E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τραγωδία στην Ουάσινγκτον: Φόβοι ότι και οι 64 επιβαίνοντες του αεροπλάνου που συγκρούστηκε με ελικόπτερο είναι νεκροί

Έχουν ανασυρθεί ήδη 18 πτώματα, και οι ελπίδες μειώνονται για τον εντοπισμό επιζώντων στα παγωμένα νερά του ποταμού Ποτόμακ

Δημοσίευση 30/1/2025 | 13:23

Τραγωδία στην Ουάσινγκτον: Φόβοι ότι και οι 64 επιβαίνοντες του αεροπλάνου που συγκρούστηκε με ελικόπτερο είναι νεκροί

Μεγαλώνει η αγωνία για τους δεκάδες επιβαίνοντες του αεροσκάφους που συνετρίβη στα παγωμένα νερά του ποταμού Ποτόμακ χθες Τετάρτη το βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) αφού συγκρούστηκε με ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού με τριμελές πλήρωμα, καθώς βρισκόταν στη φάση της τελικής καθόδου για να προσγειωθεί στο εθνικό αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Δεν είναι σαφές ως αυτό το στάδιο αν υπάρχουν επιζώντες. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News μετέδωσε νωρίτερα πως είχαν ανασυρθεί 18 πτώματα. Ωστόσο ο γερουσιαστής Ρότζερ Μάρσαλ, που αντιπροσωπεύει το Κάνσας, από όπου είχε αναχωρήσει το επιβατικό αεροσκάφος, άφησε να εννοηθεί πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, σημειώνοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως είναι «πολύ δύσκολο» το να «χάνεις» 60 πολίτες «ταυτόχρονα». Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε στην ψηφιακή της έκδοση πως διασώστες που βγήκαν από το ποτάμι δήλωσαν νωρίτερα πως δεν εντόπισαν κανέναν ζωντανό.

Η εταιρεία American Airlines, ο επικεφαλής της οποίας Ρόμπερτ Ίσομ εξέφρασε με βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο Τύπου της «βαθιά θλίψη» για την τραγωδία, ανέφερε ότι στο αεροσκάφος της θυγατρικής της περιφερειακής εταιρείας PSA επέβαιναν 60 επιβάτες και 4 μέλη πληρώματος όταν έγινε το δυστύχημα, σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν, στα όρια ανάμεσα στην πρωτεύουσα και την πολιτεία Βιρτζίνια.

Αμέσως άρχισε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Δείτε βίντεο με τη στιγμή της σύγκρουσης:

Στα παγωμένα νερά του ποταμού και τα 2 αεροσκάφη - Δύσκολες οι συνθήκες για τους διασώστες

Σε ενημέρωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης, οι αξιωματούχοι της πόλης και επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον αριθμό των θυμάτων, με τη δήμαρχο της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπάουζερ να επαναλαμβάνει μόνο τον αριθμό των επιβατών στο αεροπλάνο και το ελικόπτερο.

«Τα δύο αεροσκάφη βρίσκονται μέσα στο νερό», δήλωσε η δήμαρχος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων που οργανώθηκε στο αεροδρόμιο Ρόναλντ-Ρίγκαν.

Οι διασώστες που συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στον Πότομακ αντιμετωπίζουν «εξαιρετικά δύσκολες» συνθήκες, συμφωνα με τους αξιωματούχους. «Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για τους διασώστες», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζον Ντόνελι, ο αρχηγός των πυροσβεστών της Ουάσινγκτον, επικαλούμενος το «ψύχος», τον «ισχυρό άνεμο» και «τον πάγο» στον Πότομακ.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA), το επιβατικό αεροσκάφος τύπου CRJ700 ήταν κατασκευασμένο από την καναδική Bombardier, και το εκμεταλλευόταν η αεροπορική εταιρεία PSA. Το στρατιωτικό ελικόπτερο Sikorsky H-60 Black Hawk, με το οποίο συγκρούστηκε, πραγματοποιούσε «εκπαιδευτική πτήση», σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου.

«Το αεροσκάφος έσπασε σε δύο κομμάτια»

Το αμερικανικό δίκτυο NBC News μεταδίδει ότι το επιβατικό αεροσκάφος βρίσκεται σε βάθος δυόμισι μέτρων περίπου και έχει σπάσει σε δύο κομμάτια. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι το στρατιωτικό ελικόπτερο έχει αναποδογυρίσει μέσα στο νερό και είναι «πολύ ασταθές».

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από τη Γουίτσιτα του Κάνσας και ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στην Ουάσιγκτον στις 21:00 (τοπική ώρα· στις 04:00 ώρα Ελλάδας).

Κάνοντας λόγο για «αεροπορικό συμβάν», το αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν ανακοίνωσε μέσω X πως όλες οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις «ανεστάλησαν». Βρίσκεται σε εξέλιξη «επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», ανακοίνωσε μέσω X η αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Βίντεο τα οποία μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ελικόπτερα να κάνουν πτήσεις πάνω από τον ποταμό Ποτόμακ, φωτίζοντας τομείς του με προβολείς. Γύρω από το αεροδρόμιο, ήταν ορατοί οι φάροι διαφόρων ασθενοφόρων, οχημάτων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στις όχθες του ποταμού Ποτόμακ. Στην περιοχή σπεύδουν επίσης οχήματα έργου, όπως ρυμουλκά, και φουσκωτά σκάφη για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση.

«Το δυστύχημα έπρεπε να είχε αποφευχθεί» λέει ο Τραμπ

Η σύγκρουση ανάμεσα σε αεροπλάνο της γραμμής και στρατιωτικό ελικόπτερο «θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί», έκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social.

«Το αεροπλάνο βρισκόταν σε τέλεια, συνηθισμένη προσέγγιση στο αεροδρόμιο. Το ελικόπτερο κατευθυνόταν απευθείας πάνω στο αεροπλάνο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η νύχτα ήταν καθαρή, τα φώτα (προσέγγισης) του αεροπλάνου έλαμπαν, γιατί το ελικόπτερο δεν έκανε άνοδο ή κάθοδο ή στροφή», διερωτήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Γιατί ο πύργος ελέγχου δεν είπε στο ελικόπτερο τι να κάνει αντί να το ρωτάει αν είδε το αεροπλάνο. Αυτή είναι άσχημη κατάσταση, που είναι φανερό πως θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί», πρόσθεσε.

Σε ανάρτηση που έκανε στο X ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό και ανακοίνωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από το υπουργείο του και τον Αμερικανικό Στρατό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χωρίς τις αισθήσεις τους δύο άνδρες που εγκλωβίστηκαν σε φωτιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά φέρεται να ξέσπασε μετά από έκρηξη θερμαντικού μέσου (πιθανότατα σόμπα υγραερίου)

«Κλείδωσε» η συνάντηση Ζελένσκι‑Τραμπ για τις 28 Δεκεμβρίου στη Φλόρντα – Τα 20+1 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου

Κόσμος Χτες
Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας είναι η παραχώρηση εδαφών και το καθεστώς του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Νεκροί εντοπίστηκαν οι ορειβάτες που αγνοούνταν

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα οι οποίοι βρέθηκαν θαμμένοι σε χιονοστιβάδα

Συναγερμός στη Φθιώτιδα για τρεις ορειβάτες που αγνοούνται στην περιοχή του Αθανασίου Διάκου

Ελλάδα Χτες
Οι τρεις φίλοι έχουν να δώσουν σημεία ζωής από το πρωί των Χριστουγέννων

Τραγωδία στη Ροδόπη: Νεκρό παιδί 7 ετών από φωτιά σε σπίτι – Στο νοσοκομείο το 5χρονο αδερφάκι του και ο πατέρας του

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές στη Ροδόπη έχουν ξεκινήσει ήδη το έργο της προανάκρισης για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε την ανάφλεξη που οδήγησε στον θάνατο του μικρού παιδιού

Νέο κήρυγμα του Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης Παύλου προκαλεί αντιδράσεις

Ελλάδα Χτες
«Σκότωσες έναν άνθρωπο; Δεν τρέχει τίποτα, σκότωσες ένα σκυλί; 30.000 ευρώ πρόστιμο»

Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό οι ευκαιρίες εργασίας για ανέργους

Οικονομία Χτες
Προειδοποίηση από την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης

Αστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Λίγα χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας

Καιρός Χτες
Σε ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια, Σποράδες, ανατολική Στερεά και νησιά του Ιονίου τα πιο έντονα φαινόμενα

Αρης Μουγκοπέτρος: Σήμερα στον εισαγγελέα μετά τη μήνυση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή, τι ισχυρίζεται ο μουσικός

Ελλάδα Χτες
Η σύλληψη έγινε ανήμερα Χριστούγεννα στην Τρίπολη - Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα στη σχέση του και ο Αρης Μουγκοπέτρος, είχε φύγει από το σπίτι στις 15 Δεκεμβρίου

Επιδρομές των ΗΠΑ κατά θέσεων του ISIS στη Νιγηρία – Τραμπ: Ο νεκροί τρομοκράτες θα αυξηθούν αν συνεχιστεί η σφαγή των Χριστιανών

Κόσμος Χτες
Η επιχείρηση δεν ήταν μονομερής, καθώς υπήρξε συντονισμός με την κυβέρνηση της Νιγηρίας

Guardian: Γιατί Τραμπ και Πούτιν θέλουν να «διαλύσουν» την Ευρώπη

Κόσμος Χτες
H στρατηγική τους οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα: μια Ευρώπη πιο αδύναμη, πιο διχασμένη και λιγότερο ικανή να υπερασπιστεί τις αξίες της