E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παγκόσμιος συναγερμός: Μαζική κυβερνοεπίθεση σε εξέλιξη ‑ Βομβαρδίζονται 2,8 εκατ. διευθύνσεις ΙP

Ανησυχία για την ευρείας κλίμακας ενορχηστρωμένη επίθεσης των χάκερς

Δημοσίευση 11/2/2025 | 11:05

Παγκόσμιος συναγερμός: Μαζική κυβερνοεπίθεση σε εξέλιξη ‑ Βομβαρδίζονται 2,8 εκατ. διευθύνσεις ΙP

Μια μαζική επίθεση που στοχεύει συσκευές δικτύου σε όλο τον κόσμο είναι σε εξέλιξη και ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται πιθανότατα για ενορχηστρωμένη ενέργεια.

Κάθε μέρα, εκατομμύρια διευθύνσεις IP προσπαθούν να εξαναγκάσουν την πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές προσπαθώντας να μαντέψουν τα αναγνωριστικά σύνδεσης. Οι χάκερς έχουν βρει έναν τρόπο να παρακάμπτουν τους μηχανισμούς άμυνας και να αποφεύγουν τον αποκλεισμό…

Σύμφωνα με το Bleeping Computer, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση εναντίον ενός ευρέος φάσματος δικτυακών συσκευών. Από τον περασμένο μήνα, περιφερειακές συσκευές ασφαλείας, όπως τείχη προστασίας και VPN (Virtual Private Networks), έχουν υποστεί ένα κύμα βiαιωv επιθέσεων.

Αυτός ο τύπος κυβερνοεπίθεσης περιλαμβάνει τη δοκιμή πολλαπλών συνδυασμών αναγνωριστικών μέχρι να βρεθεί ο σωστός. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα προγράμματα για τη δοκιμή των συνδυασμών. Αυτά είναι τα ευρήματα των στοιχείων που συγκέντρωσε το The Shadowserver Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ειδικεύεται στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Η ένωση σημείωσε μια "απότομη αύξηση των επιθέσεων σύνδεσης στο διαδίκτυο με ωμή βiα κατά συσκευών άκρων" τις τελευταίες εβδομάδες. Η επίθεση, η οποία δεν ξεκίνησε πρόσφατα, είδε μια αναζωπύρωση της δραστηριότητας. Μεταξύ των αγαπημένων στόχων των επιτιθέμενων είναι οι συσκευές δικτύου των Palo Alto Networks, Ivanti και SonicWall.

2,8 εκατομμύρια εμπλεκόμενες διευθύνσεις IP

Η κλίμακα της επίθεσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Shadowserver, οι απόπειρες σύνδεσης προήλθαν από σχεδόν 2,8 εκατομμύρια διευθύνσεις IP σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότερες διευθύνσεις προέρχονται από τη Βραζιλία, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αργεντινή, το Μαρόκο και το Μεξικό.

Για να ενορχηστρώσουν την επίθεση, οι χάκερ χρησιμοποίησαν κυρίως συσκευές που είχαν παραβιαστεί από ένα botnet, όπως δρομολογητές των MikroTik, Huawei, Cisco, Boa και ZTE. Αυτές περιήλθαν υπό τον έλεγχο ενός κακόβουλου δικτύου μετά την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού. Για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, ο ιός εκμεταλλεύεται γενικά τα κενά ασφαλείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χάκερς επιτίθενται συχνότερα σε απαρχαιωμένους ή τελειωμένους δρομολογητές που δεν έχουν ενημερώσεις ασφαλείας. Υπό τον έλεγχο των χάκερ, οι δρομολογητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βομβαρδίζουν περιφερειακές συσκευές με προσπάθειες σύνδεσης. Το botnet είναι ένα από τα βασικά όπλα στο οπλοστάσιο των κυβερνοεγκληματιών.

Πώς αποφεύγουν οι χάκερ να μπλοκαριστούν;

Για να αποφύγουν τον αποκλεισμό των προσπαθειών τους, οι χάκερ χρησιμοποιούν οικιακά δίκτυα μεσολάβησης. Πρόκειται για μια διεύθυνση IP που συνδέεται με έναν πραγματικό χρήστη που έχει εγγραφεί σε έναν πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Αυτό το τέχνασμα καθιστά δυνατή την εξαπάτηση των μηχανισμών ασφαλείας, οι οποίοι υποτίθεται ότι διασφαλίζουν ότι τα αιτήματα σύνδεσης δεν προέρχονται από ένα ρομπότ ή ένα δίκτυο παραβιασμένων συσκευών. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά proxies που φιλοξενούνται σε διακομιστές, αυτές οι διευθύνσεις IP είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να μπλοκαριστούν.

Για την προστασία των περιφερειακών συσκευών από επιθέσεις brute force, είναι σημαντικό να επιλέγετε έναν σύνθετο κωδικό πρόσβασης που είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος. Αυτό θα δυσκολέψει τους εγκληματίες να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματά τους. Επίσης, συνίσταται σε όλους τους χρήστες να ενεργοποιούν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και να περιορίζουν τις συνδέσεις εξουσιοδοτώντας μόνο ορισμένες αξιόπιστες διευθύνσεις IP. Τέλος, είναι σημαντικό να εγκαταστήσετε όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις ή να αλλάξετε τη συσκευή σας, αν είναι παλιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα Χτες
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα Χτες
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος Χτες
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα Χτες
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Πατρινό Καρναβάλι: 50.000 καρναβαλιστές στους δρόμους – Δείτε τη μεγάλη παρέλαση

Ελλάδα Χτες
Η πόλη της Πάτρας έχει κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ζουν από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Πράκτορες σκότωσαν ένοπλο άνδρα που προσπάθησε να μπει στην έπαυλή του στο Μαρ α Λάγκο

Κόσμος Χτες
Ο άνδρας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και μπιτόνι με βενζίνη κατά την «εισβολή του» στο Μαρ α Λάγκο, όπου τον εξουδετέρωσαν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας

Τουρκία: Διάσωση 80χρονης που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα σε βράχους

Κόσμος Χτες
Η γιαγιά από την Αττάλεια βρέθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία έπειτα από 24 ώρες ερευνών

Καλύτερα τα νέα για τη λίμνη του Μόρνου μετά τις βροχές

Ελλάδα Χτες
Η «υγρή» χρονιά βελτιώνει τα αποθέματα, αλλά η στάθμη παραμένει 26% κάτω από τον μέσο όρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νησιά και την κλιματική αλλαγή

Καθαρά Δευτέρα: Στα 22 ευρώ τα καλαμαράκια, πάνω από 3,30 η λαγάνα

Ελλάδα Χτες
Οι ώρες λειτουργίας για Βαρβάκειο και Ρέντη

Σοβαρό ατύχημα με κροτίδα στην Πτολεμαΐδα: 17χρονος κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος κινδυνεύει να χάσει τρία δάχτυλα - Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή