E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψυχρολουσία από την ομιλία Βανς ‑ «Οι Ευρωπαίοι φοβάστε τους ψηφοφόρους σας και η Αμερική δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό»

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα διεξάγεται η Διάσκεψη του Μονάχου με τον Τζέι Ντι Βανς εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ να «τραβάει» το αυτί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να σκύβει συγκαταβατικά το κεφάλι.

Δημοσίευση 14/2/2025 | 18:14

Ψυχρολουσία από την ομιλία Βανς ‑ «Οι Ευρωπαίοι φοβάστε τους ψηφοφόρους σας και η Αμερική δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό»

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα διεξάγεται η Διάσκεψη του Μονάχου με τον Τζέι Ντι Βανς εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ να «τραβάει» το αυτί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να σκύβει συγκαταβατικά το κεφάλι.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η ΕΕ εξυπηρετεί συμφέροντα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και αρνείται να δει την πραγματικότητα, όπου είναι ο διάλογος με ναζί και ακροδεξιούς που έχουν εκλεγεί.

«Υπάρχουν συμφέροντα στα οποία δεν αρέσει η ιδέα ότι κάποιος με μια εναλλακτική άποψη μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική άποψη ή, Θεός φυλάξοι, να ψηφίσει διαφορετικά ή, ακόμη χειρότερα, να κερδίσει τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την απουσία πολιτικών που εκλέχτηκαν, αλλά κατηγορούνται για συνδέσεις με ακροδεξιά κακοποιά στοιχεία.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους ανθρώπους μας, ακόμη και όταν αυτοί εκφράζουν απόψεις που διαφωνούν με την ηγεσία τους», πρόσθεσε στη συνέχεια, με μερικούς Ευρωπαίους να τον χειροκροτούν.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «αν τρέχετε με το φόβο των δικών σας ψηφοφόρων, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Αμερική για εσάς, ούτε, για την ακρίβεια, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για τον αμερικανικό λαό που εξέλεξε εμένα και εξέλεξε τον πρόεδρο Τραμπ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μεταξύ άλλων ζήτησε από την Ευρώπη να ενισχύσει περαιτέρω την άμυνα της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να γίνει αυτό, ο καλύτερος τρόπος είναι να αγοράσει όπλα από την Αμερική, αντί να παράγει τα δικά της ή να ψάξει σε άλλες αγορές.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα»

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παίρνοντας τον λόγο, αποδέχτηκε με έμμεσο τρόπο τις δηλώσεις του Βανς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει περισσότερα όπλα.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους».

Επιπλέον, είπε ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτοκίνητο «πέταξε» πάνω από δρόμο και καρφώθηκε σε σκαλωσιές στη Νέα Υόρκη – Δείτε το σοκαριστικό βίντεο

Κόσμος 12.03.2026
Από καθαρή τύχη το όχημα δεν χτύπησε τρεις ανθρώπους που στέκονταν στη νησίδα εκείνη τη στιγμή

Χάος σε αεροδρόμιο στη Ρώμη – Ασπρισαν οι πίστες από το χαλάζι και οι οροφές μετατράπηκαν σε «καταρράκτες»

Κόσμος 12.03.2026
Εργαζόμενοι και επιβάτες απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας

Εμμανουήλ Καραλής: Με το «Ferto» του Akylas έγινε η παρουσίασή του «Μανόλο» ‑ Δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 12.03.2026
Η παρουσίαση του Εμμανουήλ Καραλής στο μίτινγκ της Ουψάλα έγινε με το τραγούδι «Ferto» του Akylas.

Σύλληψη Πολωνού για κατασκοπεία στη βάση της Σούδας

Κόσμος 12.03.2026
Οι κινήσεις του παρακολουθούνταν διακριτικά από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ πριν τη σύλληψη

Φρίκη! Γυναίκα κρατούσε σκλάβα άλλη γυναίκα για 25 χρόνια – Της έριχνε υγρό πιάτων και χλωρίνη στο πρόσωπο

Κόσμος 12.03.2026
Η αστυνομία είπε ότι η δράστις «αποανθρωποποίησε» πλήρως το θύμα

Πέθανε ο Γιάννης Ευθυμίου του θρυλικού συγκροτήματος OPA

Ελλάδα 12.03.2026
Ο Γιώργος Γκικοδήμας, επίσης μέλος των O.P.A., με ανάρτηση στο Facebook αποχαιρέτησε τον φίλο και συνεργάτη του

Καιρός: Το «Super El Niño» έρχεται το φετινό καλοκαίρι ‑ Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Καιρός 12.03.2026
Η μεγάλη μετάβαση που ξεκινά τώρα - Τι δείχνουν οι χάρτες του ECMWF

Θρίλερ με τον θάνατο 2 αδελφών από πυρκαγιά σε σπίτι στο Χόλιγουντ ‑ Ύποπτος κατά συρροή εμπρηστής

Κόσμος 12.03.2026
Ο καθ`υποψίαν δράστης κατηγορείται για δύο ανθρωποκτονίες και 11 κατηγορίες κακουργηματικού εμπρησμού - Φέρεται να έβαλε άλλες δέκα φωτιές στο Χόλιγουντ

Αναστάσιος Γκόνης: Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Ελλάδα 12.03.2026
«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με σεβασμό τον πρώην Βουλευτή Επικρατείας και Επίτιμο Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου» αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Φρίκη στην Τουρκία: Σκότωσε την κόρη του και δήλωσε την εξαφάνισή της στις Αρχές

Κόσμος 12.03.2026
Δύο ημέρες μετά την υποτιθέμενη εξαφάνιση της 13χρονης κόρης του, έβαλε τέλος στη ζωή του