E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η απάντηση του Έλον Μασκ στις αντιδράσεις για τον «ναζιστικό» χαιρετισμό του

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τη χειρονομία ενώ μιλούσε στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον

Δημοσίευση 21/1/2025 | 19:46

Η απάντηση του Έλον Μασκ στις αντιδράσεις για τον «ναζιστικό» χαιρετισμό του

Ο Έλον Μασκ προκάλεσε οργή με μία χειρονομία που έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον εορτασμό της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μασκ ευχαρίστησε το κοινό για το «ότι το έκανε πραγματικότητα» πριν τοποθετήσει το δεξί του χέρι πάνω από την καρδιά του και στη συνέχεια εκτείνει το ίδιο χέρι ευθεία μπροστά. Έπειτα, στράφηκε και επανέλαβε την κίνηση για όσους κάθονταν πίσω του.

Πολλοί χρήστες στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον ίδιο, συνέκριναν τη χειρονομία με τον ναζιστικό χαιρετισμό. Σε απάντηση, ο Μασκ ανάρτησε στο X: «Ειλικρινά, χρειάζονται καλύτερα βρώμικα κόλπα. Η επίθεση "όλοι είναι Χίτλερ" είναι τόσο μπαγιάτικη».

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τη χειρονομία ενώ μιλούσε στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον. «Η καρδιά μου είναι μαζί σας. Χάρη σε εσάς, το μέλλον του πολιτισμού είναι εξασφαλισμένο», δήλωσε αφού έκανε τον δεύτερο μονόχειρο χαιρετισμό. Η κίνηση προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Η Κλερ Όμπιν, ιστορικός που ειδικεύεται στον ναζισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η χειρονομία του Μασκ ήταν ένα «sieg heil», δηλαδή ναζιστικός χαιρετισμός.

«Η επαγγελματική μου άποψη είναι ότι έχετε δίκιο, πρέπει να πιστέψετε τα μάτια σας», έγραψε στο X, αναφερόμενη σε όσους πίστευαν ότι η χειρονομία είχε προφανή αναφορά στους Ναζί.

Η Ρουθ Μπεν-Γκιάτ, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Ως ιστορικός του φασισμού, ήταν ναζιστικός χαιρετισμός και μάλιστα πολύ επιθετικός».

Ο Αντρέα Στρόπα, στενός συνεργάτης του Μασκ, που έχει λειτουργήσει ως μεσάζοντας μεταξύ του δισεκατομμυριούχου και της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενέτεινε τη διαμάχη όταν ανάρτησε το βίντεο του Μασκ με τη λεζάντα «Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επιστρέφει ξεκινώντας από τον ρωμαϊκό χαιρετισμό».

Ο ρωμαϊκός χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ιταλία από το Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, πριν υιοθετηθεί αργότερα από τον Αδόλφο Χίτλερ στη Γερμανία.

Ο Στρόπα διέγραψε αργότερα την ανάρτησή του και προσπάθησε να αναιρέσει. «Αυτή η χειρονομία, που κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν ναζιστικός χαιρετισμός, είναι απλώς ο Έλον, που έχει αυτισμό, να εκφράζει τα συναισθήματά του λέγοντας, "Θέλω να δώσω την καρδιά μου σε εσάς"», δήλωσε. «Αυτό ακριβώς επικοινώνησε στο μικρόφωνο. Ο ΕΛΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΚΡΑΙΟΥΣ!»

Η χειρονομία ήρθε σε μια εποχή που η πολιτική του Μασκ έχει στραφεί όλο και περισσότερο προς τα δεξιά. Πρόσφατα έκανε δηλώσεις υποστήριξης προς το ακροδεξιό κόμμα AfD της Γερμανίας και το βρετανικό αντι-μεταναστευτικό κόμμα Reform UK. Μάλιστα, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις κατά του Εβραίου δισεκατομμυριούχου, Τζορτζ Σόρος.

Ωστόσο, κάποιοι τον υπερασπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Anti-Defamation League, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. «Φαίνεται ότι ο Έλον Μασκ έκανε μια αδέξια χειρονομία σε μια στιγμή ενθουσιασμού, όχι ναζιστικό χαιρετισμό», ανάρτησε η οργάνωση στο X.

Ο Μασκ έχει γίνει ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Τραμπ και έχει επιλεγεί να συμπροεδρεύσει σε αυτό που ο πρόεδρος αποκαλεί Υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με χαμηλές ταχύτητες η πασχαλινή έξοδος: Ουρές χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς

Ελλάδα 09.04.2026
49.414 οχήματα έχουν περάσει τα διόδια προς Κόρινθο και 37.687 προς Λαμία

Κορυφαίος γιατρός καταρρέει, όταν κρίνεται ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, προσπάθησε να σπρώξει τη σύζυγό του από γκρεμό

Κόσμος 09.04.2026
Ο Κόνιγκ είχε καταστρώσει σχέδιο δολοφονίας της συζύγου του, προκειμένου να αποφύγει το διαζύγιο

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: «Όχι» της Αστυνομίας σε ΠΑΟΚ κι ΟΦΗ για κατάργηση των «νεκρών» ζωνών

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Η Αστυνομία απέρριψε το αίτημα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για τις «νεκρές» ζώνες κι ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό με περιορισμένη παρουσία κόσμου.

«Μεγάλης κλίμακας συσκότιση»‑ Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε ηλεκτρομαγνητικά όπλα και βόμβες άνθρακα

Κόσμος 09.04.2026
Πολύ ανησυχητικό το δημοσίευμα του Bloomberg για τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας

Υπουργός Αμυνας Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκλιπαρεί για κατάπαυση πυρός

Κόσμος 09.04.2026
200 νεκροί κατά τις χθεσινές επιθέσεις

Fuel Pass: «Έσπασε» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου αιτήσεων ‑ Συνεχίζονται οι αιτήσεις

Ελλάδα 09.04.2026
Από Μεγάλη Παρασκευή η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις χωρίς τη ρύθμιση για το ΑΦΜ

Πρόεδρος Ιράν: Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο

Κόσμος 09.04.2026
Μήνυμα του προέδρου του Ιράν - «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το Λίβανο»

Ισραήλ: Σκότωσε τον ανηψιό του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου ‑ Ποιος ήταν ο Αλί Γιουσούφ Χάρσι

Κόσμος 09.04.2026
Το Ισραήλ ανακοίνωσε οτι σκότωσε τον ανιψιό και προσωπικό σύμβουλο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Αλί Γιουσούφ Χάρσι, σε νυχτερινές επιδρομές στον Λίβανο

Πάστορας κατηγορείται για ανθρωποκτονία μετά τον πνιγμό άνδρα κατά τη διάρκεια βάπτισης

Κόσμος 09.04.2026
Η 48χρονη πάστορας Σέριλ Μπάρτλεϊ κατηγορείται ότι είχε ευθύνη για τον θάνατο του Ρόμπερτ Σμιθ

Γονείς λιμοκτόνησαν τα 6 παιδιά τους ‑ Τα ανάγκαζαν να τρώνε μούχλα, ζωύφια και σκυλοτροφή

Κόσμος 09.04.2026
Οι ξυλοδαρμοί των παιδιών ξεκίνησαν από την ηλικία των τριών μηνών - Τα παιδιά απομακρύνθηκαν, ενώ το ζευγάρι αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες

Fuel Pass: Η επιβεβαίωση που χρειάζεται να κάνετε για να είναι πιο γρήγορη η διαδικασία της αίτησης

Ελλάδα 09.04.2026
Έχουν εκδοθεί ήδη πάνω από 950.000 αιτήσεις για Fuel Pass - Θα ξεπεράσουν σήμερα το 1 εκατομμύριο

Βούλα: Εντόπισαν 12χρονη, μόνη της σε λεωφορείο – Είπε πως την κακοποιούσαν οι γονείς της

Ελλάδα 09.04.2026
Η μητέρα της 12χρονης συνελήφθη το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης