E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα σήμανε «καμπανάκι»: Τα μπουκέτα με τα λουλούδια είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα

Ανησυχία για την μελέτη σε μπουκέτα λουλουδιών στη Γαλλία που δημοσιεύεται ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2025 | 19:08

Έρευνα σήμανε «καμπανάκι»: Τα μπουκέτα με τα λουλούδια είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα
Φωτο αρχείου. Envato Elements

Εργαστηριακές αναλύσεις σε μπουκέτα λουλουδιών στη Γαλλία αποκαλύπτουν «μαζική μόλυνση» από «φυτοφάρμακα, μερικά από τα οποία είναι απαγορευμένα στην Ευρώπη», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, από περιοδικό εξειδικευμένο στο δίκαιο των καταναλωτών.

Επικαλούμενο τον «κίνδυνο» γι' αυτούς που χειρίζονται αυτά τα λουλούδια, για τους αγοραστές, αλλά κυρίως για τους επαγγελματίες, το περιοδικό UFC Que Choisir απαιτεί «την άμεση λήψη μέτρων για να προστατευθούν η δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Το περιοδικό έλεγξε στο εργαστήριο 15 μπουκέτα λουλουδιών (τριαντάφυλλα, ζέρμπερες και χρυσάνθεμα, που είχαν αγορασθεί στις αρχές Ιανουαρίου από ανθοπωλεία, σούπερ μάρκετ και το Ίντερνετ). «100% των λουλουδιών είναι μολυσμένα» με «έως και 46 υπολείμματα διαφορετικών φυτοφαρμάκων στο ίδιο μπουκέτο», γράφει.

Στις ουσίες αυτές «περιλαμβάνονται αποδεδειγμένα καρκινογόνα και ενδοκρινικοί διαταράκτες που απειλούν άμεσα την υγεία αυτών που τα διαχειρίζονται καθημερινά», προσθέτει. «Μέχρι σήμερα, καμιά κανονιστική ρύθμιση δεν περιορίζει την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια, το 80% των οποίων εισάγονται από χώρες που εξακολουθούν να επιτρέπουν τη χρήση πολύ τοξικών ουσιών».

Ο αντίκτυπος αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές παραμένει άγνωστος, προσθέτει το UFC Que Choisir, όμως βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση των κινδύνων.

Ο θάνατος κοριτσιού από λευχαιμία

Στη Γαλλία, η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (Anses) ανέλαβε στις αρχές Δεκεμβρίου την αποστολή να αξιολογήσει τους κινδύνους από την έκθεση στα φυτοφάρμακα και στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των εργαζομένων στον τομέα των καλλωπιστικών φυτών (λουλουδιών κομμένων και σε γλάστρες) και των παιδιών τους.

Η ανακοίνωση για την ανάθεση αυτή είχε γίνει μετά το θάνατο ενός κοριτσιού από λευχαιμία, ο οποίος συνδέθηκε με την έκθεση της ανθοκόμου μητέρας της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Αυτή τη στιγμή, περίπου το 85% των κομμένων λουλουδιών που πωλούνται στη Γαλλία εισάγονται (συχνότερα μέσω της Ολλανδίας) και «ένα μη αμελητέο μέρος τους καλλιεργείται εκτός Ευρώπης» εν δυνάμει με «χρήση φυτοφαρμάκων που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είχε εξηγήσει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ανρί Μπαστός, επιστημονικός διευθυντής για την υγεία και την εργασία στην Anses. Το UFC Que Choisir ζητάει «μια αυστηρή κανονιστική ρύθμιση για τις μέγιστες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια», «την απαγόρευση εισαγωγής λουλουδιών καλλιεργημένων με φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρώπη, με ενίσχυση των ελέγχων» από τις υγειονομικές αρχές και τα τελωνεία, «υποχρέωση να υπάρχουν ετικέτες» που να αναγράφουν από πού προέρχονται και πώς καλλιεργήθηκαν τα λουλούδια και τη διεύρυνση των ερευνών της Anses για τους κινδύνους που υφίστανται για τους καταναλωτές.

Το περιοδικό συμβουλεύει να προτιμώνται τα βιολογικά άνθη και τα γαλλικά λουλούδια εποχής, μια επιλογή που μειώνει εξάλλου την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός στο Τσερνόμπιλ: Drone επιτέθηκε σε εργαστήριο ελέγχου εξωτερικής ραδιενέργειας

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Νέα Μάκρη: Αγρια δoλoφovία 36χρονου ‑ Συνελήφθη η σύζυγός του

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως για την υπόθεση

Μετρό: Ποιοι σταθμοί της Γραμμής 2 θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα και αύριο

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στη Γραμμή 2 του Μετρό την Κυριακή (3/5) και την Δευτέρα (4/5) λόγω εργασιών στο Μετρό

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα αποτελούσαν σημαντικό μέρος της ζωής στον αρχαίο κόσμο

Σε τροχιά γύρω από τη Γη οι 4 πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι για πρόληψη των πυρκαγιών

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από την OroraTech, αποτελεί το πρώτο εθνικό δορυφορικό σύστημα σχεδιασμένο για την ανίχνευση και παρακολούθηση πυρκαγιών

Εταιρεία λάνσαρε chatbot που επιτρέπει συνομιλίες με τον «Ιησού» έναντι 1,99 δολαρίων το λεπτό

Tech + Science 03.05.2026
Εταιρεία χρεώνει άτομα 1,99 δολάρια ανά λεπτό για να μιλήσουν με το Avatar του Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη.

Στέφανος Γαβάκης: Πέθανε ο θρυλικός εκφωνητής του Ολυμπιακού

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Ο επί δεκαετίες εκφωνητής του Ολυμπιακού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών

O Λάκης Λαζόπουλος ανακοινώνει το τέλος της θεατρικής του διαδρομής

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Ταυτόχρονα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, με διαφορετικές αναζητήσεις και προοπτικές

Οριστικό τέλος στα πανωτόκια: Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες από το νέο θεσμικό πλαίσιο που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Πρόκειται για δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ, καταναλωτικά και χωρίς εγγυήσεις - Μέσα στον Μάιο η διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Τελευταία μέρα για αιτήσεις – Οδηγίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 350.000 αιτήσεις για τις 300.000 επιταγές

Χειμωνιάτικο σκηνικό με χιόνια σε Πάρνηθα και Πεντέλη Μάη μήνα – Μέρες Ιανουαρίου ζει η Αττική

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ

Ζάκυνθος: Πλοίο με πάνω από 670 επιβάτες προσέκρουσε ενώ έδενε στο λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Πώς θα συνεχιστεί το ταξίδι για όσους επέβαιναν στο πλοίο