E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα σήμανε «καμπανάκι»: Τα μπουκέτα με τα λουλούδια είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα

Ανησυχία για την μελέτη σε μπουκέτα λουλουδιών στη Γαλλία που δημοσιεύεται ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2025 | 19:08

Έρευνα σήμανε «καμπανάκι»: Τα μπουκέτα με τα λουλούδια είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα
Φωτο αρχείου. Envato Elements

Εργαστηριακές αναλύσεις σε μπουκέτα λουλουδιών στη Γαλλία αποκαλύπτουν «μαζική μόλυνση» από «φυτοφάρμακα, μερικά από τα οποία είναι απαγορευμένα στην Ευρώπη», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, από περιοδικό εξειδικευμένο στο δίκαιο των καταναλωτών.

Επικαλούμενο τον «κίνδυνο» γι' αυτούς που χειρίζονται αυτά τα λουλούδια, για τους αγοραστές, αλλά κυρίως για τους επαγγελματίες, το περιοδικό UFC Que Choisir απαιτεί «την άμεση λήψη μέτρων για να προστατευθούν η δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Το περιοδικό έλεγξε στο εργαστήριο 15 μπουκέτα λουλουδιών (τριαντάφυλλα, ζέρμπερες και χρυσάνθεμα, που είχαν αγορασθεί στις αρχές Ιανουαρίου από ανθοπωλεία, σούπερ μάρκετ και το Ίντερνετ). «100% των λουλουδιών είναι μολυσμένα» με «έως και 46 υπολείμματα διαφορετικών φυτοφαρμάκων στο ίδιο μπουκέτο», γράφει.

Στις ουσίες αυτές «περιλαμβάνονται αποδεδειγμένα καρκινογόνα και ενδοκρινικοί διαταράκτες που απειλούν άμεσα την υγεία αυτών που τα διαχειρίζονται καθημερινά», προσθέτει. «Μέχρι σήμερα, καμιά κανονιστική ρύθμιση δεν περιορίζει την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια, το 80% των οποίων εισάγονται από χώρες που εξακολουθούν να επιτρέπουν τη χρήση πολύ τοξικών ουσιών».

Ο αντίκτυπος αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές παραμένει άγνωστος, προσθέτει το UFC Que Choisir, όμως βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση των κινδύνων.

Ο θάνατος κοριτσιού από λευχαιμία

Στη Γαλλία, η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (Anses) ανέλαβε στις αρχές Δεκεμβρίου την αποστολή να αξιολογήσει τους κινδύνους από την έκθεση στα φυτοφάρμακα και στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των εργαζομένων στον τομέα των καλλωπιστικών φυτών (λουλουδιών κομμένων και σε γλάστρες) και των παιδιών τους.

Η ανακοίνωση για την ανάθεση αυτή είχε γίνει μετά το θάνατο ενός κοριτσιού από λευχαιμία, ο οποίος συνδέθηκε με την έκθεση της ανθοκόμου μητέρας της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Αυτή τη στιγμή, περίπου το 85% των κομμένων λουλουδιών που πωλούνται στη Γαλλία εισάγονται (συχνότερα μέσω της Ολλανδίας) και «ένα μη αμελητέο μέρος τους καλλιεργείται εκτός Ευρώπης» εν δυνάμει με «χρήση φυτοφαρμάκων που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είχε εξηγήσει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ανρί Μπαστός, επιστημονικός διευθυντής για την υγεία και την εργασία στην Anses. Το UFC Que Choisir ζητάει «μια αυστηρή κανονιστική ρύθμιση για τις μέγιστες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια», «την απαγόρευση εισαγωγής λουλουδιών καλλιεργημένων με φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρώπη, με ενίσχυση των ελέγχων» από τις υγειονομικές αρχές και τα τελωνεία, «υποχρέωση να υπάρχουν ετικέτες» που να αναγράφουν από πού προέρχονται και πώς καλλιεργήθηκαν τα λουλούδια και τη διεύρυνση των ερευνών της Anses για τους κινδύνους που υφίστανται για τους καταναλωτές.

Το περιοδικό συμβουλεύει να προτιμώνται τα βιολογικά άνθη και τα γαλλικά λουλούδια εποχής, μια επιλογή που μειώνει εξάλλου την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σιαμαία κοριτσάκια από τις Φιλιππίνες διαχωρίστηκαν επιτυχώς μετά από εξάωρη απαιτητική επέμβαση στο Ριάντ, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τα δίδυμα βρίσκονται πλέον σε σταθερή κατάσταση και νοσηλεύονται υπό στενή παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων

Οχήματα: Ποιοι κερδίζουν απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τι ισχύει για τρίτεκνους - Οι δικαιούχοι, τα ποσοστά έκπτωσης και η διαδικασία

Λαμία: «Καμπάνα» στο αυτόφωρο για τον 30χρονο που φωτογράφιζε ανήλικες στην παραλία

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό για τον κατηγορούμενο

17χρονος στη Θεσσαλονίκη διέρρηξε σπίτι και μετά ζητούσε 700 ευρώ για να επιστρέψει τα κλεμμένα

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο νεαρός αφαίρεσε από το σπίτι χρηματικό ποσό, ένα κινητό τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα

Αντιδράσεις στην Τουρκία για την ποινή 2.500 ευρώ σε οδηγό φορτηγού που παρέσυρε και σκότωσε δύο 13χρονες μαθήτριες

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Η αρχική ποινή φυλάκισης των 4 ετών μετατράπηκε τελικά σε χρηματική ποινή, καθώς οι πραγματογνωμοσύνες έκριναν ότι ο οδηγός έφερε δευτερεύουσα ευθύνη - Σύμφωνα με τα πορίσματα, τα δύο ανήλικα πέρασαν τον δρόμο ενώ το φανάρι για τους πεζούς ήταν κόκκινο

Ανω Λιόσια: 19χρονος με «κινητή ντίσκο» στο αυτοκίνητό του – Συνελήφθη για ηχορύπανση

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Eίχε εγκαταστήσει στο όχημα 14 ηχεία και δύο ενισχυτές

Καναδάς ‑ Κατάρ 6‑0: Οι οικοδεσπότες διέλυσαν την ομάδα του Λοπετέγκι

Αθλητικά Νέα 19.06.2026
Πάρτι απέναντι στους εννέα του Κατάρ - το ποδόσφαιρο στη σκιά του τραυματισμού του Κονέ

Σοκ στο Παγκόσμιο Κύπελλο: Ο άσχημος τραυματισμός του Κονέ και η απίστευτη αντίδραση του αντιπάλου του ‑ Δείτε τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο μέσος του Καναδά, Ισμαέλ Κονέ, αποχώρησε με φορείο μετά από σκληρό μαρκάρισμα που οδήγησε στην απευθείας κόκκινη κάρτα του αντιπάλου του στην αναμέτρηση με το Κατάρ.

Μεξικό ‑ Νότια Κορέα 1‑0: Πήρε το δώρο και εξασφάλισε θέση στα νοκ άουτ

Αθλητικά Νέα 19.06.2026
Πρώτη ομάδα που προκρίνεται στους «32» του Παγκοσμίου Κυπέλλου το Μεξικό, με νίκη 1-0 επί της Νότιας Κορέας

Αναταράξεις με το καλημέρα της συμφωνίας ΗΠΑ‑Ιράν: Οι Ιρανοί δεν πάνε Γενεύη λόγω Λιβάνου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Σε πρόβλημα με τα logistics της συνάντησης, απέδωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την αναβολή του ταξιδιού του αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Σοκ σε ζωολογικό κήπο: Ανδρας πέταξε αγοράκι στο κλουβί με τους κροκόδειλους

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ένα 3χρονο αγοράκι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από απίστευτο περιστατικό σε ζωολογικό κήπο κοντά στο Χάντινγκτον της κεντρικής Αγγλίας.