E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ηχηρή παρέμβαση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή οικονομία: Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στον εαυτό της

Τα εσωτερικά εμπόδια της Ευρώπης ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/2/2025 | 16:24

Ηχηρή παρέμβαση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή οικονομία: Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στον εαυτό της

Την ανάγκη για ριζικές αλλαγές, προκειμένου να καμφθούν τα εμπόδια που γονατίζουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας επισημαίνει o Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του στους Financial Times, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει με επιτυχία δασμούς στον εαυτό της».

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρωθυπουργός της Ιταλίας, που έχει επιμεληθεί τη βαρυσήμαντη έκθεση του 2024 για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, επισημαίνει στο άρθρο του την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης και την προοπτική οι ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς, ενδεχόμενο που δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητα.

Ο Ντράγκι επισημαίνει δύο σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν την Ευρώπη σ' αυτή τη δύσκολη θέση. «Ο πρώτος είναι η μακροχρόνια αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς στην προσφορά, ιδίως τους υψηλούς εσωτερικούς φραγμούς και τα ρυθμιστικά εμπόδια. Αυτά είναι πολύ πιο επιζήμια για την ανάπτυξη από οποιουσδήποτε δασμούς θα μπορούσαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ».

«Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα εσωτερικά εμπόδια της Ευρώπης ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες» υπογραμμίζει ο «Σούπερ Μάριο», ενώ στο πιο καινοτόμο σκέλος των υπηρεσιών, το ψηφιακό, οι ρυθμιστικοί κανόνες εμποδίζουν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας. «Το κόστος συμμόρφωσης με τον GDPR, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι έχει μειώσει τα κέρδη για τις μικρές ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας έως και 12%».

Ο δεύτερος παράγοντας που εμποδίζει την Ευρώπη «είναι η ανοχή της στην επίμονα ασθενή ζήτηση». «Αυτό έχει επιδεινώσει όλα τα ζητήματα που προκαλούνται από τους περιορισμούς της προσφοράς. Μέχρι την κρίση, η εγχώρια ζήτηση ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη βρισκόταν κοντά στο μέσο του εύρους των προηγμένων οικονομιών. Ύστερα, έπεσε στον πάτο και έμεινε εκεί».

«Και οι δύο αυτές ελλείψεις -προσφορά και ζήτηση- προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την Ευρώπη. Είναι επομένως μέσα στις δυνατότητές της να αλλάξουν, με μία «ανυποχώρητη προσπάθεια για την άρση των περιορισμών προσφοράς» και «ανακατευθύνοντας τη ζήτηση πίσω στην εγχώρια αγορά».

Ο Ντράγκι καλεί ταυτόχρονα σε «μια πιο διορατική χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής, με τη μορφή υψηλότερων παραγωγικών επενδύσεων» αλλά, όπως επισημαίνει, «αυτό το μονοπάτι απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή νοοτροπίας. Μέχρι τώρα, η Ευρώπη είχε επικεντρωθεί είτε σε μεμονωμένους είτε σε εθνικούς στόχους χωρίς να υπολογίζεται το συλλογικό τους κόστος».

«Τα εσωτερικά εμπόδια είναι κληρονομιά εποχών που το εθνικό κράτος ήταν το φυσικό πλαίσιο δράσης. Αλλά είναι πλέον σαφές ότι η δράση με αυτό τον τρόπο δεν έχει προσφέρει ούτε ευημερία για τους Ευρωπαίους, ούτε υγιή δημόσια οικονομικά, ούτε καν εθνική αυτονομία, η οποία απειλείται από την πίεση από το εξωτερικό. Γι' αυτό χρειάζεται ριζική αλλαγή» καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες‑πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Κόσμος Χτες
Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ

Τραμπ: Προειδοποίηση σε Ιράν – «Αν δεν υπογράψει τη συμφωνία, θα ανατινάξουμε ολόκληρη τη χώρα»

Κόσμος Χτες
Η Τεχεράνη δεν έχει αποφασίσει προς το παρόν αν θα στείλει διαπραγματευτική ομάδα στο Πακιστάν, ο Τραμπ στέλνει Βανς, Γουίτκοφ και Κούσνερ

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 3‑0: Τον διέλυσε και αγκάλιασε το πρωτάθλημα

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ομάδα του Νίκολιτς είχε την απόλυτη υπεροχή του αγώνα και με αυτογκόλ του Κεντζιόρα και γκολάρα του Κοϊτά πήρε το τρίποντο

Πέθανε ο Νίκος Καραγεωργίου, ο ιδρυτής της «3 άλφα»

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 17 Απριλίου, ο Νίκος Καραγεωργίου ιδρυτής της «3 άλφα» και Α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς

Μυρτώ: Νέα πρόσωπα στο στόχαστρο για τον θάvατό – «Έπεσε θύμα κυκλώματος μαστροπείας» λέει ο πατέρας της

Ελλάδα Χτες
Η οικογένεια της Μυρτούς αμφισβητεί ευθέως τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε η 19χρονη με τον 66χρονο, γιαστημένο σχέδια μιλά ο πατέρας της

Τι απαντά ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στις φήμες ότι δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο

Πολιτική Χτες
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος διαψεύδει φήμες περί έλλειψης πανεπιστημιακού πτυχίου, δηλώνοντας ότι είναι απόφοιτος του ΕΑΠ και κάτοχος διπλώματος δημοσιογραφίας

Πικροδάφνη και άλλα τοξικά φυτά: Πόσο επικίνδυνα είναι τελικά σε σχολεία και δημόσιους χώρους

Ελλάδα Χτες
«Ναι» στην εγρήγορση αλλά «όχι» σε υπερβολές, επισημαίνεται στο μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας

Ιράν: Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις ‑ Ανανεώνει το οπλοστάσιό του ταχύτερα απ` ό,τι πριν τον πόλεμο

Κόσμος Χτες
Στο επεξεργασμένο βίντεο Ιρανός αξιωματούχος εμφανίζεται να επιθεωρεί υπόγεια εγκατάσταση πυραύλων, χωρίς να προσδιορίζεται η τοποθεσία

Αργία Πρωτομαγιάς: Πότε μεταφέρεται, τι ισχύει φέτος

Ελλάδα Χτες
Φέτος η Πρωτομαγιά πέφτει ημέρα Παρασκευή και δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους και μαθητές για μία ακόμα τριήμερη απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας

Γατάκι 6 εβδομάδων διασώθηκε από ένα δοχείο κόλλας ‑ «Το μόνο που θέλει είναι αγάπη»

Κόσμος Χτες
Χρειάστηκαν περίπου 7 ώρες για να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της κόλλας