E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος σε υπόγεια, καταστήματα και αποθήκες ‑ Έρχονται πρόστιμα

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού είναι και επίσημα γεγονός

Δημοσίευση 18/1/2025 | 09:10

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος σε υπόγεια, καταστήματα και αποθήκες ‑ Έρχονται πρόστιμα
Φωτογραφία από Pixabay

Ελέγχους, πρόστιμα, και νέες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που υπερψηφίστηκε προχθές (16.01.2025) στη Βουλή, και θα εφαρμοστεί από 1η Οκτωβρίου 2025.

Οι έλεγχοι μάλιστα θα διεξάγονται επιτόπου στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από ειδικά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα οποία θα τα «σαρώνουν» για να εντοπίσουν τυχόν παραβάσεις των νέων κανονισμών, και θα επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα όπου χρειάζεται.

Ήδη, από την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των ενώσεων τους, σκαρφάλωσαν στα «κάγκελα». Ιδιαίτερα, αντιδρούν για την διάταξη που προβλέπει με αναδρομική ισχύ πως τα οικήματα που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση να είναι χώροι κύριας χρήσης κατοικίας, και όχι, φερ’ ειπείν, γραφεία, αποθήκες, καταστήματα κλπ. Εάν έχει υπάρξει αλλαγή χρήσης, θα πρέπει αυτή να έχει πραγματοποιηθεί πριν από τις 28.07.2011. Αυτομάτως, χιλιάδες ακίνητα τα οποία μετατράπηκαν σε κατοικίες μετά από αυτή την ημερομηνία, πετιούνται εκτός βραχυχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που καθ’ όλη την διάρκεια της διαβούλευσης ξεσήκωσε ποικίλες αντιδράσεις, προτού, τελικά, το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί επισήμως από την Βουλή.

Οι προϋποθέσεις δεν σταματούν εκεί: Από τούδε και στο εξής, τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, περιορισμοί που θέτουν εκτός πολλά υπόγεια που μετατράπηκαν σε καταλύματα. Παράλληλα, το κατάλυμα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο για αστική ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν κατά την διάρκεια της διαμονής του επισκέπτη.

Αυστηρές είναι και οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας καθώς τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Έλεγχοι και πρόστιμα ενόψει
Όταν οι ελεγκτές εντοπίζουν παραβάσεις των παραπάνω όρων, ή σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο, θα βεβαιώνουν διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Το συνολικό ύψος του προστίμου, μάλιστα, θα ακολουθεί κλιμακωτή αύξηση, στη περίπτωση που καταγράφονται επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, καθώς εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που διαπιστώνεται η παράβαση, ο διαχειριστής του ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις νέες προδιαγραφές.

Αν διενεργηθεί νέος έλεγχος εντός 1 έτους από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου και διαπιστωθεί νέα παράβαση των προδιαγραφών επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του αρχικού (δηλαδή 10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο (20.000 ευρώ) του αρχικού προστίμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Αυτοπυροβολήθηκε 77χρονος ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τις συνθήκες τραυματισμού του 77χρονου διερευνά η Αστυνομία

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Αθήνα με προορισμό το Μόναχο, όταν το αεροσκάφος επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από ένδειξη τεχνικής βλάβης

Τάεκβοντο: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στέλλα Μαρεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Στέλλα Μαρεντάκη κατέκτησε την πρώτη θέση στα -67 κιλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στο Μόναχο, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία σπουδαία διάκριση

Μετ` εμποδίων η εκκένωση του «MV Hondius» ‑ Αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Γκραναδίγια λόγω καιρού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα 26 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο για να το οδηγήσουν στην Ολλανδία

Ζαγόρι: Πεζοπόρος έπεσε σε μονοπάτι ‑ Είναι πολυτραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας βρισκόταν σε μονοπάτι ανατολικά της Ελάτης Ζαγορίου

Εξαφανίστηκε 52χρονος στην Τρίπολη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γκοργκόλης Χρήστο εξαφανίστηκε στις 5 Μαΐου 2026.

Ισπανία: Κλείδωσαν για 3,5 χρόνια τα παιδιά τους σπίτι, λόγω φόβων μετά τον Covid

Κόσμος Χτες
Ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί κλείδωσε στο σπίτι για τριάμισι χρόνια τα παιδιά του, λόγω φοβιών για τον έξω κόσμο μετά την πανδημία

Το Ιράν εκτέλεσε κορυφαίο φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής ως κατάσκοπο της CIA και της Μοσάντ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ερφάν Σακουρζάντε πέρασε 9 μήνες στην απομόνωση πριν εκτελεστεί

Καιρός: Καμπανάκι επιστημόνων για ένα «Godzilla Super El Nino» ‑ Ίσως το ισχυρότερο του 21ου αιώνα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ορισμένα μοντέλα συγκρίνουν τις δυνατότητές του με το καταστροφικό Ελ Νίνιο του 1877, το οποίο προκάλεσε μαζική πείνα και εκατομμύρια θύματα

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

Κόσμος Χτες
«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»

«Παγίδα» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπάλληλος έπαθε ηλεκτροπληξία

Ελλάδα Χτες
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Νεκρός άνδρας στο Μεσολόγγι μετά από πτώση της μηχανής του στο νερό από την προβλήτα

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τις συνθήκες του συμβάντος