E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η απάντηση του Έλον Μασκ στις αντιδράσεις για τον «ναζιστικό» χαιρετισμό του

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τη χειρονομία ενώ μιλούσε στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον

Δημοσίευση 21/1/2025 | 19:46

Η απάντηση του Έλον Μασκ στις αντιδράσεις για τον «ναζιστικό» χαιρετισμό του

Ο Έλον Μασκ προκάλεσε οργή με μία χειρονομία που έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον εορτασμό της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μασκ ευχαρίστησε το κοινό για το «ότι το έκανε πραγματικότητα» πριν τοποθετήσει το δεξί του χέρι πάνω από την καρδιά του και στη συνέχεια εκτείνει το ίδιο χέρι ευθεία μπροστά. Έπειτα, στράφηκε και επανέλαβε την κίνηση για όσους κάθονταν πίσω του.

Πολλοί χρήστες στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον ίδιο, συνέκριναν τη χειρονομία με τον ναζιστικό χαιρετισμό. Σε απάντηση, ο Μασκ ανάρτησε στο X: «Ειλικρινά, χρειάζονται καλύτερα βρώμικα κόλπα. Η επίθεση "όλοι είναι Χίτλερ" είναι τόσο μπαγιάτικη».

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τη χειρονομία ενώ μιλούσε στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον. «Η καρδιά μου είναι μαζί σας. Χάρη σε εσάς, το μέλλον του πολιτισμού είναι εξασφαλισμένο», δήλωσε αφού έκανε τον δεύτερο μονόχειρο χαιρετισμό. Η κίνηση προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Η Κλερ Όμπιν, ιστορικός που ειδικεύεται στον ναζισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η χειρονομία του Μασκ ήταν ένα «sieg heil», δηλαδή ναζιστικός χαιρετισμός.

«Η επαγγελματική μου άποψη είναι ότι έχετε δίκιο, πρέπει να πιστέψετε τα μάτια σας», έγραψε στο X, αναφερόμενη σε όσους πίστευαν ότι η χειρονομία είχε προφανή αναφορά στους Ναζί.

Η Ρουθ Μπεν-Γκιάτ, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Ως ιστορικός του φασισμού, ήταν ναζιστικός χαιρετισμός και μάλιστα πολύ επιθετικός».

Ο Αντρέα Στρόπα, στενός συνεργάτης του Μασκ, που έχει λειτουργήσει ως μεσάζοντας μεταξύ του δισεκατομμυριούχου και της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενέτεινε τη διαμάχη όταν ανάρτησε το βίντεο του Μασκ με τη λεζάντα «Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επιστρέφει ξεκινώντας από τον ρωμαϊκό χαιρετισμό».

Ο ρωμαϊκός χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ιταλία από το Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, πριν υιοθετηθεί αργότερα από τον Αδόλφο Χίτλερ στη Γερμανία.

Ο Στρόπα διέγραψε αργότερα την ανάρτησή του και προσπάθησε να αναιρέσει. «Αυτή η χειρονομία, που κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν ναζιστικός χαιρετισμός, είναι απλώς ο Έλον, που έχει αυτισμό, να εκφράζει τα συναισθήματά του λέγοντας, "Θέλω να δώσω την καρδιά μου σε εσάς"», δήλωσε. «Αυτό ακριβώς επικοινώνησε στο μικρόφωνο. Ο ΕΛΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΚΡΑΙΟΥΣ!»

Η χειρονομία ήρθε σε μια εποχή που η πολιτική του Μασκ έχει στραφεί όλο και περισσότερο προς τα δεξιά. Πρόσφατα έκανε δηλώσεις υποστήριξης προς το ακροδεξιό κόμμα AfD της Γερμανίας και το βρετανικό αντι-μεταναστευτικό κόμμα Reform UK. Μάλιστα, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις κατά του Εβραίου δισεκατομμυριούχου, Τζορτζ Σόρος.

Ωστόσο, κάποιοι τον υπερασπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Anti-Defamation League, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. «Φαίνεται ότι ο Έλον Μασκ έκανε μια αδέξια χειρονομία σε μια στιγμή ενθουσιασμού, όχι ναζιστικό χαιρετισμό», ανάρτησε η οργάνωση στο X.

Ο Μασκ έχει γίνει ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Τραμπ και έχει επιλεγεί να συμπροεδρεύσει σε αυτό που ο πρόεδρος αποκαλεί Υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάση εργασίας στα λεωφορεία σήμερα ‑ Οι ώρες και οι γραμμές που δεν επηρεάζονται

Ελλάδα 17.12.2025
Η στάση εργασίας θα ισχύει από τις 11:00 έως τις 17:00

Κίνητρα για σπίτια στo ενοίκιο, μπλόκο στα Airbnb: Ποιοι ωφελούνται από τα νέα μέτρα Μητσοτάκη

Οικονομία 17.12.2025
Ανακαίνιση έως 90%, διπλή επιστροφή ενοικίου, φορολογικά κίνητρα και νέοι κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση αλλάζουν τις ισορροπίες στην αγορά κατοικίας

Χαλάνδρι: Καθηγητής τραυμάτισε μαθητή κατά τη διάρκεια κατάληψης – Του έπιασε τα δάχτυλα με κόφτη

Ελλάδα 17.12.2025
Σφάδαζε από τον πόνο ο 17χρονος... Δικογραφία για τη διευθύντρια, τον καθηγητή και το μαθητή.

Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων για εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νέοι περιορισμοί στο AirBnb και ανακαινίσεις με επιδότηση 90%

Πολιτική 17.12.2025
«Οι υποχρεώσεις τους θα μετατραπούν σε ευρώ με σταθερό χαμηλό επιτόκιο, θα προβλέπεται και κούρεμα»

Τραμπ: Ανακηρύσσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «ξένη τρομοκρατική οργάνωση»

Κόσμος 17.12.2025
Ανακοινώνει πλήρη ναυτικό αποκλεισμό της χώρας

Προϋπολογισμός 2026: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» από τη Βουλή μετά από θυελλώδη συζήτηση

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση, η ψήφιση του προϋπολογισμού εκλαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Koυπόνι 200 ευρώ για Gigabit Voucher – Όλα τα βήματα για να προλάβετε την επιδότηση

Tech + Science Χτες
Λίγες ημέρες έμειναν για την αίτηση για τις οπτικές ίνες – Πότε εκπνέει η προθεσμία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η «παγίδα» με τα παρατσούκλια και ο μύθος του άλλου «Φραπέ»

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για μια αφήγηση που παρουσιάστηκε ως «αποκάλυψη», αλλά στην πραγματικότητα συνιστά μια βολική κατασκευή, η οποία -παρά το αρχικό της θόρυβο- καταρρέει πλήρως.

Θεσσαλονίκη: Αγρότες από το μπλόκο Μαλγάρων μοίρασαν ρύζι σε διερχόμενους οδηγούς

Ελλάδα Χτες
Αγρότες στα Μάλγαρα μοίρασαν αδιάθετο ρύζι σε οδηγούς - Πρόκειται για μια δράση που έχει ως στόχο την ενημέρωση του κόσμου αλλά και την ευαισθητοποίησή του