E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Airbnb: Ποιοι ιδιοκτήτες γλιτώνουν και ποιοι κόβονται από τις πλατφόρμες

Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/1/2025 | 10:34

Airbnb: Ποιοι ιδιοκτήτες γλιτώνουν και ποιοι κόβονται από τις πλατφόρμες
Φωτογραφία από AS Photography

Oι ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων που μετατράπηκαν σε κατοικίες, καθώς και όσοι έχουν ήδη νομιμοποιήσει τα ακίνητά τους, εξαιρούνται από τους νέους περιορισμούς που εισήγαγε η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής προβλέπει την αναστολή εφαρμογής των αυστηρών διατάξεων του άρθρου 3 για 10 μήνες, δηλαδή μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2025.

Η αρχική διάταξη προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των νέων περιορισμών, οδηγώντας σε αποκλεισμό χιλιάδων ακινήτων από τις πλατφόρμες Airbnb και άλλες αντίστοιχες. Η τροπολογία, ωστόσο, προσφέρει περιθώριο προσαρμογής για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών, διατηρώντας τη δυνατότητα μίσθωσης για περιοπυ 30.000 ακίνητα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Συγκεκριμένα ωφελούνται:

1. Ανακαινισμένοι eπαγγελματικοί χώροι
Επαγγελματικοί χώροι που ανακαινίστηκαν μετά το 2011 και μετατράπηκαν σε κατοικίες εξαιρούνται από τους περιορισμούς. Οι χώροι αυτοί, που βρίσκονται κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές, θεωρούνται πλέον κύριες κατοικίες και μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

2. Νομιμοποιημένα ακίνητα
Ακίνητα που αρχικά καταγράφονταν ως βοηθητικοί χώροι, όπως ημιυπόγεια, αλλά η χρήση τους άλλαξε σε κύρια κατοικία πριν την 28η Ιουλίου 2011 και νομιμοποιήθηκε με τον Ν. 4495/2017, παραμένουν νόμιμα για μίσθωση.

3. Προσαρμογές εντός περιόδου χάριτος
Οι ιδιοκτήτες όλων των ακινήτων που θίγονται από το νομοσχέδιο έχουν περιθώριο έως την 1η Οκτωβρίου 2025 για να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές, εφόσον επιθυμούν να διατηρήσουν τα ακίνητά τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Από την 1η Οκτωβρίου 2025, τα εξής θα είναι υποχρεωτικά για τη διατήρηση ενός ακινήτου σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης:

• Το ακίνητο πρέπει να είναι χαρακτηρισμένο ως κύριος χώρος κατοικίας στην άδεια οικοδομής.
• Αν η χρήση του έχει αλλάξει, η αλλαγή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την 28η Ιουλίου 2011 και να έχει νομιμοποιηθεί.
• Εξαιρούνται χώροι όπως ημιυπόγεια που αρχικά προορίζονταν για βοηθητική χρήση και δεν έχουν υποβληθεί σε διαδικασία αλλαγής χρήσης.

Η δεκάμηνη παράταση δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να προσαρμοστούν χωρίς να χάσουν άμεσα τη δυνατότητα μίσθωσης. Παράλληλα, περιορίζει τις άμεσες αναταράξεις στην αγορά, επιτρέποντας τη σταδιακή εφαρμογή των νέων κανόνων. Ωστόσο, από το 2025, οι αυστηρότερες προδιαγραφές αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα ακινήτων στις πλατφόρμες και πιθανόν επηρεάζοντας τη δυναμική της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Λειτουργικές προδιαγραφές και αυστηροί έλεγχοι
Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού εισάγει σημαντικές αλλαγές στις λειτουργικές προδιαγραφές και στους ελέγχους των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Συγκεκριμένα, θεσπίζονται για πρώτη φορά προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίες περιλαμβάνουν:

• Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης: Οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για κάλυψη ζημιών ή ατυχημάτων που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.
• Εξοπλισμός ασφαλείας: Τα ακίνητα πρέπει να διαθέτουν πυροσβεστικό εξοπλισμό, ανιχνευτές καπνού και φαρμακείο πρώτων βοηθειών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Τουρισμού και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, προβλέπονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ, με προοδευτική αύξηση σε επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Ήχησε το 112, έκτακτη ανακοίνωση του δήμου ‑ «Κλείστε πόρτες και παράθυρα»

Ελλάδα 21.04.2026
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για φωτιά σε μονάδα ανακύκλωσης

Ρόδος: 28χρονος εισέβαλε στο δωμάτιό της και αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά της

Ελλάδα 21.04.2026
Η ανήλικη μαζί με την μητέρα της μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου όπου έκαναν καταγγελία για το συμβάν

Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή καταδίωξη και σύλληψη 21χρονου στο κέντρο της πόλης

Ελλάδα 21.04.2026
Η επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος για πεζούς και διερχόμενους οδηγούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης μητέρας ‑ Στο μικροσκόπιο κάμερες και στίγμα κινητού

Ελλάδα 21.04.2026
Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό της

Αλεξανδρούπολη: Ανήλικος έπεσε θύμα τηλεφωνικής απάτης ‑ Παρέδωσε κοσμήματα αξίας 14.000 ευρώ

Κόσμος 21.04.2026
Ο άγνωστος προσποιήθηκε τον λογιστή της οικογένειας και έπεισε τον ανήλικο ότι έπρεπε άμεσα να του παραδώσει τα κοσμήματα του σπιτιού

Τραγωδία στο Καινούργιο Αγρινίου: 40χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος ‑ Ήταν πατέρας ενός παιδιού

Ελλάδα 21.04.2026
Ο άνδρας εντοπίστηκε από οικείο του πρόσωπο που ειδοποίησε τις Αρχές

Επιδόματα: Ποια πληρώνονται αυτή την εβδομάδα

Οικονομία 21.04.2026
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως την Παρασκευή 24 Απριλίου

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Ανοιξε η πλατφόρμα ‑ Ποια ΑΦΜ κάνουν πρώτα αίτηση

Οικονομία 21.04.2026
Συνολικά θα διατεθούν 300.000 vouchers, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ

Ο χάρτης της φοροδιαφυγής για το 2025: Ποιοι είναι οι «πρωταθλητές» και οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα

Ελλάδα 21.04.2026
Φοροδιαφυγή εντοπίζουν 1 στους 3 ψηφιακούς ελέγχους από την ΑΑΔΕ

Γερμανία: Κρατούμενη σε φυλακή στο Χαλέπι φέρεται να είναι αγνοούμενη δημοσιογράφος

Κόσμος 21.04.2026
Κρατούμενη σε φυλακή η δημοσιογράφος από τη Γερμανία, Εύα Μαρία Μίχελμαν