E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος εποχής για πασίγνωστα σοκολατάκια

Ο ρόλος που έπαιξε η τιμή του κακάο

Δημοσίευση 23/1/2025 | 15:33

Τέλος εποχής για πασίγνωστα σοκολατάκια

Για όποιον έχει ταξιδέψει στην Αυστρία και ειδικότερα στο ειδυλλιακό Σάλτσμπουργκ είναι αδύνατον να μην παρατηρήσει πως πολλά από τα εμπορικά προϊόντα της πόλης συνδέονται με το διασημότερο τέκνο της, τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Ανάμεσα στα προϊόντα αυτά το πλέον διάσημο και εμβληματικό είναι τα Mozartkugel, τα μικρά στρογγυλά σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα και γέμιση από μαρτσιπάν, νουγκατίνα και φιστίκι που φέρουν την όψη του Μότσαρτ στο περιτύλιγμα τους. Τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και κυρίως το ράλι των διεθνών τιμών του κακάο στέρησαν όμως την πόλη το ιστορικό σοκολατάκι που δημιουργήθηκε το 1890 από γνωστό ζαχαροπλάστη του Σάλτσμπουργκ, τον Paul Fürst.

Μετά από 135 χρόνια πορείας, το εργοστάσιο που παρήγαγε κατ’ αποκλειστικότητα 57 εκατ. αυθεντικά Mozartkugel ετησίως έβαλε λουκέτο τον περασμένο μήνα, καθώς η Salzburg Schokolade κήρυξε πτώχευση αδυνατώντας πλέον να ανταπεξέλθει στα υπέρογκα κόστη. Για τους ντόπιους η εξέλιξη πυροδότησε σχεδόν… λαϊκό θρήνο!

Οι λάτρεις των Mozartkugel έχουν ελπίδες να τα ξαναβρούν, χάρη στην παρέμβαση του πολυεθνικού αμερικανικού κολοσσού της Mondelez International, που έχει αγοράσει τα δικαιώματα της μυστικής συνταγής. Όμως, η εταιρεία που παράγει τα Oreo και την Toblerone δε δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να σεβαστεί την ιστορία και την παράδοση των Mozartkugel μεταφέροντας την παραγωγή τους σε κάποιο από τα υπάρχοντα εργοστάσια του δικτύου της. Δημοσιεύματα αναφέρουν ως πιθανότερη επιλογή μονάδα την Τσεχία.

Η ταυτότητα του Σάλτσμπουργκ, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Αυστρίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Μότσαρτ, φέρνοντας τεράστια πολιτιστική συλλογή στην κοινότητα των μόλις 150.000 κατοίκων και ένα σταθερό απροσδόκητο κέρδος από ορδές τουριστών κάθε χρόνο.

Ο ίδιος ο Μότσαρτ είχε μια αμφίθυμη σχέση με την πατρίδα του, όπου υπηρετούσε στο αρχιεπισκοπικό δικαστήριο, παραπονούμενος σε επιστολές ότι την έβρισκε βαρετή, επαρχιακή και αποπνικτικό. Τελικά, μετακόμισε στα 20 του στην πιο κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα Βιέννη, όπου βρήκε μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Γεμάτος με χρέη μετά τον πρόωρο θάvατo του Μότσαρτ στα 35 του, η χήρα του Κοστάντσε, τελικά επέστρεψε στο Σάλτσμπουργκ και πιστώνεται ευρέως για τη διατήρηση -και τη συνέχιση της κληρονομιάς του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Λευκός Πύργος το πρώτο ελληνικό μνημείο στους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

Ελλάδα Χτες
Με τη διάκριση για τον Λευκό Πύργο, επιβεβαιώνει η σχέση της Θεσσαλονίκης με την έβδομη τέχνη

Παναθηναϊκός, Αταμάν για Λεσόρ: «Θα αποφασίσει με την ομάδα τι θεραπεία ή χειρουργείο θα κάνει»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Εργκίν Αταμαν αποκάλυψε το ενδεχόμενο ο Ματίας Λεσόρ να χρειαστεί κι άλλο χειρουργείο

Παιδοψυχολόγοι μεταβαίνουν στα Βορίζια – «Τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν τη βεντέτα»

Ελλάδα Χτες
Στα Βορίζια αναμένεται να βρεθεί ειδική διεπιστημονική επιτροπή, με στόχο την ψυχολογική στήριξη των κατοίκων και κυρίως των παιδιών

Shutdown και πείνα στις ΗΠΑ: Σε καθεστώς αβεβαιότητας εκατομμύρια Αμερικανοί – «Πράσινο φως» στον Τραμπ να παγώσει τα κουπόνια τροφίμων

Κόσμος Χτες
Συνεχίζεται η δημοσιονομική παράλυση της χώρας - Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν

Κυνική παραδοχή Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»

Κόσμος Χτες
Η Τζόρτζια Μελόνι δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως ότι με τη δεξιά στην κυβέρνηση φόρος στις μεγάλες περιουσίες δεν πρόκειται να επιβληθεί ποτέ

Τέμπη: Με τους συγγενείς των θυμάτων στα έδρανα η δίκη στις 3/3 – Απορρίφθηκε αίτημα του κράτους να αποβληθούν

Ελλάδα Χτες
Ένταση επικράτησε στη δίκη για τα Τέμπη και την αμαρτωλή σύμβαση 717 με κατηγορούμενους δύο ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας καθώς το Νομικό Συμβούλιο του κράτους βρέθηκε στα έδρανα της υπεράσπισης

Ηλεκτρονικό μπλόκο σε καπνό και αλκοόλ για ανηλίκους – Τι αλλάζει στα κέντρα ψυχαγωγίας

Ελλάδα Χτες
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η προστασία των παιδιών είναι ζήτημα ευθύνης και τεχνολογίας

Έφοδοι της ΕΛΑΣ σε οίκους ανοχής στην Αθήνα‑ Συνελήφθησαν 15 γυναίκες

Ελλάδα Χτες
Κινούνται οι διαδικασίες σφράγισης και επανασφράγισης των συγκεκριμένων οίκων ανοχής

«Με βασάνιζαν επτά φορές τη μέρα για 20 λεπτά»: Ισραηλινός όμηρος περιγράφει τη φρίκη που έζησε δύο χρόνια στη Γάζα

Κόσμος Χτες
«Μου έβαλαν πέτρες στα αφτιά και μου έκλεισαν τα μάτια για εβδομάδες» λέει ο 21χρονος Ρομ Μπρασλάβσκι που βίωσε ακραία ψυχολογική και σωματική κακοποίηση

Σοκ στην Πάτρα: Χειροπέδες σε 40χρονο εκπαιδευτικό για πορνογραφία ανηλίκων

Ελλάδα Χτες
Έδειξε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών του σε μαθήτρια