E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δύο χρόνια μετά τον φονικότερο σεισμό στην ιστορία της Τουρκίας, εκατοντάδες παραμένουν εκτοπισμένοι

Στην Αντιγιαμάν θα μεταβεί σήμερα ο Ερντογάν, για να τιμήσει τη μνήμη των περισσότερων από 53.500 νεκρών

Δημοσίευση 6/2/2025 | 13:31

Δύο χρόνια μετά τον φονικότερο σεισμό στην ιστορία της Τουρκίας, εκατοντάδες παραμένουν εκτοπισμένοι

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τον φονικότερο και πιο καταστροφικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν εκτοπισμένοι με πολλούς να ζουν σε προσωρινά καταλύματα, καθώς οι προσπάθειες ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών προχωρούν αργά.

Στις 04:17 το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε ένδεκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και περιοχές της βόρειας Συρίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και στις δύο χώρες περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 107.000.

Λόγω του σεισμού, που έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο, ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν, με τις επαρχίες Χατάι, Καχραμανμαράς και Αντιγιαμάν να έχουν πληγεί περισσότερο.

Δύο χρόνια μετά «την καταστροφή του αιώνα», όπως χαρακτήρισε τον σεισμό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 670.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ, περιμένοντας να μεταφερθούν στα διαμερίσματα που κατασκευάζει το κράτος.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κατασκευάσει 650.000 σπίτια, ενώ ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί λίγες εβδομάδες μετά τον σεισμό ότι θα παραδίδονταν 319.000 νέα σπίτια μέσα σε έναν χρόνο.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε παραδώσει 201.431 ανεξάρτητες μονάδες στους δικαιούχους τους λιγότερα από δύο χρόνια μετά τον σεισμό», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι 75 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Η κρίσιμη φάση της ανοικοδόμησης έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα σχέδια για την κατασκευή μονάδων κατοικιών και επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής 189 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν κριθεί ένοχοι για «αμέλεια» στην τήρηση του οικοδομικού κανονισμού, έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, ενώ 1.342 δίκες με 1.850 κατηγορούμενους βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σήμερα ο Ερντογάν πρόκειται να μεταβεί στην Αντιγιαμάν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, για να τιμήσει τη μνήμη των περισσότερων από 53.500 νεκρών που καταγράφηκαν στην Τουρκία, ενώ άλλοι 6.000 έχασαν τη ζωή τους στη Συρία.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προηγήθηκε του Ερντογάν και από το νεκροταφείο της Αντιγιαμάν κατήγγειλε χθες, Τετάρτη, «τις υποσχέσεις που δεν τήρησε» ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το 30% των έργων ανοικοδόμησης έχει ολοκληρωθεί, ενώ στη Χατάι έχει ολοκληρωθεί μόλις το 18% των κατοικιών που θα κατασκευάζονταν.

«Μόλις τρεις στους δέκα που πίστεψαν τον Ερντογάν έχουν τώρα σπίτια, ενώ οι άλλοι επτά ζουν σε κοντέινερ ή έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα σπίτια συγγενών», τόνισε.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανέφερε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία εξακολουθούν να προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, ενώ χαρακτήρισε «πολύ αργούς» τους ρυθμούς ανοικοδόμησης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ: Αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για απόσυρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας ‑ Τι σημαίνει για τα F‑35

Κόσμος Χτες
«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με πιθανές ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε διάφορους τομείς» τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ομόνοια: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι μεταφέρουν τη σορό του άστεγου

Κόσμος Χτες
Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο που αποκάλυψε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων το Mega

Φονικό στα Ανώγεια: Σόκαρε το δικαστήριο η μάνα του Ξυλούρη ‑ «Ο γιος μου είναι 5 χρόνια στον Αδη»

Ελλάδα Χτες
Η υπόθεση εκδικάζεται για τρίτη φορά μετά από αναίρεση του Αρείου Πάγου επ΄ ωφελεία του κατηγορούμενου

Τορίνο: Λεωφορείο έπεσε από γέφυρα ‑ Πληροφορίες για ένα νεκρό

Κόσμος Χτες
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν αναφορά για έναν νεκρό και τρεις τραυματίες

Τραγωδία στην Ουκρανία με πολεμική ανταποκρίτρια – Νεκρή η 35χρονη Αννα

Κόσμος Χτες
Πάτησε νάρκη και σκοτώθηκε η ανταποκρίτρια

Νέος γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο Νίκος Παπαευσταθίου

Ελλάδα Χτες
Mετά την παραίτηση του Βασίλη Παπαγεωργίου, o Νίκος Παπαευσταθίου τοποθετείται στη θέση του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Ο ΕΟΦ ανακαλεί λιποδιαλυτική ένεση αισθητικής

Ελλάδα Χτες
Δεν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία

ΕΔΕ από το Πολεμικό Ναυτικό για τα εθνικιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Ελλάδα Χτες
Πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις προκάλεσαν απαράδεκτα υβριστικά συνθήματα

Το X καταγγέλλει την Τουρκική κυβέρνηση: «Λάβαμε αίτημα να μπλοκάρουμε πάνω από 700 λογαριασμούς»

Κόσμος Χτες
Προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, έπειτα από αίτημα των αρχών της χώρας

Βίντεο: Μυστηριώδης μπλε λάμψη εμφανίστηκε στον ευρωπαϊκό ουρανό ‑ Τι ήταν τελικά

Tech + Science Χτες
Κάτοικοι πολλών ευρωπαϊκών χωρών ήρθαν αντιμέτωπο με ένα απόκοσμο θέαμα.