E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαντορίνη: Στον «χορό των Ρίχτερ» και σήμερα οι Κυκλάδες

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Δημοσίευση 10/2/2025 | 11:22

Σαντορίνη: Στον «χορό των Ρίχτερ» και σήμερα οι Κυκλάδες

Συνεχίζονται οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες, αφού το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν δύο νέοι σεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ στην ίδια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στο νησί βρίσκεται σήμερα η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού, μαζί με την Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού, προκειμένου να συλλέξουν τα δεδομένα από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πρόκειται για υπερσύγχρονους σεισμογράφους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην Καλντέρα για μία εβδομάδα, παίρνοντας τη θέση δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες.

Η κ. Νομικού, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έκανε έκκληση να υπάρχει σεβασμός στην αγωνία των κατοίκων που έχει κορυφωθεί.

Εξήγησε επίσης αναλυτικά όλες τις κινήσεις των επιστημόνων για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα το φαινόμενο.

«Πρέπει να κατανοήσουμε τις αλλαγές στο υπέδαφος από το 2011 ως σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Η σεισμική ακολουθία δε θα αποκλιμακωθεί από τη μία μέρα στην άλλη αλλά θα απαιτηθεί χρόνος, είπε το πρωί στην ΕΡΤ ο Κώστας Παπαζάχος με αφορμή τα 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν χθες το βράδυ.

«Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φεβρουάριο ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά, το 2011, συνολικά κράτησε σχεδόν ένα χρόνο» τόνισε από πλευράς του ο Κωνσταντίνος Συνολάκης.

«Εχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία και τις επόμενες μέρες» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

«Κρατήσαμε μια επιφύλαξη, γιατί πρέπει να παγιωθεί αυτή η συχνότητα των σεισμών για να πούμε ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να μιλάμε για αποκλιμάκωση. Τεχνικά δεν έχει αποκλειστεί και η περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα έχουν τις ίδιες πιθανότητες», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο καθηγητής Γεωλογίας των σεισμών, Ρικάρντο Καπούτο ανέφερε, από την πλευρά του, στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας: «Η ακολουθία έχει μια εξέλιξη που δεν μπορεί να προβλεφθεί γιατί έχουμε παραδείγματα, όπως την Ιταλία, όπου δύο χρόνια είχε ακολουθία με 4-5 Ρίχτερ και μετά από δύο χρόνια εξαφανίστηκε. Έχουμε άλλα παραδείγματα που μετά από λίγες μέρες εκδηλώθηκε μεγάλος σεισμός. Έχουμε άλλα παραδείγματα που γίνεται πρώτα ο κύριος σεισμός και μετά η ακολουθία. Δεν υπάρχει κανόνας. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με σκοπό τη σεισμική προστασία. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε το πού, το πώς, το πόσο».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στο ενδεχόμενο να γίνουν μεγάλες καταστροφές, λέγοντας πως «τα νησιά έχουν μια αντισεισμική κουλτούρα. Βεβαίως μπορεί να υπάρχουν και παλιά κτίρια που με ένα 6άρι (σ.σ. σεισμός 6 Ρίχτερ) μπορεί να κινδυνέψουν».

Σημειώνεται πως εκτός από τη Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη, κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σάλος στην Ιταλία: Πέταξε στα σκουπίδια ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Κόσμος Χτες
Ένας άνδρας στην Ιταλία πέταξε στα σκουπίδια, χωρίς να το καταλάβει, ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Αναμορφωτικά μέτρα σε 15χρονο για το revenge pοrn που οδήγησε συμμαθήτριά σε απόπειρες αυτοκτονίας

Ελλάδα Χτες
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, τον Απρίλιο του 2024, ύστερα από καταγγελία που έκανε η μητέρα της

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο Θεσσαλονίκη–Σέρρες και του Τρένου του Πηλίου

Ελλάδα Χτες
Ποια δρομολόγια αμαξοστοιχιών επηρεάζονται

Ο Αντετοκούνμπο γίνεται... ζελεδάκι: Η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του «Greek Freak»

Αθλητικά Νέα Χτες
Η νέα επένδυση του Γιάννη φανερώνει μία πιο παιχνιδιάρικη πλευρά του και αποκαλύπτει πτυχές από την παιδική του ηλικία στην Αθήνα

ΑΑΔΕ: Τεράστια απάτη με εκατοντάδες επιχειρήσεις “φαντάσματα” και χρέη 43 εκατ. ευρώ

Οικονομία Χτες
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκατοντάδων αχυρανθρώπων με 380 επιχειρήσεις και χρέη 43 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.

Στα ημιτελικά του Κατάρ η Μαρία Σάκκαρη: Τεράστια εμφάνιση και πρόκριση επί της Σβιόντεκ!

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Μαρία Σάκκαρη νίκησε με ανατροπή τη Νο2 του κόσμου, Ίγκα Σβιόντεκ

Καρκινοπαθής ταξίδεψε 3 ώρες για να νοσηλευτεί και λίγες ώρες αργότερα του έκλεψαν το αυτοκίνητο

Κόσμος Χτες
Μετά από 12 ώρες χειρουργείου ο άτυχος εκπαιδευτικός συνειδητοποίησε ότι το αυτοκίνητό του έχει γίνει... καπνός

Διαρρήκτης στην Τουρκία άνοιξε κοσμηματοπωλείο και έφυγε με… γαϊδούρι!

Κόσμος Χτες
Στην ιστορία της… διαρρηκτικής θα μείνει διαρρήκτης στην Τουρκία!

ΑΠΘ: Όλα τα κτίρια του ιδρύματος θα κλείνουν στις 22:00

Ελλάδα Χτες
Αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου

Υπόθεση Κατασκοπείας: Αυτός είναι ο «Στίβεν» που στρατολόγησε τον 54χρονο σμήναρχο

Ελλάδα Χτες
Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν φωτογραφίες του

Η ICE αποσύρεται από τη Μινεσότα

Κόσμος Χτες
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τους φονικούς πυροβολισμούς