E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανησυχία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη ‑ Η γη βγάζει ατμούς – Μυρίζει θειάφι»

«Αν το σεισμογενές ρήγμα είναι κοντά στον Κολούμπο μπορεί να αποσυμπιεστεί ο μαγματικός θάλαμος» - Οι ειδικοί προειδοποιούν

Δημοσίευση 5/2/2025 | 11:08

Ανησυχία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη ‑ Η γη βγάζει ατμούς – Μυρίζει θειάφι»

Συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες για τη σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς οι σεισμικές δονήσεις είναι αλλεπάλληλες και αυξανόμενες.

Σύμφωνα με τον πετρολόγο - ηφαιστειολόγο Δημήτρη Κωστόπουλο, «σε σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ υποθέτουμε ότι είναι πιθανό να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου. Στην περίπτωση φυσικά που ο σεισμός γίνει κοντά στη Σαντορίνη και είναι αρκετά ισχυρός».

Όπως εξήγησε: «Οι σεισμοί προκύπτουν από τη θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων. Οι λεγόμενοι “ηφαιστειακοί σεισμοί” είναι οι σεισμοί οι οποίοι έχουν ένα διασταλτικό συστατικό, το οποίο επιτρέπει την άνοδο του μάγματος και παρατηρούμε και την άνοδο των εστιών των σεισμών, όσο το μάγμα εισέρχεται στον φλοιό να μετατοπίζονται προς την επιφάνεια, καθώς το μάγμα μπαίνει μέσα στον φλοιό και φωλιάζει όλο και σε ριχότερα επίπεδα και δημιουργεί τους λεγόμενους “μαγματικούς θαλάμους”».

«Αναφορικά με το νησί της Ανύδρου, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη και η επιφάνεια τους ορίζουν το μέγεθος του σεισμού. Θα μπορούσαμε να έχουμε άνοδο μάγματος. Αυτοί οι τεκτονικοί σεισμοί όσο είναι μακριά από τον Κολούμπο και τη Σαντορίνη και όσο τα μεγέθη τους περιορίζονται γύρω στο 5, όπως λένε οι σεισμολόγοι. Αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός, τότε θα έχουμε αλλαγές στο πεδίο των τάσεων σε μακρινή απόσταση από αυτόν και αυτή η αλλαγή των τάσεων, αν για παράδειγμα το σεισμογενές ρήγμα είναι κοντά στον Κολούμπο, είναι δυνατόν να φέρει αποσυμπίεση στον μαγματικό θάλαμο», τόνισε.

Ο Δημήτρης Κωστόπουλος εξήγησε ότι: «Η αποσυμπίεση αυτή θα προκαλέσει την άνοδο των φυσαλίδων και θα ελαττώσει τη διατμητική αντοχή των πετρωμάτων, με αποτέλεσμα να διαρραγεί και να καταπέσει η οροφή του μαγματικού θαλάμου και να έχουμε έξοδο μάγματος, δηλαδή έκρηξη του ηφαιστείου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

FIR Αθηνών: Εισαγγελική παρέμβαση για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Ελλάδα 05.01.2026
Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έγιναν παρεμβάσεις στη συγκοινωνία των αεροσκαφών και πού οφείλονται οι παρεμβολές

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Οικονομία 05.01.2026
Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Πρέβεζα: Ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ για τον 16χρονο που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ελλάδα 05.01.2026
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Οικονομία 05.01.2026
Μεγάλες αλλαγές έχει το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης σπιτιού που έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες.

FIR Αθηνών: Ο περίεργος βόμβος και τα 40 «νεκρά» λεπτά

Ελλάδα 05.01.2026
Τεχνική δυσλειτουργία ή κυβερνοεπίθεση πίσω από το «μπλακ άουτ» στο FIR Αθηνών

Τέλος οι λαικές αγορές από την Τετάρτη

Ελλάδα 05.01.2026
Οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές προχωρούν σε κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Τετάρτη 7 Γενάρη

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Σε πρώτο πλάνο οι υποθέσεις από το 2022 μέχρι και το 2025 - Στόχος φορολογικά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου