E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψυχρολουσία από την ομιλία Βανς ‑ «Οι Ευρωπαίοι φοβάστε τους ψηφοφόρους σας και η Αμερική δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό»

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα διεξάγεται η Διάσκεψη του Μονάχου με τον Τζέι Ντι Βανς εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ να «τραβάει» το αυτί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να σκύβει συγκαταβατικά το κεφάλι.

Δημοσίευση 14/2/2025 | 18:14

Ψυχρολουσία από την ομιλία Βανς ‑ «Οι Ευρωπαίοι φοβάστε τους ψηφοφόρους σας και η Αμερική δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό»

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα διεξάγεται η Διάσκεψη του Μονάχου με τον Τζέι Ντι Βανς εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ να «τραβάει» το αυτί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να σκύβει συγκαταβατικά το κεφάλι.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η ΕΕ εξυπηρετεί συμφέροντα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και αρνείται να δει την πραγματικότητα, όπου είναι ο διάλογος με ναζί και ακροδεξιούς που έχουν εκλεγεί.

«Υπάρχουν συμφέροντα στα οποία δεν αρέσει η ιδέα ότι κάποιος με μια εναλλακτική άποψη μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική άποψη ή, Θεός φυλάξοι, να ψηφίσει διαφορετικά ή, ακόμη χειρότερα, να κερδίσει τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την απουσία πολιτικών που εκλέχτηκαν, αλλά κατηγορούνται για συνδέσεις με ακροδεξιά κακοποιά στοιχεία.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους ανθρώπους μας, ακόμη και όταν αυτοί εκφράζουν απόψεις που διαφωνούν με την ηγεσία τους», πρόσθεσε στη συνέχεια, με μερικούς Ευρωπαίους να τον χειροκροτούν.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «αν τρέχετε με το φόβο των δικών σας ψηφοφόρων, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Αμερική για εσάς, ούτε, για την ακρίβεια, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για τον αμερικανικό λαό που εξέλεξε εμένα και εξέλεξε τον πρόεδρο Τραμπ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μεταξύ άλλων ζήτησε από την Ευρώπη να ενισχύσει περαιτέρω την άμυνα της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να γίνει αυτό, ο καλύτερος τρόπος είναι να αγοράσει όπλα από την Αμερική, αντί να παράγει τα δικά της ή να ψάξει σε άλλες αγορές.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα»

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παίρνοντας τον λόγο, αποδέχτηκε με έμμεσο τρόπο τις δηλώσεις του Βανς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει περισσότερα όπλα.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους».

Επιπλέον, είπε ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρίκη για 12χρονη στην Τσεχία: Γέννησε το παιδί του 16χρονου αδερφού της

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε έναν χρόνο μέσα στο σπίτι

Βρετανοί πεζοναύτες κάνουν ρεσάλτο σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» στη Μάγχη

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
«Φέρεται να βοηθούσε μυστικά στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας - Η επιχείρηση διήρκεσε συνολικά έξι ώρες

Reuters: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην αποκτήσει πυρηνικά ‑ «Κλείνει» η συμφωνία με τις ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Σε οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ καταλήγει το Ιράν, καθώς αποδέχεται τον βασικό όρο της Ουάσιγκτον να μην αποκτήσει πυρηνικά. Σημαντικές αποκαλύψεις για το

Καιρός: Μετά τις μπόρες και τη συννεφιά έρχονται 35άρια

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

Πανελλήνιες 2026: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Με τα Ειδικά Μαθήματα και τις Πρακτικές Δοκιμασίες συνεχίζονται οι πανελλήνιες

Καλοκαιρινή άδεια 2026: Τι έχει αλλάξει φέτος ‑ Τα δικαιώματα των εργαζομένων

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Εργατολόγος παρουσίασε τις αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια

Μετρό: Οι 5 σταθμοί της Γραμμής 3 που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα έως 18 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πέντε σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Κυριακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικαστάστασης σιδηροτροχιών.

Κατάρ – Ελβετία 1‑1: Την τιμώρησε στο 95′ και πήρε ιστορικό βαθμό

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Ο Εμπολό πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς

Βραζιλία – Μαρόκο 1‑1: Ο Βινίσιους έσωσε τη σελεσάο από πατατράκ στην πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Η ομάδα του Αντσελότι διατήρησε ένα εντυπωσιακό στατιστικό που τη θέλει να μην χάνει σε πρεμιέρα Μουντιάλ από το 1934

Αϊτή – Σκωτία 0‑1: Ο ΜακΓκιν στέλνει τους highlanders στην κορυφή του ομίλου

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Αναλυτική βαθμολογία του 3ου ομίλου

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

Αθλητικά Νέα Χτες
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού