείρων της

Θρήνος στην Ιταλία για τους πέντε που χάθηκαν σε κατάδυση 50 μέτρων σε σπηλιά στις Μαλδίβες: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η καθηγήτρια Μοντεφαλκόνε, η 23χρονη κόρη της, δύο φοιτητές της και ένας δύτης βούτηξαν σε βάθος 50 μέτρων για να μπουν σε υποβρύχια σπηλιά μήκους 260 μέτρων

«Ο φόβος κυριαρχεί, παραωρίμασε το αντράκι μου» λέει η μητέρα του μικρού Νικόλα που νίκησε τον καρκίνο

Ελλάδα Χτες
Ο μικρός Νικόλας δέχθηκε την ερώτηση της μητέρας του σχετικά με το τι θα κάνει από δω και πέρα με τον πιτσιρικά να εξομολογείται πως θέλει... να φάει ελεύθερα

Ξέσπασμα του Χέιζ Ντέβις στα social media: Η φωτογραφία του Γιαννακόπουλου και το «κάποιοι να προσέχουν τι λένε»

E-Daily 3.Left Χτες
Ο άσος του Παναθηναϊκού ανέβασε μια μεγάλη συλλογή με φωτογραφίες και βίντεο - Τα μαθήματα ελληνικών, το σχόλιο για τα ταξίδια του και τα γνωμικά