E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανησυχία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη ‑ Η γη βγάζει ατμούς – Μυρίζει θειάφι»

«Αν το σεισμογενές ρήγμα είναι κοντά στον Κολούμπο μπορεί να αποσυμπιεστεί ο μαγματικός θάλαμος» - Οι ειδικοί προειδοποιούν

Δημοσίευση 5/2/2025 | 11:08

Ανησυχία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη ‑ Η γη βγάζει ατμούς – Μυρίζει θειάφι»

Συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες για τη σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς οι σεισμικές δονήσεις είναι αλλεπάλληλες και αυξανόμενες.

Σύμφωνα με τον πετρολόγο - ηφαιστειολόγο Δημήτρη Κωστόπουλο, «σε σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ υποθέτουμε ότι είναι πιθανό να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου. Στην περίπτωση φυσικά που ο σεισμός γίνει κοντά στη Σαντορίνη και είναι αρκετά ισχυρός».

Όπως εξήγησε: «Οι σεισμοί προκύπτουν από τη θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων. Οι λεγόμενοι “ηφαιστειακοί σεισμοί” είναι οι σεισμοί οι οποίοι έχουν ένα διασταλτικό συστατικό, το οποίο επιτρέπει την άνοδο του μάγματος και παρατηρούμε και την άνοδο των εστιών των σεισμών, όσο το μάγμα εισέρχεται στον φλοιό να μετατοπίζονται προς την επιφάνεια, καθώς το μάγμα μπαίνει μέσα στον φλοιό και φωλιάζει όλο και σε ριχότερα επίπεδα και δημιουργεί τους λεγόμενους “μαγματικούς θαλάμους”».

«Αναφορικά με το νησί της Ανύδρου, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη και η επιφάνεια τους ορίζουν το μέγεθος του σεισμού. Θα μπορούσαμε να έχουμε άνοδο μάγματος. Αυτοί οι τεκτονικοί σεισμοί όσο είναι μακριά από τον Κολούμπο και τη Σαντορίνη και όσο τα μεγέθη τους περιορίζονται γύρω στο 5, όπως λένε οι σεισμολόγοι. Αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός, τότε θα έχουμε αλλαγές στο πεδίο των τάσεων σε μακρινή απόσταση από αυτόν και αυτή η αλλαγή των τάσεων, αν για παράδειγμα το σεισμογενές ρήγμα είναι κοντά στον Κολούμπο, είναι δυνατόν να φέρει αποσυμπίεση στον μαγματικό θάλαμο», τόνισε.

Ο Δημήτρης Κωστόπουλος εξήγησε ότι: «Η αποσυμπίεση αυτή θα προκαλέσει την άνοδο των φυσαλίδων και θα ελαττώσει τη διατμητική αντοχή των πετρωμάτων, με αποτέλεσμα να διαρραγεί και να καταπέσει η οροφή του μαγματικού θαλάμου και να έχουμε έξοδο μάγματος, δηλαδή έκρηξη του ηφαιστείου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων

Ελλάδα 14.12.2025
Μετά από πολύωρη διαδικασία η Ευρωπαία Εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον τους βαρύτατες κατηγορίες

Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα την Τετάρτη για έξι ώρες

Ελλάδα 14.12.2025
Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου - Ποιες ώρες δε θα κυκλοφορούν

Αυτή είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που προσφέρει δωρεάν το γυμναστήριο για τους νέους 16‑21 ετών

Κόσμος 14.12.2025
Στόχος είναι η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής στη νεότερη γενιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ

Κόσμος 14.12.2025
10 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Ελλάδα 14.12.2025
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Χτες
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.

Το Reddit μήνυσε την Αυστραλία για την απαγόρευση των social media στους κάτω των 16

Κόσμος Χτες
Το Reddit κατέθεσε αγωγή εναντίον της Αυστραλίας χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση των social media παρέμβαση στην ελεύθερη πολιτική έκφραση.

Ευβοια: Μεθυσμένη οδηγός μετά από τρελή πορεία συγκρούστηκε με σταθμευμένα οχήματα

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο του Μαρμαρίου

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών για τον πρωθυπουργό: Ενισχύουν τα μπλόκα τους

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες έχουν μία σειρά αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και μόνο εάν υπάρξουν απαντήσεις σε αυτά, θα πάνε σε διάλογο μαζί του.

Μερτς: «Αν ο Πούτιν κατακτούσε την Ουκρανία, θα έβαζε στο στόχαστρο την ΕΕ»

Κόσμος Χτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «πραγματική τεκτονική μετατόπιση των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας».

Θεσσαλονίκη: Δίχρονο παιδί περιπλανιόταν μόνο στους δρόμους – Συνελήφθη ο θείος που το άφησε μόνο

Ελλάδα Χτες
Στη Θεσσαλονίκη, περαστικοί βρήκαν ένα ανήλικο παιδί να περιπλανιέται μόνο του στους δρόμους, προκαλώντας σοκ με το αδιανόητο περιστατικό