E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ΣτΕ αποφασίζει αν θα επανέλθει ή όχι ο 13ος και ο 14ος μισθός στους δημόσιους υπαλλήλους

Η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 6 Ιουνίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/1/2025 | 21:11

Το ΣτΕ αποφασίζει αν θα επανέλθει ή όχι ο 13ος και ο 14ος μισθός στους δημόσιους υπαλλήλους

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθεί στις 6 Ιουνίου 2025 αν θα επανέλθει ή όχι ο 13ος και ο 14ος μισθός στους δημόσιους κ.λπ. υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος έκανε δεκτό το αίτημα της ΑΔΕΔΥ και εισήγαγε προς συζήτηση, στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ως πρότυπη δίκη, την αίτηση δημοσίου υπαλλήλου με την οποία ζητάει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που είχαν κοπεί τη μηνομονιακή περίοδο.

Παράλληλα, ο κ. Πικραμένος όρισε εισηγητή της υπόθεσης τον σύμβουλο Επικρατείας Ιωάννη Μιχαλακόπουλο. Η όποια πιλοτική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ όταν εκδοθεί θα είναι δεσμευτική για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας έχει καταθέσει (27.11.2024) αίτηση Δημόσιος υπάλληλος με την οποία ζητάει την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας. Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου υπαλλήλου, αλλά και αίτημα στον κ. Πικραμένο με το οποίο ζητούσε η αγωγή του δημοσίου υπαλλήλου, να δικαστεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ως πρότυπη δίκη.

Η αγωγή από υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έχει καταθέσει αγωγή υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας ζητώντας την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας, αλλά και να του αναγνωριστεί υποχρέωση του Δημοσίου να του καταβάλει αναδρομικά τον 13ο και 14ο μισθό της διετίας 2023 και 2024.

Ο δημόσιος υπάλληλος, υποστηρίζει με την αγωγή του ότι η μη επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, είναι αντίθετη σε μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022) και στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041/ΕΕ περί επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτάσσει ίση μεταχείριση εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκούς και δίκαιου κατωτάτου μισθού, ο οποίος εγγυάται το αξιοπρεπές της διαβίωσής τους.

Η ΑΔΕΔΥ και ο δημόσιος υπάλληλος ζητούν να επανέλθει ο 13ος και ο 14ος μισθός στο ύψος που ορίζει το άρθρο 9 του νόμου 3205/2023 και να καταργηθεί η ρύθμιση του μνημονιακού νόμου 4093/2012 δώδεκα χρόνια μετά τη ψήφισή του και την περικοπή των δύο δώρων και της θερινής άδειας.

Ακόμη, με την αγωγή υποστηρίζεται ότι η παράλειψη της επαναφοράς των εν λόγω επιδομάτων είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και στην υποχρέωση του κράτους για τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους δικαίου, όπως επίσης αντίκειται στην συνταγματική δέσμευση για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προς ενοικίαση το 75% των εξοχικών στην Ελλάδα: Ένας στους δύο τουρίστες μένει στα... «σπίτια» μας

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Πάνω από 400.000 από τις 626.000 εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για τουριστική μίσθωση

Σεισμός στη Βενεζουέλα: Οργή για την περιορισμένη βοήθεια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Τουλάχιστον 920 νεκροί και περισσότεροι από 50.000 αγνοούμενοι: ο απολογισμός του διπλού σεισμού στη Βενεζουέλα αυξάνεται ώρα με την ώρα και μαζί του

Νέος δασμός στις online αγορές: Πότε πληρώνετε 3, 6 ή 9 ευρώ επιπλέον

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Έρχεται νέος καπέλο-δασμός 3ευρώ ανά είδος για online αγορές εκτός ΕΕ έως 150 ευρώ. Μάθετε πώς θα υπολογίζεται και τι ισχύει για τις επιστροφές.

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση‑θρίλερ για Αίγυπτο, πεντάρα Βελγίου και κορυφή για Γαλλία‑Ισπανία

Αθλητικά Νέα 27.06.2026
Η Αίγυπτος πέρασε στους «32» μετά το θρίλερ με το Ιράν, ενώ Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία και Πράσινο Ακρωτήρι πανηγύρισαν μεγάλες προκρίσεις στο Μουντιάλ 2026.

Απίστευτος καβγάς για μια ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Ισπανία ‑ 13χρονη τραυματίστηκε σοβαρά

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Θύμα της συμπλοκής μια ανήλικη Βρετανίδα, που μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο

Ερευνητές ανακάλυψαν 31 νέους οργανισμούς στη θάλασσα μέσα σε δύο εβδομάδες

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Ερευνητές, έψαξαν στον μεγαλύτερο βιότοπο της γης και βρήκαν...31 νέους οργανισμούς στη θάλασσα μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Παραπαίει η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν απαντά στο πλήγμα των ΗΠΑ, «η βία θα αντιμετωπίζεται με βία» λέει ο Βανς

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα

Γαλλία: Αφησαν μωρό 18 μηνών μέσα στο αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα και πέθανε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο παιδιά, ηλικίας 2 και 4 ετών, βρέθηκαν νεκρά τη Δευτέρα μέσα στο αυτοκίνητο

Βενεζουέλα: Γυναίκα γέννησε στα ερείπια κτηρίου χωρίς ρεύμα ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εθελοντές βοήθησαν και έφεραν το μωρό στον κόσμο με τη βοήθεια των ακτίνων των φακών τους

Τραμπ: Ανόητη παραβίαση της εκεχειρίας από το Ιράν ‑ Εκτόξευσε drones κατά πλοίων στο Ορμούζ, ζημιές σε τάνκερ

Κόσμος Χτες
Όπως υποστήριξε, ένα από τα drones έπληξε το κατάστρωμα μεγάλου φορτηγού πλοίου, προκαλώντας ζημιές, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η πορεία του - Τα υπόλοιπα τρία, καταρρίφθηκαν

Βίντεο: Μικρό αεροπλάνο προσέκρουσε στον ψηλότερο ουρανοξύστη του Πεκίνου

Κόσμος Χτες
Αγνωστος μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των θυμάτων - Το κτίριο εκκενώθηκε

Μυστήριο στο Λος Αντζελες: Συλλογή hypercars αξίας έως 100 εκατ. δολαρίων βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στο αεροδρόμιο

E-Daily 3.Left Χτες
Μια σπάνια συλλογή hypercars, με Ferrari LaFerrari, McLaren Speedtail, Porsche 918 Spyder και Koenigsegg, εντοπίστηκε σε χώρο του αεροδρομίου