E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Airbnb: Ποιοι ιδιοκτήτες γλιτώνουν και ποιοι κόβονται από τις πλατφόρμες

Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/1/2025 | 10:34

Airbnb: Ποιοι ιδιοκτήτες γλιτώνουν και ποιοι κόβονται από τις πλατφόρμες
Φωτογραφία από AS Photography

Oι ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων που μετατράπηκαν σε κατοικίες, καθώς και όσοι έχουν ήδη νομιμοποιήσει τα ακίνητά τους, εξαιρούνται από τους νέους περιορισμούς που εισήγαγε η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής προβλέπει την αναστολή εφαρμογής των αυστηρών διατάξεων του άρθρου 3 για 10 μήνες, δηλαδή μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2025.

Η αρχική διάταξη προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των νέων περιορισμών, οδηγώντας σε αποκλεισμό χιλιάδων ακινήτων από τις πλατφόρμες Airbnb και άλλες αντίστοιχες. Η τροπολογία, ωστόσο, προσφέρει περιθώριο προσαρμογής για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών, διατηρώντας τη δυνατότητα μίσθωσης για περιοπυ 30.000 ακίνητα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Συγκεκριμένα ωφελούνται:

1. Ανακαινισμένοι eπαγγελματικοί χώροι
Επαγγελματικοί χώροι που ανακαινίστηκαν μετά το 2011 και μετατράπηκαν σε κατοικίες εξαιρούνται από τους περιορισμούς. Οι χώροι αυτοί, που βρίσκονται κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές, θεωρούνται πλέον κύριες κατοικίες και μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

2. Νομιμοποιημένα ακίνητα
Ακίνητα που αρχικά καταγράφονταν ως βοηθητικοί χώροι, όπως ημιυπόγεια, αλλά η χρήση τους άλλαξε σε κύρια κατοικία πριν την 28η Ιουλίου 2011 και νομιμοποιήθηκε με τον Ν. 4495/2017, παραμένουν νόμιμα για μίσθωση.

3. Προσαρμογές εντός περιόδου χάριτος
Οι ιδιοκτήτες όλων των ακινήτων που θίγονται από το νομοσχέδιο έχουν περιθώριο έως την 1η Οκτωβρίου 2025 για να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές, εφόσον επιθυμούν να διατηρήσουν τα ακίνητά τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Από την 1η Οκτωβρίου 2025, τα εξής θα είναι υποχρεωτικά για τη διατήρηση ενός ακινήτου σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης:

• Το ακίνητο πρέπει να είναι χαρακτηρισμένο ως κύριος χώρος κατοικίας στην άδεια οικοδομής.
• Αν η χρήση του έχει αλλάξει, η αλλαγή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την 28η Ιουλίου 2011 και να έχει νομιμοποιηθεί.
• Εξαιρούνται χώροι όπως ημιυπόγεια που αρχικά προορίζονταν για βοηθητική χρήση και δεν έχουν υποβληθεί σε διαδικασία αλλαγής χρήσης.

Η δεκάμηνη παράταση δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να προσαρμοστούν χωρίς να χάσουν άμεσα τη δυνατότητα μίσθωσης. Παράλληλα, περιορίζει τις άμεσες αναταράξεις στην αγορά, επιτρέποντας τη σταδιακή εφαρμογή των νέων κανόνων. Ωστόσο, από το 2025, οι αυστηρότερες προδιαγραφές αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα ακινήτων στις πλατφόρμες και πιθανόν επηρεάζοντας τη δυναμική της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Λειτουργικές προδιαγραφές και αυστηροί έλεγχοι
Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού εισάγει σημαντικές αλλαγές στις λειτουργικές προδιαγραφές και στους ελέγχους των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Συγκεκριμένα, θεσπίζονται για πρώτη φορά προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίες περιλαμβάνουν:

• Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης: Οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για κάλυψη ζημιών ή ατυχημάτων που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.
• Εξοπλισμός ασφαλείας: Τα ακίνητα πρέπει να διαθέτουν πυροσβεστικό εξοπλισμό, ανιχνευτές καπνού και φαρμακείο πρώτων βοηθειών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Τουρισμού και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, προβλέπονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ, με προοδευτική αύξηση σε επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H Eυρώπη έχει πρόβλημα: Δεν γνωρίζει πόσα καύσιμα της απομένουν

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Εν μέσω ανησυχίας ότι η κάνουλα θα στερέψει, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φαίνεται να έχει σαφή εικόνα για τα αποθέματα που έχει στη διάθεσή της.

Θρίλερ ανοιχτά της Κρήτης: Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Καταγγελίες για χρήση όπλων, λέιζερ και παρεμβολές στις επικοινωνίες

Νέα εποχή στις αθλητικές μεταδόσεις: Το Disney+ εξασφάλισε τα δικαιώματα για το Champions League

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Μετά τη δημοπρασία για 19 τηλεοπτικές αγορές που αφορούν την περίοδο 2027-2031

Αντιδράσεις φαρμακοποιών για την delivery παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η απάντησή τους - Τι υποστηρίζουν

Θεσσαλονίκη: Μαθητής έσωσε με λαβή Χάιμλιχ γυναίκα που παραλίγο να πνιγεί από γαρίδα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η παρέμβασή του αποδείχθηκε καθοριστική

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία της 14χρονης από τον ράπερ

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Είχε αγοράσει φτυάρι και αλυσοπρίονα για να τη διαμελίσει

Πρωτομαγιά: Τι ισχύει με τις τράπεζες αύριο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ καθάρισαν την πλατεία Ναυαρίνου μετά τον τελικό με την Μπιλμπάο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, Γιώργου Δημαρέλου έδωσε τα εύσημα στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ

Ving Rhames: Κατέρρευσε σε εστιατόριο ο γνωστός ηθοποιός ‑ Τα νεότερα για την υγεία του

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Ο 66χρονος ηθοποιός, γνωστός από τις ταινίες Mission: Impossible και Pulp Fiction, κατέρρευσε στο εστιατόριο Granville

Τριπλή επιστροφή ενοικίου για 50.000 υπαλλήλους ‑ Οι προϋποθέσεις και τα 3 SOS για να τα πάρετε

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Βάσει των όσων ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση