E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιοχές θα μειωθεί ο φόρος μέχρι και 96%

Επανέρχονται οι αντικειμενικές τιμές στα επίπεδα του 2013

Δημοσίευση 10/8/2014 | 00:00

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιοχές θα μειωθεί ο φόρος μέχρι και 96%

Μετά το πρώτο σοκ χιλιάδων πολιτών με τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά όπισθεν ολοταχώς και ξεκινά το «κούρεμα» του φόρου ακινήτων για οικόπεδα και αγροτεμάχια, τουλάχιστον σε 396 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις τιμές ζώνης που ίσχυσαν για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση φόρου θα φτάσει στο  96% για οικόπεδα και αγροτεμάχια στις συγκεκριμένες 396 περιοχές.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», αναμένεται να τις έχουν όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο, καθώς με την εκκαθάριση που τελικά αποσύρθηκε πλήρωναν και συμπληρωματικό φόρο πέραν του κύριου φόρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλείται η εφημερίδα είναι για ένα στρέμμα στην Ήπειρο εντός ορεινού οικισμού το ποσό του φόρου θα πέσει στα 6 ευρώ αντί των 150 ευρώ, ενώ για ένα στρέμμα σε απομακρυσμένο οικισμό του νομού Αχαΐας ο φόρος θα είναι 23 ευρώ έναντι 200 ευρώ.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να διορθωθούν όλα τα λάθη κυρίως στις περιοχές όπου ο φόρος αυξήθηκε, αλλά να μην κάνουν καμία αλλαγή σε περιοχές όπου ο φόρος μειώθηκε όπως είναι σχεδόν ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Οι νέοι όροι για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ισχύσουν και επισήμως  μετά τις 26 Αυγούστου καθώς τότε ξανανοίγει η Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στο Γ' Θερινό τμήμα της Βουλής μετά τις 26 Αυγούστου, με την οποία θα προβλέπεται η διόρθωση των εξωφρενικών λαθών σε φορολογουμένους που έχουν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, παράταση για όλους μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου σχεδιάζει να ανακοινώσει, επισήμως, η κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές, πρώτες ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαράτσι στα δέματα Temu και Shein: Δασμοί ακόμα και… 24 ευρώ ανά παραγγελία

Κόσμος 12.02.2026
Η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή τελωνειακών επιβαρύνσεων στις εισαγωγές από την Κίνα

Απεργία πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας της Lufthansa ‑ Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις από γερμανικά αεροδρόμια

Κόσμος 12.02.2026
Επηρεάζονται περίπου 69.000 επιβάτες - Η εταιρεία εκτιμά ότι το πτητικό της πρόγραμμα θα αποκατασταθεί αύριο

«Πέθανα για 40 λεπτά και αυτό είναι που μου έμαθε η εμπειρία μου για τη ζωή»

Κόσμος 12.02.2026
Η καρδιά του σταμάτησε λόγω κληρονομικής πάθησης

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποκλείστηκε ο Ουκρανός αθλητής που φόρεσε κράνος με θύματα του πολέμου

Αθλητικά Νέα 12.02.2026
Η πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε πως ο Βλαντισλάβ Χερασκέβιτς «δεν ήθελε να εξετάσει καμία μορφή συμβιβασμού»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε την διάδοχο του: Τα ερωτήματα που προκαλεί η επιλογή του

Κόσμος 12.02.2026
Γιατί ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, ο οποίος είναι ακόμα νέος και φαίνεται σχετικά υγιής, ορίζει ήδη ένα 13χρονο παιδί ως διάδοχό του;

Εντυπωσιακές εικόνες άγριας φύσης στο Δέλτα του Έβρου με άλογα να διασχίζουν τον ποταμό

Ελλάδα 12.02.2026
Δυναμική συνύπαρξη νερού και άγριας πανίδας σε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά τοπία της Ελλάδας

Με το Break on through των Doors και χειροκροτήματα ο μετροπόντικας Αθηνά στον Ευαγγελισμό για την επέκταση της γραμμής 4

Ελλάδα 12.02.2026
Η «Αθηνά» ξεκίνησε από την Κατεχάκη έχει κατασκευάσει ήδη σήραγγα 5,1 χιλιομέτρων

Πέθανε ο Αναστάσης Παπαληγούρας, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας

Πολιτική 12.02.2026
Από το 1981 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην περιφέρεια του νομού Κορινθίας - Κόρη του είναι η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα

Nεκρός 65χρονος που έπεσε στις γραμμές του μετρό ‑ Εκτός λειτουργίας η «κόκκινη» Γραμμή στο Σύνταγμα

Ελλάδα 12.02.2026
Ο σταθμός Σύνταγμα για τη Γραμμή 2 είναι εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχει ανταπόκριση με τη Γραμμή 3