E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Βόμβα» 10 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

Τα προβλήματα εντοπίζονται από την εποχή προ κρίσης

Δημοσίευση 11/8/2014 | 00:00

«Βόμβα» 10 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

«Βόμβα» 10 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές από την εποχή των «παχιών αγελάδων» απειλεί να τινάξει στον αέρα τα θεμέλια του πολύπαθου ασφαλιστικού συστήματος.

Τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει μετά από καιρό το υπουργείο Εργασίας μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κι έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το «Έθνος της Κυριακής» ρίχνουν πρώτη φορά φως με ακρίβεια σεντ στο μέγεθος του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των χρεών που υποδαυλίζουν την κοινωνική ασφάλιση και την ευστάθεια εν γένει του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ έχει δημιουργηθεί από κακοπληρωτές που ξεκίνησαν να «ξεχνούν» να πληρώσουν από την εποχή προ κρίσης, γεγονός που είχε θίξει επανειλημμένα και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι «σήμερα διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις της ασυνέπειας και το τίμημα της ανευθυνότητας που αναπτύχθηκε την περίοδο της ευημερίας».

Πρόκειται για το 83% των ληξιπρόθεσμων οφειλών από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν διαβιβαστεί από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κι αφορούν εργοδότες κι ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες) που είχαν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν χρέη μέχρι το 2009.

Αυτοί χρωστούν σήμερα τα 9 δισ. ευρώ από το τεράστιο ποσό των 10 και πλέον δισ. που βαρύνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κι έχει περάσει στο ΚΕΑΟ τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του. Αντίθετα οι υπόλοιποι, που ήταν συνεπείς μέχρι το 2009, ευθύνονται για το 17% του χρέους.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, μέχρι τις 31 Ιουλίου στο ΚΕΑΟ είχαν ενταχθεί χρέη 213.234 εργοδοτών/ασφαλισμένων, ύψους 10,472 δισ. ευρώ από τέσσερα Ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Μεγάλος ασθενής είναι το ΙΚΑ με 7,87 δισ. «φέσια» από χρωστούμενες εισφορές, αν και ο ΟΑΕΕ διεκδικεί την πρωτιά σε πλήθος οφειλετών (99.140 έναντι 87.647 του ΙΚΑ) που συνολικά όμως χρωστούν λιγότερα (2,34 δισ.).

Το 83% των χρεών έχει δημιουργηθεί από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν χρέη για πρώτη φορά από το 2009 και παλαιότερα. Αυτοί χρωστούν σήμερα (σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι 4 Αυγούστου) 9 δισ. ενώ μέχρι και το 2009 χρωστούσαν ήδη 6,4 δισ.

Αντίστοιχα οι οφειλέτες που δημιούργησαν χρέη προς τα Ταμεία για πρώτη φορά από το 2009 και μετά χρωστούν σήμερα 1,86 δισ., δηλαδή το17% των συνολικών χρεών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΛ – ΑΕΚ 1‑1: Μπλόκο στη Λάρισα

Αθλητικά Νέα Χτες
Πρώτη απώλεια βαθμών για την Ένωση

Ματς‑παρωδία στη Γ` Εθνική: Ο Θεσπρωτός κατέβηκε με 9 παίκτες και οι 3 εγκατέλειψαν σε ένα λεπτό!

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ομάδα της Ηγουμενίτσας παρατάχθηκε με εννέα παίκτες απ` τις ακαδημίες

Πετούσαν πέτρες σε αυτοκίνητα στην Εθνική Οδό στο ύψος της Θήβας – Συνελήφθησαν πέντε άτομα

Ελλάδα Χτες
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία και άλλες συναφείς παραβάσεις

Νέα ένταση πάνω από τη Βαλτική: Γερμανικά Eurofighter αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Κόσμος Χτες
Tα γερμανικά μαχητικά συνόδευσαν το αεροπλάνο μέχρι να το παραδώσουν σε μονάδες του ΝΑΤΟ που επιχειρούσαν από τη Σουηδία

«Είχα οικονομικά προβλήματα για αυτό απέκρυψα τον θάνατό της» – Το σημείο που είχε θάψει τη μητέρα της η 62χρονη στη Βοιωτία

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κατέθεσε στις Αρχές, η ηλικιωμένη μητέρα της απεβίωσε το καλοκαίρι του 2023 από παθολογικά αίτια

Πακιστάν: Κατηγορείται 22χρονος για τη δολοφονία της 17χρονης TikToker Σάνα Γιουσάφ

Κόσμος Χτες
Η Γιουσάφ, που είχε απορρίψει κατ’ επανάληψη τις προτάσεις του 22χρονου, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της τον Ιούνιο

Θεσσαλονίκη: «Να τον απαλλάξουν, ο γιος μου είναι καλό παιδί», λέει ο πατέρας του αδελφοκτόνου

Ελλάδα Χτες
Για την τραγωδία που στιγμάτισε την οικογένειά του μίλησε ο πατέρας θύτη και θύματος

Αυστραλία, Καναδάς και Βρετανία αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος

Πολιτική Χτες
Επίσημες δηλώσεις από Αλμπανέζε, Στάρμερ και Κάρνι

Χαμός σε δρόμο στη Λάρνακα: Επιτέθηκαν σε οδηγό λεωφορείου ‑ Επιχείρησαν να παρασύρουν και πεζό

Κόσμος Χτες
Δύο άνδρες επιτέθηκαν σε οδηγό λεωφορείου και προσπάθησαν να παρασύρουν με το όχημά τους πεζό