E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δύο χρόνια μετά τον φονικότερο σεισμό στην ιστορία της Τουρκίας, εκατοντάδες παραμένουν εκτοπισμένοι

Στην Αντιγιαμάν θα μεταβεί σήμερα ο Ερντογάν, για να τιμήσει τη μνήμη των περισσότερων από 53.500 νεκρών

Δημοσίευση 6/2/2025 | 13:31

Δύο χρόνια μετά τον φονικότερο σεισμό στην ιστορία της Τουρκίας, εκατοντάδες παραμένουν εκτοπισμένοι

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τον φονικότερο και πιο καταστροφικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν εκτοπισμένοι με πολλούς να ζουν σε προσωρινά καταλύματα, καθώς οι προσπάθειες ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών προχωρούν αργά.

Στις 04:17 το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε ένδεκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και περιοχές της βόρειας Συρίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και στις δύο χώρες περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 107.000.

Λόγω του σεισμού, που έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο, ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν, με τις επαρχίες Χατάι, Καχραμανμαράς και Αντιγιαμάν να έχουν πληγεί περισσότερο.

Δύο χρόνια μετά «την καταστροφή του αιώνα», όπως χαρακτήρισε τον σεισμό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 670.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ, περιμένοντας να μεταφερθούν στα διαμερίσματα που κατασκευάζει το κράτος.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κατασκευάσει 650.000 σπίτια, ενώ ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί λίγες εβδομάδες μετά τον σεισμό ότι θα παραδίδονταν 319.000 νέα σπίτια μέσα σε έναν χρόνο.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε παραδώσει 201.431 ανεξάρτητες μονάδες στους δικαιούχους τους λιγότερα από δύο χρόνια μετά τον σεισμό», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι 75 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Η κρίσιμη φάση της ανοικοδόμησης έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα σχέδια για την κατασκευή μονάδων κατοικιών και επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής 189 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν κριθεί ένοχοι για «αμέλεια» στην τήρηση του οικοδομικού κανονισμού, έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, ενώ 1.342 δίκες με 1.850 κατηγορούμενους βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σήμερα ο Ερντογάν πρόκειται να μεταβεί στην Αντιγιαμάν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, για να τιμήσει τη μνήμη των περισσότερων από 53.500 νεκρών που καταγράφηκαν στην Τουρκία, ενώ άλλοι 6.000 έχασαν τη ζωή τους στη Συρία.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προηγήθηκε του Ερντογάν και από το νεκροταφείο της Αντιγιαμάν κατήγγειλε χθες, Τετάρτη, «τις υποσχέσεις που δεν τήρησε» ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το 30% των έργων ανοικοδόμησης έχει ολοκληρωθεί, ενώ στη Χατάι έχει ολοκληρωθεί μόλις το 18% των κατοικιών που θα κατασκευάζονταν.

«Μόλις τρεις στους δέκα που πίστεψαν τον Ερντογάν έχουν τώρα σπίτια, ενώ οι άλλοι επτά ζουν σε κοντέινερ ή έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα σπίτια συγγενών», τόνισε.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανέφερε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία εξακολουθούν να προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, ενώ χαρακτήρισε «πολύ αργούς» τους ρυθμούς ανοικοδόμησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού ‑ Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Λάρισας

Ελλάδα Χτες
Τα θυροφράγματα έχουν κλείσει στο σύνολό τους, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εισροών

Τραγωδία στην Ηλεία: Εργάτης γης στο Καπελέτο έβαλε τέλος στη ζωή του σε θερμοκήπιο

Ελλάδα Χτες
Ο εργάτης εντοπίστηκε νεκρός από άλλους εργάτες μέσα σε θερμοκήπιο

Τρόμος για 3 ανήλικες στο Καματερό: Μεθυσμένος Ινδός τις απείλησε με χαρτοκόπτη

Ελλάδα Χτες
Το συμβάν σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου

Περού: Δύτης έχει «φυσαλίδες αζώτου» στο σώμα εδώ και 11 χρόνια – «Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι»

Κόσμος Χτες
«Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι και περιμένω μία λύση», αποκαλύπτει ο Αλεχάντρο Ράμος Μαρτίνες

Πήρε εξιτήριο ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε – «Πέρασε εγκεφαλικό», αναφέρει η γυναίκα του

Ελλάδα Χτες
Αναρρώνει στο σπίτι του, κοντά στην οικογένειά του, ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε όταν είδε το κοπάδι του να θανατώνεται έπειτα από κρούσματα ευλογιάς των προβάτων

Έκπληξη στο Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν άμεσα οι πληρωμές – Δείτε πότε μπαίνουν τα χρήματα!

Οικονομία Χτες
Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, τηλεθέρμανση ή ηλεκτρική ενέργεια, και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Συντάξεις Ιανουαρίου 2026: Προκαταβολικά οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες καταβολής

Οικονομία Χτες
Νωρίτερα θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι ενόψει των γιορτών

Σε ποια ηλικία είναι οι πιο μοναχικοί άνθρωποι σύμφωνα με νέα έρευνα

Κόσμος Χτες
Η έρευνα έκανε διάκριση μεταξύ της αντιληπτής μοναξιάς, πόσο συχνά κάποιος δηλώνει ότι αισθάνεται μοναξιά ή απομόνωση, και της «πραγματικής μοναξιάς»

Χάος στο αεροδρόμιο Χίθροου: Αγνωστοι ψέκασαν ταξιδιώτες με σπρέι – Μία σύλληψη

Κόσμος Χτες
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από ειδοποίηση για βίαιο περιστατικό στον τερματικό σταθμό 3 – Μία σύλληψη

Η εξομολόγηση ενός δολοφόνου που σκότωσε την οικογένειά του: «Έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα»

Ελλάδα Χτες
Ένας 27χρονος από την Ουρουγουάη όχι μόνο αφάνισε την οικογένειά του αλλά δήλωσε ευθαρσώς στο δικαστήριο πως «τους μισούσα όλους»

Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν πιλοτικά κάμερες έως το τέλος του έτους

Ελλάδα Χτες
Σκοπός του νέου νόμου για την οδική ασφάλεια είναι η αναβάθμιση, η καταγραφή, η βεβαίωση και η είσπραξη τροχονομικών παραβάσεων