E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, οι τρεις όμηροι είναι υποσιτισμένοι και έχασαν αρκετό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των 491 ημερών αιχμαλωσίας τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/2/2025 | 19:40

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εικόνα των τριών Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς. Ο 56χρονος Οχάντ Μπεν Αμί, ο 52χρονος Ελί Σαραμπί και ο 34χρονος Ορ Λεβί έφτασαν στο Ισραήλ μετά από 16 μήνες αιχμαλωσίας και από τις φωτογραφίες τους φαίνεται πως είναι αποστεωμένοι.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, οι τρεις όμηροι είναι υποσιτισμένοι και έχασαν αρκετό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των 491 ημερών αιχμαλωσίας τους.

«Πρόκειται για δύσκολες σκηνές», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δρ Χάγκαρ Μιζράχι σε συνέντευξη Τύπου από το νοσοκομείο Ιτσίλοφ στο Τελ Αβίβ, όπου δύο από τους απελευθερωμένους ομήρους νοσηλεύονται.

Οι τρεις όμηροι έμοιαζαν λιπόσαρκοι και ασταθείς όταν απελευθερώθηκαν, 16 μήνες μετά την απαγωγή τους από το κιμπούτς Μπεερί και το μουσικό φεστιβάλ Nova. Αλλά και οι γιατροί ήταν «ενθουσιασμένοι που τους είδαν να περπατούν, όρθιοι και περήφανοι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Οι όμηροι και οι οικογένειές τους θα λάβουν ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, σχεδιασμένων να καλύψουν τόσο τις σωματικές όσο και τις συναισθηματικές τους ανάγκες, είπε ο Μιζράχι.

Οι τρεις Ισραηλινοί πριν και μετά την αιχμαλωσία

Ο Ελί Σαραμπί, εμφανίστηκε με πυκνή γενειάδα και ξυρισμένο κεφάλι, μετά την απώλεια πολλών κιλών. Η Βρετανίδα σύζυγός του, Λιάν Μπρίσλι, και οι έφηβες κόρες του, Νόια και Γιαχέλ, σκοτώθηκαν την ώρα που εκείνος έπεφτε στα χέρια των τρομοκρατών.


Ο Οχάντ Μπεν Αμί:

Ο Ορ Λεβί:

«Στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Τα πεθερικά του Ελί Σαραμπί, παρακολούθησαν την παράδοσή του στο Ισραήλ από τη Βρετανία και δήλωσαν τρομοκρατημένοι με την εμφάνισή του.

«Αυτή τη στιγμή με δυσκολία μπορώ να μιλήσω», λέει μια συγκλονισμένη Τζίλιαν Μπρίζλι. «Μοιάζει σαν να έχει πάει στο Μπέλσεν», λέει ο Πιτ Μπρίζλι, αναφερόμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Αρκετοί πολιτικοί αντέδρασαν, επίσης, με οργή στις εικόνες που είδε σήμερα όλος ο κόσμος, καθώς και απλοί πολίτες σε πολλές χώρες.

Το Ισραήλ δεν θα ξεχάσει την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων Ισραηλινών ομήρων που οδηγήθηκαν σε μία εξέδρα στη Γάζα και εξαναγκάστηκαν να δώσουν μία στημένη συνέντευξη από τους ενόπλους της Χαμάς, πριν τη σημερινή απελευθέρωσή τους, ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν θα εξωραΐσουμε τις σοκαριστικές εικόνες που είδαμε σήμερα» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση των τριών απελευθερωμένων ομήρων, λέγοντας ότι αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και καλεί τον κόσμο να δράσει.

«Έτσι μοιάζει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» έγραψε σε ανάρτησή του στο X. «Όλος ο κόσμος πρέπει να κοιτάξει ευθέως τον Οχάντ, τον Ορ και τον Ελί - που επιστρέφουν μετά από 491 ημέρες κόλασης, πεινασμένοι, αδυνατισμένοι και πονεμένοι - να αξιοποιούνται σε ένα κυνικό και σκληρό θέαμα από άθλιους δολοφόνους. Μας παρηγορεί το γεγονός ότι επιστρέφουν ζωντανοί στην αγκαλιά των αγαπημένων τους», ανέφερε.

«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τους ομήρους αποτελεί ανθρωπιστικό, ηθικό και εβραϊκό καθήκον. Είναι απαραίτητο να φέρουμε πίσω όλες τις αδελφές και τους αδελφούς μας από την κόλαση της αιχμαλωσίας στη Γάζα - κάθε έναν από αυτούς», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τον φοβόμουν μη με βαρέσει»: Τι κατέθεσε στις Αρχές ο 13χρονος που έδωσε 370.000 ευρώ στον 34χρονο που τον εκβίαζε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Τον απειλούσαν και για την οικογένειά του, ότι θα έχει προβλήματα αν το μάθουν ότι είχε ρίξει ένα βεγγαλικό σε προαύλιο εκκλησίας

Αγριος ξυλοδαρμός 16χρονου από συνομήλικό του σε πανηγύρι στα Τρίκαλα: Του έλεγε «θα σε σκοτώσω, πώς είσαι έτσι;»

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο 16χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με απώλεια μνήμης, διάσειση και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Πάτρα: Συνελήφθη η μητέρα του βρέφους που νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο με κάταγμα και μώλωπες στο μέτωπο

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο

«Απελαθήκαμε από το Ισραήλ» λένε Έλληνες συνδικαλιστές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Γιώτα Λαζαροπούλου που απελάθηκε από το Ισραήλ μαζί με άλλους συνδικαλιστές ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν στη Ραμάλα. Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ημαθία: Τι συνέβη σε σούπερ μάρκετ εν ώρα λειτουργίας ‑ «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τμήμα οροφής κατέρρευσε πάνω από τα ταμεία καταστήματος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πελάτη και την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων.

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώτος γύρος των τεχνικών συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, με την ιρανική αντιπροσωπεία να υποβάλλει διαμαρτυρία για τις απειλές Τραμπ.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Γαλλία λόγω καύσωνα ‑ Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται το αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κύμα “σφοδρού καύσωνα διαρκείας” πλήττει τη Γαλλία με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επηρεάζεται και ο ιστορικός θεσμός “Fête de la Musique”.

Κύπρος: Νεκρός ο 22χρονος φοιτητής που είχε απαχθεί ‑ Συνελήφθη συνομήλικος που υπέδειξε τον τόπο ταφής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα τελευταία βήματα του φοιτητή, τα μηνύματα λύτρων και η σύλληψη του υπόπτου

Κορωπί: Ανήλικος ποδηλάτης χτύπησε σε διερχόμενο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
Το παιδί στάθηκε εξαιρετικά τυχερό παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

Ελλάδα Χτες
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

Κόσμος Χτες
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν