E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος σε υπόγεια, καταστήματα και αποθήκες ‑ Έρχονται πρόστιμα

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού είναι και επίσημα γεγονός

Δημοσίευση 18/1/2025 | 09:10

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος σε υπόγεια, καταστήματα και αποθήκες ‑ Έρχονται πρόστιμα
Φωτογραφία από Pixabay

Ελέγχους, πρόστιμα, και νέες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που υπερψηφίστηκε προχθές (16.01.2025) στη Βουλή, και θα εφαρμοστεί από 1η Οκτωβρίου 2025.

Οι έλεγχοι μάλιστα θα διεξάγονται επιτόπου στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από ειδικά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα οποία θα τα «σαρώνουν» για να εντοπίσουν τυχόν παραβάσεις των νέων κανονισμών, και θα επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα όπου χρειάζεται.

Ήδη, από την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των ενώσεων τους, σκαρφάλωσαν στα «κάγκελα». Ιδιαίτερα, αντιδρούν για την διάταξη που προβλέπει με αναδρομική ισχύ πως τα οικήματα που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση να είναι χώροι κύριας χρήσης κατοικίας, και όχι, φερ’ ειπείν, γραφεία, αποθήκες, καταστήματα κλπ. Εάν έχει υπάρξει αλλαγή χρήσης, θα πρέπει αυτή να έχει πραγματοποιηθεί πριν από τις 28.07.2011. Αυτομάτως, χιλιάδες ακίνητα τα οποία μετατράπηκαν σε κατοικίες μετά από αυτή την ημερομηνία, πετιούνται εκτός βραχυχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που καθ’ όλη την διάρκεια της διαβούλευσης ξεσήκωσε ποικίλες αντιδράσεις, προτού, τελικά, το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί επισήμως από την Βουλή.

Οι προϋποθέσεις δεν σταματούν εκεί: Από τούδε και στο εξής, τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, περιορισμοί που θέτουν εκτός πολλά υπόγεια που μετατράπηκαν σε καταλύματα. Παράλληλα, το κατάλυμα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο για αστική ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν κατά την διάρκεια της διαμονής του επισκέπτη.

Αυστηρές είναι και οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας καθώς τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Έλεγχοι και πρόστιμα ενόψει
Όταν οι ελεγκτές εντοπίζουν παραβάσεις των παραπάνω όρων, ή σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο, θα βεβαιώνουν διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Το συνολικό ύψος του προστίμου, μάλιστα, θα ακολουθεί κλιμακωτή αύξηση, στη περίπτωση που καταγράφονται επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, καθώς εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που διαπιστώνεται η παράβαση, ο διαχειριστής του ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις νέες προδιαγραφές.

Αν διενεργηθεί νέος έλεγχος εντός 1 έτους από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου και διαπιστωθεί νέα παράβαση των προδιαγραφών επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του αρχικού (δηλαδή 10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο (20.000 ευρώ) του αρχικού προστίμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε και η συνοδηγός του ΙΧ που παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα

Ελλάδα 17.03.2026
Το Δικαστήριο την έκρινε ένοχη για υπόθαλψη εγκληματία κι αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως

Λαμία: Αυτή είναι η 27χρονη μητέρα τριών παιδιών που σκοτώθηκε σε τροχαίο ‑ Πώς έγινε η τραγωδία

Ελλάδα 17.03.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα και τα τελευταία χρόνια διέμενε στη Λαμία όπου είχε παντρευτεί

Ισραήλ: Οι IDF ανακοίνωσαν την δολοφονία του διοικητή της ιρανικής οργάνωσης Μπασίτζ

Ελλάδα 17.03.2026
Νεκρός είναι ο Γκολάμρεζα Σολεϊμανί, που είναι επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράν που πρωταγωνιστεί στις αιματηρές καταστολές διαδηλώσεων

Συναγερμός στη Βρετανία για δεκάδες κρούσματα μηνιγγίτιδας ‑Ξεκίνησε από ένα... ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Κόσμος 17.03.2026
Ήδη δύο νεαροί έχουν χάσει τις ζωές τους ενώ 11 άτομα ακόμη νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση

Θεσσαλονίκη ‑ μητέρα Έμμας: «Θέλω να ακούσω ότι η συνοδηγός είναι ένοχη»

Ελλάδα 17.03.2026
Η υπόθεση δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και η 23χρονη συνοδηγός θα βρεθεί στο εδώλιο

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

Κόσμος 17.03.2026
Την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν οι δικαιούχοι και θα έχει ισχύ για ολόκληρο το 2026

Ηράκλειο: Αναβιώνει η υπόθεση της δολοφονίας του 3χρονου Αγγελου από μητέρα και σύντροφο

Ελλάδα 17.03.2026
Στο εδώλιο παραπέμπεται να καθίσει και ο βιολογικός πατέρας του Αγγελου, που επίσης είναι παρών, κατηγορούμενος για κακοποίηση του παιδιού του στο παρελθόν

Κόλπος: Τα σουνιτικά κράτη χάνουν την υπομονή τους – Πιέζουν τον Τραμπ να «τελειώσει» το Ιράν

Κόσμος 17.03.2026
Τα βασίλεια του Κόλπου ανησυχούν ότι εάν το Ιράν διατηρήσει τις στρατιωτικές ικανότητές του θα θέσει υπό «ομηρεία» τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Μαρουσάκης: Δύο κύματα κακοκαιρίας χτυπούν τη χώρα ‑ Σήμερα το πρώτο με ασθενείς βροχές

Καιρός 17.03.2026
Πιο έντονα τα φαινόμενα στο δεύτερο κύμα που θα μας απασχολήσει από αύριο

Ξεκινά η δίκη για τον φρικτό θάνατο του 3χρονου Αγγελου στην Κρήτη

Ελλάδα 17.03.2026
Κατηγορούμενοι για τα ακραία βασανιστήρια που υπέστη το παιδάκι η μητέρα και ο πατριός του

Με αυξήσεις 12% στους μισθούς η νέα κλαδική σύμβαση για 500.000 εργαζομένους σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες

Οικονομία 17.03.2026
Ο επισιτισμός είναι ο πολυπληθέστερος κλάδος στην Ελλάδα μετά το εμπόριο - Τι ισχύει για τριετίες και επιδόματα

Έρχονται αυξήσεις και στις πτήσεις: Πώς ο πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα στα αεροπορικά εισιτήρια

Οικονομία 17.03.2026
«Απλά μαθηματικά. Αν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν υψηλές, οι ναύλοι θα αυξηθούν»