E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, οι τρεις όμηροι είναι υποσιτισμένοι και έχασαν αρκετό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των 491 ημερών αιχμαλωσίας τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/2/2025 | 19:40

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εικόνα των τριών Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς. Ο 56χρονος Οχάντ Μπεν Αμί, ο 52χρονος Ελί Σαραμπί και ο 34χρονος Ορ Λεβί έφτασαν στο Ισραήλ μετά από 16 μήνες αιχμαλωσίας και από τις φωτογραφίες τους φαίνεται πως είναι αποστεωμένοι.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, οι τρεις όμηροι είναι υποσιτισμένοι και έχασαν αρκετό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των 491 ημερών αιχμαλωσίας τους.

«Πρόκειται για δύσκολες σκηνές», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δρ Χάγκαρ Μιζράχι σε συνέντευξη Τύπου από το νοσοκομείο Ιτσίλοφ στο Τελ Αβίβ, όπου δύο από τους απελευθερωμένους ομήρους νοσηλεύονται.

Οι τρεις όμηροι έμοιαζαν λιπόσαρκοι και ασταθείς όταν απελευθερώθηκαν, 16 μήνες μετά την απαγωγή τους από το κιμπούτς Μπεερί και το μουσικό φεστιβάλ Nova. Αλλά και οι γιατροί ήταν «ενθουσιασμένοι που τους είδαν να περπατούν, όρθιοι και περήφανοι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Οι όμηροι και οι οικογένειές τους θα λάβουν ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, σχεδιασμένων να καλύψουν τόσο τις σωματικές όσο και τις συναισθηματικές τους ανάγκες, είπε ο Μιζράχι.

Οι τρεις Ισραηλινοί πριν και μετά την αιχμαλωσία

Ο Ελί Σαραμπί, εμφανίστηκε με πυκνή γενειάδα και ξυρισμένο κεφάλι, μετά την απώλεια πολλών κιλών. Η Βρετανίδα σύζυγός του, Λιάν Μπρίσλι, και οι έφηβες κόρες του, Νόια και Γιαχέλ, σκοτώθηκαν την ώρα που εκείνος έπεφτε στα χέρια των τρομοκρατών.


Ο Οχάντ Μπεν Αμί:

Ο Ορ Λεβί:

«Στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Τα πεθερικά του Ελί Σαραμπί, παρακολούθησαν την παράδοσή του στο Ισραήλ από τη Βρετανία και δήλωσαν τρομοκρατημένοι με την εμφάνισή του.

«Αυτή τη στιγμή με δυσκολία μπορώ να μιλήσω», λέει μια συγκλονισμένη Τζίλιαν Μπρίζλι. «Μοιάζει σαν να έχει πάει στο Μπέλσεν», λέει ο Πιτ Μπρίζλι, αναφερόμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Αρκετοί πολιτικοί αντέδρασαν, επίσης, με οργή στις εικόνες που είδε σήμερα όλος ο κόσμος, καθώς και απλοί πολίτες σε πολλές χώρες.

Το Ισραήλ δεν θα ξεχάσει την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων Ισραηλινών ομήρων που οδηγήθηκαν σε μία εξέδρα στη Γάζα και εξαναγκάστηκαν να δώσουν μία στημένη συνέντευξη από τους ενόπλους της Χαμάς, πριν τη σημερινή απελευθέρωσή τους, ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν θα εξωραΐσουμε τις σοκαριστικές εικόνες που είδαμε σήμερα» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση των τριών απελευθερωμένων ομήρων, λέγοντας ότι αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και καλεί τον κόσμο να δράσει.

«Έτσι μοιάζει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» έγραψε σε ανάρτησή του στο X. «Όλος ο κόσμος πρέπει να κοιτάξει ευθέως τον Οχάντ, τον Ορ και τον Ελί - που επιστρέφουν μετά από 491 ημέρες κόλασης, πεινασμένοι, αδυνατισμένοι και πονεμένοι - να αξιοποιούνται σε ένα κυνικό και σκληρό θέαμα από άθλιους δολοφόνους. Μας παρηγορεί το γεγονός ότι επιστρέφουν ζωντανοί στην αγκαλιά των αγαπημένων τους», ανέφερε.

«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τους ομήρους αποτελεί ανθρωπιστικό, ηθικό και εβραϊκό καθήκον. Είναι απαραίτητο να φέρουμε πίσω όλες τις αδελφές και τους αδελφούς μας από την κόλαση της αιχμαλωσίας στη Γάζα - κάθε έναν από αυτούς», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κανένα ίχνος του διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Ποροΐων στις Σέρρες, ψάχνουν απαντήσεις στο smartwatch που φορούσε

Ελλάδα 25.12.2025
Κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σιντικής, Πυροσβεστική, Αστυνομία, μέλη των εθελοντικών ομάδων της ΕΠΟΜΕΑ, του ΟΦΚΑΘ και του Κυνηγετικού Συλλόγου Ροδόπολης «χτενίζουν» την περιοχή

Ανάλυση New York Times: Γιατί η Ρωσία θα απορρίψει και το νέο σχέδιο των 20 σημείων που ετοίμασαν ΗΠΑ και Ουκρανία

Κόσμος 25.12.2025
Σύμφωνα με τους NYT το Κρεμλίνο εμφανίζεται ενισχυμένο από τις εξελίξεις στο πεδίο και περιορισμένο από τη δυσκολία να «πουλήσει» στο εσωτερικό μια συμφωνία που δεν θα εκλαμβάνεται ως νίκη

Νέα στοιχεία για τις τελευταίες στιγμές του Falcon 50 – Δεχόταν αυξανόμενες παρεμβολές – Hurriyet: Για 30” αποφεύχθηκε μεγαλύτερη τραγωδία

Κόσμος 25.12.2025
Στο φως τα τελευταία 20 λεπτά πριν το αεροπορικό δυστύχημα με θύμα και μία ελληνίδα αεροσυνοδό

Εορταστικό τραπέζι στα μπλόκα έστησαν οι αγρότες το βράδυ των Χριστουγέννων – Φαγητό, μουσική και μήνυμα συνέχισης του αγώνα

Ελλάδα 25.12.2025
Χωρίς να εμποδίζουν την μετακίνηση των εκδρομέων αλλά με τα τρακτέρ παραταγμένα, γιόρτασαν οι αγρότες το βράδυ των Χριστουγέννων

Αλιμος: Κατέρρευσε μάντρα πολυκατοικίας από την έντονη κακοκαιρία, παρασύρθηκαν και αυτοκίνητα

Ελλάδα 25.12.2025
Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι χθες το απόγευμα το ύψος του νερού είχε φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο και μέσα σε 5 λεπτά παρέσυρε τη μάντρα

Καιρός: Χριστούγεννα με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά – Νέα πτώση της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα

Καιρός 25.12.2025
Μεγάλη προσοχή απαιτείται τις πρωινές ώρες λόγω του παγετού

Γιατί έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ενώ ισχύει εκεχειρία στη Γάζα;

Κόσμος Χτες
Ρεπορτάζ των New York Times για την κατάσταση στο έδαφος στη Γάζα και τις απώλειες εκατοντάδων αμάχων

Υπουργείο Παιδείας: Τα 8 νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία που θα λειτουργήσουν από το 2026‑2027

Ελλάδα Χτες
Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως συνδεδεμένα Γυμνάσια και Λύκεια σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Τουρκία: Σενάρια δολιοφθοράς – Βάζουν στο κάδρο Ελλάδα και Ισραήλ για την πτώση του Falcon 50

Κόσμος Χτες
H τουρκική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο οργανωμένης επίθεσης πίσω από τη συντριβή του λιβυκού αεροσκάφους

Χριστούγεννα 2025: Τα δρομολόγια των ΜΜΜ στην Αθήνα

Ελλάδα Χτες
Πώς θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ και λεωφορεία