E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

National Geographic: Γιατί τα δελφίνια του Αμαζονίου ουρούν στον αέρα

Η εξήγηση πίσω από την παράδοξη συμπεριφορά των αρσενικών ροζ δελφινιών

Δημοσίευση 12/2/2025 | 17:25

National Geographic: Γιατί τα δελφίνια του Αμαζονίου ουρούν στον αέρα

Βίντεο από την ώρα που ένα δελφίνι ουρεί, έγινε viral στα social media του δημοφιλούς Instagram λογαριασμού του National Geographic.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το μυστήριο, που εγείρει η «εναέρια ούρηση» των Ροζ Δελφινιών του Αμαζονίου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ασυνήθιστα φαινόμενα που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες στη φύση και αφορά τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου (Inia geoffrensis), γνωστά και ως botos. Αυτά τα δελφίνια επιδίδονται σε μια συμπεριφορά που οι ερευνητές αποκαλούν «εναέρια ούρηση». Στο κλιπ, αρσενικά δελφίνια καταγράφηκαν δελφίνια να αναποδογυρίζουν στο νερό, και να εκτοξεύουν μια ροή ούρων στον αέρα, εντείνοντας το ενδιαφέρον γύρω από τα παράδοξα της θαλάσσιας βιολογίας.

Η ερευνήτρια Claryana Araújo-Wang και οι συνεργάτες της παρατήρησαν το φαινόμενο αυτό για 218,9 ώρες, καταγράφοντας 36 περιπτώσεις και διαπίστωσαν, ότι όταν ένα αρσενικό δελφίνι εκτοξεύει τα ούρα του στον αέρα, ένα άλλο αρσενικό συχνά πλησιάζει και ακολουθεί τη ροή, αγγίζοντάς τη με το ρύγχος του. Τα ακριβή αίτια αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι σαφή, αλλά οι επιστήμονες υποθέτουν, ότι μπορεί να αποτελεί μέρος της κοινωνικο-σεξουαλικής επικοινωνίας μεταξύ των αρσενικών δελφινιών. Άλλωστε, πολλά ζώα χρησιμοποιούν τα ούρα τους για να προσελκύσουν συντρόφους. Για τα αρσενικά δελφίνια, ισχύει πως βασίζονται επικοινωνιακά κυρίως στη γεύση, μιας και μέσα στα χρόνια της εξέλιξής τους, έχασαν την ικανότητα της όσφρησης.

Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Jason Bruck, υποστηρίζουν ότι η εναέρια ούρηση μπορεί να σχετίζεται με τη χημική επικοινωνία που έχει ήδη παρατηρηθεί στα ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus), τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν φίλους μέσω της γεύσης των ούρων τους. Εντούτοις, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία.

Τέλος, η αναγνώριση της σημασίας της χημικής επικοινωνίας στα θαλάσσια κήτη είναι κρίσιμη, κυρίως για την προστασία των ειδών τους. Η ρύπανση των υδάτων μπορεί να επηρεάζει αυτές τις φυσικές διεργασίες και, κατ’ επέκταση, την επιβίωσή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Ελλάδα 11.04.2026
Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Πάσχα 11.04.2026
Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Κόσμος 11.04.2026
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Ελλάδα 11.04.2026
Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Ελλάδα 11.04.2026
Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Ελλάδα 11.04.2026
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα 11.04.2026
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα 11.04.2026
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση