E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πατρικό του Καζαντζίδη σήμερα ‑ Περνάει τόσος κόσμος και δεν το ξέρει κανείς

Κάθε μέρα περνάνε από έξω χιλιάδες Αθηναίοι δίχως να γνωρίζουν – Αυτό είναι το πατρικό του Καζαντζίδη όπως είναι σήμερα

Δημοσίευση 30/1/2025 | 00:23

Το πατρικό του Καζαντζίδη σήμερα ‑ Περνάει τόσος κόσμος και δεν το ξέρει κανείς
collage

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, η φωνή που σημάδεψε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία. Εκεί, σε ένα ταπεινό σπίτι στην οδό Αλάιας 33, πέρασε τα παιδικά του χρόνια, κουβαλώντας μέσα του την ιστορία των προσφύγων γονιών του και τις αναμνήσεις μιας δύσκολης, αλλά γεμάτης ουσία, ζωής.

Οι ρίζες του στη Νέα Ιωνία

Το σπίτι όπου γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 δεν είναι απλά ένα παλιό κτίσμα. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ο πατέρας του, Χαράλαμπος Καζαντζίδης, ήταν χτίστης από τον Πόντο, ενώ η μητέρα του, Γεσθημανή, από τη Μικρά Ασία. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του πατέρα του το 1947, σημάδεψαν βαθιά τον νεαρό Στέλιο, ο οποίος από μικρός αναγκάστηκε να εργαστεί σκληρά για να επιβιώσει.

Η μουσική πορεία και η κοινωνική επιρροή

Η πρώτη επαφή του με τη μουσική έγινε όταν το αφεντικό του στο εργοστάσιο υφαντουργίας «Έσπερος» του χάρισε μια κιθάρα, αντιλαμβανόμενος το ταλέντο του. Από εκείνη τη στιγμή, ξεκίνησε μια πορεία που τον οδήγησε στην κορυφή. Οι συνεργασίες του με σημαντικούς συνθέτες, όπως ο Στέλιος Χρυσίνης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου, τον καθιέρωσαν ως τη φωνή του λαού.

Τα τραγούδια του μιλούσαν για τον πόνο, τη μετανάστευση, τη φτώχεια, αγγίζοντας τις καρδιές των απλών ανθρώπων. Παρά τις δυσκολίες, όπως η λογοκρισία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο Καζαντζίδης παρέμεινε αφοσιωμένος στο κοινό του και στην τέχνη του.

Το πατρικό

Το σπίτι της οδού Αλάιας 33, αν και παραμένει όρθιο, δεν έχει την τιμή που του αξίζει. Οι περαστικοί προσπερνούν χωρίς να γνωρίζουν ότι εκεί μεγάλωσε ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της Ελλάδας. Το κτίσμα, φθαρμένο από τον χρόνο και την αδιαφορία, στέκει ως βουβός μάρτυρας της ζωής και του αγώνα του Καζαντζίδη.

Μια προσπάθεια να τιμηθεί η μνήμη του έγινε με την τοποθέτηση προτομής κοντά στο πατρικό του. Δυστυχώς, το 2022 η προτομή καταστράφηκε από βανδάλους, οι οποίοι συνελήφθησαν αργότερα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δείχνει την έλλειψη της απαραίτητης μέριμνας για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σήμερα, το σπίτι του Καζαντζίδη παραμένει ένα ξεχασμένο κτίριο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Όμως, για όσους γνωρίζουν, είναι ένας τόπος μνήμης, ένα σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Ίσως, κάποια στιγμή, να υπάρξει η πρωτοβουλία να διασωθεί και να αναδειχθεί, όπως αξίζει σε έναν καλλιτέχνη που έδωσε φωνή στον λαό.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν ήταν απλώς ένας τραγουδιστής. Ήταν η ίδια η ψυχή του λαϊκού τραγουδιού. Και το σπίτι του, έστω και ξεχασμένο, παραμένει ένα κομμάτι αυτής της ψυχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το απλό πράγμα που φοβούνται οι κοριοί και το ανακάλυψαν τυχαία οι επιστήμονες

Stories 21.03.2026
Αυτό είναι το στοιχείο που δεν αντέχουν καθόλου

Η μέντιουμ που έγινε διάσημη… λέγοντας ψέματα σε απελπισμένους γονείς

Πρόσωπα 21.03.2026
Εμφανιζόταν συχνά σε δημοφιλείς εκπομπές

Ενα βίντεο στο YouTube έφερε δισεκατομμύρια δολάρια: Το success story μιας σακούλας ramen

Stories 21.03.2026
Πώς τα Buldak ramen έγιναν παγκόσμιο φαινόμενο

Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν

Stories 21.03.2026
Εξυπνάκιας πέταξε δωρεάν για 6 χρόνια – Τον έπιασαν μόλις τώρα

Εξαφανίστηκε σε μια νύχτα: Τι κρύβεται πίσω από το θρύλο του Μπαρμπα‑Γιάννη Κανατά που έγινε τραγούδι;

Πρόσωπα 21.03.2026
Ποιος ήταν τελικά ο Μπαρμπα-Γιάννης ο Κανατάς και γιατί εξαφανίστηκε μυστηριωδώς σε μια νύχτα;

Τα σπίτια που στέκονται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέουν μέρα με τη μέρα

Stories 21.03.2026
Αν και τα συγκεκριμένα σπίτια στέκουν για χρόνια κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.

Γιατί έχουμε τόσα αγάλματα με σπασμένες μύτες;

Ιστορικά 21.03.2026
Mια ερώτηση που είναι πολύ συχνή στο Google

Ένας σταρ με 275 εκατομμύρια followers που κανείς μας δεν ξέρει

Απόψεις 21.03.2026
Υπάρχει εκεί έξω ένας ολόκληρος κόσμος που δεν ξέρουμε τίποτα γι` αυτόν

Είναι αυτό το μέρος η άκρη του κόσμου;

FYI 21.03.2026
Δεν είναι περίεργο που πολλοί αναρωτιούνται

Τι συμβαίνει στη Δανία αν δεν έχεις παντρευτεί μέχρι τα 25

Stories 21.03.2026
Μια παράδοση που έχει μετατραπεί σε πλάκα

5 απόπειρες δολοφονίας εναντίον γαλαζοαίματων που σόκαραν τον κόσμο

Ιστορικά Χτες
Aποδεικνύουν ότι η απόσταση από την αποθέωση μέχρι τον θάνατο είναι συχνά μερικά εκατοστά ή η ψυχραιμία ενός δευτερολέπτου