E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα σήμανε «καμπανάκι»: Τα μπουκέτα με τα λουλούδια είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα

Ανησυχία για την μελέτη σε μπουκέτα λουλουδιών στη Γαλλία που δημοσιεύεται ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2025 | 19:08

Έρευνα σήμανε «καμπανάκι»: Τα μπουκέτα με τα λουλούδια είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα
Φωτο αρχείου. Envato Elements

Εργαστηριακές αναλύσεις σε μπουκέτα λουλουδιών στη Γαλλία αποκαλύπτουν «μαζική μόλυνση» από «φυτοφάρμακα, μερικά από τα οποία είναι απαγορευμένα στην Ευρώπη», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, από περιοδικό εξειδικευμένο στο δίκαιο των καταναλωτών.

Επικαλούμενο τον «κίνδυνο» γι' αυτούς που χειρίζονται αυτά τα λουλούδια, για τους αγοραστές, αλλά κυρίως για τους επαγγελματίες, το περιοδικό UFC Que Choisir απαιτεί «την άμεση λήψη μέτρων για να προστατευθούν η δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Το περιοδικό έλεγξε στο εργαστήριο 15 μπουκέτα λουλουδιών (τριαντάφυλλα, ζέρμπερες και χρυσάνθεμα, που είχαν αγορασθεί στις αρχές Ιανουαρίου από ανθοπωλεία, σούπερ μάρκετ και το Ίντερνετ). «100% των λουλουδιών είναι μολυσμένα» με «έως και 46 υπολείμματα διαφορετικών φυτοφαρμάκων στο ίδιο μπουκέτο», γράφει.

Στις ουσίες αυτές «περιλαμβάνονται αποδεδειγμένα καρκινογόνα και ενδοκρινικοί διαταράκτες που απειλούν άμεσα την υγεία αυτών που τα διαχειρίζονται καθημερινά», προσθέτει. «Μέχρι σήμερα, καμιά κανονιστική ρύθμιση δεν περιορίζει την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια, το 80% των οποίων εισάγονται από χώρες που εξακολουθούν να επιτρέπουν τη χρήση πολύ τοξικών ουσιών».

Ο αντίκτυπος αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές παραμένει άγνωστος, προσθέτει το UFC Que Choisir, όμως βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση των κινδύνων.

Ο θάνατος κοριτσιού από λευχαιμία

Στη Γαλλία, η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (Anses) ανέλαβε στις αρχές Δεκεμβρίου την αποστολή να αξιολογήσει τους κινδύνους από την έκθεση στα φυτοφάρμακα και στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των εργαζομένων στον τομέα των καλλωπιστικών φυτών (λουλουδιών κομμένων και σε γλάστρες) και των παιδιών τους.

Η ανακοίνωση για την ανάθεση αυτή είχε γίνει μετά το θάνατο ενός κοριτσιού από λευχαιμία, ο οποίος συνδέθηκε με την έκθεση της ανθοκόμου μητέρας της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Αυτή τη στιγμή, περίπου το 85% των κομμένων λουλουδιών που πωλούνται στη Γαλλία εισάγονται (συχνότερα μέσω της Ολλανδίας) και «ένα μη αμελητέο μέρος τους καλλιεργείται εκτός Ευρώπης» εν δυνάμει με «χρήση φυτοφαρμάκων που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είχε εξηγήσει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ανρί Μπαστός, επιστημονικός διευθυντής για την υγεία και την εργασία στην Anses. Το UFC Que Choisir ζητάει «μια αυστηρή κανονιστική ρύθμιση για τις μέγιστες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κομμένα λουλούδια», «την απαγόρευση εισαγωγής λουλουδιών καλλιεργημένων με φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρώπη, με ενίσχυση των ελέγχων» από τις υγειονομικές αρχές και τα τελωνεία, «υποχρέωση να υπάρχουν ετικέτες» που να αναγράφουν από πού προέρχονται και πώς καλλιεργήθηκαν τα λουλούδια και τη διεύρυνση των ερευνών της Anses για τους κινδύνους που υφίστανται για τους καταναλωτές.

Το περιοδικό συμβουλεύει να προτιμώνται τα βιολογικά άνθη και τα γαλλικά λουλούδια εποχής, μια επιλογή που μειώνει εξάλλου την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

Ψάχνει το «μπαμ» με Γκουαρδιόλα η Ιταλία – Εναλλακτική λύση ο Πίρλο

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ποιος θα πάρει τον τίτλο της Σκουάντρα Ατζούρα;

Πώς εξηγεί ο Σάκης Αρναούτογλου τα μπουρίνια που «χτύπησαν» τη Βόρεια Ελλάδα

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο μετεωρολόγος ανέλυσε τα αίτια των ξαφνικών καταιγίδων της Δευτέρας στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Μάνα στραγγάλισε τα τρία της παιδιά στο υπόγειο του σπιτιού – Μεγάλο αίνιγμα η ψυχική της κατάσταση

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ξεκίνησε η επιλογή ενόρκων στη δίκη της Λίντσεϊ Κλάνσι, που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της στη Μασαχουσέτη, με επίκεντρο τον ισχυρισμό περί επιλόχειας ψύχωσης.

Ρωσικό πολεμικό πλοίο εκτέλεσε άσκηση με πραγματικά πυρά ανοικτά των βρετανικών ακτών ‑ πώς αντέδρασε το Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ρωσικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε άσκηση με πραγματικά πυρά 40 ναυτικά μίλια νότια του Πλίμουθ, υπό την παρακολούθηση του Βασιλικού Ναυτικού.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ελλάδα ελπίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα τα επιστρέψει σύμφωνα με τους New York Times

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Οι New York Times εξηγούν γιατί η άνοδος του Αντι Μπέρναμ στην πρωθυπουργία δίνει νέα ώθηση στο αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Ποιος είναι ο 60χρονος δράστης και τι αποκαλύπτεται για το παρελθόν του

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν - ο άνδρας σοβαρά στο χέρι - όταν άνδρας πετάχθηκε από θάμνους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Κρήτη: Το «ΕΛΥΡΟΣ» ενεπλάκη σε σύγκρουση στο λιμάνι της Σούδας ‑ δείτε βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΕΛΥΡΟΣ» συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο εντός του λιμένα, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι λιμενικές αρχές διερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος.

Επίθεση στην Ακρόπολη: Με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ο δράστης που φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι σε ένα ζευγάρι τουριστών στην περιοχή της Ακρόπολης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ είναι γνωστός στις Αρχές.

Τι έγραψε τουρίστας για το πιτόγυρο στην Αθήνα και πώς αντέδρασαν οι Έλληνες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Φιλανδός επισκέπτης αποθέωσε την τιμή του πιτόγυρου των 4 ευρώ, πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων από Έλληνες που θυμούνται φθηνότερες εποχές.