E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

H Κολομβία «λύγισε» από τις απειλές Τραμπ

Αποδέχθηκε τους όρους επιστροφής παράνομων μεταναστών, αναστέλλονται οι αυξημένοι δασμοί

Δημοσίευση 27/1/2025 | 07:25

H Κολομβία «λύγισε» από τις απειλές Τραμπ

Με νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι λήγει το πρώτο διεθνές μπρα ντε φερ του νέου προέδρου των ΗΠΑ καθώς όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος η Κολομβία αποδέχτηκε τους όρους που έθεσε ο Τραμπ για τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών, προσθέτοντας ότι κατά συνέπεια αναστέλλονται οι δασμοί και οι κυρώσεις που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα σε βάρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Η κολομβιανή κυβέρνηση αποδέχτηκε όλους τους όρους του προέδρου Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της απεριόριστης αποδοχής όλων των παράνομων αλλοδαπών από την Κολομβία που επαναπροωθούν οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μεταφέρονται με στρατιωτικά αεροσκάφη, χωρίς περιορισμό ούτε καθυστέρηση», ανέφερε η προεδρία των ΗΠΑ.

Οι δασμοί και οι κυρώσεις θα επανέλθουν σε ισχύ αν η Μπογκοτά παραβιάσει τη συμφωνία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Για «αδιέξοδο» που «ξεπεράστηκε» έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας,Λουίς Χιλμπέρτο Μουρίγιο.

«Θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε τους Κολομβιανούς και τις Κολομβιανές που επιστρέφουν ως απελαθέντες και απελαθείσεις», ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Τι προηγήθηκε

Ο Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή είχε ανακοινώσει σειρά δασμών και κυρώσεων σε βάρος της Κολομβίας, της κυβέρνησης και προσωπικά του ομολόγου του Γουστάβο Πέτρο, μετά την απόφαση που πήρε η Μπογκοτά να δώσει εντολή να γυρίσουν πίσω στρατιωτικά αεροσκάφη τα οποία μετέφεραν μετανάστες υπό απέλαση από τις ΗΠΑ.

Ο Κολομβιανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο εξήγησε το σκεπτικό της απόφασής του υπογραμμίζοντας πως «ο μετανάστης δεν είναι εγκληματίας», αντίθετα «πρέπει να έχει μεταχείριση με την αξιοπρέπεια που αξίζει κάθε ανθρώπινο ον. Θα υποδεχτούμε τους υπηκόους μας (αν μεταφερθούν) με πολιτικά αεροσκάφη χωρίς να τους μεταχειρίζονται σαν εγκληματίες».

Αντιδρώντας, ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο περί απόφασης που «θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ασφάλεια» της χώρας του, ανήγγειλε μέσω Truth Social ομοβροντία μέτρων αντιποίνων, ιδίως την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα προϊόντα της Κολομβίας που εισάγονται στις ΗΠΑ, παρότι οι δυο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σε ισχύ από το 2006. Διεμήνυσε πως σε μια εβδομάδα, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 50%.

Με δασμούς απάντησε και η Κολομβία

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Πέτρο αντέδρασε ανακοινώνοντας με τη σειρά του μέσω X πως έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου να «αυξήσει στο 25% τους δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ».

Οι κυρώσεις που είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριλαμβάνουν επίσης απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και ακύρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τα στελέχη της κυβέρνησης της Κολομβίας, συμπεριλαμβανομένων του αρχηγού του κράτους, συμμάχων και υποστηρικτών τους, καθώς και «ενισχυμένους ελέγχους» κατά την είσοδο οποιουδήποτε υπηκόου ή αγαθού που φθάνει στη χώρα από το κράτος της Λατινικής Αμερικής.

«Αυτά τα μέτρα δεν είναι παρά μόνο η αρχή», είχε απειλήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Κολομβίας πως παραβιάζει «τη νομική υποχρέωσή της να δεχτεί την επιστροφή των εγκληματιών που ανάγκασε τις ΗΠΑ να υποδεχτούν».

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Πέτρο ανέφερε παράλληλα πως θα στείλει το προεδρικό αεροσκάφος για «να διευκολυνθεί η αξιοπρεπής επιστροφή των υπηκόων (της Κολομβίας) που επρόκειτο να φθάσουν στη χώρα (χθες) το πρωί με πτήσεις απέλασης».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο υποστήριξε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως ο Πέτρο είχε αρχικά δεχτεί να γίνουν οι πτήσεις, αλλά «ακύρωσε την έγκρισή του ενώ τα αεροσκάφη βρίσκονταν εν πτήσει».

Μερικές ώρες αργότερα ο Ρούμπιο ανακοίνωσε πως διέταξε να ανασταλεί η έκδοση οποιασδήποτε θεώρησης διαβατηρίου από την αμερικανική πρεσβεία στην Μπογοτά και την έναρξη επιβολής ταξιδιωτικών κυρώσεων στα μέλη της κυβέρνησης Πέτρο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Λευκός Πύργος το πρώτο ελληνικό μνημείο στους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

Ελλάδα Χτες
Με τη διάκριση για τον Λευκό Πύργο, επιβεβαιώνει η σχέση της Θεσσαλονίκης με την έβδομη τέχνη

Παναθηναϊκός, Αταμάν για Λεσόρ: «Θα αποφασίσει με την ομάδα τι θεραπεία ή χειρουργείο θα κάνει»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Εργκίν Αταμαν αποκάλυψε το ενδεχόμενο ο Ματίας Λεσόρ να χρειαστεί κι άλλο χειρουργείο

Παιδοψυχολόγοι μεταβαίνουν στα Βορίζια – «Τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν τη βεντέτα»

Ελλάδα Χτες
Στα Βορίζια αναμένεται να βρεθεί ειδική διεπιστημονική επιτροπή, με στόχο την ψυχολογική στήριξη των κατοίκων και κυρίως των παιδιών

Shutdown και πείνα στις ΗΠΑ: Σε καθεστώς αβεβαιότητας εκατομμύρια Αμερικανοί – «Πράσινο φως» στον Τραμπ να παγώσει τα κουπόνια τροφίμων

Κόσμος Χτες
Συνεχίζεται η δημοσιονομική παράλυση της χώρας - Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν

Κυνική παραδοχή Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»

Κόσμος Χτες
Η Τζόρτζια Μελόνι δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως ότι με τη δεξιά στην κυβέρνηση φόρος στις μεγάλες περιουσίες δεν πρόκειται να επιβληθεί ποτέ

Τέμπη: Με τους συγγενείς των θυμάτων στα έδρανα η δίκη στις 3/3 – Απορρίφθηκε αίτημα του κράτους να αποβληθούν

Ελλάδα Χτες
Ένταση επικράτησε στη δίκη για τα Τέμπη και την αμαρτωλή σύμβαση 717 με κατηγορούμενους δύο ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας καθώς το Νομικό Συμβούλιο του κράτους βρέθηκε στα έδρανα της υπεράσπισης

Ηλεκτρονικό μπλόκο σε καπνό και αλκοόλ για ανηλίκους – Τι αλλάζει στα κέντρα ψυχαγωγίας

Ελλάδα Χτες
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η προστασία των παιδιών είναι ζήτημα ευθύνης και τεχνολογίας

Έφοδοι της ΕΛΑΣ σε οίκους ανοχής στην Αθήνα‑ Συνελήφθησαν 15 γυναίκες

Ελλάδα Χτες
Κινούνται οι διαδικασίες σφράγισης και επανασφράγισης των συγκεκριμένων οίκων ανοχής

«Με βασάνιζαν επτά φορές τη μέρα για 20 λεπτά»: Ισραηλινός όμηρος περιγράφει τη φρίκη που έζησε δύο χρόνια στη Γάζα

Κόσμος Χτες
«Μου έβαλαν πέτρες στα αφτιά και μου έκλεισαν τα μάτια για εβδομάδες» λέει ο 21χρονος Ρομ Μπρασλάβσκι που βίωσε ακραία ψυχολογική και σωματική κακοποίηση

Σοκ στην Πάτρα: Χειροπέδες σε 40χρονο εκπαιδευτικό για πορνογραφία ανηλίκων

Ελλάδα Χτες
Έδειξε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών του σε μαθήτρια