E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψυχρολουσία από την ομιλία Βανς ‑ «Οι Ευρωπαίοι φοβάστε τους ψηφοφόρους σας και η Αμερική δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό»

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα διεξάγεται η Διάσκεψη του Μονάχου με τον Τζέι Ντι Βανς εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ να «τραβάει» το αυτί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να σκύβει συγκαταβατικά το κεφάλι.

Δημοσίευση 14/2/2025 | 18:14

Ψυχρολουσία από την ομιλία Βανς ‑ «Οι Ευρωπαίοι φοβάστε τους ψηφοφόρους σας και η Αμερική δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό»

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα διεξάγεται η Διάσκεψη του Μονάχου με τον Τζέι Ντι Βανς εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ να «τραβάει» το αυτί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να σκύβει συγκαταβατικά το κεφάλι.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η ΕΕ εξυπηρετεί συμφέροντα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και αρνείται να δει την πραγματικότητα, όπου είναι ο διάλογος με ναζί και ακροδεξιούς που έχουν εκλεγεί.

«Υπάρχουν συμφέροντα στα οποία δεν αρέσει η ιδέα ότι κάποιος με μια εναλλακτική άποψη μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική άποψη ή, Θεός φυλάξοι, να ψηφίσει διαφορετικά ή, ακόμη χειρότερα, να κερδίσει τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την απουσία πολιτικών που εκλέχτηκαν, αλλά κατηγορούνται για συνδέσεις με ακροδεξιά κακοποιά στοιχεία.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους ανθρώπους μας, ακόμη και όταν αυτοί εκφράζουν απόψεις που διαφωνούν με την ηγεσία τους», πρόσθεσε στη συνέχεια, με μερικούς Ευρωπαίους να τον χειροκροτούν.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «αν τρέχετε με το φόβο των δικών σας ψηφοφόρων, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Αμερική για εσάς, ούτε, για την ακρίβεια, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για τον αμερικανικό λαό που εξέλεξε εμένα και εξέλεξε τον πρόεδρο Τραμπ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μεταξύ άλλων ζήτησε από την Ευρώπη να ενισχύσει περαιτέρω την άμυνα της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να γίνει αυτό, ο καλύτερος τρόπος είναι να αγοράσει όπλα από την Αμερική, αντί να παράγει τα δικά της ή να ψάξει σε άλλες αγορές.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα»

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παίρνοντας τον λόγο, αποδέχτηκε με έμμεσο τρόπο τις δηλώσεις του Βανς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει περισσότερα όπλα.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους».

Επιπλέον, είπε ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Camp IV του Έβερεστ έχει μετατραπεί σε γιγαντιαία χωματερή ‑ Σκηνές, φιάλες οξυγόνου και περιττώματα στην «ανάσα» της κορυφής του κόσμου

E-Daily 3.Left Χτες
Εκεί βρίσκεται το τελευταίο σημείο ανάπαυσης των ορειβατών πριν διασχίσουν τη «Ζώνη του Θανάτου» για να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 30,5% η ΝΔ με διαφορά 15 μονάδων από τον δεύτερο (πλέον) Τσίπρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ κυριαρχεί με 30,5% ακολουθεί η ΕΛ.Α.Σ του Α. Τσίπρα με 15,5%, στην τρίτη θέση είναι η Ελπίδα για την Δημοκρατία της Μ. Καρυστιανού με 12,6% - Το μέχρι πρόσφατα δεύτερο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται τέταρτο με 10,5% χάνοντας σχεδόν 4 μονάδες

Ράμα: «Πρώτη φορά άκουσα για ελληνική ομογένεια στη Σβέρνιτσα» ‑ Η απάντηση προς Αθήνα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ελληνικό ΥΠΕΞ ζήτησε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και επισήμανε την ανάγκη προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Νέα πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν κόβει κάθε επικοινωνία με ΗΠΑ ‑ η ιρανική τηλεόραση εκτιμά ότι η κατάπαυση του πυρός οδεύει προς λήξη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κινδυνεύει να καταρρεύσει, εκτός αν σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο - Ανοδική εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου

«300+1» υπογραφές για το κόμμα Τσίπρα: Ποιοι υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στη λίστα η πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Λεπενιώτη, ο δημοσιογράφος Θανάσης Πάτρας, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη

Πέθανε ο Μάριος Οικονόμου σε ηλικία 33 ετών: Βαθιά θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας άφησε την τελευταία του πνοή μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα έξω από το νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

Πάτρα: Δεν έδωσε απαντήσεις η κάμερα στο κράνος του 52χρονου – Θρίλερ με τον θάνατο πατέρα και γιου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δευτερόλεπτα πριν από το μοιραίο τροχαίο στην Πάτρα σταμάτησε η καταγραφή στην κάμερα του κράνους του 52χρονου – Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες θανάτου πατέρα και γιου

Επεισόδια στην Αλβανία: Οσμή μαύρου χρήματος και προνόμια στρατηγικών επενδυτών βάζουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, που καταπατά περιουσιακά δικαιώματα πολιτών, έφερε και την επίσημη αντίδραση της Αθήνας

Κινητά τηλέφωνα: Τι αλλάζει από σήμερα – Ποιες διαδικασίες επηρεάζονται

E-Daily 3.Left Χτες
Η μεταφορά δεδομένων μεταξύ συσκευών Android και Apple γίνεται πλέον πιο εύκολη και γρήγορη

Καλαμάτα: Ο 41χρονος σκότωσε τη γυναίκα του ενώ στο διπλανό δωμάτιο ήταν τα ανήλικα παιδιά τους, ομολόγησε την άγρια δολοφονία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Γείτονες που άκουσαν τις κραυγές της άτυχης γυναίκας για βοήθεια έσπευσαν έξω από το διαμέρισμα και κάλεσαν την Αστυνομία

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ο πατέρας κατέγραψε με κάμερα που είχε στο κράνος το δυστύχημα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οικογενειακή τραγωδία που συγκλονίζει την Πάτρα – Πατέρας και γιος νεκροί σε τροχαίο

Καλαμάτα: Σκότωσε την 39χρονη γυναίκα του μέσα στο σπίτι τους – Τη βρήκαν νεκρή με πολλαπλά τραύματα στην κρεβατοκάμαρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 41χρονος συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση – Δίπλα στο θύμα εντοπίστηκε μαχαίρι – Φωνές από το διαμέρισμα του ζευγαριού άκουσαν οι γείτονες