E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανικός στην Ουκρανία από την εκεχειρία που επαγγέλλεται ο Τραμπ ‑ Φόβοι για παραχωρήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις

Ανάλυση CNN

Δημοσίευση 16/2/2025 | 18:33

Πανικός στην Ουκρανία από την εκεχειρία που επαγγέλλεται ο Τραμπ ‑ Φόβοι για παραχωρήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις

Οι Ουκρανοί βλέπουν τις ελπίδες τους να ανακτήσουν τον έλεγχο των εδαφών που κατέχουν οι Ρώσοι να συντρίβονται - Ελάχιστοι εμπιστεύονται ότι ο Τραμπ θα διαπραγματευτεί με καλή πίστη.

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η Ουκρανία, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που συνομίλησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αυτήν την εβδομάδα και προανήγγειλε τη μεσολάβησή του για να υπάρξει εκεχειρία.

Όπως αναφέρει το CNN, η Ουκρανία πάντοτε αποκαλούσε «προσωρινά κατεχόμενα εδάφη» τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο και επέμενε ότι θα τις ανακτήσει. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «απίθανο» η Ουκρανία να πάρει πίσω μεγάλο μέρος των κατεχόμενων εδαφών της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που προτίθεται να διεξαγάγει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ έγινε μετά από 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του. Λίγοι στην Ουκρανία θεωρούν ότι ο Τραμπ θα διαπραγματευτεί με καλή πίστη.

Αμφισβητούν ότι ο Πούτιν θέλει ειρήνη

Η Yuliya Kazdobina, εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής στο ουκρανικό think tank «Prism» ανέφερε στο CNN ότι δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης θέλει ειρήνη.

Η εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι η Ρωσία έχει ρεκόρ παραβίασης συμφωνιών με την Ουκρανία, εδώ και δεκαετίες. «Το 1994, η Ουκρανία συμφώνησε να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα με αντάλλαγμα εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία ότι θα σέβονταν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το 2015, αφού προσάρτησε παράνομα την Κριμαία και πυροδότησε τη σύγκρoυση στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα υπέγραψε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μόνο και μόνο για να την παραβιάσει επανειλημμένα και στη συνέχεια να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβoλή στην Ουκρανία επτά χρόνια αργότερα», είπε. Η Kazdobina δήλωσε στο CNN ότι η Ρωσία είναι διπρόσωπη: «Μπορεί να το παίζει καλή, αλλά όταν πρόκειται να κάνει πραγματικά παραχωρήσεις και να κάνει ειρήνη, ποτέ δεν το κάνει».

Τι λέει το Κίεβο

Μετά την ανακοίνωση της επικοινωνίας Τραμπ – Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η χώρα του δε θα δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα συνάψουν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία, χωρίς να συμμετέχει το Κίεβο.

«Ως ανεξάρτητη χώρα, απλά δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία συμφωνία χωρίς εμάς. Και το διατυπώνω αυτό πολύ ξεκάθαρα στους εταίρους μας. Δε θα δεχθούμε καμία διμερή διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς εμάς» είπε χαρακτηριστικά και παραδέχθηκε ότι το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε πρώτα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ήταν «ευχάριστο».

Ανάλογες απόψεις έχουν και οι Ουκρανοί. Ο φοιτητής Ναζάρ Βολοσένκο δήλωσε ότι κάθε συνομιλία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια επιπλέον εδαφών θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

«Μπορεί να μείνουμε χωρίς τα προσωρινά κατεχόμενα σήμερα εδάφη, χωρίς τμήματα της περιοχής Χερσώνας, της περιοχής Ζαπορίζια και της πολύπαθης Κριμαίας», είπε. «Πρέπει να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει δικαιωματικά», ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν σήμερα σχεδόν το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, από το περίπου 7% που είχε υπό τον έλεγχό της πριν την εισβoλή. Επίσης, εκτιμάται ότι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1 εκατομμύριο παιδιά, ζουν υπό ρωσική κατοχή, σε μια κατάσταση που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει ως «ζοφερή για τα ανθρώπινα δικαιώματα», καθώς καταπνίγεται η αντιπολίτευση, ενώ γίνονται καταγγελίες για στοχοποίηση κοινοτήτων ή ατόμων που η Μόσχα θεωρεί ότι αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία εκρωσισμού.
Επικίνδυνο προηγούμενο

Ο οικονομικός σύμβουλος Oleksandr Sokhatskyi δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει πως οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι απαράδεκτη εάν τα σύνoρα της Ουκρανίας αλλάξουν από αυτά που ήταν πριν από τον πόλεμο, συνεκτιμώντας και τον παράγοντα του ανθρωπίνου κόστους.

«Δεδομένου του πόσα θύματα είχε ήδη αυτός ο πόλεμoς και για να τελειώσει με τους όρους κάποιου άλλου… τότε γιατί πέθαναν αυτοί (οι Ουκρανοί στρατιώτες) και γιατί υπερασπίστηκαν αυτά τα εδάφη;», είπε.

Επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης του Ντόναλντ Τραμπ είναι και οι στρατιωτικοί, που βρίσκονται στις γραμμές του μετώπου. Για επικίνδυνες συνέπειες προειδοποίησε ο διοικητής τάγματος της 66ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας.

«Θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο και θα δείξει στη Ρωσία ότι μπορεί να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα, να καταλάβει το έδαφός της και να το κάνει δικό της ατιμώρητα στο μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλες μικρότερες χώρες που βρίσκονται κοντά της.

Ο Πούτιν έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφείς τους στόχους του: Θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου των ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας. Αλλά πολλοί στην Ουκρανία ανησυχούν ότι, ακόμη και αν αρχικά συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, τελικά θα υποκινήσει περαιτέρω μάχες για να επιτύχει το τελικό του παιχνίδι.

«Κανείς και τίποτα δε θα σταματήσει τον Πούτιν από το να μας επιτεθεί ξανά και να καταλάβει άλλη μια ή περισσότερες περιοχές. Αν η Ευρώπη και η Αμερική δεν μας βοηθήσουν, τότε η σύναψη ειρήνης τώρα πιθανότατα θα οδηγήσει σε πόλεμο σε λίγα χρόνια», δήλωσε ο Sablyn.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκαριστικό βίντεο: Σκιέρ τραβά selfie δευτερόλεπτα πριν κατακρεουργηθεί από λεοπάρδαλη του χιονιού

Κόσμος 01.02.2026
Δεν έλαβε υπόψιν τις προειδοποιήσεις των αρχών για τη θέαση των αρπακτικών στην περιοχή

Μαύρη μέρα στην Αττάλεια: 16 νεκροί σε δύο σοκαριστικά τροχαία με διαφορά λίγης ώρας

Κόσμος 01.02.2026
Λεωφορείο έπεσε σε χαντάκι με απολογισμό 8 νεκρούς, ενώ λίγο αργότερα, μετωπική σύγκρουση ΙΧ, προκάλεσε έξι θανάτους

Σοβαρές πλημμύρες σε Λάρισα και Σπάτα – Δρόμος και θάλασσα έγιναν ένα στον Αγιόκαμπο – Νέα «κόκκινη προειδοποίηση»

Ελλάδα 01.02.2026
Σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας - Ανατολικά κατεθύνεται το μέτωπο

Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του Αλκη Καμπανού – «Και αν η σιωπή πονάει, εγώ θα σου μιλώ»

Ελλάδα 01.02.2026
Στη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, συγκλονιστική είναι η ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό της στο Facebook η μητέρα του

Αστυνομικός δέχτηκε επίθεση με σφυρί κατά την διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με διαδηλωτές

Κόσμος 01.02.2026
Βίντεο δείχνει έναν αστυνομικό, ο οποίος είναι πεσμένος στο έδαφος, να περικυκλώνεται και να δέχεται κλωτσιές και χτυπήματα με ένα σφυρί

Ξάνθη: Απορριμματοφόρο «βούλιαξε» στην άσφαλτο

Ελλάδα 01.02.2026
Στην Ξάνθη, απορριμματοφόρο όχημα βυθίστηκε στην άσφαλτο, προκαλώντας προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας

Βόλος: Νεαροί πέταξαν και ποδοπάτησαν προϊόντα «Βιολάντα» σε σούπερ μάρκετ ‑ Τρικάκια και συνθήματα

Ελλάδα 01.02.2026
Τρικάκια, συνθήματα και μπισκότα «Βιολάντα» στο πάτωμα

Ζευγάρι μήνυσε κλινική εξωσωματικής για εμφύτευση λάθους εμβρύου

Κόσμος 01.02.2026
Αγωγή κατά κλινικής στο Ορλάντο μετά τη γέννηση παιδιού που δεν είναι βιολογικά δικό τους

Οι γονείς του Αλκη Καμπανού άναψαν κεράκι στη Τούμπα για τους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

Αθλητικά Νέα 01.02.2026
Με αφορμή την τραγική συγκυρία με τον θάνατο των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ στο τραγικό δυστύχημα, που σημειώθηκε στη Ρουμανία, ο Αριστείδης Καμπανός έστειλε το δικό του μήνυμα

Αντριου ‑ Έπσταϊν: Δεύτερη γυναίκα καταγγέλλει πως την έστειλαν στη Βρετανία γι` αυτόν

Κόσμος 01.02.2026
Το θύμα – που ήταν τότε 20 ετών – οδηγήθηκε στη βασιλική κατοικία Royal Lodge για επαφή με τον Αντριου και μετά ξεναγήθηκε στο Μπάκινγχαμ

Καιρός: Σε εξέλιξη το πρώτο κύμα κακοκαιρίας ‑ Επτά περιοχές σε red code ‑ Μπαράζ κλήσεων στο 112

Καιρός 01.02.2026
Eπτά περιοχές βρίσκονται σε red code, ενώ δεκάδες πολίτες έχουν καλέσει το 112 για βοήθεια, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν μέχρι αργά το απόγευμα