E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δύο χρόνια μετά τον φονικότερο σεισμό στην ιστορία της Τουρκίας, εκατοντάδες παραμένουν εκτοπισμένοι

Στην Αντιγιαμάν θα μεταβεί σήμερα ο Ερντογάν, για να τιμήσει τη μνήμη των περισσότερων από 53.500 νεκρών

Δημοσίευση 6/2/2025 | 13:31

Δύο χρόνια μετά τον φονικότερο σεισμό στην ιστορία της Τουρκίας, εκατοντάδες παραμένουν εκτοπισμένοι

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τον φονικότερο και πιο καταστροφικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν εκτοπισμένοι με πολλούς να ζουν σε προσωρινά καταλύματα, καθώς οι προσπάθειες ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών προχωρούν αργά.

Στις 04:17 το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε ένδεκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και περιοχές της βόρειας Συρίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και στις δύο χώρες περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 107.000.

Λόγω του σεισμού, που έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο, ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν, με τις επαρχίες Χατάι, Καχραμανμαράς και Αντιγιαμάν να έχουν πληγεί περισσότερο.

Δύο χρόνια μετά «την καταστροφή του αιώνα», όπως χαρακτήρισε τον σεισμό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 670.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ, περιμένοντας να μεταφερθούν στα διαμερίσματα που κατασκευάζει το κράτος.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κατασκευάσει 650.000 σπίτια, ενώ ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί λίγες εβδομάδες μετά τον σεισμό ότι θα παραδίδονταν 319.000 νέα σπίτια μέσα σε έναν χρόνο.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε παραδώσει 201.431 ανεξάρτητες μονάδες στους δικαιούχους τους λιγότερα από δύο χρόνια μετά τον σεισμό», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι 75 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Η κρίσιμη φάση της ανοικοδόμησης έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα σχέδια για την κατασκευή μονάδων κατοικιών και επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής 189 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν κριθεί ένοχοι για «αμέλεια» στην τήρηση του οικοδομικού κανονισμού, έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, ενώ 1.342 δίκες με 1.850 κατηγορούμενους βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σήμερα ο Ερντογάν πρόκειται να μεταβεί στην Αντιγιαμάν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, για να τιμήσει τη μνήμη των περισσότερων από 53.500 νεκρών που καταγράφηκαν στην Τουρκία, ενώ άλλοι 6.000 έχασαν τη ζωή τους στη Συρία.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προηγήθηκε του Ερντογάν και από το νεκροταφείο της Αντιγιαμάν κατήγγειλε χθες, Τετάρτη, «τις υποσχέσεις που δεν τήρησε» ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το 30% των έργων ανοικοδόμησης έχει ολοκληρωθεί, ενώ στη Χατάι έχει ολοκληρωθεί μόλις το 18% των κατοικιών που θα κατασκευάζονταν.

«Μόλις τρεις στους δέκα που πίστεψαν τον Ερντογάν έχουν τώρα σπίτια, ενώ οι άλλοι επτά ζουν σε κοντέινερ ή έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα σπίτια συγγενών», τόνισε.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανέφερε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία εξακολουθούν να προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, ενώ χαρακτήρισε «πολύ αργούς» τους ρυθμούς ανοικοδόμησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΥΠΕΞ: Καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν, διαρκής η στήριξη στην Κύπρο

Ελλάδα 03.03.2026
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τα αιτήματα επαναπατρισμού Ελλήνων στη Μέση Ανατολή είναι μερικές χιλιάδες και δεν υπάρχει κανένα αίτημα από το Ιράν

Κύπρος: Καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν σακίδιο έκτακτης ανάγκης ‑ Τα μέτρα αυτοπροστασίας

Κόσμος 03.03.2026
Το σακίδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα βασικά είδη όπως τρόφιμα, νερό, πρώτες βοήθειες, καθώς και προσωπικά έγγραφα

Τραγωδία στη Λεμεσό: Γονείς εντόπισαν νεκρό το βρέφος τους

Κόσμος 03.03.2026
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το περιστατικό καταγράφηκε ως αιφνίδιος θάνατος

Λονδίνο: Ουρές στα βενζινάδικα έν μέσω φόβων για εκτόξευση των τιμών

Κόσμος 03.03.2026
Αυξάνονται οι ουρές στα βενζινάδικα του Λονδίνου εν μέσω φόβων για αύξηση των τιμών που συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Πένθος στο ελληνικό βόλεϊ: Πέθανε ο Γκι Ρόζε Νάνγκα

Ελλάδα 03.03.2026
Θλίψη προκάλεσε στον χώρο του ελληνικού βόλεϊ η είδηση του θανάτου του Γκι Ρόζε Νάνγκα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 53 ετών

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία με πτήση μαχητικών αεροσκαφών ‑ Τι ισχύει

Ελλάδα 03.03.2026
Εκατοντάδες πολίτες ανησύχησαν όταν είδαν τα αεροπλάνα στον αέρα

Υπό κράτηση ο Γεωργιανός ύποπτος για κατασκοπεία στη Σούδα

Ελλάδα 03.03.2026
Στην Αθήνα o 36χρονος αζερικής καταγωγής – Τα στοιχεία της ΕΥΠ και οι έρευνες για πιθανές επαφές με το Ιράν

Το Netflix θα εξαφανιστεί αθόρυβα από 87 εκατομμύρια συσκευές σήμερα

Tech + Science 03.03.2026
Οι χρήστες που επηρεάζονται έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση στη συσκευή τους

Μέση Ανατολή: Εντολή σε Αμερικανούς πολίτες για άμεση εγκατάλειψη 12 χωρών

Κόσμος 03.03.2026
Οι χώρες «κινδύνου» για τους Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως την 1η Ιουνίου ‑ Πώς γίνεται η αυτόματη αντιστοίχιση

Οικονομία 03.03.2026
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης, δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση ενάρξεων, μεταβολών και διακοπών εργασιών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών

«Ουρές» στα βενζινάδικα: Πού θα φτάσουν οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος

Ελλάδα 03.03.2026
Το ράλι περνά ήδη στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, με τους καταναλωτές να βλέπουν νέες επιβαρύνσεις στην αντλία και στους λογαριασμούς

«Αυτή την εβδομάδα θα ξεμείνουμε από τρόφιμα»: Πώς η επίθεση στο Ιράν δυσχεραίνει την κατάσταση στη Γάζα

Κόσμος 03.03.2026
Το Ισραήλ έχει κλείσει όλα τα σημεία διέλευσης προς τη Γάζα, απειλώντας να βυθίσει 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια νέα κρίση πείνας