E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δύο χρόνια μετά τον φονικότερο σεισμό στην ιστορία της Τουρκίας, εκατοντάδες παραμένουν εκτοπισμένοι

Στην Αντιγιαμάν θα μεταβεί σήμερα ο Ερντογάν, για να τιμήσει τη μνήμη των περισσότερων από 53.500 νεκρών

Δημοσίευση 6/2/2025 | 13:31

Δύο χρόνια μετά τον φονικότερο σεισμό στην ιστορία της Τουρκίας, εκατοντάδες παραμένουν εκτοπισμένοι

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τον φονικότερο και πιο καταστροφικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν εκτοπισμένοι με πολλούς να ζουν σε προσωρινά καταλύματα, καθώς οι προσπάθειες ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών προχωρούν αργά.

Στις 04:17 το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε ένδεκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και περιοχές της βόρειας Συρίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και στις δύο χώρες περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 107.000.

Λόγω του σεισμού, που έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο, ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν, με τις επαρχίες Χατάι, Καχραμανμαράς και Αντιγιαμάν να έχουν πληγεί περισσότερο.

Δύο χρόνια μετά «την καταστροφή του αιώνα», όπως χαρακτήρισε τον σεισμό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 670.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ, περιμένοντας να μεταφερθούν στα διαμερίσματα που κατασκευάζει το κράτος.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κατασκευάσει 650.000 σπίτια, ενώ ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί λίγες εβδομάδες μετά τον σεισμό ότι θα παραδίδονταν 319.000 νέα σπίτια μέσα σε έναν χρόνο.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε παραδώσει 201.431 ανεξάρτητες μονάδες στους δικαιούχους τους λιγότερα από δύο χρόνια μετά τον σεισμό», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι 75 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Η κρίσιμη φάση της ανοικοδόμησης έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα σχέδια για την κατασκευή μονάδων κατοικιών και επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής 189 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν κριθεί ένοχοι για «αμέλεια» στην τήρηση του οικοδομικού κανονισμού, έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, ενώ 1.342 δίκες με 1.850 κατηγορούμενους βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σήμερα ο Ερντογάν πρόκειται να μεταβεί στην Αντιγιαμάν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, για να τιμήσει τη μνήμη των περισσότερων από 53.500 νεκρών που καταγράφηκαν στην Τουρκία, ενώ άλλοι 6.000 έχασαν τη ζωή τους στη Συρία.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προηγήθηκε του Ερντογάν και από το νεκροταφείο της Αντιγιαμάν κατήγγειλε χθες, Τετάρτη, «τις υποσχέσεις που δεν τήρησε» ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το 30% των έργων ανοικοδόμησης έχει ολοκληρωθεί, ενώ στη Χατάι έχει ολοκληρωθεί μόλις το 18% των κατοικιών που θα κατασκευάζονταν.

«Μόλις τρεις στους δέκα που πίστεψαν τον Ερντογάν έχουν τώρα σπίτια, ενώ οι άλλοι επτά ζουν σε κοντέινερ ή έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα σπίτια συγγενών», τόνισε.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανέφερε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία εξακολουθούν να προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, ενώ χαρακτήρισε «πολύ αργούς» τους ρυθμούς ανοικοδόμησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ και Ιράν απορρίπτουν την πιθανότητα εκεχειρίας, σύμφωνα με το Reuters

Ελλάδα 14.03.2026
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

Οδηγούσε μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα, συνελήφθη 32χρονος στην Κέρκυρα

Ελλάδα 14.03.2026
Ο 32χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ

Δύο νεκροί στις φυλακές Κορυδαλλού

Ελλάδα 14.03.2026
Πρόκειται για έναν 49χρονο Έλληνα και έναν 43χρονο από το Μπαγκλαντές

Σεισμός στα ανοιχτά των Χανίων

Ελλάδα 14.03.2026
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 14,2 χιλιόμετρα

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο πατέρας της 14χρονης που πέθανε μετά από επέμβαση

Ελλάδα 14.03.2026
«Πήγαμε με γεμάτη αγκαλιά και φύγαμε με φέρετρο»

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι πρατηριούχοι καυσίμων

Ελλάδα 14.03.2026
Διαμαρτύρονται για το πλαφόν στο κέρδος

Με online αίτηση τα 100 ευρώ για γυαλιά οράσεως – Πώς θα πάρετε την αποζημίωση

Οικονομία 14.03.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Τραμπ: Σύντομα θα καταλάβουμε το Στενό του Ορμούζ ‑ Πολλές χώρες θα στείλουν πλοία

Κόσμος 14.03.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες θα είναι αυτές οι χώρες - Η ανάρτησή του

Πέθανε ο κιθαρίστας των Motοrhead Φιλ Κάμπελ

Πολιτισμός 14.03.2026
Ήταν «αφοσιωμένος σύζυγος, υπέροχος πατέρας και περήφανος παππούς»

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Μωρό βρέθηκε νεκρό στην κούνια του

Ελλάδα 14.03.2026
Το αγοράκι τεσσάρων μηνών εντόπισε η μητέρα του και αμέσως σήμανε συναγερμός