E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

National Geographic: Γιατί τα δελφίνια του Αμαζονίου ουρούν στον αέρα

Η εξήγηση πίσω από την παράδοξη συμπεριφορά των αρσενικών ροζ δελφινιών

Δημοσίευση 12/2/2025 | 17:25

National Geographic: Γιατί τα δελφίνια του Αμαζονίου ουρούν στον αέρα

Βίντεο από την ώρα που ένα δελφίνι ουρεί, έγινε viral στα social media του δημοφιλούς Instagram λογαριασμού του National Geographic.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το μυστήριο, που εγείρει η «εναέρια ούρηση» των Ροζ Δελφινιών του Αμαζονίου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ασυνήθιστα φαινόμενα που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες στη φύση και αφορά τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου (Inia geoffrensis), γνωστά και ως botos. Αυτά τα δελφίνια επιδίδονται σε μια συμπεριφορά που οι ερευνητές αποκαλούν «εναέρια ούρηση». Στο κλιπ, αρσενικά δελφίνια καταγράφηκαν δελφίνια να αναποδογυρίζουν στο νερό, και να εκτοξεύουν μια ροή ούρων στον αέρα, εντείνοντας το ενδιαφέρον γύρω από τα παράδοξα της θαλάσσιας βιολογίας.

Η ερευνήτρια Claryana Araújo-Wang και οι συνεργάτες της παρατήρησαν το φαινόμενο αυτό για 218,9 ώρες, καταγράφοντας 36 περιπτώσεις και διαπίστωσαν, ότι όταν ένα αρσενικό δελφίνι εκτοξεύει τα ούρα του στον αέρα, ένα άλλο αρσενικό συχνά πλησιάζει και ακολουθεί τη ροή, αγγίζοντάς τη με το ρύγχος του. Τα ακριβή αίτια αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι σαφή, αλλά οι επιστήμονες υποθέτουν, ότι μπορεί να αποτελεί μέρος της κοινωνικο-σεξουαλικής επικοινωνίας μεταξύ των αρσενικών δελφινιών. Άλλωστε, πολλά ζώα χρησιμοποιούν τα ούρα τους για να προσελκύσουν συντρόφους. Για τα αρσενικά δελφίνια, ισχύει πως βασίζονται επικοινωνιακά κυρίως στη γεύση, μιας και μέσα στα χρόνια της εξέλιξής τους, έχασαν την ικανότητα της όσφρησης.

Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Jason Bruck, υποστηρίζουν ότι η εναέρια ούρηση μπορεί να σχετίζεται με τη χημική επικοινωνία που έχει ήδη παρατηρηθεί στα ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus), τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν φίλους μέσω της γεύσης των ούρων τους. Εντούτοις, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία.

Τέλος, η αναγνώριση της σημασίας της χημικής επικοινωνίας στα θαλάσσια κήτη είναι κρίσιμη, κυρίως για την προστασία των ειδών τους. Η ρύπανση των υδάτων μπορεί να επηρεάζει αυτές τις φυσικές διεργασίες και, κατ’ επέκταση, την επιβίωσή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός στη Λιθουανία για πιθανή επίθεση από drones: Σε καταφύγια πρόεδρος και πρωθυπουργός

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
«Αεροπορικός συναγερμός! Μεταβείτε αμέσως σε καταφύγιο»

Νέα Υόρκη: Πάρκαρε, άνοιξε την πόρτα, έπεσε σε ανοικτό υπόνομο και σκοτώθηκε

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Τραγικός θάνατος για μια 56χρονη στο Μανχάταν

Αρμενία: Κατασκευάζεται άγαλμα του Ιησού που θα φτάνει τα 77 μέτρα

Κόσμος 20.05.2026
Το έργο ανεγείρεται στο όρος Χάτις κοντά στο Γερεβάν και χρηματοδοτείται από τον Αρμένιο δισεκατομμυριούχο Γκαγκίκ Τσαρουκιάν

Ανατροπή στην ιστορία της Ιαπωνίας: Νέα ανάλυση DNA αποκαλύπτει «κρυφό» πρόγονο

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Νέα γενετική έρευνα στην Ιαπωνία αποκαλύπτει μια άγνωστη προγονική ομάδα και DNA Νεάντερταλ που συνδέεται με σύγχρονες ασθένειες

Έμπολα: «Σκάβουμε τάφους και θάβουμε νεκρούς χωρίς γάντια»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Συναγερμός καθώς εξαπλώνεται η επιδημία

Αφγανιστάν: Χρεωμένος πατέρας πουλάει τις 7χρονος κόρες του για σκλάβες ‑ Σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το BBC επισημαίνει ότι η επιλογή να πωληθούν τα κορίτσια αντί για τα αγόρια σχετίζεται με πολιτισμικούς παράγοντες

Χειροπέδες σε οδηγό ταξί που χρέωσε 45 ευρώ για διαδρομή από Μοναστηράκι στον Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, ο οδηγός του ταξί δεν είχε θέσει σε λειτουργία το ταξίμετρο

Δαφνί: Τρόφιμος στραγγάλισε τον συγκάτοικό του

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Νέο περιστατικό βίας

Πέθανε ο Κάρεϊ Σκάρι

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Θλίψη στον χώρο του μπάσκετ

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για Έμπολα: Η επιδημία μπορεί να εξαπλώνεται ταχύτερα απ` ό,τι πιστεύαμε

Κόσμος 20.05.2026
Έντονες ανησυχίες για υποκαταγραφή κρουσμάτων - Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι σε Κονγκό και Ουγκάντα

Τραμπ: «Θα τελειώσουμε τον πόλεμο γρήγορα» – «Θα υπάρξουν εκπλήξεις» απαντά η Τεχεράνη

Κόσμος 20.05.2026
Ανεβάζει την πίεση προς την Τεχεράνη ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ το Κογκρέσο επιχειρεί να περιορίσει τις πολεμικές εξουσίες του