E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαντορίνη: «Έχει μειωθεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού»

Νέα δόνηση 4,1 Ρίχτερ κοντά στην Οία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/2/2025 | 12:20

Σαντορίνη: «Έχει μειωθεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού»

«Η Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμαστεί ότι και οι επόμενες βδομάδες θα είναι ανάλογες».

Για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στη Σαντορίνη αναφέρθηκε ο Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, την ώρα που οι δονήσεις στην περιοχή συνεχίζονται.

Ένας νέος σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11.02 το πρωί της Κυριακής (09.02.2025) κοντά στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα 26 χλμ. Ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας αναστατώνοντας τους κατοίκους. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων ωρών με τις δονήσεις γύρω στα 3 Ρίχτερ να μην έχουν σταματήσει.

Η γη πάντως συνεχίζει να σείεται στις Κυκλάδες και με τους επιστήμονες να παρακολουθούν το φαινόμενο. Ο Κώστας Παπαζάχος, Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ μίλησε στο Mega για την σεισμική ακολουθία.

«Ξέρουμε ακριβώς που είναι η ακολουθία, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όμως δεν έχει μειωθεί αλλά είναι σε ύφεση τις τελευταίες μέρες. και χθες είχαμε σεισμούς 4 Ρίχτερ κτλ. Έχει μειωθεί το ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού αλλά δεν έχει απομακρυνθεί σε επίπεδο να λέμε ότι είναι ασήμαντο. Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολη η λειτουργία των σχολείων, έχει και μία προληπτική έννοια», είπε αρχικά.

«Δυστυχώς είμαστε σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Χθες είχα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «έκρηξη ηφαίστειου τώρα». Γι΄αυτό λέμε στον κόσμο να ακούει τις επίσημες ανακοινώσεις. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως αν γίνει μεγάλος σεισμός θα έχει μετά και μεγάλη μετασεισμική ακολουθία που θα είναι έντονη για άλλη μία βδομάδα. Δεν είναι ότι θα γίνει ένας σεισμός και μετά θα βρεθεί λύση στο θέμα.

Θα είναι μία δύσκολη αυτή η εβδομάδα, είναι δύσκολες οι σεισμικές ακολουθίες γιατί έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Η Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμαστεί ότι και οι επόμενες βδομάδες θα είναι ανάλογες. Το ηφαίστειο έχει ένα ξεχωριστό φαινόμενο και το παρακολουθούμε ξεχωριστά. υπάρχει η πιθανότητα να σβήσει η σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στο ηφαίστειο. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα και μην τα συγχέουμε», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η έκρηξη στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν οφείλεται σε διαρροή αερίου, ανακοίνωσε η πυροσβεστική

Κόσμος Χτες
Από την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 14

Η τοιχογραφία της Μαρίας Κάλλας στην Καλαμάτα η κορυφαία στον κόσμο για το 2025

Πολιτισμός Χτες
Τελικά τα καταφέραμε, δώσαμε φωνή σε έναν τοίχο και ακούστηκε παντού, αναφέρει ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος

«Κόκκινος συναγερμός» σε 4 Περιφέρειες για την κακοκαιρία που θα πλήξει αύριο τη χώρα

Καιρός Χτες
Σε κατάσταση κινητοποίησης (red code) η μιση χώρα

Θεσσαλονίκη: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε δύο οίκους ανοχής

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν δύο γυναίκες, οι οποίες λειτουργούσαν παράνομα τους οίκους ανοχής, παραβιάζοντας αποφάσεις σφράγισης

Τούρκοι γεμίζουν λεωφορεία και έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής

Κόσμος Χτες
Ο πληθωρισμός και η υποτίμηση της λίρας έχουν εκτοξεύσει της τιμές στην Τουρκία

Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε 33χρονος αθλητής κατά τη διάρκεια αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος

Ελλάδα Χτες
Μία τραγωδία χτύπησε τον ελληνικό αθλητισμό τις πρώτες ημέρες του 2026

Οπαδοί ΠΑΟΚ: Σήμερα η τελευταία πράξη του δράματος με το «αντίο» στα άλλα πέντε «αετόπουλα»

Ελλάδα Χτες
Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο 28χρονος τραυματίας που χθες πήρε εξιτήριο από το «Παπαγεωργίου»

Νέο έκτακτο της ΕΜΥ: Κόκκινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες

Καιρός Χτες
Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Κεραμεικός: Παράτησε το όχημά του στις γραμμές του τρένου και έφυγε

Ελλάδα Χτες
Για 1,5 ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία