E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Αγά Χαν ‑ Ήταν απόγονος του προφήτη Μωάμεθ

Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και πνευματικός ηγέτης Αγά Χαν πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε η φιλανθρωπική του οργάνωση

Δημοσίευση 5/2/2025 | 08:28

Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Αγά Χαν ‑ Ήταν απόγονος του προφήτη Μωάμεθ

δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και πνευματικός ηγέτης Aγά Χαν πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε η φιλανθρωπική του οργάνωση, το Aga Khan Development Network. Ο πρίγκιπας Καρίμ Αγά Χαν ήταν ο 49ος κληρονομικός ιμάμης των Ισμαηλιτών Μουσουλμάνων, οι οποίοι ανιχνεύουν την καταγωγή του απευθείας στον Προφήτη Μωάμεθ.

«Έφυγε από τη ζωή ειρηνικά» στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, ανέφερε η φιλανθρωπική του οργάνωση σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γεννημένος στην Ελβετία, είχε βρετανική υπηκοότητα και ζούσε σε ένα πύργο στη Γαλλία.

Ο Βασιλιάς Κάρολος ενημερώθηκε για τον θάνατο του φιλάνθρωπου, ο οποίος ήταν φίλος τόσο του ίδιου όσο και της μητέρας του, της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις του Αγά Χαν διαχειρίζονταν εκατοντάδες νοσοκομεία, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά έργα, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες, σούπερ γιοτ και ιδιωτικό τζετ

Ο ίδιος απολάμβανε έναν πλούσιο τρόπο ζωής, με ένα ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες, ένα σούπερ γιοτ και ένα ιδιωτικό τζετ. Το Δίκτυο Ανάπτυξης Αγά Καν είπε ότι εξέφρασε τα «συλλυπητήρια του στην οικογένεια της Αυτού Υψηλότητας και στην κοινότητα των Ισμαηλίων παγκοσμίως».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων και των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, όπως επιθυμούσε, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή την καταγωγή τους», προστίθεται.

Οι Ισμαηλίτες, μια μουσουλμανική αίρεση, έχουν παγκόσμιο πληθυσμό περίπου 15 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων 500.000 στο Πακιστάν. Υπάρχουν επίσης μεγάλοι πληθυσμοί στην Ινδία, το Αφγανιστάν και την Αφρική. Ο πρίγκιπας Καρίμ Αγά Χαν διαδέχθηκε τον παππού του ως ιμάμης των Ισμαηλιτών μουσουλμάνων το 1957 σε ηλικία 20 ετών. Ο πρίγκιπας είχε εκτιμώμενη περιουσία 1 δισ. δολαρίων το 2008, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ο πλούτος του ενισχύθηκε από πολυάριθμα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της εκτροφής αλόγων.

Έγινε κορυφαίος ιδιοκτήτης και εκτροφέας αλόγων ιπποδρομιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιρλανδία, εκτρέφοντας τον Σεργκάρ, κάποτε το πιο διάσημο και πιο πολύτιμο άλογο κούρσας στον κόσμο. Ο Σεργκάρ κέρδισε σε πολλές ιπποδρομίες, αλλά απήχθη το 1983 στην Ιρλανδία και δεν βρέθηκε ποτέ. Παρά το γεγονός ότι έχασε το αγαπημένο του άλογο, είπε στο BBC το 2011 -στην 30ή επέτειο του μεγαλύτερου θριάμβου του Σέργκαρ- ότι δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις εκτροφής στην Ιρλανδία.

Iδρυτής του φιλανθρωπικού πρίγκιπα του Ιδρύματος Aγά Χαν

Ο πρίγκιπας ήταν επίσης ο ιδρυτής του φιλανθρωπικού πρίγκιπα του Ιδρύματος Aγά Χαν και έδωσε το όνομά του σε φορείς όπως ένα πανεπιστήμιο στο Καράτσι και το Πρόγραμμα Aγά Χαν για την Ισλαμική Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Το Aga Khan Trust for Culture ήταν το κλειδί για την αποκατάσταση του τάφου του Χουμαγιούν στο Δελχί. Υπάρχει ένα ετήσιο βραβείο Aga Khan για την Αρχιτεκτονική.

Και ίδρυσε το Nation Media Group, το οποίο έχει γίνει ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος οργανισμός μέσων ενημέρωσης στην ανατολική και κεντρική Αφρική. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ απέτισε φόρο τιμής στον πρίγκιπα χαρακτηρίζοντάς τον ως «άνθρωπο με όραμα, πίστη και γενναιοδωρία» και «εξαιρετικό ηγέτη».

«Μέσα από τις ακούραστες προσπάθειές του για την ανακούφιση της φτώχειας, την υγειονομική περίθαλψη και την ισότητα των φύλων, υπερασπίστηκε την υπόθεση των περιθωριοποιημένων, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι σε αμέτρητες ζωές», είπε. Η ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Μαλάλα Γιουσαφζάι δήλωσε: «Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει μέσα από το απίστευτο έργο που ηγήθηκε για την εκπαίδευση, την υγεία και την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον χαρακτήρισε ως «σύμβολο ειρήνης, ανεκτικότητας και συμπόνιας στον ταραγμένο κόσμο μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Αννα Γουίντουρ αποχωρεί από τη Vogue μετά από 37 χρόνια

Κόσμος 27.06.2025
Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η πιο ισχυρή γυναίκα στον χώρο της μόδας

Εντυπωσιακή εκκίνηση στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις με Οζιέ και Τάνακ στην κορυφή

Auto + Moto Χτες
Με καθυστέρηση και πολύ κόσμο ξεκίνησε η υπερειδική διαδρομή μπροστά από το Καλλιμάρμαρο

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ανανέωσε με την Αλ Νασρ με… 550.000 ευρώ την ημέρα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ασύλληπτα ποσά για τον Πορτογάλο σταρ

Συγκλονιστική εικόνα στη Χίο: Εξαντλημένοι πυροσβέστες κοιμούνται στο δρόμο

Ελλάδα Χτες
Η εικόνα αυτή από τη Χίο αποτυπώνει τη σωματική και ψυχική εξάντληση όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Γυναικοκτονία Έφης Τσιχλάκη: Επιστρέφει στη φυλακή ο σύζυγός της, εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία

Ελλάδα Χτες
Το Εφετείο Κρήτης δεν αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς – Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών

Φωτιά στην Παλαιά Φώκαια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Ελλάδα Χτες
Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα, απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι

Συμφωνία Τραμπ και Νετανιάχου για λήξη του πολέμου στη Γάζα

Κόσμος Χτες
Tη Λωρίδα θα διοικούν 4 αραβικά κράτη, εξορία για τη Χαμάς

Αντετοκούνμπο: Αν είμαι υγιής θα είμαι στο Eurobasket, πουθενά στον κόσμο κουλτούρα σαν την ελληνική

Αθλητικά Νέα Χτες
Στην Ελλάδα βρίσκεται ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς

Πέθανε ο Κλαρκ Όλοφσον: Το όνομα του συνδέθηκε με το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Κόσμος Χτες
Έμεινε περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στη ληστεία της Kreditbanken στη Σουηδία

Κάηκε το εξοχικό της Χριστίνας Σούζη στο Θυμάρι

Ελλάδα Χτες
«Μια ολόκληρη ζωή εκεί την περάσαμε»