E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν η Βουγιουκλάκη κατέρρευσε αποχαιρετώντας τον Φιλοποίμενα Φίνο: Ο σπαραγμός της στην κηδεία του πριν 48 χρόνια

Τον αποκαλούσε δεύτερο πατέρα της

Δημοσίευση 27/1/2025 | 13:37

Όταν η Βουγιουκλάκη κατέρρευσε αποχαιρετώντας τον Φιλοποίμενα Φίνο: Ο σπαραγμός της στην κηδεία του πριν 48 χρόνια

Σαν σήμερα πριν 48 χρόνια, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες έλεγαν το τελευταίο αντίο στον Φιλοποίμενα Φίνο, με τα πιο «λαμπρά» αστέρια της εποχής να αποχαιρετούν τον «πατέρα» του ελληνικού κινηματογράφου.

Μια εξ αυτών, η Αλίκη Βουγιουκλάκη η οποία συντετριμμένη συνόδευσε τον άνθρωπο που αποκαλούσε ως δεύτερο πατέρα της στην τελευταία του κατοικία.

Στο σπάνιο βίντεο της ΕΡΤ με πλάνα από την κηδεία που τελέστηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1977 στο Α΄ Νεκροταφείο φαίνονται ηθοποιοί όπως η Ζωή Λάσκαρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη και ο Μάνος Κατράκης συντετριμμένοι από τον χαμό του ανθρώπου που τους ανέδειξε.

Ανάμεσα στα πιο συγκλονιστικά πλάνα που κατέγραψε η κάμερα ήταν ο σπαραγμός της εθνικής σταρ που κατέρρευσε πάνω στον τάφο του Φιλοποίμενα Φίνου.

Σημειώνεται ότι η δεκαετία του ’60 ήταν η «χρυσή δεκαετία» τόσο του ελληνικού κινηματογράφου όσο και της Αλίκης Βουγιουκλάκη, καθώς το διάστημα αυτό έκανε τις περισσότερες και πιο επιτυχημένες ταινίες της καριέρας της.

Το κασέ της είχε, μάλιστα, ανέβει στα ύψη, με τους παραγωγούς να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι μια συνεργασία μαζί της θα έφερνε σίγουρα την πολυπόθητη εισπρακτική επιτυχία.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη που ουδέποτε είχε αρνηθεί την καθοριστική συμβολή του Φίνου στην εξέλιξή της και τη λαμπρή καριέρα της, δεν κατάφερε να κρύψει στην κηδεία του τη συντριβή της.

Η ανάρτηση της Φίνος Φιλμ

Σε ανάρτηση που έκανε, χθες Κυριακή (26-01-2025), ο επίσημος λογαριασμός της Finos Film στο Instagram, ανέτρεξε στο 1975, σε μια σπάνια συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο για τον φακό του ΕΙΡΤ, στην οποία ο Φιλοποίμην Φίνος είχε μιλήσει για το πάθος και τη δέσμευσή του στον κινηματογράφο.

«Στις 26 Ιανουαρίου 1977 ο Φιλοποίμην Φίνος φεύγει από τη ζωή. Μαζί του κλείνει και ένα κεφάλαιο που όσοι προσπάθησαν να ξανανοίξουν, κατάλαβαν στο τέλος ότι ήταν μάταιο. Σήμερα μοιραζόμαστε μια ξεχωριστή συνέντευξη του Φίνου, από το 1975, στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο και στον φακό του ΕΙΡΤ, στην οποία αποκαλύπτει την καρδιά ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στον κινηματογράφο και την τέχνη. Ο Φίνος επί το έργον, επιδιορθώνοντας μια μηχανή, μιλά για την αναγκαιότητα να κατανοήσει και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της τηλεόρασης, παρόλο που η καρδιά και το μυαλό του παραμένουν προσηλωμένα στη μαγεία του σινεμά.

Αναφέρεται στην υποστήριξη σκηνοθετών καλλιτεχνικών ταινιών, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ανήκει στον εμπορικό κινηματογράφο, τονίζοντας την ανάγκη που αισθάνεται να προσφέρει μια ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν το δημιούργημα τους. Ξεκαθαρίζει τους όρους με τους οποίους αξιολογείται μια ταινία ως εμπορική επιτυχία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εισιτηρίων α’και β’προβολής, ενώ αναφέρεται και σε αρκετούς ηθοποιούς, τονίζοντας την αρχή του στην αξία της αξιοκρατίας.

Στο τέλος της συνέντευξης, εμφανίζεται ως «guest star» ο Θανάσης Βέγγος, ο οποίος με συγκίνηση μοιράζεται την προσωπική του εμπειρία για την υποστήριξη που έλαβε από τον Φίνο. Μια στιγμή που αποτυπώνει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, θυμίζοντας μας ότι πίσω από τις κάμερες υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν ο ένας τον άλλον, δημιουργώντας μια οικογένεια που ξεπερνά τις δυσκολίες» αναφέρεται στην ανάρτηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νίκος Μουτσινάς: «Δεν μου άρεσε καθόλου όλο αυτό το σκ…ό που έπεφτε πάνω μου χωρίς κανένα λόγο»

TV Buzz Χτες
Οι «εξομολογήσεις» του Νίκου Μουτσινά για την τηλεόραση, καλεσμένος της Σίσσυς Χρηστίδου στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι».

Ενοχλημένος ο Αϊβάζης με τις ερωτήσεις για τον χωρισμό του από την Κορινθίου: Θα αντέξεις τους λόγους;

Tabloid Χτες
Σε ρωτάνε γιατί χώρισες, θα σου πω γιατί χώρισα; ανέφερε ο ηθοποιός

Σάλος στη Φινλανδία μετά τη «ρατσιστική» χειρονομία της Miss Finland, της πήραν τον τίτλο

Social Χτες
Η Σάρα Τζαφτσέ καθαιρέθηκε μόλις τρεις μήνες μετά τη στέψη της, έπειτα από αντιδράσεις για ανάρτηση στα social media

Γιώργος Τσαλίκης – Ξεσπά για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον «Φραπέ»: «Τι επίπεδο είναι αυτό;»

Tabloid Προχτές
Σχολιάζει με οργή τα αποσπάσματα από την εξεταστική της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πένθος για Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Social Προχτές
«Ξεκουράσου ομορφιά μου σε αγαπώ πολύ», σχολίασε ο ηθοποιός κάτω από την ανάρτηση του

Ο Γιάννης Νταλιάνης ξεσπά: «Με στεναχωρούν κάποια σχόλια για την προσωπική μου ζωή»

Tabloid Προχτές
Η αναφορά στην κόρη του και την Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Ερωτευμένος ο Ορέστης Τζιόβας: «Είμαι με μία κοπέλα και είμαστε μια χαρά»

Tabloid Προχτές
Η αποκάλυψη για την προσωπική του ζωή

Χαμός στο First Dates για το ποιος θα πληρώσει: Η Αντα σηκώθηκε και έφυγε!

TV Buzz Προχτές
Ένα από τα πιο επεισοδιακά ραντεβού της σεζόν στο First Dates έκλεισε με καβγά, αιχμές για το ποιος «φοράει τα παντελόνια» και την Αντα να αποχωρεί έξαλλη από το τραπέζι

Τάσος Τεργιάκης: «Είναι ψέμα αυτό που λέει η Ιωάννα Τούνη, παίρνω την ευθύνη και το λέω»

TV Buzz Προχτές
«Έχουν υπογράψει συνεπιμέλεια με τον Δημήτρη Αλεξάνδρου»

Τέιλορ Σουίφτ: Ξέσπασε κλάματα μετά τη συνάντηση με επιζώντες της αιματηρής επίθεσης στο Σάουθπορτ

Tabloid Προχτές
Μετά από 20 χρόνια καριέρας, παραδέχεται ότι «ο φόβος πως κάτι μπορεί να συμβεί στους θαυμαστές μου είναι κάτι νέο»

Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Έχω κάνει κάτι με τον Γιάννη Σπαλιάρα, έχει κρυφές χάρες ο κερατάς»

Tabloid Προχτές
«Δεν πιστεύω ότι έχει ενοχληθεί, δεν είπα κάτι που είναι ψέμα», πρόσθεσε

To video κόλαφος της Τούνη κατά του Αλεξάνδρου: «Ο Πάρης στην Αθήνα μεγαλώνει με μια Μπαλινέζα»

Tabloid Προχτές
Η Ιωάννα Τούνη με ένα ακόμη βίντεο στο προφίλ της στο Tik Tok απάντησε για ακόμη μια φορά