E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, οι τρεις όμηροι είναι υποσιτισμένοι και έχασαν αρκετό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των 491 ημερών αιχμαλωσίας τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/2/2025 | 19:40

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εικόνα των τριών Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς. Ο 56χρονος Οχάντ Μπεν Αμί, ο 52χρονος Ελί Σαραμπί και ο 34χρονος Ορ Λεβί έφτασαν στο Ισραήλ μετά από 16 μήνες αιχμαλωσίας και από τις φωτογραφίες τους φαίνεται πως είναι αποστεωμένοι.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, οι τρεις όμηροι είναι υποσιτισμένοι και έχασαν αρκετό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των 491 ημερών αιχμαλωσίας τους.

«Πρόκειται για δύσκολες σκηνές», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δρ Χάγκαρ Μιζράχι σε συνέντευξη Τύπου από το νοσοκομείο Ιτσίλοφ στο Τελ Αβίβ, όπου δύο από τους απελευθερωμένους ομήρους νοσηλεύονται.

Οι τρεις όμηροι έμοιαζαν λιπόσαρκοι και ασταθείς όταν απελευθερώθηκαν, 16 μήνες μετά την απαγωγή τους από το κιμπούτς Μπεερί και το μουσικό φεστιβάλ Nova. Αλλά και οι γιατροί ήταν «ενθουσιασμένοι που τους είδαν να περπατούν, όρθιοι και περήφανοι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Οι όμηροι και οι οικογένειές τους θα λάβουν ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, σχεδιασμένων να καλύψουν τόσο τις σωματικές όσο και τις συναισθηματικές τους ανάγκες, είπε ο Μιζράχι.

Οι τρεις Ισραηλινοί πριν και μετά την αιχμαλωσία

Ο Ελί Σαραμπί, εμφανίστηκε με πυκνή γενειάδα και ξυρισμένο κεφάλι, μετά την απώλεια πολλών κιλών. Η Βρετανίδα σύζυγός του, Λιάν Μπρίσλι, και οι έφηβες κόρες του, Νόια και Γιαχέλ, σκοτώθηκαν την ώρα που εκείνος έπεφτε στα χέρια των τρομοκρατών.


Ο Οχάντ Μπεν Αμί:

Ο Ορ Λεβί:

«Στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Τα πεθερικά του Ελί Σαραμπί, παρακολούθησαν την παράδοσή του στο Ισραήλ από τη Βρετανία και δήλωσαν τρομοκρατημένοι με την εμφάνισή του.

«Αυτή τη στιγμή με δυσκολία μπορώ να μιλήσω», λέει μια συγκλονισμένη Τζίλιαν Μπρίζλι. «Μοιάζει σαν να έχει πάει στο Μπέλσεν», λέει ο Πιτ Μπρίζλι, αναφερόμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Αρκετοί πολιτικοί αντέδρασαν, επίσης, με οργή στις εικόνες που είδε σήμερα όλος ο κόσμος, καθώς και απλοί πολίτες σε πολλές χώρες.

Το Ισραήλ δεν θα ξεχάσει την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων Ισραηλινών ομήρων που οδηγήθηκαν σε μία εξέδρα στη Γάζα και εξαναγκάστηκαν να δώσουν μία στημένη συνέντευξη από τους ενόπλους της Χαμάς, πριν τη σημερινή απελευθέρωσή τους, ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν θα εξωραΐσουμε τις σοκαριστικές εικόνες που είδαμε σήμερα» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση των τριών απελευθερωμένων ομήρων, λέγοντας ότι αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και καλεί τον κόσμο να δράσει.

«Έτσι μοιάζει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» έγραψε σε ανάρτησή του στο X. «Όλος ο κόσμος πρέπει να κοιτάξει ευθέως τον Οχάντ, τον Ορ και τον Ελί - που επιστρέφουν μετά από 491 ημέρες κόλασης, πεινασμένοι, αδυνατισμένοι και πονεμένοι - να αξιοποιούνται σε ένα κυνικό και σκληρό θέαμα από άθλιους δολοφόνους. Μας παρηγορεί το γεγονός ότι επιστρέφουν ζωντανοί στην αγκαλιά των αγαπημένων τους», ανέφερε.

«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τους ομήρους αποτελεί ανθρωπιστικό, ηθικό και εβραϊκό καθήκον. Είναι απαραίτητο να φέρουμε πίσω όλες τις αδελφές και τους αδελφούς μας από την κόλαση της αιχμαλωσίας στη Γάζα - κάθε έναν από αυτούς», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

86χρονη έχασε 180.000 ευρώ σε τηλεφωνική απάτη, της είπαν ότι πρόκειται να αλλάξει νόμισμα η χώρα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι δράστες την κράτησαν στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα, πείθοντάς την ότι επρόκειτο για απολύτως νόμιμη και επείγουσα διαδικασία

Πολωνία: Κεραυνός «χτυπά» το εμβληματικό συντριβάνι του Βρότσλαβ – Βίντεο

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Από τον κεραυνό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σύστημα φωτισμού, με τις παραστάσεις να αναστέλλονται

Χειρουργικό θαύμα για δίδυμα αγόρια που άκουσαν τη φωνή της μητέρας τους για πρώτη φορά

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Σε μια πρωτοποριακή ταυτόχρονη επέμβαση 8 ωρών, δύο κωφά πρόωρα βρέφη απέκτησαν κοχλιακά εμφυτεύματα, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή τους

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Η ιατροδικαστική ανατρέπει τα πάντα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Μεταθανάτιες οι μαχαιριές στο σώμα της

Καβάλα: Κατέρρευσαν ναυαγοσωστικοί πύργοι λόγω κακοκαιρίας, τραυματίστηκε 21χρονη ναυαγοσώστρια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και πτώσεις πύργων σε τέσσερις γνωστές παραλίες της περιοχής

Δράμα στα συντρίμμια της Βενεζουέλας: «Έδωσες τη δική σου ζωή για την κόρη μας», γράφει ποδοσφαιριστής για τη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Ανάμεσα στα θύματα δύο ποδοσφαιριστές και η μητέρα πρώην Μις Βενεζουέλα

Προς ενοικίαση το 75% των εξοχικών στην Ελλάδα: Ένας στους δύο τουρίστες μένει στα... «σπίτια» μας

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Πάνω από 400.000 από τις 626.000 εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για τουριστική μίσθωση

Σεισμός στη Βενεζουέλα: Οργή για την περιορισμένη βοήθεια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Τουλάχιστον 920 νεκροί και περισσότεροι από 50.000 αγνοούμενοι: ο απολογισμός του διπλού σεισμού στη Βενεζουέλα αυξάνεται ώρα με την ώρα και μαζί του

Νέος δασμός στις online αγορές: Πότε πληρώνετε 3, 6 ή 9 ευρώ επιπλέον

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Έρχεται νέος καπέλο-δασμός 3ευρώ ανά είδος για online αγορές εκτός ΕΕ έως 150 ευρώ. Μάθετε πώς θα υπολογίζεται και τι ισχύει για τις επιστροφές.

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση‑θρίλερ για Αίγυπτο, πεντάρα Βελγίου και κορυφή για Γαλλία‑Ισπανία

Αθλητικά Νέα 27.06.2026
Η Αίγυπτος πέρασε στους «32» μετά το θρίλερ με το Ιράν, ενώ Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία και Πράσινο Ακρωτήρι πανηγύρισαν μεγάλες προκρίσεις στο Μουντιάλ 2026.

Απίστευτος καβγάς για μια ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Ισπανία ‑ 13χρονη τραυματίστηκε σοβαρά

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Θύμα της συμπλοκής μια ανήλικη Βρετανίδα, που μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο