E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα σήμανε «καμπανάκι»: Τα μπουκέτα με τα λουλούδια είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα

Ανησυχία για την μελέτη σε μπουκέτα λουλουδιών στη Γαλλία που δημοσιεύεται ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2025 | 19:08

Έρευνα σήμανε «καμπανάκι»: Τα μπουκέτα με τα λουλούδια είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα
Φωτο αρχείου. Envato Elements

Εργαστηριακές αναλύσεις σε μπουκέτα λουλουδιών στη Γαλλία αποκαλύπτουν «μαζική μόλυνση» από «φυτοφάρμακα, μερικά από τα οποία είναι απαγορευμένα στην Ευρώπη», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, από περιοδικό εξειδικευμένο στο δίκαιο των καταναλωτών.

Επικαλούμενο τον «κίνδυνο» γι' αυτούς που χειρίζονται αυτά τα λουλούδια, για τους αγοραστές, αλλά κυρίως για τους επαγγελματίες, το περιοδικό UFC Que Choisir απαιτεί «την άμεση λήψη μέτρων για να προστατευθούν η δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Το περιοδικό έλεγξε στο εργαστήριο 15 μπουκέτα λουλουδιών (τριαντάφυλλα, ζέρμπερες και χρυσάνθεμα, που είχαν αγορασθεί στις αρχές Ιανουαρίου από ανθοπωλεία, σούπερ μάρκετ και το Ίντερνετ). «100% των λουλουδιών είναι μολυσμένα» με «έως και 46 υπολείμματα διαφορετικών φυτοφαρμάκων στο ίδιο μπουκέτο», γράφει.

Στις ουσίες αυτές «περιλαμβάνονται αποδεδειγμένα καρκινογόνα και ενδοκρινικοί διαταράκτες που απειλούν άμεσα την υγεία αυτών που τα διαχειρίζονται καθημερινά», προσθέτει. «Μέχρι σήμερα, καμιά κανονιστική ρύθμιση δεν περιορίζει την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια, το 80% των οποίων εισάγονται από χώρες που εξακολουθούν να επιτρέπουν τη χρήση πολύ τοξικών ουσιών».

Ο αντίκτυπος αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές παραμένει άγνωστος, προσθέτει το UFC Que Choisir, όμως βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση των κινδύνων.

Ο θάνατος κοριτσιού από λευχαιμία

Στη Γαλλία, η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (Anses) ανέλαβε στις αρχές Δεκεμβρίου την αποστολή να αξιολογήσει τους κινδύνους από την έκθεση στα φυτοφάρμακα και στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των εργαζομένων στον τομέα των καλλωπιστικών φυτών (λουλουδιών κομμένων και σε γλάστρες) και των παιδιών τους.

Η ανακοίνωση για την ανάθεση αυτή είχε γίνει μετά το θάνατο ενός κοριτσιού από λευχαιμία, ο οποίος συνδέθηκε με την έκθεση της ανθοκόμου μητέρας της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Αυτή τη στιγμή, περίπου το 85% των κομμένων λουλουδιών που πωλούνται στη Γαλλία εισάγονται (συχνότερα μέσω της Ολλανδίας) και «ένα μη αμελητέο μέρος τους καλλιεργείται εκτός Ευρώπης» εν δυνάμει με «χρήση φυτοφαρμάκων που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είχε εξηγήσει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ανρί Μπαστός, επιστημονικός διευθυντής για την υγεία και την εργασία στην Anses. Το UFC Que Choisir ζητάει «μια αυστηρή κανονιστική ρύθμιση για τις μέγιστες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια», «την απαγόρευση εισαγωγής λουλουδιών καλλιεργημένων με φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρώπη, με ενίσχυση των ελέγχων» από τις υγειονομικές αρχές και τα τελωνεία, «υποχρέωση να υπάρχουν ετικέτες» που να αναγράφουν από πού προέρχονται και πώς καλλιεργήθηκαν τα λουλούδια και τη διεύρυνση των ερευνών της Anses για τους κινδύνους που υφίστανται για τους καταναλωτές.

Το περιοδικό συμβουλεύει να προτιμώνται τα βιολογικά άνθη και τα γαλλικά λουλούδια εποχής, μια επιλογή που μειώνει εξάλλου την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Λευκός Πύργος το πρώτο ελληνικό μνημείο στους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

Ελλάδα Χτες
Με τη διάκριση για τον Λευκό Πύργο, επιβεβαιώνει η σχέση της Θεσσαλονίκης με την έβδομη τέχνη

Παναθηναϊκός, Αταμάν για Λεσόρ: «Θα αποφασίσει με την ομάδα τι θεραπεία ή χειρουργείο θα κάνει»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Εργκίν Αταμαν αποκάλυψε το ενδεχόμενο ο Ματίας Λεσόρ να χρειαστεί κι άλλο χειρουργείο

Παιδοψυχολόγοι μεταβαίνουν στα Βορίζια – «Τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν τη βεντέτα»

Ελλάδα Χτες
Στα Βορίζια αναμένεται να βρεθεί ειδική διεπιστημονική επιτροπή, με στόχο την ψυχολογική στήριξη των κατοίκων και κυρίως των παιδιών

Shutdown και πείνα στις ΗΠΑ: Σε καθεστώς αβεβαιότητας εκατομμύρια Αμερικανοί – «Πράσινο φως» στον Τραμπ να παγώσει τα κουπόνια τροφίμων

Κόσμος Χτες
Συνεχίζεται η δημοσιονομική παράλυση της χώρας - Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν

Κυνική παραδοχή Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»

Κόσμος Χτες
Η Τζόρτζια Μελόνι δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως ότι με τη δεξιά στην κυβέρνηση φόρος στις μεγάλες περιουσίες δεν πρόκειται να επιβληθεί ποτέ

Τέμπη: Με τους συγγενείς των θυμάτων στα έδρανα η δίκη στις 3/3 – Απορρίφθηκε αίτημα του κράτους να αποβληθούν

Ελλάδα Χτες
Ένταση επικράτησε στη δίκη για τα Τέμπη και την αμαρτωλή σύμβαση 717 με κατηγορούμενους δύο ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας καθώς το Νομικό Συμβούλιο του κράτους βρέθηκε στα έδρανα της υπεράσπισης

Ηλεκτρονικό μπλόκο σε καπνό και αλκοόλ για ανηλίκους – Τι αλλάζει στα κέντρα ψυχαγωγίας

Ελλάδα Χτες
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η προστασία των παιδιών είναι ζήτημα ευθύνης και τεχνολογίας

Έφοδοι της ΕΛΑΣ σε οίκους ανοχής στην Αθήνα‑ Συνελήφθησαν 15 γυναίκες

Ελλάδα Χτες
Κινούνται οι διαδικασίες σφράγισης και επανασφράγισης των συγκεκριμένων οίκων ανοχής

«Με βασάνιζαν επτά φορές τη μέρα για 20 λεπτά»: Ισραηλινός όμηρος περιγράφει τη φρίκη που έζησε δύο χρόνια στη Γάζα

Κόσμος Χτες
«Μου έβαλαν πέτρες στα αφτιά και μου έκλεισαν τα μάτια για εβδομάδες» λέει ο 21χρονος Ρομ Μπρασλάβσκι που βίωσε ακραία ψυχολογική και σωματική κακοποίηση

Σοκ στην Πάτρα: Χειροπέδες σε 40χρονο εκπαιδευτικό για πορνογραφία ανηλίκων

Ελλάδα Χτες
Έδειξε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών του σε μαθήτρια