E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αίτημα για αναθεώρηση του Συντάγματος στις ΗΠΑ με στόχο τρίτη θητεία για τον Ντόναλντ Τραμπ

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει διανύσει μόλις τέσσερις ημέρες από την δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά ήδη βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων κατέθεσε επίσημα αίτημα αναθεώρησης του Συντάγματος ζητώντας να υπάρξει πρόβλεψη και για 3η θητεία

Δημοσίευση 24/1/2025 | 18:00

Αίτημα για αναθεώρηση του Συντάγματος στις ΗΠΑ με στόχο τρίτη θητεία για τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται μόλις στην πρώτη εβδομάδα της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο αλλά ήδη οι κινήσεις από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και φανατικούς υποστηρικτές του έχουν ξεκινήσει προκειμένου να διεκδικήσει σε τέσσερα χρόνια μία τρίτη θητεία.

Στις ΗΠΑ η 22η τροπολογία του Συντάγματος ορίζει με σαφήνεια πως ο εκάστοτε πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα για περισσότερες από δύο θητείες στο οβάλ γραφείο αλλά ο βουλευτής Andy Ogles από το Τενεσί θέλει να υπάρξει αναθεώρηση και αλλαγή στο κείμενο του Συντάγματος. Μάλιστα ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής δεν έμεινε στην προφορική πρόταση αλλά κατέθεσε προς συζήτηση επίσημα το αίτημά του.

Αίτημα για αναθεώρηση του Συντάγματος στις ΗΠΑ με στόχο τρίτη θητεία για τον Ντόναλντ Τραμπ

Στο σκεπτικό της πρότασής του ο βουλευτής αναφέρει πως: «Ο Τραμπ έχει αποδείξει πως είναι ο μοναδικός πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία που έχει την ικανότητα να ανατρέψει την καταστροφή και την παρακμή του Έθνους μας και είναι και ο μόνος που μπορεί να αποκαταστήσει το Αμερικανικό μεγαλείο. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να έχει τον χρόνο για να το πράξει. Είναι μείζων το να προσφέρουμε στον πρόεδρο Τραμπ κάθε χρονική και όχι μόνο δυνατότητα να αναστρέψει τις καταστροφικές συνέπειες της διακυβέρνησης Μπάιντεν».

Τι αναφέρει η 22η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος;

Η 22η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος είναι σαφής και ξεκάθαρη αναφορικά με την διάρκεια στην προεδρία αλλά και τις θητείες των Αμερικανών προέδρων. «Κανένα πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα στην εκλογή στο προεδρικό αξίωμα περισσότερες από δύο φορές». Υπάρχει μάλιστα και ειδικό εδάφιο στο οποίο αποσαφηνίζεται πως «κανένα πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί στο Προεδρικό αξίωμα περισσότερες από μία φορές εάν έχει ασκήσει καθήκοντα Προέδρου για διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη από τα δύο χρόνια».

Η 22η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προτάθηκε το 1947 και επικυρώθηκε το 1951. Λόγω της συγκεκριμένης τροπολογίας ο Franklin Roosevelt δεν εξελέγη για 5η φορά Πρόεδρος της χώρας έχοντας τέσσερις θητείες, το 1932,1936, 1940 και 1944. Μέχρι και σήμερα ο Φράνκλιν Ρούζβελτ είναι ο μοναδικός πρόεδρος που έχει υπηρετήσει από το προεδρικό αξίωμα περισσότερες από δύο θητείες. Έφυγε από την ζωή 90 ημέρες μετά την 4η εκλογική του νίκη.

Πώς αντιδρά ο Τραμπ στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο;
Ο Λευκός Οίκος μέχρι και τώρα δεν έχει εκφραστεί και δεν έχει αντιδράσει αναφορικά με την συγκεκριμένη πρόταση. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως έχει αρκετές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια εκφραστεί θετικά προς την συγκεκριμένη πρόταση. Τον περασμένο Νοέμβριο λίγο μετά την εκλογική του νίκη είχε πει σε ομάδα Ρεπουμπλικανών στο Μαρ α Λάγκο την φράση: «πιθανότατα δεν θα βάλω ξανά υποψηφιότητα εκτός και αν εσείς αποφασίσετε διαφορετικά...» μία φράση που ουδέποτε διέψευσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιθάκη ‑ Τσίπρας: Πόσο αντίτυπα έχουν πουληθεί μέχρι τώρα

Ελλάδα 25.11.2025
Ανάρπαστο έγινε από την πρώτη κιόλας ημέρα το νέο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη»

Διασωληνωμένος 12χρονος στο Παίδων, υπέστη εγκαύματα στο τζάκι

Ελλάδα 25.11.2025
Ο 12χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του και τη διακομιδή του στην Αθήνα

Αναστάτωση στο Ηράκλειο: Προσαγωγές για επίθεση σε βάρος οικογένειας Ισραηλινών

Ελλάδα 25.11.2025
Στο κέντρο του Ηρακλείου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας

Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή ‑ Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Οικονομία 25.11.2025
Οι δικαιούχοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά με ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 800 ευρώ

Η Ρωσία θα μπορούσε έως το 2029 να είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον χώρας‑μέλους του ΝΑΤΟ, λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Κόσμος 25.11.2025
Η Ρωσία αν μη τι άλλο δημιουργεί για τον εαυτό της την επιλογή ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ το αργότερο έως το 2029, δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ

Θεσσαλονίκη: Σε φυλάκιση 4 ετών καταδικάστηκε διανομέας για τον θάνατο 50χρονου πεζού

Ελλάδα 25.11.2025
Ο 29χρονος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 5ετή κάθειρξη

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει με τα βασικά σημεία της πρότασης Τραμπ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Κόσμος 25.11.2025
Νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας είχε κάνει, επίσης, λόγο για συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας στους βασικούς όρους του σχεδίου, στη διάρκεια των επαφών στη Γενεύη

Θεσσαλονίκη: 13χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους γονείς της

Ελλάδα 25.11.2025
Όπως κατέθεσε η ανήλικη, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι γονείς άσκησαν βία εναντίον της

Ξεψύχησε λέγοντας το «Πάτερ Ημών» κλαίγοντας και παρακαλώντας για τη ζωή της η 75χρονη στη Σαλαμίνα

Ελλάδα 25.11.2025
Ο εθισμός της στον τζόγο, οι κάμερες και το αίμα στο αυτοκίνητο πρόδωσαν την 46χρονη που σκότωσε την πεθερά της στη Σαλαμίνα

Τουρκία: Έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο της Σανλιούρφα ‑ Αναφορές για τραυματίες

Κόσμος 25.11.2025
Αγνωστη η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη

Μπριζίτ Μπαρντό: Ξανά στο νοσοκομείο ‑ Νέο επεισόδιο της ασθένειας που αντιμετωπίζει

Κόσμος 25.11.2025
Η 91χρονη σταρ του γαλλικού σινεμά είχε νοσηλευτεί ξανά πριν από έναν μήνα