E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παγκόσμιος συναγερμός: Μαζική κυβερνοεπίθεση σε εξέλιξη ‑ Βομβαρδίζονται 2,8 εκατ. διευθύνσεις ΙP

Ανησυχία για την ευρείας κλίμακας ενορχηστρωμένη επίθεσης των χάκερς

Δημοσίευση 11/2/2025 | 11:05

Παγκόσμιος συναγερμός: Μαζική κυβερνοεπίθεση σε εξέλιξη ‑ Βομβαρδίζονται 2,8 εκατ. διευθύνσεις ΙP

Μια μαζική επίθεση που στοχεύει συσκευές δικτύου σε όλο τον κόσμο είναι σε εξέλιξη και ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται πιθανότατα για ενορχηστρωμένη ενέργεια.

Κάθε μέρα, εκατομμύρια διευθύνσεις IP προσπαθούν να εξαναγκάσουν την πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές προσπαθώντας να μαντέψουν τα αναγνωριστικά σύνδεσης. Οι χάκερς έχουν βρει έναν τρόπο να παρακάμπτουν τους μηχανισμούς άμυνας και να αποφεύγουν τον αποκλεισμό…

Σύμφωνα με το Bleeping Computer, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση εναντίον ενός ευρέος φάσματος δικτυακών συσκευών. Από τον περασμένο μήνα, περιφερειακές συσκευές ασφαλείας, όπως τείχη προστασίας και VPN (Virtual Private Networks), έχουν υποστεί ένα κύμα βiαιωv επιθέσεων.

Αυτός ο τύπος κυβερνοεπίθεσης περιλαμβάνει τη δοκιμή πολλαπλών συνδυασμών αναγνωριστικών μέχρι να βρεθεί ο σωστός. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα προγράμματα για τη δοκιμή των συνδυασμών. Αυτά είναι τα ευρήματα των στοιχείων που συγκέντρωσε το The Shadowserver Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ειδικεύεται στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Η ένωση σημείωσε μια "απότομη αύξηση των επιθέσεων σύνδεσης στο διαδίκτυο με ωμή βiα κατά συσκευών άκρων" τις τελευταίες εβδομάδες. Η επίθεση, η οποία δεν ξεκίνησε πρόσφατα, είδε μια αναζωπύρωση της δραστηριότητας. Μεταξύ των αγαπημένων στόχων των επιτιθέμενων είναι οι συσκευές δικτύου των Palo Alto Networks, Ivanti και SonicWall.

2,8 εκατομμύρια εμπλεκόμενες διευθύνσεις IP

Η κλίμακα της επίθεσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Shadowserver, οι απόπειρες σύνδεσης προήλθαν από σχεδόν 2,8 εκατομμύρια διευθύνσεις IP σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότερες διευθύνσεις προέρχονται από τη Βραζιλία, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αργεντινή, το Μαρόκο και το Μεξικό.

Για να ενορχηστρώσουν την επίθεση, οι χάκερ χρησιμοποίησαν κυρίως συσκευές που είχαν παραβιαστεί από ένα botnet, όπως δρομολογητές των MikroTik, Huawei, Cisco, Boa και ZTE. Αυτές περιήλθαν υπό τον έλεγχο ενός κακόβουλου δικτύου μετά την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού. Για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, ο ιός εκμεταλλεύεται γενικά τα κενά ασφαλείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χάκερς επιτίθενται συχνότερα σε απαρχαιωμένους ή τελειωμένους δρομολογητές που δεν έχουν ενημερώσεις ασφαλείας. Υπό τον έλεγχο των χάκερ, οι δρομολογητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βομβαρδίζουν περιφερειακές συσκευές με προσπάθειες σύνδεσης. Το botnet είναι ένα από τα βασικά όπλα στο οπλοστάσιο των κυβερνοεγκληματιών.

Πώς αποφεύγουν οι χάκερ να μπλοκαριστούν;

Για να αποφύγουν τον αποκλεισμό των προσπαθειών τους, οι χάκερ χρησιμοποιούν οικιακά δίκτυα μεσολάβησης. Πρόκειται για μια διεύθυνση IP που συνδέεται με έναν πραγματικό χρήστη που έχει εγγραφεί σε έναν πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Αυτό το τέχνασμα καθιστά δυνατή την εξαπάτηση των μηχανισμών ασφαλείας, οι οποίοι υποτίθεται ότι διασφαλίζουν ότι τα αιτήματα σύνδεσης δεν προέρχονται από ένα ρομπότ ή ένα δίκτυο παραβιασμένων συσκευών. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά proxies που φιλοξενούνται σε διακομιστές, αυτές οι διευθύνσεις IP είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να μπλοκαριστούν.

Για την προστασία των περιφερειακών συσκευών από επιθέσεις brute force, είναι σημαντικό να επιλέγετε έναν σύνθετο κωδικό πρόσβασης που είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος. Αυτό θα δυσκολέψει τους εγκληματίες να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματά τους. Επίσης, συνίσταται σε όλους τους χρήστες να ενεργοποιούν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και να περιορίζουν τις συνδέσεις εξουσιοδοτώντας μόνο ορισμένες αξιόπιστες διευθύνσεις IP. Τέλος, είναι σημαντικό να εγκαταστήσετε όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις ή να αλλάξετε τη συσκευή σας, αν είναι παλιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παξοί: Ο καπετάνιος‑ήρωας που έσωσε τους τουρίστες πριν βουτήξει στη θάλασσα – Η δραματική προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο καπετάνιος απομάκρυνε εγκαίρως τέσσερις τουρίστες από καταμαράν που τυλίχθηκε στις φλόγες στο λιμάνι του Γαΐου και στη συνέχεια βούτηξε στη θάλασσα

Αναταραχή στα Στενά του Ορμούζ – Ακούστηκε έκρηξη από τη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ένα αεροσκάφος των ΗΠΑ εκτόξευσε δύο πυραύλους Hellfire

«Εξερράγη» ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν: «Απόψε θα χτυπήσουμε πολύ σκληρά» – Η κατάληψη του νησιού «κλειδί» τύπου Βενεζουέλα

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν στο μέλλον να αποκτήσουν τον έλεγχο του νησιού Χαργκ

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Η φράση για την Κύπρο που ανάβει φωτιές και η σύγκριση του Νετανιάχου με τον Χίτλερ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η προκλητική αναδρομή στο 1974 και η παραποίηση του Διεθνούς Δικαίου

Ο γιατρός του «τελευταίου Νονού» που είχε γεμίσει ένα νεκροταφείο «σπάει» τη σιωπή του – Οι δολοφονίες και το παιδί που διαλύθηκε σε οξύ

E-Daily 3.Left 11.06.2026
Αντιμέτωπος με έναν κόσμο γεμάτο απειλές θανάτου και σκοτεινές εξομολογήσεις από τον πυρήνα της Κόζα Νόστρα

Από τα 3 στα 220 δισ. δολάρια: Πώς το Μουντιάλ μετατράπηκε σε οικονομικό γίγαντα

E-Daily 3.Left 11.06.2026
Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν αποτελεί πια μόνο μια γιορτή του ποδοσφαίρου

Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Χίλι

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, Πέμπτη, επικαλούμενος διαφωνία σχετικά με το ύψος των αμυντικών δαπανών

Οι χάρτες με τις περιοχές που θα πληγούν πιο έντονα από καταιγίδες – Πότε φτιάχνει ξανά ο καιρός

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Προειδοποίηση της ΕΜΥ για την αλλαγή του καιρού

IRIS: Νέες αλλαγές στις μεταφορές ‑ Τι ισχύει από 30 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η υπηρεσία IRIS payments αποτελείται από τρία καινοτόμα και αξιόπιστα προϊόντα άμεσης πληρωμής

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας

Ελλάδα 11.06.2026
Η αντισυνταγματάρχης Μαρία Κιοϊλιού έγραψε ιστορία

Αγρίνιο: Πρώην υπάλληλος «φόρτωσε» την εταιρική κάρτα καυσίμων εταιρείας με 32.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος έξι ημεδαπών για κλοπή, καθώς και σε βάρος ενός ακόμη ημεδαπού για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος