E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε αυτό το χωριό ο χρόνος σταμάτησε το 2007 λόγω μιας πρωτοφανούς τραγωδίας

Μια αθέατη πληγή της Ηλείας που παραμένει ανοιχτή

Δημοσίευση 11/2/2025 | 00:38

Σε αυτό το χωριό ο χρόνος σταμάτησε το 2007 λόγω μιας πρωτοφανούς τραγωδίας
collage

Υπήρξε κάποτε ένα χωριό που έσφυζε από ζωή, αγκαλιασμένο από πράσινο και στολισμένο με τη θαλασσινή αύρα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Η Μάκιστος, ένα γραφικό χωριό του νομού Ηλείας, ήταν μέχρι το καλοκαίρι του 2007 ένας τόπος γεμάτος μνήμες, ανθρώπινες φωνές και καλοκαιρινές επιστροφές. Μέχρι που η φωτιά έσβησε τα πάντα.

Το καλοκαίρι που άλλαξε τα πάντα

Η 24η Αυγούστου 2007 χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη των κατοίκων, όχι μόνο της Μακίστου αλλά και της γειτονικής Αρτέμιδας. Οι φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία άφησαν πίσω τους στάχτες, θρήνο και ένα βαθύ τραύμα. Από τους 68 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στον νομό, σχεδόν 40 ήταν από αυτά τα δύο χωριά. Ανάμεσά τους, έξι παιδιά και τρεις πυροσβέστες που δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα.

Ο δρόμος που ένωνε τη Μάκιστο με την Αρτέμιδα έγινε ο τόπος μιας ανείπωτης τραγωδίας, καθώς 26 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και απανθρακώθηκαν, ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν πεζοί. Από τότε, τίποτα δεν ήταν το ίδιο.

Ένα χωριό-φάντασμα με ολοκαίνουρια σπίτια

Το χωριό ξαναχτίστηκε. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη ανέλαβε την ανοικοδόμηση της Μακίστου και η Κυπριακή Δημοκρατία της Αρτέμιδας. Τα σπίτια σηκώθηκαν ξανά, 73 στον αριθμό, και όμως, σήμερα, μόλις 15 από αυτά κατοικούνται. Από τους 180 κατοίκους πριν την καταστροφή, το 2011 είχαν απομείνει 44, και πλέον λιγότεροι από 20 άνθρωποι ζουν εκεί μόνιμα.

Η ερημιά της Μακίστου δεν οφείλεται μόνο στις τραγικές μνήμες, αλλά και στην παντελή έλλειψη υποδομών. Το δίκτυο ύδρευσης καταστράφηκε από τις φωτιές και το νερό παραμένει ακατάλληλο προς πόση. Ο δρόμος που ενώνει το χωριό με τη Ζαχάρω δεν έχει αποκατασταθεί, παραμένοντας ένας δύσβατος χωματόδρομος. Η αγροτική οδοποιία είναι σε τραγική κατάσταση και η αγροτική παραγωγή δεν ανέκαμψε ποτέ. Όσο για τις γεννήσεις; Μία μόνο, το 2014.

Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και το άδειο ταμείο

Το πιο εξοργιστικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι η Μάκιστος, αν και υπήρξε το πλέον μαρτυρικό χωριό της τραγωδίας, δεν έλαβε ποτέ ουσιαστική κρατική βοήθεια. Το περίφημο «Ταμείο Μολυβιάτη», που δημιουργήθηκε για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, δεν έφτασε ποτέ εκεί.

Αντίθετα, η γειτονική Αρτέμιδα διαθέτει βασικές υποδομές: καθαρό νερό, ένα καφενείο και βιολογικό καθαρισμό. Αυτά που για άλλα χωριά είναι αυτονόητα, για τη Μάκιστο μοιάζουν με άπιαστο όνειρο.

Μια πλατεία χωρίς ανθρώπους

Παρά τα ολοκαίνουρια σπίτια, η Μάκιστος παραμένει ένα χωριό-φάντασμα. Δεν υπάρχει παντοπωλείο, ούτε καφενείο, ούτε χώρος συνάθροισης. Ο φόβος των κατοίκων για νέες φωτιές, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη, τους έχει απομακρύνει οριστικά.

Ένα χωριό που κάποτε ήταν στολίδι, έμεινε να θυμίζει την ανεπάρκεια και την αδιαφορία ενός κράτους που ξέχασε τις υποσχέσεις του. Ένα μέρος όπου ο χρόνος σταμάτησε το 2007, και μαζί του, οι ζωές όσων το αγάπησαν και το έχασαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χωριό‑φάντασμα της Ελλάδας που εγκαταλείφθηκε, αλλά κάτι εκεί δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Στις ανατολικές ακτές του Αμβρακικού Κόλπου, ένας οικισμός-φάντασμα κρατά ζωντανή τη μνήμη του με έναν απρόσμενο τρόπο

Δεν θέλουμε πια ξαπλώστρα; Γιατί οι Έλληνες εγκαταλείπουν τα νησιά και ανακαλύπτουν ξανά τα βουνά

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Από τα beach bars στα ποτάμια και από τα ακτοπλοϊκά-σοκ στα πέτρινα χωριά: η μεγάλη στροφή των καλοκαιρινών διακοπών έχει ήδη ξεκινήσει

Η μάχη για τον δημόσιο χώρο και το μεγάλο πρόβλημα με τις ομπρέλες στη Χαλκιδική

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Στο μικροσκόπιο η αυθαίρετη «κράτηση» θέσεων

Νέα έρευνα: Έχουμε τους πιο κακοπληρωμενους εκπαιδευτικους στην ευρωπη

E-Daily 3.Left Χτες
Πτυχιούχοι με τεράστια ευθύνη, αλλά από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς

Οι πιο γοητευτικοί άντρες για το 2026: Η λίστα που προκάλεσε αντιδράσεις και η θέση‑έκπληξη της Ελλάδας

E-Daily 3.Left Χτες
Μια νέα διεθνής κατάταξη για το 2026 επιχειρεί να ορίσει πού ζουν οι πιο όμορφοι άντρες του πλανήτη - και τα ευρήματά της έχουν ήδη πυροδοτήσει έντονο διάλογο.

Η γυναίκα που οραματίστηκε έναν κόσμο χωρίς ανδρική κυριαρχία – Έναν αιώνα πριν ο φεμινισμός γίνει μόδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η Μπεγκούμ Ροκέγια τόλμησε να φανταστεί μια κοινωνία όπου οι γυναίκες κυβερνούν και μορφώνονται, σε εποχή που οι περισσότερες δεν είχαν καν δικαίωμα φωνής.

Μουντιάλ 2026: Οι μόλις 8 χώρες που έχουν κατακτήσει τα 22 προηγούμενα τρόπαια

E-Daily 3.Left Χτες
Η μεγαλύτερη έκπληξη, λοιπόν, του 23ου Μουντιάλ θα είναι να το κατακτήσει μια ομάδα που δεν το έχει καταφέρει στο παρελθόν

Η «εξέγερση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία ‑ Γιατί κατέβηκαν στους δρόμους;

E-Daily 3.Left Χτες
Τα φλαμίνγκο ως σύμβολο της αντίστασης

Το πιο ακριβό σπίτι της Βρετανίας μένει άδειο – Εκτός από έναν άστεγο που ζει στη βεράντα του

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ακριβά ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου