E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαντορίνη: «Έχει μειωθεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού»

Νέα δόνηση 4,1 Ρίχτερ κοντά στην Οία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/2/2025 | 12:20

Σαντορίνη: «Έχει μειωθεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού»

«Η Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμαστεί ότι και οι επόμενες βδομάδες θα είναι ανάλογες».

Για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στη Σαντορίνη αναφέρθηκε ο Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, την ώρα που οι δονήσεις στην περιοχή συνεχίζονται.

Ένας νέος σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11.02 το πρωί της Κυριακής (09.02.2025) κοντά στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα 26 χλμ. Ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας αναστατώνοντας τους κατοίκους. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων ωρών με τις δονήσεις γύρω στα 3 Ρίχτερ να μην έχουν σταματήσει.

Η γη πάντως συνεχίζει να σείεται στις Κυκλάδες και με τους επιστήμονες να παρακολουθούν το φαινόμενο. Ο Κώστας Παπαζάχος, Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ μίλησε στο Mega για την σεισμική ακολουθία.

«Ξέρουμε ακριβώς που είναι η ακολουθία, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όμως δεν έχει μειωθεί αλλά είναι σε ύφεση τις τελευταίες μέρες. και χθες είχαμε σεισμούς 4 Ρίχτερ κτλ. Έχει μειωθεί το ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού αλλά δεν έχει απομακρυνθεί σε επίπεδο να λέμε ότι είναι ασήμαντο. Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολη η λειτουργία των σχολείων, έχει και μία προληπτική έννοια», είπε αρχικά.

«Δυστυχώς είμαστε σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Χθες είχα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «έκρηξη ηφαίστειου τώρα». Γι΄αυτό λέμε στον κόσμο να ακούει τις επίσημες ανακοινώσεις. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως αν γίνει μεγάλος σεισμός θα έχει μετά και μεγάλη μετασεισμική ακολουθία που θα είναι έντονη για άλλη μία βδομάδα. Δεν είναι ότι θα γίνει ένας σεισμός και μετά θα βρεθεί λύση στο θέμα.

Θα είναι μία δύσκολη αυτή η εβδομάδα, είναι δύσκολες οι σεισμικές ακολουθίες γιατί έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Η Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμαστεί ότι και οι επόμενες βδομάδες θα είναι ανάλογες. Το ηφαίστειο έχει ένα ξεχωριστό φαινόμενο και το παρακολουθούμε ξεχωριστά. υπάρχει η πιθανότητα να σβήσει η σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στο ηφαίστειο. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα και μην τα συγχέουμε», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα κτηνωδία στην Κοζάνη: Νεκρή αρκούδα από πυροβολισμούς στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα 13.06.2026
Το άτυχο ζώο βρέθηκε νεκρό έχοντας δεχθεί πυροβολισμούς στον λαιμό και την πλάτη

Ιράν και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία: Τι προβλέπει το μνημόνιο και πότε θα υπογραφεί

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί εμφανίζεται αισιόδοξος για ψηφιακή υπογραφή μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ παράλληλα αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ιρανικά drones κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Μουντιάλ 2026: Με νίκη 4‑1 επί της Παραγουάης οι ΗΠΑ άνοιξαν με το δεξί τον 4ο όμιλο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Από τα πρώτα λεπτά, οι Αμερικανοί φανέρωσαν τις προθέσεις τους στο τουρνουά

Μουντιάλ 2026: Καναδάς και Βοσνία/Ερζεγοβίνη χώρισαν με 1‑1

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο Λάριν μπήκε ως αλλαγή στο 77` και έναν μόλις λεπτό αργότερα ισοφάρισε για τον Καναδά, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1

Ανταρκτική: Θερμοκρασίες 20 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο ‑ Χάνονται πάγοι «μεγέθους Γαλλίας»

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Η δυτική ακτή της Ανταρκτικής έχει χάσει έκταση θαλάσσιου πάγου ίση με τη Γαλλία, ενώ οι θερμοκρασίες σπάνε ρεκόρ

Λήξη συναγερμού στο πλοίο με τους 1050 επιβαίνοντες – Δεν βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Το «Blue Star 2» είχε καταπλεύσει εσπευσμένα στο λιμάνι του Λαυρίου για τον απαραίτητο έλεγχο

Τραμπ: Νεκρός ο αρχηγός της διαβόητης συμμορίας Tren de Aragua μετά από αμερικανικό πλήγμα

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την εξόντωση του Νίνιο Γκερέρο, επικεφαλής της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης της Βενεζουέλας

Ανω Λιόσια: Λεωφορείο έπεσε σε κολώνα ρεύματος – Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Τα αίτια του ατυχήματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά και διερευνώνται

Αγριο φονικό συγκλονίζει τη Χίο – 51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 31χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χίου

«Εκτοξεύτηκε» η SpaceX: Ο Έλον Μασκ είναι επισήμως ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην ιστορία

Κόσμος Χτες
Με ιστορική άντληση 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενόψει της εισαγωγής της στον Nasdaq, η αεροδιαστημική εταιρεία οδηγεί τον ιδιοκτήτη της σε οικονομικό ρεκόρ όλων των εποχών