E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα σήμανε «καμπανάκι»: Τα μπουκέτα με τα λουλούδια είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα

Ανησυχία για την μελέτη σε μπουκέτα λουλουδιών στη Γαλλία που δημοσιεύεται ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2025 | 19:08

Έρευνα σήμανε «καμπανάκι»: Τα μπουκέτα με τα λουλούδια είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα
Φωτο αρχείου. Envato Elements

Εργαστηριακές αναλύσεις σε μπουκέτα λουλουδιών στη Γαλλία αποκαλύπτουν «μαζική μόλυνση» από «φυτοφάρμακα, μερικά από τα οποία είναι απαγορευμένα στην Ευρώπη», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, από περιοδικό εξειδικευμένο στο δίκαιο των καταναλωτών.

Επικαλούμενο τον «κίνδυνο» γι' αυτούς που χειρίζονται αυτά τα λουλούδια, για τους αγοραστές, αλλά κυρίως για τους επαγγελματίες, το περιοδικό UFC Que Choisir απαιτεί «την άμεση λήψη μέτρων για να προστατευθούν η δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Το περιοδικό έλεγξε στο εργαστήριο 15 μπουκέτα λουλουδιών (τριαντάφυλλα, ζέρμπερες και χρυσάνθεμα, που είχαν αγορασθεί στις αρχές Ιανουαρίου από ανθοπωλεία, σούπερ μάρκετ και το Ίντερνετ). «100% των λουλουδιών είναι μολυσμένα» με «έως και 46 υπολείμματα διαφορετικών φυτοφαρμάκων στο ίδιο μπουκέτο», γράφει.

Στις ουσίες αυτές «περιλαμβάνονται αποδεδειγμένα καρκινογόνα και ενδοκρινικοί διαταράκτες που απειλούν άμεσα την υγεία αυτών που τα διαχειρίζονται καθημερινά», προσθέτει. «Μέχρι σήμερα, καμιά κανονιστική ρύθμιση δεν περιορίζει την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια, το 80% των οποίων εισάγονται από χώρες που εξακολουθούν να επιτρέπουν τη χρήση πολύ τοξικών ουσιών».

Ο αντίκτυπος αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές παραμένει άγνωστος, προσθέτει το UFC Que Choisir, όμως βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση των κινδύνων.

Ο θάνατος κοριτσιού από λευχαιμία

Στη Γαλλία, η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (Anses) ανέλαβε στις αρχές Δεκεμβρίου την αποστολή να αξιολογήσει τους κινδύνους από την έκθεση στα φυτοφάρμακα και στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των εργαζομένων στον τομέα των καλλωπιστικών φυτών (λουλουδιών κομμένων και σε γλάστρες) και των παιδιών τους.

Η ανακοίνωση για την ανάθεση αυτή είχε γίνει μετά το θάνατο ενός κοριτσιού από λευχαιμία, ο οποίος συνδέθηκε με την έκθεση της ανθοκόμου μητέρας της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Αυτή τη στιγμή, περίπου το 85% των κομμένων λουλουδιών που πωλούνται στη Γαλλία εισάγονται (συχνότερα μέσω της Ολλανδίας) και «ένα μη αμελητέο μέρος τους καλλιεργείται εκτός Ευρώπης» εν δυνάμει με «χρήση φυτοφαρμάκων που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είχε εξηγήσει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ανρί Μπαστός, επιστημονικός διευθυντής για την υγεία και την εργασία στην Anses. Το UFC Que Choisir ζητάει «μια αυστηρή κανονιστική ρύθμιση για τις μέγιστες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια», «την απαγόρευση εισαγωγής λουλουδιών καλλιεργημένων με φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρώπη, με ενίσχυση των ελέγχων» από τις υγειονομικές αρχές και τα τελωνεία, «υποχρέωση να υπάρχουν ετικέτες» που να αναγράφουν από πού προέρχονται και πώς καλλιεργήθηκαν τα λουλούδια και τη διεύρυνση των ερευνών της Anses για τους κινδύνους που υφίστανται για τους καταναλωτές.

Το περιοδικό συμβουλεύει να προτιμώνται τα βιολογικά άνθη και τα γαλλικά λουλούδια εποχής, μια επιλογή που μειώνει εξάλλου την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Ρόδο: Μάνα και κόρη τα θύματα του φονικού τροχαίου στο Αφάντου

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Ο οδηγός του άλλου οχήματος κρατείται από την αστυνομία

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2‑2: «Αυτοκτόνησε» ο ΠΑΟΚ και έχασε την 2η θέση μαζί με τα προκριματικά του Champions League

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο έκλεισε η σεζόν για τους «ασπρόμαυρους»

Ρόδος: Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο τους ανετράπη μετά από σφοδρή σύγκρουση

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Αφάντου στην Ρόδο, με δύο γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους έπειτα από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων

Ξάνθη: 17χρονη έπεσε από γέφυρα και μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια της πτώσης

Αγιοι Ανάργυροι: «Είχα να καθαρίσω δυο μέρες, γι’ αυτό αντίκρισαν αυτές τις εικόνες» υποστήριξε η μητέρα

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες είχε γίνει και στο παρελθόν ανώνυμη αναφορά για την οικογένεια, πριν από περίπου δύο χρόνια

H Starbucks απολύει εργαζόμενους στις ΗΠΑ και κάνει reset στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Μεταφέρει μέρος του προσωπικού στο Νάσβιλ λόγω των χαμηλότερων φόρων και μισθών

Η Μαρία Καρυστιανού στον Αρειο Πάγο για το νέο κόμμα τη Δευτέρα – «Είναι επίσημο πλέον το ξεκίνημα»

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
«Γράφουμε όλοι μαζί τη σωστή και την καλή ιστορία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις