E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η απάντηση του Έλον Μασκ στις αντιδράσεις για τον «ναζιστικό» χαιρετισμό του

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τη χειρονομία ενώ μιλούσε στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον

Δημοσίευση 21/1/2025 | 19:46

Η απάντηση του Έλον Μασκ στις αντιδράσεις για τον «ναζιστικό» χαιρετισμό του

Ο Έλον Μασκ προκάλεσε οργή με μία χειρονομία που έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον εορτασμό της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μασκ ευχαρίστησε το κοινό για το «ότι το έκανε πραγματικότητα» πριν τοποθετήσει το δεξί του χέρι πάνω από την καρδιά του και στη συνέχεια εκτείνει το ίδιο χέρι ευθεία μπροστά. Έπειτα, στράφηκε και επανέλαβε την κίνηση για όσους κάθονταν πίσω του.

Πολλοί χρήστες στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον ίδιο, συνέκριναν τη χειρονομία με τον ναζιστικό χαιρετισμό. Σε απάντηση, ο Μασκ ανάρτησε στο X: «Ειλικρινά, χρειάζονται καλύτερα βρώμικα κόλπα. Η επίθεση "όλοι είναι Χίτλερ" είναι τόσο μπαγιάτικη».

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τη χειρονομία ενώ μιλούσε στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον. «Η καρδιά μου είναι μαζί σας. Χάρη σε εσάς, το μέλλον του πολιτισμού είναι εξασφαλισμένο», δήλωσε αφού έκανε τον δεύτερο μονόχειρο χαιρετισμό. Η κίνηση προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Η Κλερ Όμπιν, ιστορικός που ειδικεύεται στον ναζισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η χειρονομία του Μασκ ήταν ένα «sieg heil», δηλαδή ναζιστικός χαιρετισμός.

«Η επαγγελματική μου άποψη είναι ότι έχετε δίκιο, πρέπει να πιστέψετε τα μάτια σας», έγραψε στο X, αναφερόμενη σε όσους πίστευαν ότι η χειρονομία είχε προφανή αναφορά στους Ναζί.

Η Ρουθ Μπεν-Γκιάτ, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Ως ιστορικός του φασισμού, ήταν ναζιστικός χαιρετισμός και μάλιστα πολύ επιθετικός».

Ο Αντρέα Στρόπα, στενός συνεργάτης του Μασκ, που έχει λειτουργήσει ως μεσάζοντας μεταξύ του δισεκατομμυριούχου και της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενέτεινε τη διαμάχη όταν ανάρτησε το βίντεο του Μασκ με τη λεζάντα «Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επιστρέφει ξεκινώντας από τον ρωμαϊκό χαιρετισμό».

Ο ρωμαϊκός χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ιταλία από το Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, πριν υιοθετηθεί αργότερα από τον Αδόλφο Χίτλερ στη Γερμανία.

Ο Στρόπα διέγραψε αργότερα την ανάρτησή του και προσπάθησε να αναιρέσει. «Αυτή η χειρονομία, που κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν ναζιστικός χαιρετισμός, είναι απλώς ο Έλον, που έχει αυτισμό, να εκφράζει τα συναισθήματά του λέγοντας, "Θέλω να δώσω την καρδιά μου σε εσάς"», δήλωσε. «Αυτό ακριβώς επικοινώνησε στο μικρόφωνο. Ο ΕΛΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΚΡΑΙΟΥΣ!»

Η χειρονομία ήρθε σε μια εποχή που η πολιτική του Μασκ έχει στραφεί όλο και περισσότερο προς τα δεξιά. Πρόσφατα έκανε δηλώσεις υποστήριξης προς το ακροδεξιό κόμμα AfD της Γερμανίας και το βρετανικό αντι-μεταναστευτικό κόμμα Reform UK. Μάλιστα, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις κατά του Εβραίου δισεκατομμυριούχου, Τζορτζ Σόρος.

Ωστόσο, κάποιοι τον υπερασπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Anti-Defamation League, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. «Φαίνεται ότι ο Έλον Μασκ έκανε μια αδέξια χειρονομία σε μια στιγμή ενθουσιασμού, όχι ναζιστικό χαιρετισμό», ανάρτησε η οργάνωση στο X.

Ο Μασκ έχει γίνει ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Τραμπ και έχει επιλεγεί να συμπροεδρεύσει σε αυτό που ο πρόεδρος αποκαλεί Υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ηλικιωμένοι στη Νότια Κορέα ξορκίζουν τη μοναξιά με «εγγόνια» ρομπότ ‑ «Σε περίμενα όλη μέρα»

Κόσμος 28.11.2025
Κάθε μέρα, περίπου 10 ηλικιωμένοι ενήλικες στη Νότια Κορέα αυτοκτονούν. Στην Ασία έχουν την τιμητική τους τα ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων, μία αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030

Πολίτες ύψωσαν σταυρό 10 μέτρων στο όρος Αυγό στην Ξάνθη: Κλήθηκαν σε απολογία από τη δασική υπηρεσία

Ελλάδα 28.11.2025
Η Δασική Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για τη διαδικασία τοποθέτησης και το εάν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες

Ολυμπιακός: Πλημμύρισε ξανά το ΣΕΦ

Αθλητικά Νέα 28.11.2025
Έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αθήνα

Φρίκη στο Μενίδι: 14χρονη πήγε σε αστυνομικό τμήμα με νεκρό βρέφος σε σακούλα

Ελλάδα 28.11.2025
Τη χτύπησε άσχημα η μητέρα της και απέβαλε

«Είσαι ηλίθια;»: Νέα επίθεση Τραμπ σε δημοσιογράφο

Κόσμος 28.11.2025
Αφορμή για τη νέα προσβολή του Αμερικανού προέδρου στάθηκε μία ερώτηση σχετικά με τους Αφγανούς στις ΗΠΑ

Συνελήφθη 55χρονος που έκανε παιδί με την κόρη του στη Ρόδο: Αποδείχτηκε μέσω DNA

Ελλάδα 28.11.2025
Η 31χρονη εξήγησε πως δεν αντιλήφθηκε αρχικά την πιθανότητα αιμομιξίας για το δεύτερο παιδί, καθώς εκείνη την περίοδο διατηρούσε σχέση με άλλον άνδρα

Γιατί η Αθήνα «πλημμύρισε» με 40 χιλιοστά βροχής

Καιρός 28.11.2025
Η ανάρτηση Κολυδά για το διπλό πέρασμα των καταιγίδων στην Αττική

Με… καρότσα μεταφέρουν τον κόσμο στο Μοσχάτο λόγω της πλημμύρας!

Ελλάδα 28.11.2025
Έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, ο όγκος του νερού είναι τόσο μεγάλος που η διέλευση των οχημάτων και των πεζών γίνεται με μεγάλη δυσκολία

Νέα φραστική επίθεση Τραμπ σε γυναίκα δημοσιογράφο: «Είσαι χαζή;»

Κόσμος 28.11.2025
Έσπευσε να τα... μαζέψει ο Λευκός Οίκος