E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ηχηρή παρέμβαση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή οικονομία: Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στον εαυτό της

Τα εσωτερικά εμπόδια της Ευρώπης ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/2/2025 | 16:24

Ηχηρή παρέμβαση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή οικονομία: Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στον εαυτό της

Την ανάγκη για ριζικές αλλαγές, προκειμένου να καμφθούν τα εμπόδια που γονατίζουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας επισημαίνει o Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του στους Financial Times, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει με επιτυχία δασμούς στον εαυτό της».

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρωθυπουργός της Ιταλίας, που έχει επιμεληθεί τη βαρυσήμαντη έκθεση του 2024 για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, επισημαίνει στο άρθρο του την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης και την προοπτική οι ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς, ενδεχόμενο που δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητα.

Ο Ντράγκι επισημαίνει δύο σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν την Ευρώπη σ' αυτή τη δύσκολη θέση. «Ο πρώτος είναι η μακροχρόνια αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς στην προσφορά, ιδίως τους υψηλούς εσωτερικούς φραγμούς και τα ρυθμιστικά εμπόδια. Αυτά είναι πολύ πιο επιζήμια για την ανάπτυξη από οποιουσδήποτε δασμούς θα μπορούσαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ».

«Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα εσωτερικά εμπόδια της Ευρώπης ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες» υπογραμμίζει ο «Σούπερ Μάριο», ενώ στο πιο καινοτόμο σκέλος των υπηρεσιών, το ψηφιακό, οι ρυθμιστικοί κανόνες εμποδίζουν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας. «Το κόστος συμμόρφωσης με τον GDPR, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι έχει μειώσει τα κέρδη για τις μικρές ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας έως και 12%».

Ο δεύτερος παράγοντας που εμποδίζει την Ευρώπη «είναι η ανοχή της στην επίμονα ασθενή ζήτηση». «Αυτό έχει επιδεινώσει όλα τα ζητήματα που προκαλούνται από τους περιορισμούς της προσφοράς. Μέχρι την κρίση, η εγχώρια ζήτηση ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη βρισκόταν κοντά στο μέσο του εύρους των προηγμένων οικονομιών. Ύστερα, έπεσε στον πάτο και έμεινε εκεί».

«Και οι δύο αυτές ελλείψεις -προσφορά και ζήτηση- προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την Ευρώπη. Είναι επομένως μέσα στις δυνατότητές της να αλλάξουν, με μία «ανυποχώρητη προσπάθεια για την άρση των περιορισμών προσφοράς» και «ανακατευθύνοντας τη ζήτηση πίσω στην εγχώρια αγορά».

Ο Ντράγκι καλεί ταυτόχρονα σε «μια πιο διορατική χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής, με τη μορφή υψηλότερων παραγωγικών επενδύσεων» αλλά, όπως επισημαίνει, «αυτό το μονοπάτι απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή νοοτροπίας. Μέχρι τώρα, η Ευρώπη είχε επικεντρωθεί είτε σε μεμονωμένους είτε σε εθνικούς στόχους χωρίς να υπολογίζεται το συλλογικό τους κόστος».

«Τα εσωτερικά εμπόδια είναι κληρονομιά εποχών που το εθνικό κράτος ήταν το φυσικό πλαίσιο δράσης. Αλλά είναι πλέον σαφές ότι η δράση με αυτό τον τρόπο δεν έχει προσφέρει ούτε ευημερία για τους Ευρωπαίους, ούτε υγιή δημόσια οικονομικά, ούτε καν εθνική αυτονομία, η οποία απειλείται από την πίεση από το εξωτερικό. Γι' αυτό χρειάζεται ριζική αλλαγή» καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

28χρονη travel blogger πέθανε από σφαίρα: Η τελευταία της ανάρτηση

Κόσμος Χτες
Μια 28χρονη travel blogger από τη Βραζιλία έχασε τη ζωή της από σφαίρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στη Βραζιλία

Αλκοόλ: Διαθέσιμα στα φαρμακεία τα self tests για τους οδηγούς

Ελλάδα Χτες
Είναι εύκολα στη χρήση και πωλούνται σε συσκευασία των δύο, με την τιμή να κυμαίνεται από τα 7 έως τα 8 ευρώ

Σενάριο τρόμου στις ΗΠΑ καθολικού κλεισίματος του εναέριου χώρου λόγω του shutdown

Κόσμος Χτες
Ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines, Σκοτ Κίρμπι, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στις κρατήσεις πτήσεων

ALCO: Στις 11,6 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, διαρκής αύξηση των αναποφάσιστων

Πολιτική Χτες
Δυόμισι μονάδες μέσα σε έναν μήνα ανέβηκε το ποσοστό των αναποφάσιστων

Ρωσία: «Ο στρατός μας προωθείται μέσα στην στρατηγική σημασίας πόλη του Ποκρόφσκ» – Διαψεύδει η Ουκρανία

Κόσμος Χτες
Ο λόγος που η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει την ουκρανική πόλη για περισσότερο από έναν χρόνο - Το σχέδιο του Κιέβου για να «ανακουφίσει» την άμυνά της

Υπόθεση «Σούντγκρεν»: «Ντροπή σου» ‑ Οργισμένη απάντηση και μήνυση του Βόλου στον Σουηδό

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Βόλος εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Ντάνιελ Σούντγκρεν κι υπέβαλε μήνυση κατά του Σουηδού.

Αυξήθηκαν οι πράξεις υιοθεσίας στη χώρα

Ελλάδα Χτες
301 πράξεις υιοθεσίας σημειώθηκαν στη χώρα το 2024

Ο δήμος που δίνει 3.000 ευρώ για την απόκτηση τρίτου παιδιού ‑ Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ελλάδα Χτες
Αυτός ο δήμος δίνει οικονομική ενίσχυση σε τρίτεκνες οικογένειες.

Σκάνδαλο με κούκλες του σeξ: Η Γαλλία απειλεί να πετάξει εκτός αγοράς την Shein

Κόσμος Χτες
Οι απειλές τις Γαλλίας έρχονται λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα του πρώτου φυσικού καταστήματος της Shein στο Παρίσι