E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Doggerland: Η βυθισμένη γη που ένωνε την Ευρώπη με την Αγγλία

Πως βρέθηκε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/2/2025 | 00:38

Doggerland: Η βυθισμένη γη που ένωνε την Ευρώπη με την Αγγλία
@wikipedia.org

Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται στην επιφάνεια. Κοιτάζοντας την περιοχή μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και της ανατολικής ακτής της Μεγάλης Βρετανίας, πιθανότατα δεν μαντέυετε ότι θα ήταν κάτι άλλο από μια μεγάλη έκταση με ωκεάνια νερά.

 Αλλά περίπου πριν από 12.000 χρόνια, καθώς η τελευταία μεγάλη εποχή των παγετώνων έφτανε στο τέλος της, η περιοχή ήταν πολύ διαφορετική. Αντί για τη Βόρεια Θάλασσα, η περιοχή ήταν μια σειρά από λόφους με ήπια κλίση, ελώδεις περιοχές, δασώδεις κοιλάδες και βαλτώδεις λιμνοθάλασσες: η Doggerland.

Μεσολιθικοί άνθρωποι κατοικούσαν στην Doggerland. Οι αρχαιολόγοι και οι ανθρωπολόγοι λένε ότι οι Doggerlanders ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που μετανάστευαν με τις εποχές, ψάρευαν, κυνηγούσαν και μάζευαν τρόφιμα όπως φουντούκια και μούρα.

Με την πάροδο του χρόνου, η Doggerland πλημμύριζε σιγά σιγά. Το νερό που προηγουμένως ήταν κλειδωμένο στους παγετώνες και τα στρώματα πάγου, άρχισε να λιώνει, πνίγοντας τη Doggerland. Πριν από περίπου 6.000 χρόνια, οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να μεταβούν σε υψηλότερα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής Βρετανίας και της Ολλανδίας.

Τα στοιχεία της νομαδικής παρουσίας των Doggerlanders μπορούν να βρεθούν ενσωματωμένα στον πυθμένα της θάλασσας, όπου οι σύγχρονοι ψαράδες βρίσκουν συχνά αρχαία οστά και εργαλεία που χρονολογούνται πριν από περίπου 9.000 χρόνια. Αυτά τα τεχνουργήματα έφεραν την βυθισμένη ιστορία της Doggerland στην προσοχή των Βρετανών και των Ολλανδών αρχαιολόγων και παλαιοντολόγων.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα δεδομένα σεισμικής έρευνας που αποκτήθηκαν κυρίως από εταιρείες πετρελαίου που πραγματοποιούν γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακατασκευάσουν ένα ψηφιακό μοντέλο σχεδόν 46.620 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε αυτό που έμοιαζε το Doggerland πριν πλημμυρίσει.

Όσοι μελετούν την περιοχή της Doggerland διαπιστώνουν ότι η κλιματική αλλαγή που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι της Μεσολιθικής εποχής είναι ανάλογη με τη δική μας. Οι μεσολιθικοί λαοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Doggerland λόγω της ανόδου του νερού που κατέκλυσε τους χαμηλούς οικισμούς τους. Οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι μια παρόμοια κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από μια ακτογραμμή σήμερα, εάν οι πολικοί πάγοι συνεχίσουν να λιώνουν με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Η ιστορία των ανθρώπων της Μεσολιθικής εποχής και της πατρίδας τους, της Doggerland, είναι προειδοποιητικές ιστορίες για τις συνέπειες μιας ραγδαίας ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Το λιώσιμο των παγετώνων ανάγκασε τους ανθρώπους τότε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τώρα η Doggerland, όπως η θρυλική Ατλαντίδα, είναι απλώς μια βυθισμένη γη και ένας ξεχασμένος πολιτισμός της Λίθινης Εποχής, με τα μόνα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπήρξε, να είναι χαλασμένα αντικείμενα και απολιθώματα των ανθρώπων της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έβαλαν όλους τους εργαζόμενους στον ίδιο χώρο και συνέβη κάτι που κανείς δεν περίμενε

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Τι συνέβη όταν οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν όλοι μαζί στα λεγόμενα open offices

Γιατί τα κουνούπια μοιάζουν να μην φοβούνται πια τα αντικουνουπικά;

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Η αλήθεια πίσω από το καλοκαιρινό παράπονο

Ποια πόλη ανακηρύχθηκε πρώτη σε κοριούς; Ποιες ελληνικές πόλεις βρίσκονται στη πρώτη τριάδα

E-Daily 1.Hero 18.06.2026
Νέα έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τους ευρωπαϊκούς προορισμούς με τα πολλά παράπονα

Πώς είναι η ζωή στις 5 πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου το 2026

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης (Global Peace Index), η παγκόσμια σταθερότητα παρουσιάζει κάμψη για 12η συνεχή χρονιά

Η προφητεία του Στίβεν Χόκινγκ για το τέλος του κόσμου, φαίνεται να επαληθεύεται

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Στην ομιλία του στη σύνοδο WE της Tencent το 2017

Τι είναι ο... πυρετός της μπλε κουκίδας που τρομοκρατεί τη μουσική βιομηχανία

E-Daily 3.Left Χτες
Γιατί ακυρώνονται τόσες συναυλίες; Η κρυφή κρίση που χτυπά τη μουσική βιομηχανία

Πόσες ακόμη; Η Ελλάδα μετρά ήδη 7 γυναικοκτονίες μέσα στο 2026 και ο εφιάλτης συνεχίζεται

E-Daily 3.Left Χτες
Από τις 19 γυναικοκτονίες του 2025 στις 7 που έχουν ήδη καταγραφεί φέτος. Κάπου ανάμεσα στους αριθμούς, υπάρχουν γυναίκες που δεν πρόλαβαν να ζήσουν.

Πως προέκυψε ο όρος σκυλάδικα για τα νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα;

E-Daily 3.Left Χτες
Οι εκδοχές για το πως βγήκε ο όρος

Explainer: Γιατί δεν γεννιούνται πια παιδιά σε εκατοντάδες περιοχές της Ελλάδας;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η σιωπή στα μαιευτήρια της επαρχίας τρομάζει περισσότερο από τα στατιστικά

Η σιωπηλή επανάσταση των γυναικών στην Κίνα που αλλάζουν όλους τους κανόνες της ζωής τους

E-Daily 3.Left Προχτές
Το αντίστροφο αδιέξοδο και οι νέες πιέσεις