E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ηχηρή παρέμβαση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή οικονομία: Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στον εαυτό της

Τα εσωτερικά εμπόδια της Ευρώπης ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/2/2025 | 16:24

Ηχηρή παρέμβαση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή οικονομία: Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στον εαυτό της

Την ανάγκη για ριζικές αλλαγές, προκειμένου να καμφθούν τα εμπόδια που γονατίζουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας επισημαίνει o Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του στους Financial Times, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει με επιτυχία δασμούς στον εαυτό της».

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρωθυπουργός της Ιταλίας, που έχει επιμεληθεί τη βαρυσήμαντη έκθεση του 2024 για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, επισημαίνει στο άρθρο του την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης και την προοπτική οι ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς, ενδεχόμενο που δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητα.

Ο Ντράγκι επισημαίνει δύο σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν την Ευρώπη σ' αυτή τη δύσκολη θέση. «Ο πρώτος είναι η μακροχρόνια αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς στην προσφορά, ιδίως τους υψηλούς εσωτερικούς φραγμούς και τα ρυθμιστικά εμπόδια. Αυτά είναι πολύ πιο επιζήμια για την ανάπτυξη από οποιουσδήποτε δασμούς θα μπορούσαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ».

«Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα εσωτερικά εμπόδια της Ευρώπης ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες» υπογραμμίζει ο «Σούπερ Μάριο», ενώ στο πιο καινοτόμο σκέλος των υπηρεσιών, το ψηφιακό, οι ρυθμιστικοί κανόνες εμποδίζουν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας. «Το κόστος συμμόρφωσης με τον GDPR, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι έχει μειώσει τα κέρδη για τις μικρές ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας έως και 12%».

Ο δεύτερος παράγοντας που εμποδίζει την Ευρώπη «είναι η ανοχή της στην επίμονα ασθενή ζήτηση». «Αυτό έχει επιδεινώσει όλα τα ζητήματα που προκαλούνται από τους περιορισμούς της προσφοράς. Μέχρι την κρίση, η εγχώρια ζήτηση ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη βρισκόταν κοντά στο μέσο του εύρους των προηγμένων οικονομιών. Ύστερα, έπεσε στον πάτο και έμεινε εκεί».

«Και οι δύο αυτές ελλείψεις -προσφορά και ζήτηση- προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την Ευρώπη. Είναι επομένως μέσα στις δυνατότητές της να αλλάξουν, με μία «ανυποχώρητη προσπάθεια για την άρση των περιορισμών προσφοράς» και «ανακατευθύνοντας τη ζήτηση πίσω στην εγχώρια αγορά».

Ο Ντράγκι καλεί ταυτόχρονα σε «μια πιο διορατική χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής, με τη μορφή υψηλότερων παραγωγικών επενδύσεων» αλλά, όπως επισημαίνει, «αυτό το μονοπάτι απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή νοοτροπίας. Μέχρι τώρα, η Ευρώπη είχε επικεντρωθεί είτε σε μεμονωμένους είτε σε εθνικούς στόχους χωρίς να υπολογίζεται το συλλογικό τους κόστος».

«Τα εσωτερικά εμπόδια είναι κληρονομιά εποχών που το εθνικό κράτος ήταν το φυσικό πλαίσιο δράσης. Αλλά είναι πλέον σαφές ότι η δράση με αυτό τον τρόπο δεν έχει προσφέρει ούτε ευημερία για τους Ευρωπαίους, ούτε υγιή δημόσια οικονομικά, ούτε καν εθνική αυτονομία, η οποία απειλείται από την πίεση από το εξωτερικό. Γι' αυτό χρειάζεται ριζική αλλαγή» καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ο Έπσταϊν με εκβίαζε απειλώντας να αποκαλύψει την απιστία μου στη σύζυγό μου»

E-Daily 3.Left 10.06.2026
«Δεν έπρεπε ποτέ να τον είχα γνωρίσει», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει και παλαιότερα για τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα χρηματιστή

Διπλή δολοφονία στο Λόγγο Αιγίου: Τι ισχυρίζεται ο 65χρονος Ιταλός ενόψει της απολογίας του

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Την Παρασκευή 13 Ιουνίου απολογείται ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία μητέρας και γιου, ενώ η συνήγορός του επικαλείται κενά στη δικογραφία.

Ωρωπός: 32χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του και ανέβασε το βίντεο online – «Κοιτάξτε πώς κλαίει»

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Χρόνια κακοποίηση και συνεχείς αποσύρσεις καταγγελιών – Ο δράστης συνελήφθη αφού πέταξε το κινητό του στη θάλασσα

Αίγιο: Συγκλονίζει ο πρώτος μάρτυρας στον τόπο του εγκλήματος – «Πήγα να βοηθήσω»

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
«Θα τον κυνηγήσω μέχρι εκεί που δεν πάει», λέει η αδερφή του 54χρονου θύματος

Οι πέντε ασφαλέστερες χώρες για το 2026 ‑ Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης αξιολογεί 163 χώρες βάσει 23 διαφορετικών κριτηρίων

Τραμπ: «Θα επιτεθούμε στο Ιράν πολύ σκληρά»

Κόσμος 10.06.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την κατάρριψη του ελικοπτέρου Apache στα Στενά του Ορμούζ για να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης.

Βόλος: «Θα σκοτώσω εσάς και τα παιδιά σας» – Στο Αυτόφωρο 45χρονος

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Ο κατηγορούμενος ισχυριζόταν ότι διαθέτει όπλο και μαχαίρι, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία των κατοίκων

Ομόνοια: Το περίπτερο πωλούσε ναρκωτικά

Ελλάδα 10.06.2026
Συνελήφθησαν τρία άτομα

Πανικός στη Ρωσία: Σμήνος από εκατομμύρια κουνούπια πήρε στο κυνήγι τουρίστες ‑ Video

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Το βίντεο που καταγράφει το περιστατικό και κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τα έντομα να σχηματίζουν ένα πυκνό, συμπαγές στρώμα, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να βγουν καν από τα οχήματά τους

«Έκανα ψηλάφηση» υποστηρίζει ο γιατρός που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μετά από καταγγελία 15χρονου για γενετήσια πράξη

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του - Η καταγγελία έγινε τη Δευτέρα από τη μητέρα του 15χρονου

Νάυτης δολοφόνησε τη συνάδελφό του και κατά τη διάρκεια της ανάκρισής, την είχε νεκρή στη ντουλάπα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Τα δεδομένα από το κινητό και το GPS οδήγησαν στον εντοπισμό της σορού