E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς υποδέχτηκε η Ευρώπη την ορκωμοσία Τραμπ – Η ανυπόμονη Ούρσουλα, ο «κωλοτούμπας» Σολτς και ο ενθουσιώδης Ρούτε

Σχεδόν κανένας από τους επικριτές δεν έμεινε σταθερός στις προηγούμενες απόψεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/1/2025 | 21:28

Πώς υποδέχτηκε η Ευρώπη την ορκωμοσία Τραμπ – Η ανυπόμονη Ούρσουλα, ο «κωλοτούμπας» Σολτς και ο ενθουσιώδης Ρούτε

Η Ευρώπη υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι απευχόταν επίσημα να μην κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές την Κάμαλα Χάρις. Έτσι, οι πρώην επικριτές μετατράπηκαν στους θερμότερους χειροκροτητές.

Αρχικά, ο Όλαφ Σολτς που βλέπει να καταρρέει το κόμμα του στη Γερμανία, ευχήθηκε τη συνέχιση «καλών διατλαντικών σχέσεων» με τις ΗΠΑ, καιρό μετά τις δηλώσεις ότι δεν ήθελε το Ρεπουμπλικανό ξανά στο τιμόνι των ΗΠΑ.

Με τη σειρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, με πανομοιότυπες δηλώσεις τους μέσω του «Χ», απηύθυναν τις «καλύτερες ευχές» τους στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που γίνεται ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η ΕΕ ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά μαζί σας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Μαζί, οι κοινωνίες μας μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη ευημερία και να ενισχύσουν την κοινή τους ασφάλεια. Αυτή είναι η διαρκής δύναμη της διατλαντικής εταιρικής σχέσης», τονίζουν η Φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με ανάρτησή του δήλωσε ότι η Συμμαχία θα αυξήσει με ταχείς ρυθμούς τις δαπάνες και την παραγωγή στην Άμυνα, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Επίσης, ο βασιλιάς Κάρολος έστειλε προσωπικό συγχαρητήριο μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας «την ιδιαίτερη και διαρκή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αντιδράσεις από τον υπόλοιπο κόσμο

Ένας από τους ηγέτες που συνεχάρη τον Τραμπ ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέλιξη που εξέπληξε ορισμένους, λόγω του εχθρικού κλίματος Δύσης-Ρωσίας. Εντούτοις, μερικοί θεώρησαν ότι επιβεβαιώνει μια «άτυπη συμμαχία» του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Αμερικανό ομόλογό του και δήλωσε “ανοιχτός στον διάλογο” όσον αφορά την Ουκρανία για την επίτευξη “διαρκούς ειρήνης” τρία χρόνια μετά την έναρξη της επίθεσής του στη γειτονική του χώρα.

«Είμαστε πιο δυνατοί όταν ενεργούμε από κοινού”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, συγχαίροντας τον Τραμπ για την ορκωμοσία του.

«Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την πιο καρποφόρα οικονομική συνεργασία στον κόσμο και είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος η μια χώρα της άλλης», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει την απειλή του να επιβάλει δασμούς 25%.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συνεχάρη τον «αγαπητό φίλο» του Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να «εργαστεί εκ νέου σε στενή συνεργασία» με τον Τραμπ ώστε να «οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο» που «θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας».

Τα συγχαρητήρια Ζελένσκι

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την «ευκαιρία» για την επίτευξη «δίκαιης ειρήνης» στη χώρα του, συγχαίροντας τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Τραμπ είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως θα σταματούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς θα κατάφερνε κάτι τέτοιο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πάντα αποφασιστικός και η πολιτική της ειρήνης δια της ισχύος, την οποία εξήγγειλε, αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ και για την επίτευξη διαρκούς και δίκαιης ειρήνης που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Το Κίεβο θέλει να καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχει κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη από την νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία προσβλέπει σε ενεργή και «αμοιβαία επωφελή» συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ. «Είμαστε πιο δυνατοί μαζί και μπορούμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη» σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, συμπλήρωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρή 17χρονη στον Πειραιά, έπεσε από πέμπτο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα 02.03.2026
Συνελήφθη η μητέρα της για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Μαρουσάκης: Από το κρύο στην... Ανοιξη

Καιρός 02.03.2026
Πώς θα κυλήσει ο καιρός της εβδομάδας

Φλέγεται η Μέση Ανατολή ‑ Μπαίνει στον πόλεμο και η Χεζμπολάχ

Κόσμος 02.03.2026
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους περίπου πενήντα χωριών σε όλο τον Λίβανο να απομακρυνθούν «τουλάχιστον 1.000 μέτρα» από κάθε πολυκατοικία ενόψει βομβαρδισμών

Το καθεστώς του Ιράν μπορεί να επιβιώσει, αλλά η Μέση Ανατολή θα αλλάξει για πάντα

Κόσμος 02.03.2026
«Στιγμές που θυμίζουν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης»

«Πνίγηκε» στις ακρίδες η Σαχάρα – Το φαινόμενο που απειλεί καλλιέργειες και κτηνοτροφία

Κόσμος 02.03.2026
Τεράστια σμήνη ακρίδων σκέπασαν δρόμους στη Σαχάρα και προσέκρουαν σε διερχόμενα οχήματα, σε ένα φαινόμενο που αναδεικνύει ξανά τον κίνδυνο για καλλιέργειες και επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή.

Αμερικανικό F‑15 καταρρίφθηκε και συνετρίβη στο Κουβέιτ, δείτε βίντεο

Κόσμος 02.03.2026
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κατάρριψη από φίλια πυρά ενώ το αμερικανικό μαχητικό πετούσε πάνω από το Κουβέιτ στο πλαίσιο επιχείρησης εντοπισμού και κατάρριψης εχθρικών drone

Λαριτζανί: Δεν θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ο Τραμπ έκανε το «Πρώτα η Αμερική» σε «Πρώτα το Ισραήλ»

Κόσμος 02.03.2026
Η δήλωση του υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου αντικρούει τον χθεσινό ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου ότι η Τεχεράνη «θέλει να μιλήσει»

Ο Τραμπ μιλά για τρεις υποψήφιους για την ηγεσία του Ιράν και προειδοποιεί για περισσότερες αμερικανικές απώλειες

Κόσμος 02.03.2026
Συγκρίνει την Τεχεράνη με τη Βενεζουέλα, κάνει λόγο για 48 νεκρούς Ιρανούς ηγέτες και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής εξουσίας από τον ίδιο τον ιρανικό λαό

Ανατροπή στον Κολωνό: Έψαχνε δομή για κακοποιημένες γυναίκες η έγκυος που πέθανε

Ελλάδα 02.03.2026
Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα των αρχών, παρόλο που η γυναίκα ήταν έγκυος περίπου πέντε μηνών, δεν φαίνεται να είχε πάει σε νοσοκομείο ή γιατρό για να εξεταστεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σε άνδρα που πέθανε το 2004 ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν σε παραλία

Ελλάδα Χτες
54χρονος παρουσιάστηκε στις Αρχές και υποστήριξε ότι τα οστά ανήκουν στον πατέρα του

Τραμπ: «Βυθίσαμε 9 ιρανικά πλοία ‑ Θα κυνηγήσουμε και τα υπόλοιπα. Σύντομα θα επιπλέουν στον βυθό»

Κόσμος Χτες
Μερικά από τα οποία όπως είπε ήταν μεγάλα και σημαντικά