E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συνολάκης για σεισμούς σε Σαντορίνη: Θα εγκατασταθεί παλιρροιογράφος την επόμενη εβδομάδα – «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

«αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε το χειρότερο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2025 | 20:36

Συνολάκης για σεισμούς σε Σαντορίνη: Θα εγκατασταθεί παλιρροιογράφος την επόμενη εβδομάδα – «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

Παλιρροιογράφο θα εγκαταστήσει την επόμενη εβδομάδα στη Σαντορίνη ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, όπως δήλωσε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί. Ο κ. Συνολάκης, που μετέβη στη Σαντορίνη, περιέγραψε τους λόγους που είναι αναγκαίοι οι παλιρροιογράφοι, τονίζοντας ότι συμβάλλουν στη «στοχευμένη προειδοποίηση» αλλά και στην ασφάλεια όλων.

Όπως είπε, θα τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρχει παλιρροιογράφος εδώ και 20-30 χρόνια. «Είμαστε στη Σαντορίνη. Είναι δυνατόν να μην έχει έναν παλιρροιογράφο; Είναι κάτι που χρειαζόταν. Προσπαθεί να ετοιμαστεί ένας τώρα και θα έρθω την άλλη εβδομάδα να τον εγκαταστήσω» σημείωσε.

«Αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να το έχουμε κοιτάξει. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών νησιών. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι παλιρροιογράφοι. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Μας χρειάζονται παλιρροιογράφοι, ακριβώς για να μετράμε και να ξέρουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι, ακόμα και πάρα πολύ μικρό, θα έχουμε πολύ πιο στοχευμένη προειδοποίηση. Έτσι όπως είμαστε, αν γίνει κάτι, θα πρέπει αναπόφευκτα να εκκενώσουμε όλο το Αιγαίο. Αναπόφευκτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

Παράλληλα, είπε ότι «προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε το χειρότερο».

«Αυτό είναι η σωστή πολιτική. Και πάντα προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα το δούμε μπροστά μας. Η προετοιμασία που έχει γίνει εδώ, είναι εντυπωσιακή. Σε επίπεδο από μηδέν έως δέκα προετοιμασίας, είμαστε σωστοί. Σε επίπεδο για το ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που περιμένουμε, από 0 έως 10, ας πούμε ότι είμαστε στο επτά» υπογράμμισε.

Σχετικά με το τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο, ο κ. Συνολάκης είπε ότι η έλλειψη ψυχραιμίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο νέου κρατήρα στο Κολούμπο, ανέφερε ότι αυτό παίρνει δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να γίνει.

«Απλώς, αυτό που είπα, είναι ότι μπορεί η δραστηριότητα να είναι γιατί μετακινούνται μαγματικά υγρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει ένας κρατήρας αύριο ή σε έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι απόγονοί μας σε δέκα χιλιάδες χρόνια μπορεί να δούνε σε αυτή τη θέση έναν νέο κρατήρα» σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το αν είναι ορατός ένας σεισμός μεγέθους 6 Pίχτερ, ο κ. Συνολάκης επισήμανε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με νούμερα, γιατί αυτά αναθεωρούνται ανάλογα με τη σεισμικότητα. «Δεν σημαίνει, όμως, ότι θα γίνει κάτι σαν το 1956» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προσοχή: Νέα απάτη με SMS για δήθεν Fuel Pass ‑ Μην πατήσετε το link

Ελλάδα 09.04.2026
Οι δράστες αποστέλλουν μηνύματα που δήθεν προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών

Σε μία εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί ...για σένα ‑ Οι παγίδες των προσυμπληρωμένων δηλώσεων

Οικονομία 09.04.2026
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ

Σήμερα …πληρώνει: Ποιοι θα δουν το Fuel Pass στην κάρτα τους ή στην τράπεζα

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και η προθεσμία

Τραμπ: Αν δεν τηρηθεί η «πραγματική συμφωνία» για εκεχειρία, «θα αρχίσει το πιστολίδι»

Κόσμος 09.04.2026
Όλα τα πλοία, αεροσκάφη και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα παραμείνουν γύρω από το Ιράν, τονίζει

Μετρό Αθήνας: Αλλα τρία καλοκαίρια χωρίς κλιματισμό ‑ Αναβαθμίζονται μόνο 12 από τους 28 συρμούς

Ελλάδα 09.04.2026
Εντός του Μαίου ο διαγωνισμός για τον κλιματισμό στους συρμούς με τριετή διάρκεια

WSJ: Η Ελλάδα στις χώρες του ΝΑΤΟ που θα ανταμείψει ο Τραμπ – Ποιες θα υποστούν κυρώσεις

Κόσμος 09.04.2026
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας ενεργά στη Συμμαχία και στις δράσεις της για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή.

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο ΑΠΘ ‑ Στη ΜΕΘ 19χρονος φοιτητής

Ελλάδα 09.04.2026
Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε σχετικό έγγραφο, με το οποίο συνιστά τη χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του και θεωρούνται υψηλού κινδύνου

Τέμπη: Δεκτό έγινε αίτημα συγγενούς θύματος για αποστολή δειγμάτων της σορού του για εξέταση στο εξωτερικό

Ελλάδα 09.04.2026
Ανοίγει ο δρόμος για εκταφές και αποστολές δειγμάτων σε εργαστήρια του εξωτερικού προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου

Ξεκίνησε η μεγάλη έξοδος του Πάσχα: Γεμάτα τα πλοία και λεωφορεία με τιμές «φωτιά»

Ελλάδα 09.04.2026
Το «χατίρι» στους εκδρομείς κάνει ο καιρός

Ο ΠΑΟΚ στους τελικούς του FIBA Europe Cup για 2η σερί χρονιά: «Γλυκιά» ήττα με 89‑85 από τη Μούρθια

Αθλητικά Νέα Χτες
Κράτησαν το +6 του πρώτου αγώνα οι «ασπρόμαυροι»