E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η απάντηση του Έλον Μασκ στις αντιδράσεις για τον «ναζιστικό» χαιρετισμό του

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τη χειρονομία ενώ μιλούσε στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον

Δημοσίευση 21/1/2025 | 19:46

Η απάντηση του Έλον Μασκ στις αντιδράσεις για τον «ναζιστικό» χαιρετισμό του

Ο Έλον Μασκ προκάλεσε οργή με μία χειρονομία που έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον εορτασμό της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μασκ ευχαρίστησε το κοινό για το «ότι το έκανε πραγματικότητα» πριν τοποθετήσει το δεξί του χέρι πάνω από την καρδιά του και στη συνέχεια εκτείνει το ίδιο χέρι ευθεία μπροστά. Έπειτα, στράφηκε και επανέλαβε την κίνηση για όσους κάθονταν πίσω του.

Πολλοί χρήστες στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον ίδιο, συνέκριναν τη χειρονομία με τον ναζιστικό χαιρετισμό. Σε απάντηση, ο Μασκ ανάρτησε στο X: «Ειλικρινά, χρειάζονται καλύτερα βρώμικα κόλπα. Η επίθεση "όλοι είναι Χίτλερ" είναι τόσο μπαγιάτικη».

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τη χειρονομία ενώ μιλούσε στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον. «Η καρδιά μου είναι μαζί σας. Χάρη σε εσάς, το μέλλον του πολιτισμού είναι εξασφαλισμένο», δήλωσε αφού έκανε τον δεύτερο μονόχειρο χαιρετισμό. Η κίνηση προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Η Κλερ Όμπιν, ιστορικός που ειδικεύεται στον ναζισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η χειρονομία του Μασκ ήταν ένα «sieg heil», δηλαδή ναζιστικός χαιρετισμός.

«Η επαγγελματική μου άποψη είναι ότι έχετε δίκιο, πρέπει να πιστέψετε τα μάτια σας», έγραψε στο X, αναφερόμενη σε όσους πίστευαν ότι η χειρονομία είχε προφανή αναφορά στους Ναζί.

Η Ρουθ Μπεν-Γκιάτ, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Ως ιστορικός του φασισμού, ήταν ναζιστικός χαιρετισμός και μάλιστα πολύ επιθετικός».

Ο Αντρέα Στρόπα, στενός συνεργάτης του Μασκ, που έχει λειτουργήσει ως μεσάζοντας μεταξύ του δισεκατομμυριούχου και της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενέτεινε τη διαμάχη όταν ανάρτησε το βίντεο του Μασκ με τη λεζάντα «Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επιστρέφει ξεκινώντας από τον ρωμαϊκό χαιρετισμό».

Ο ρωμαϊκός χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ιταλία από το Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, πριν υιοθετηθεί αργότερα από τον Αδόλφο Χίτλερ στη Γερμανία.

Ο Στρόπα διέγραψε αργότερα την ανάρτησή του και προσπάθησε να αναιρέσει. «Αυτή η χειρονομία, που κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν ναζιστικός χαιρετισμός, είναι απλώς ο Έλον, που έχει αυτισμό, να εκφράζει τα συναισθήματά του λέγοντας, "Θέλω να δώσω την καρδιά μου σε εσάς"», δήλωσε. «Αυτό ακριβώς επικοινώνησε στο μικρόφωνο. Ο ΕΛΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΚΡΑΙΟΥΣ!»

Η χειρονομία ήρθε σε μια εποχή που η πολιτική του Μασκ έχει στραφεί όλο και περισσότερο προς τα δεξιά. Πρόσφατα έκανε δηλώσεις υποστήριξης προς το ακροδεξιό κόμμα AfD της Γερμανίας και το βρετανικό αντι-μεταναστευτικό κόμμα Reform UK. Μάλιστα, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις κατά του Εβραίου δισεκατομμυριούχου, Τζορτζ Σόρος.

Ωστόσο, κάποιοι τον υπερασπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Anti-Defamation League, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. «Φαίνεται ότι ο Έλον Μασκ έκανε μια αδέξια χειρονομία σε μια στιγμή ενθουσιασμού, όχι ναζιστικό χαιρετισμό», ανάρτησε η οργάνωση στο X.

Ο Μασκ έχει γίνει ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Τραμπ και έχει επιλεγεί να συμπροεδρεύσει σε αυτό που ο πρόεδρος αποκαλεί Υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οδηγός χωρίς δίπλωμα παραβίασε STOP και συγκρούστηκε με όχημα – Ακρωτηριάστηκε 53χρονη εργαζόμενη στην Κάτω Αχαΐα

Ελλάδα Χτες
Ο 63χρονος οδηγός του ΙΧ παραβίασε το STOP και συγκρούστηκε με όχημα του «Βοήθεια στο Σπίτι» - Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε την 53χρονη

Πέθανε ο Μάικλ Μάντσεν

Κόσμος Χτες
Στη σπουδαία καριέρα του, που ξεπέρασε τα 40 χρόνια, ο Μάικλ Μάντσεν συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες

Μαίνεται η φωτιά στην Ιεράπετρα: Διάσπαρτες εστίες σε Φέρμα, Αχλιά και Κουτσουνάρι

Ελλάδα Χτες
Στην περιοχή που πλήττεται από την πυρκαγιά για περισσότερες από 24ωρες επιχειρούν 230 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων, 46 οχήματα και δέκα εναέρια μέσα που θα συνεχίσουν να κάνουν ρίψεις νερού μέχρι πριν νυχτώσει

«Κόλαφος» ο Ιβανίσεβιτς για Τσιτσιπά: «Δεν έχω ξαναδεί πιο αγύμναστο παίκτη...»

Αθλητικά Νέα Χτες
O νέος προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά με λίγα λόγια εξήγησε σε μέσο της Σερβίας την πτώση του Έλληνα τενίστα

Φωτιά στη Ραφήνα: «Δύσκολες οι επόμενες ώρες» – 51 πολίτες απομακρύνθηκαν την τελευταία στιγμή

Ελλάδα Χτες
«Οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ δύσκολες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, για τη μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Αττική

Όλα τα πλοία με προορισμό τη Ραφήνα θα πηγαίνουν στο Λαύριο μέχρι νεωτέρας λόγω της φωτιάς

Ελλάδα Χτες
Λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή αποφασίστηκε να μην δέσουν πλοία στο λιμάνι

Φωτιά στη Ραφήνα: Πυκνός μαύρος καπνός έφτασε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Δύσκολη η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, με τους πυκνούς καπνούς από την πυρκαγιά να έχουν φτάσει έως το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας

Την κυνηγούσε με ψαλίδι στους δρόμους της Αμαλιάδας και την κάρφωσε στην πλάτη

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη η δράστιδα - Αφού αποπειράθηκε να κόψει τα μαλλιά της νεαρής της κάρφωσε το ψαλίδι στην πλάτη

Αποφυλακίζονται Παναγιώταρος και Παππάς

Ελλάδα Χτες
Τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί οροί της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα

Φωτιά στη Ραφήνα – Μήνυμα του 112 – Κλειστή η Μαραθώνος

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι - Είναι κοντά σε σπίτια