E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συνολάκης για σεισμούς σε Σαντορίνη: Θα εγκατασταθεί παλιρροιογράφος την επόμενη εβδομάδα – «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

«αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε το χειρότερο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2025 | 20:36

Συνολάκης για σεισμούς σε Σαντορίνη: Θα εγκατασταθεί παλιρροιογράφος την επόμενη εβδομάδα – «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

Παλιρροιογράφο θα εγκαταστήσει την επόμενη εβδομάδα στη Σαντορίνη ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, όπως δήλωσε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί. Ο κ. Συνολάκης, που μετέβη στη Σαντορίνη, περιέγραψε τους λόγους που είναι αναγκαίοι οι παλιρροιογράφοι, τονίζοντας ότι συμβάλλουν στη «στοχευμένη προειδοποίηση» αλλά και στην ασφάλεια όλων.

Όπως είπε, θα τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρχει παλιρροιογράφος εδώ και 20-30 χρόνια. «Είμαστε στη Σαντορίνη. Είναι δυνατόν να μην έχει έναν παλιρροιογράφο; Είναι κάτι που χρειαζόταν. Προσπαθεί να ετοιμαστεί ένας τώρα και θα έρθω την άλλη εβδομάδα να τον εγκαταστήσω» σημείωσε.

«Αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να το έχουμε κοιτάξει. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών νησιών. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι παλιρροιογράφοι. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Μας χρειάζονται παλιρροιογράφοι, ακριβώς για να μετράμε και να ξέρουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι, ακόμα και πάρα πολύ μικρό, θα έχουμε πολύ πιο στοχευμένη προειδοποίηση. Έτσι όπως είμαστε, αν γίνει κάτι, θα πρέπει αναπόφευκτα να εκκενώσουμε όλο το Αιγαίο. Αναπόφευκτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

Παράλληλα, είπε ότι «προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε το χειρότερο».

«Αυτό είναι η σωστή πολιτική. Και πάντα προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα το δούμε μπροστά μας. Η προετοιμασία που έχει γίνει εδώ, είναι εντυπωσιακή. Σε επίπεδο από μηδέν έως δέκα προετοιμασίας, είμαστε σωστοί. Σε επίπεδο για το ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που περιμένουμε, από 0 έως 10, ας πούμε ότι είμαστε στο επτά» υπογράμμισε.

Σχετικά με το τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο, ο κ. Συνολάκης είπε ότι η έλλειψη ψυχραιμίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο νέου κρατήρα στο Κολούμπο, ανέφερε ότι αυτό παίρνει δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να γίνει.

«Απλώς, αυτό που είπα, είναι ότι μπορεί η δραστηριότητα να είναι γιατί μετακινούνται μαγματικά υγρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει ένας κρατήρας αύριο ή σε έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι απόγονοί μας σε δέκα χιλιάδες χρόνια μπορεί να δούνε σε αυτή τη θέση έναν νέο κρατήρα» σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το αν είναι ορατός ένας σεισμός μεγέθους 6 Pίχτερ, ο κ. Συνολάκης επισήμανε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με νούμερα, γιατί αυτά αναθεωρούνται ανάλογα με τη σεισμικότητα. «Δεν σημαίνει, όμως, ότι θα γίνει κάτι σαν το 1956» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στίβος: Έμεινε 2ος στο μίτινγκ της Οστράβα ο Τεντόγλου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους είχε καλύτερο άλμα στα 8.23μ στην Τσεχία αλλά έμεινε πίσω από τον Ματία Φουρλάνι (8.30μ)

«Λόρα, ξέρεις πού μπορείς να με βρεις, είμαι εδώ» το μήνυμα του ετεροθαλούς αδερφού της 16χρονης που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Σχεδόν έναν μήνα μετά την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρα από την Πάτρα, νέα στοιχεία και μαρτυρίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας

Γυναίκα στη Θεσσαλονίκη δάγκωσε και έκοψε το αυτί του συντρόφου της

Ελλάδα Χτες
Είχε προηγηθεί έντονος καυγάς μεταξύ του ζευγαριού

Ολυμπιακός: Οπαδός έβρισε στα ελληνικά τον Μπαρτζώκα και εκείνος ανέβηκε στην εξέδρα για εξηγήσεις, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Επεισοδιακό φινάλε στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ντουμπάι

Meteo: Ρεκόρ βροχής στην Αττική – Έβρεξε σε 4 μήνες όσο σε ένα χρόνο

Ελλάδα Χτες
Ειδικά ο φετινός Ιανουάριος ήταν ένας από τους πιο υγρούς των τελευταίων ετών για την πρωτεύουσα

Επεισοδιακό φινάλε στην Εξεταστική: «Δεν είστε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος» ανέφερε η Κωνσταντοπούλου

Ελλάδα Χτες
«Ακούμε πως θα έρθει νέα δικογραφία με 50 βουλευτές. Ανησυχούν μήπως και άλλα κόμματα; Θα συναινέσει η αντιπολίτευση στη συγκάλυψη;», διερωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου

Απόπειρα βιασμού ιερόδουλης σε οίκο ανοχής στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Στο ποτό «έριξε» το φταίξιμο ο κατηγορούμενος - Το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών

Σοκ στη Γαλλία: Μαθητής μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά την καθηγήτριά του

Κόσμος Χτες
Ο μαθητής συνελήφθη και κρατείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Λόρα: «Όσο βοήθησα, βοήθησα... Εσείς αν θέλετε να την ψάξετε, ψάξτε την» λέει ο πατέρας της 16χρονης

Ελλάδα Χτες
Την ίδια ώρα, ο πατέρας της 16χρονης παραμένει στο Ρίο και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ταξιδέψει στη Γερμανία για να αναζητήσει την κόρη του

Δύο συλλήψεις για σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία, Έλληνας από τη Θράκη ο ένας

Κόσμος Χτες
Οι συλλήψεις έγιναν στο Αμβούργο και σε χωριό της Ροδόπης - Είχαν ρίξει πάνω από 20 κιλά λειαντικού χαλικιού στον κινητήρα, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε σωληνώσεις παροχής φρέσκου νερού, αφαίρεσαν καπάκια δεξαμενών καυσίμων