E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πέθαναν μπροστά στα μάτια μας»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη φωτιά με τους 66 νεκρούς στην Τουρκία

Πηδούσαν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν

Δημοσίευση 21/1/2025 | 19:13

«Πέθαναν μπροστά στα μάτια μας»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη φωτιά με τους 66 νεκρούς στην Τουρκία

Η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης σε ξενοδοχείο στο χιονοδρομικό κέντρο Καρταλκάγια της επαρχίας Μπόλου, στην Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 66 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 51.

«Βιώνουμε βαθιά θλίψη. Δυστυχώς, χάσαμε 66 ζωές από τη φωτιά στο ξενοδοχείο» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικάγια, μετά την αυτοψία στο σημείο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Κεμάλ Μεμίσογλου, ανέφερε πως ένας από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ 17 άτομα έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 3:30 π.μ. (τοπική ώρα) στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου, το οποίο διαθέτει 161 δωμάτια, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας Μπόλου. Η δύσβατη τοποθεσία του ξενοδοχείου, το οποίο βρίσκεται σε γκρεμό, δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστών.

Οι πρώτες προσπάθειες κατάσβεσης ξεκίνησαν στις 4:15 π.μ., ενώ η επιχείρηση διήρκεσε 10 ώρες χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει την τραγωδία, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο από κινητά τηλέφωνα κατέγραψαν συγκλονιστικές σκηνές, με επισκέπτες να έχουν δέσει σεντόνια για να κατέβουν από τα παράθυρα, ενώ άλλοι φώναζαν για βοήθεια. Δύο από τα θύματα σκοτώθηκαν αφού πήδηξαν από το κτίριο υπό καθεστώς πανικού, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ο Μπαρίς Σαλγκούρ, υπάλληλος σε γειτονικό ξενοδοχείο, περιέγραψε πως άκουσε φωνές και βοήθησε στη διάσωση ανθρώπων. «Είδα ανθρώπους να φωνάζουν από τα παράθυρα. Πριν φτάσει η πυροσβεστική, δύο γυναίκες πήδηξαν από τους επάνω ορόφους» είπε.

Ο δάσκαλος σκι, Νετζμί Κεπτσετουτάν, δήλωσε πως βοήθησε στη διάσωση περίπου 20 επισκεπτών. «Ο καπνός ήταν αποπνικτικός και ήταν δύσκολο για τους ανθρώπους να βρουν την έξοδο κινδύνου» ανέφερε.

Τραγικές λεπτομέρειες έδωσαν και άλλοι μάρτυρες, όπως ο Αλί Ατμάτζα, που προσπαθούσε να βοηθήσει όσους πηδούσαν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν από τη φωτιά. «Βάλαμε στρώματα, παρά τις προσπάθειές μας, πολλές ζωές χάθηκαν μπροστά στα μάτια μας» είπε.

«Η σύζυγός μου μύρισε τη φωτιά. Ο συναγερμός δε χτύπησε» δήλωσε στο πρακτορείο IHA άλλος επισκέπτης που διέμενε στον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου.

«Προσπαθήσαμε να ανεβούμε στον επάνω όροφο αλλά δεν μπορούσαμε, υπήρχαν φλόγες. Κατεβήκαμε κάτω και βγήκαμε έξω», είπε. «Οι άνθρωποι στους επάνω ορόφους ούρλιαζαν. Κρέμασαν σεντόνια... κάποιοι προσπάθησαν να πηδήξουν» πρόσθεσε.

Τέσσερις συλλήψεις

Η Εισαγγελία Μπόλου ξεκίνησε άμεσα δικαστική έρευνα, ορίζοντας έξι εισαγγελείς και πενταμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων για να διαπιστώσουν τα αίτια της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της έρευνας, συνελήφθησαν 4 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη βαθιά του λύπη, διαβεβαιώνοντας πως η έρευνα θα συνεχιστεί αδιάλειπτα για την απόδοση ευθυνών. «Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να ρίξουμε φως στο συμβάν και να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε.

Η φωτιά συνέπεσε με τις σχολικές διακοπές, περίοδο κατά την οποία πολλές οικογένειες επισκέπτονται το χιονοδρομικό κέντρο για χειμερινές δραστηριότητες. Την ώρα του συμβάντος, 234 άτομα διέμεναν στο ξενοδοχείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρωσία: Προειδοποιεί Ευρώπη και Ελλάδα να μην φιλοξενήσουν γαλλικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του

Γαλλία: 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε γάλα, τυριά και κρέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Αρχή πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας της Γαλλίας

Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Έλληνας πίσω από τον «Νονό» και το «Αποκάλυψη Τώρα»

Ιράν: Ενεργοποιήθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη

Κόσμος Χτες
Το ιρανικό πρακτορείο Mehr μεταδίδει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που «εμπλέκονται με εχθρικούς στόχους», ενεργοποιήθηκαν στην Τεχεράνη

Έκανε μπάνιο με τους φακούς επαφής και έχασε την όρασή της μέσα σε λίγες μέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το καθημερινό λάθος με τους φακούς επαφής που μπορεί να σε τυφλώσει, όπως δυστυχώς συνέβη σε μία νεαρή Αμερικανίδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε βρέφος 14 ημερών

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από τη γέννησή του

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τράκτορα – Ένας σοβαρά τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, σοβαρά τραυματισμένος

Μυστήριο στον πλανήτη Αρη: Βράχος που θυμίζει κρανίο δεινοσαύρου «τρελαίνει» το διαδίκτυο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Perseverance της NASA φωτογράφισε «κρανίο» στον Κόκκινο Πλανήτη

Κεφαλονιά: «Δεν είχε σχέση με ναρκωτικά η Μυρτώ, ούτε ποτό δεν έπινε», λέει ο σύντροφός της 19χρονης

Ελλάδα Χτες
Ο σύντροφος της Μυρτούς κατέθεσε στην ανακρίτρια για τα γεγονότα της νύχτας πριν τον θάνατό της, με την κατάθεσή του να θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση

Ποιος ράπερ είναι αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή για τον διαμελισμό 14χρονης

Κόσμος Χτες
Η 14χρονη Σελέστε Ρίβας Ερνάντεζ πέθανε από πολλαπλά διαμπερή τραύματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ανθρωποκτονία από το ιατροδικαστικό γραφείο του Λος Αντζελες

Θρίαμβος της Πρεβολαράκη! Εξασφάλισε το ασημένιο και πάει για νέο χρυσό στο Ευρωπαϊκό πάλης

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Μαρία Πρεβολαράκη προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πάλης και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον θρόνο της.

Τροχαίο στη Λιοσίων: Στη φυλακή ο 16χρονος που παρέσυρε την ανήλικη

Ελλάδα Χτες
Τι υποστήριξε στην απολογία του