E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος σε υπόγεια, καταστήματα και αποθήκες ‑ Έρχονται πρόστιμα

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού είναι και επίσημα γεγονός

Δημοσίευση 18/1/2025 | 09:10

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος σε υπόγεια, καταστήματα και αποθήκες ‑ Έρχονται πρόστιμα
Φωτογραφία από Pixabay

Ελέγχους, πρόστιμα, και νέες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που υπερψηφίστηκε προχθές (16.01.2025) στη Βουλή, και θα εφαρμοστεί από 1η Οκτωβρίου 2025.

Οι έλεγχοι μάλιστα θα διεξάγονται επιτόπου στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από ειδικά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα οποία θα τα «σαρώνουν» για να εντοπίσουν τυχόν παραβάσεις των νέων κανονισμών, και θα επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα όπου χρειάζεται.

Ήδη, από την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των ενώσεων τους, σκαρφάλωσαν στα «κάγκελα». Ιδιαίτερα, αντιδρούν για την διάταξη που προβλέπει με αναδρομική ισχύ πως τα οικήματα που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση να είναι χώροι κύριας χρήσης κατοικίας, και όχι, φερ’ ειπείν, γραφεία, αποθήκες, καταστήματα κλπ. Εάν έχει υπάρξει αλλαγή χρήσης, θα πρέπει αυτή να έχει πραγματοποιηθεί πριν από τις 28.07.2011. Αυτομάτως, χιλιάδες ακίνητα τα οποία μετατράπηκαν σε κατοικίες μετά από αυτή την ημερομηνία, πετιούνται εκτός βραχυχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που καθ’ όλη την διάρκεια της διαβούλευσης ξεσήκωσε ποικίλες αντιδράσεις, προτού, τελικά, το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί επισήμως από την Βουλή.

Οι προϋποθέσεις δεν σταματούν εκεί: Από τούδε και στο εξής, τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, περιορισμοί που θέτουν εκτός πολλά υπόγεια που μετατράπηκαν σε καταλύματα. Παράλληλα, το κατάλυμα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο για αστική ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν κατά την διάρκεια της διαμονής του επισκέπτη.

Αυστηρές είναι και οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας καθώς τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Έλεγχοι και πρόστιμα ενόψει
Όταν οι ελεγκτές εντοπίζουν παραβάσεις των παραπάνω όρων, ή σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο, θα βεβαιώνουν διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Το συνολικό ύψος του προστίμου, μάλιστα, θα ακολουθεί κλιμακωτή αύξηση, στη περίπτωση που καταγράφονται επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, καθώς εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που διαπιστώνεται η παράβαση, ο διαχειριστής του ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις νέες προδιαγραφές.

Αν διενεργηθεί νέος έλεγχος εντός 1 έτους από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου και διαπιστωθεί νέα παράβαση των προδιαγραφών επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του αρχικού (δηλαδή 10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο (20.000 ευρώ) του αρχικού προστίμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Ελλάδα 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

Κόσμος 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Ελλάδα 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης