E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η απάντηση του Έλον Μασκ στις αντιδράσεις για τον «ναζιστικό» χαιρετισμό του

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τη χειρονομία ενώ μιλούσε στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον

Δημοσίευση 21/1/2025 | 19:46

Η απάντηση του Έλον Μασκ στις αντιδράσεις για τον «ναζιστικό» χαιρετισμό του

Ο Έλον Μασκ προκάλεσε οργή με μία χειρονομία που έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον εορτασμό της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μασκ ευχαρίστησε το κοινό για το «ότι το έκανε πραγματικότητα» πριν τοποθετήσει το δεξί του χέρι πάνω από την καρδιά του και στη συνέχεια εκτείνει το ίδιο χέρι ευθεία μπροστά. Έπειτα, στράφηκε και επανέλαβε την κίνηση για όσους κάθονταν πίσω του.

Πολλοί χρήστες στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον ίδιο, συνέκριναν τη χειρονομία με τον ναζιστικό χαιρετισμό. Σε απάντηση, ο Μασκ ανάρτησε στο X: «Ειλικρινά, χρειάζονται καλύτερα βρώμικα κόλπα. Η επίθεση "όλοι είναι Χίτλερ" είναι τόσο μπαγιάτικη».

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τη χειρονομία ενώ μιλούσε στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον. «Η καρδιά μου είναι μαζί σας. Χάρη σε εσάς, το μέλλον του πολιτισμού είναι εξασφαλισμένο», δήλωσε αφού έκανε τον δεύτερο μονόχειρο χαιρετισμό. Η κίνηση προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Η Κλερ Όμπιν, ιστορικός που ειδικεύεται στον ναζισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η χειρονομία του Μασκ ήταν ένα «sieg heil», δηλαδή ναζιστικός χαιρετισμός.

«Η επαγγελματική μου άποψη είναι ότι έχετε δίκιο, πρέπει να πιστέψετε τα μάτια σας», έγραψε στο X, αναφερόμενη σε όσους πίστευαν ότι η χειρονομία είχε προφανή αναφορά στους Ναζί.

Η Ρουθ Μπεν-Γκιάτ, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Ως ιστορικός του φασισμού, ήταν ναζιστικός χαιρετισμός και μάλιστα πολύ επιθετικός».

Ο Αντρέα Στρόπα, στενός συνεργάτης του Μασκ, που έχει λειτουργήσει ως μεσάζοντας μεταξύ του δισεκατομμυριούχου και της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενέτεινε τη διαμάχη όταν ανάρτησε το βίντεο του Μασκ με τη λεζάντα «Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επιστρέφει ξεκινώντας από τον ρωμαϊκό χαιρετισμό».

Ο ρωμαϊκός χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ιταλία από το Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, πριν υιοθετηθεί αργότερα από τον Αδόλφο Χίτλερ στη Γερμανία.

Ο Στρόπα διέγραψε αργότερα την ανάρτησή του και προσπάθησε να αναιρέσει. «Αυτή η χειρονομία, που κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν ναζιστικός χαιρετισμός, είναι απλώς ο Έλον, που έχει αυτισμό, να εκφράζει τα συναισθήματά του λέγοντας, "Θέλω να δώσω την καρδιά μου σε εσάς"», δήλωσε. «Αυτό ακριβώς επικοινώνησε στο μικρόφωνο. Ο ΕΛΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΚΡΑΙΟΥΣ!»

Η χειρονομία ήρθε σε μια εποχή που η πολιτική του Μασκ έχει στραφεί όλο και περισσότερο προς τα δεξιά. Πρόσφατα έκανε δηλώσεις υποστήριξης προς το ακροδεξιό κόμμα AfD της Γερμανίας και το βρετανικό αντι-μεταναστευτικό κόμμα Reform UK. Μάλιστα, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις κατά του Εβραίου δισεκατομμυριούχου, Τζορτζ Σόρος.

Ωστόσο, κάποιοι τον υπερασπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Anti-Defamation League, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. «Φαίνεται ότι ο Έλον Μασκ έκανε μια αδέξια χειρονομία σε μια στιγμή ενθουσιασμού, όχι ναζιστικό χαιρετισμό», ανάρτησε η οργάνωση στο X.

Ο Μασκ έχει γίνει ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Τραμπ και έχει επιλεγεί να συμπροεδρεύσει σε αυτό που ο πρόεδρος αποκαλεί Υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζάκυνθος: Πλοίο με πάνω από 670 επιβάτες προσέκρουσε ενώ έδενε στο λιμάνι

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Πώς θα συνεχιστεί το ταξίδι για όσους επέβαιναν στο πλοίο

Περιστέρι: Συμπλοκή 10 ανηλίκων ‑ Δύο 15χρονοι τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Επεισόδιο μεταξύ νεαρών ατόμων σημειώθηκε ανήμερα Πρωτομαγιάς, με δύο ανηλίκους να τραυματίζονται ελαφρά και την αστυνομία να αναζητά τους εμπλεκόμενους.

Μακελειό στο Σικάγο: Γυμνός κρατούμενος άρπαξε όπλο και σκότωσε ομογενή αστυνομικό σε νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Το κρυμμένο όπλο κάτω από την κουβέρτα και το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του γυμνού δράστη μετά την απόδραση

Οι λύκοι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ αναπτύσσουν κάτι μοναδικό

E-Daily 3.Left 02.05.2026
Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά στη Ζώνη Αποκλεισμού, ενώ αναπτύσσουν γενετικά μοναδικά χαρακτηριστικά

Ηλεκτρικά πατίνια: «Κούρσες» θανάτου στις λεωφόρους ‑ Τι προβλέπει ο νόμος για τα όρια ταχύτητας

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στους δρόμους με αναβάτες που αγνοούν επιδεικτικά τον ΚΟΚ – Τα ηλικιακά όρια και οι υποχρεώσεις των χρηστών

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η μητέρα του παρεμβαίνει στην προπόνηση και ο πατέρας του την απομακρύνει, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 02.05.2026
Πρόκειται για μια προπόνηση από την Μαδρίτη που αγωνιζόταν τις τελευταίες εβδομάδες και αποκλείστηκε την Παρασκευή από τον Κάσπερ Ρουντ

Σχέδιο του Ιράν για δελφίνια ‑ καμικάζι: «Οπλισμένα» με νάρκες για επιθέσεις σε αμερικανικά πλοία

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Σύμφωνα με τη Wall Stret Journal, οι σκληροπυρηνικοί της Τεχεράνης τάσσονται υπέρ της χρήσης των δελφινιών - καμικάζι αυτοκτονίας για να «σπάσουν» τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό

Τρεις γυναίκες επιτέθηκαν στο Εφετείο με βαριοπούλες και σφυριά

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό συνεργών τους

Αιματηρή επίθεση στις φυλακές Δομοκού: Κρατούμενος κάρφωσε συγκρατούμενό του με αιχμηρό αντικείμενο

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Ενέδρα έξω από το κελί του έστησε ο 33χρονος δράστης.

«Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας»

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου για την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από Τραμπ

Τραμπ για Ιράν: Έχουμε ήδη κερδίσει, θέλω μεγαλύτερη νίκη

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι τιμές των καυσίμων θα πέσουν σαν πέτρα