E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, οι τρεις όμηροι είναι υποσιτισμένοι και έχασαν αρκετό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των 491 ημερών αιχμαλωσίας τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/2/2025 | 19:40

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εικόνα των τριών Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς. Ο 56χρονος Οχάντ Μπεν Αμί, ο 52χρονος Ελί Σαραμπί και ο 34χρονος Ορ Λεβί έφτασαν στο Ισραήλ μετά από 16 μήνες αιχμαλωσίας και από τις φωτογραφίες τους φαίνεται πως είναι αποστεωμένοι.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, οι τρεις όμηροι είναι υποσιτισμένοι και έχασαν αρκετό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των 491 ημερών αιχμαλωσίας τους.

«Πρόκειται για δύσκολες σκηνές», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δρ Χάγκαρ Μιζράχι σε συνέντευξη Τύπου από το νοσοκομείο Ιτσίλοφ στο Τελ Αβίβ, όπου δύο από τους απελευθερωμένους ομήρους νοσηλεύονται.

Οι τρεις όμηροι έμοιαζαν λιπόσαρκοι και ασταθείς όταν απελευθερώθηκαν, 16 μήνες μετά την απαγωγή τους από το κιμπούτς Μπεερί και το μουσικό φεστιβάλ Nova. Αλλά και οι γιατροί ήταν «ενθουσιασμένοι που τους είδαν να περπατούν, όρθιοι και περήφανοι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Οι όμηροι και οι οικογένειές τους θα λάβουν ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, σχεδιασμένων να καλύψουν τόσο τις σωματικές όσο και τις συναισθηματικές τους ανάγκες, είπε ο Μιζράχι.

Οι τρεις Ισραηλινοί πριν και μετά την αιχμαλωσία

Ο Ελί Σαραμπί, εμφανίστηκε με πυκνή γενειάδα και ξυρισμένο κεφάλι, μετά την απώλεια πολλών κιλών. Η Βρετανίδα σύζυγός του, Λιάν Μπρίσλι, και οι έφηβες κόρες του, Νόια και Γιαχέλ, σκοτώθηκαν την ώρα που εκείνος έπεφτε στα χέρια των τρομοκρατών.


Ο Οχάντ Μπεν Αμί:

Ο Ορ Λεβί:

«Στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Τα πεθερικά του Ελί Σαραμπί, παρακολούθησαν την παράδοσή του στο Ισραήλ από τη Βρετανία και δήλωσαν τρομοκρατημένοι με την εμφάνισή του.

«Αυτή τη στιγμή με δυσκολία μπορώ να μιλήσω», λέει μια συγκλονισμένη Τζίλιαν Μπρίζλι. «Μοιάζει σαν να έχει πάει στο Μπέλσεν», λέει ο Πιτ Μπρίζλι, αναφερόμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Αρκετοί πολιτικοί αντέδρασαν, επίσης, με οργή στις εικόνες που είδε σήμερα όλος ο κόσμος, καθώς και απλοί πολίτες σε πολλές χώρες.

Το Ισραήλ δεν θα ξεχάσει την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων Ισραηλινών ομήρων που οδηγήθηκαν σε μία εξέδρα στη Γάζα και εξαναγκάστηκαν να δώσουν μία στημένη συνέντευξη από τους ενόπλους της Χαμάς, πριν τη σημερινή απελευθέρωσή τους, ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν θα εξωραΐσουμε τις σοκαριστικές εικόνες που είδαμε σήμερα» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση των τριών απελευθερωμένων ομήρων, λέγοντας ότι αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και καλεί τον κόσμο να δράσει.

«Έτσι μοιάζει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» έγραψε σε ανάρτησή του στο X. «Όλος ο κόσμος πρέπει να κοιτάξει ευθέως τον Οχάντ, τον Ορ και τον Ελί - που επιστρέφουν μετά από 491 ημέρες κόλασης, πεινασμένοι, αδυνατισμένοι και πονεμένοι - να αξιοποιούνται σε ένα κυνικό και σκληρό θέαμα από άθλιους δολοφόνους. Μας παρηγορεί το γεγονός ότι επιστρέφουν ζωντανοί στην αγκαλιά των αγαπημένων τους», ανέφερε.

«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τους ομήρους αποτελεί ανθρωπιστικό, ηθικό και εβραϊκό καθήκον. Είναι απαραίτητο να φέρουμε πίσω όλες τις αδελφές και τους αδελφούς μας από την κόλαση της αιχμαλωσίας στη Γάζα - κάθε έναν από αυτούς», πρόσθεσε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σπίτι μου 2: Αύξηση τιμών ακινήτων και μείωση της διαθεσιμότητας στις μεγάλες πόλεις

Οικονομία 26.03.2025
Αισθητή μείωση στη διαθεσιμότητα οικονομικών ακινήτων στην Αττική

Θεσσαλονίκη: Συγκλόνισε η μητέρα του Αλκη Καμπανού στην εκδήλωση του Αρη

Αθλητικά Νέα 26.03.2025
«Σύντομη η ζωή του παιδιού μου αλλά βαριά η παρακαταθήκη του στον Αρη»

Ακρίβεια: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού

Οικονομία 26.03.2025
Από τα 80 λεπτά το 2020 η τιμή του ψωμιού φτάνει πλέον στα 1,20 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο

Επίδομα σε χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους ‑ Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Οικονομία 26.03.2025
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, αυξάνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων από τρεις σε πέντε, με μηνιαίες αποδοχές που θα κυμαίνονται από 70 έως 200 ευρώ

Δηλώσεις ΦΠΑ ανά μήνα σε τρεις φάσεις για όλους τους επαγγελματίες

Οικονομία 26.03.2025
Ποιες άλλες πρωτοβουλίες ανακοίνωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ

Χαλάνδρι: Σε σοβαρή κατάσταση ο σεφ του εστιατορίου «Hide & Seek» μετά από έκρηξη φιάλης υγραερίου

Ελλάδα 26.03.2025
Με το που έγινε η έκρηξη ο χώρος εκκενώθηκε άμεσα από τους θαμώνες, ενώ άμεσα έφτασε η πυροσβεστική

«Κατσάδα» Μενδώνη στην προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Αργολίδας: Σε παρακαλώ πολύ, έχετε πάρει εκατομμύρια!

Ελλάδα 26.03.2025
Η υπουργός εκνευρίστηκε, όταν είδε την κατάσταση και την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων - Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Οδηγία της ΕΕ σε περίπτωση πολέμου: Προμήθειες επιβίωσης για 72 ώρες

Κόσμος 26.03.2025
Φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Με κατά τόπους καταιγίδες η επιστροφή των εκδρομέων της 25ης Μαρτίου

Ελλάδα Χτες
Οι καταιγίδες ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Μαθητής στη Λαμία σηκώθηκε από το αμαξίδιο και παρέλασε όρθιος συγκινώντας το κοινό, δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός με τη βοήθεια των συμμαθητών του κατάφερε να σηκωθεί και να αποσπάσει θερμό χειροκρότημα

Ανήλικη κατήγγειλε βιασμό από τον 47χρονο θείο φίλης της – Την επιβεβαιώνει παιδοψυχολόγος που την εξέτασε

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό συνέβη σε νησί του νοτίου Αιγαίου και ο φερόμενος ως δράστης δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου

Χανιά: Χτύπησε τη σύζυγο του και πήρε το μωρό τους

Ελλάδα Χτες
Σε κατάσταση πανικού η νεαρή μητέρα ενημέρωσε την Αστυνομία - Ο δράστης συνελήφθη