E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος σε υπόγεια, καταστήματα και αποθήκες ‑ Έρχονται πρόστιμα

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού είναι και επίσημα γεγονός

Δημοσίευση 18/1/2025 | 09:10

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος σε υπόγεια, καταστήματα και αποθήκες ‑ Έρχονται πρόστιμα
Φωτογραφία από Pixabay

Ελέγχους, πρόστιμα, και νέες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που υπερψηφίστηκε προχθές (16.01.2025) στη Βουλή, και θα εφαρμοστεί από 1η Οκτωβρίου 2025.

Οι έλεγχοι μάλιστα θα διεξάγονται επιτόπου στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από ειδικά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα οποία θα τα «σαρώνουν» για να εντοπίσουν τυχόν παραβάσεις των νέων κανονισμών, και θα επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα όπου χρειάζεται.

Ήδη, από την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των ενώσεων τους, σκαρφάλωσαν στα «κάγκελα». Ιδιαίτερα, αντιδρούν για την διάταξη που προβλέπει με αναδρομική ισχύ πως τα οικήματα που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση να είναι χώροι κύριας χρήσης κατοικίας, και όχι, φερ’ ειπείν, γραφεία, αποθήκες, καταστήματα κλπ. Εάν έχει υπάρξει αλλαγή χρήσης, θα πρέπει αυτή να έχει πραγματοποιηθεί πριν από τις 28.07.2011. Αυτομάτως, χιλιάδες ακίνητα τα οποία μετατράπηκαν σε κατοικίες μετά από αυτή την ημερομηνία, πετιούνται εκτός βραχυχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που καθ’ όλη την διάρκεια της διαβούλευσης ξεσήκωσε ποικίλες αντιδράσεις, προτού, τελικά, το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί επισήμως από την Βουλή.

Οι προϋποθέσεις δεν σταματούν εκεί: Από τούδε και στο εξής, τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, περιορισμοί που θέτουν εκτός πολλά υπόγεια που μετατράπηκαν σε καταλύματα. Παράλληλα, το κατάλυμα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο για αστική ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν κατά την διάρκεια της διαμονής του επισκέπτη.

Αυστηρές είναι και οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας καθώς τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Έλεγχοι και πρόστιμα ενόψει
Όταν οι ελεγκτές εντοπίζουν παραβάσεις των παραπάνω όρων, ή σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο, θα βεβαιώνουν διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Το συνολικό ύψος του προστίμου, μάλιστα, θα ακολουθεί κλιμακωτή αύξηση, στη περίπτωση που καταγράφονται επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, καθώς εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που διαπιστώνεται η παράβαση, ο διαχειριστής του ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις νέες προδιαγραφές.

Αν διενεργηθεί νέος έλεγχος εντός 1 έτους από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου και διαπιστωθεί νέα παράβαση των προδιαγραφών επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του αρχικού (δηλαδή 10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο (20.000 ευρώ) του αρχικού προστίμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στις ΗΠΑ: Influencer δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της αφού τον κατήγγειλε για παιδοφιλία στο TikTok

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 43χρονη Sara Gilson έπεσε νεκρή στην Οκλαχόμα λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη δημόσια καταγγελία της, αφήνοντας πίσω της δύο παιδιά

Νεκρός από πυρά αστυνομικών ο δράστης της επίθεσης στο Pride του Βερολίνου: Τον βρήκαν σε κήπο και επιτέθηκε με μαχαίρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια - Ο 21χρονος ήταν ήδη γνωστός εδώ και καιρό στις γερμανικές Αρχές

Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 208 χλμ/ώρα στην Αθηνών – Κορίνθου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 29χρονος εντοπίστηκε με radar στα Μέγαρα να υπερβαίνει κατά 78 χλμ/ώρα το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του για επικίνδυνη οδήγηση.

Πέταξε ο Τεντόγλου: Ισοφάρισε το Πανελλήνιο ρεκόρ με 8.66μ. στο Βόλο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μίλτος Τεντόγλου σημείωσε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τσάτουμα που έμενε αδιάσπαστο από το 2007.

Δημοσκόπηση Marc: Πάνω από 30% η ΝΔ με 14 μονάδες διαφορά από την ΕΛΑΣ – Κατακρήμνιση ΣΥΡΙΖΑ στο 1,3%

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη με 30,8%, ο Μητσοτάκης πρώτος στην καταλληλότητα και σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες εκτιμούν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Έκρηξη σε πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ μετά από πρόσκρουση σε νάρκη

Κόσμος Χτες
Το δεξαμενόπλοιο είχε παρεκκλίνει από την καθορισμένη ιρανική διαδρομή διέλευσης, ενώ παραμένουν άγνωστες η ταυτότητά του και η έκταση των ζημιών.

Σουδανός εισέβαλε στο τούνελ του Μετρό φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπαρ» και συνελήφθη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κατέβηκε στις γραμμές του Μετρό στην Αγία Παρασκευή και προχωρούσε πεζός προς Χαλάνδρι - Αντιστάθηκε στους αστυνομικούς κλωτσώντας τους και φτύνοντάς τους

Γαλλία: Η φωτιά απέχει 15 χλμ. από το Μπορντό – 240 σπίτια κάηκαν και εξετάζεται πλήρης εκκένωση

Κόσμος Χτες
Πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή, ενώ η πυρκαγιά στη Ζιρόντ καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καιρός Αύγουστος: Τι δείχνουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι για την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ενώ η δυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για ισχυρό καύσωνα, η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει εκτός του πυρήνα της ζέστης στις αρχές Αυγούστου.

Φωτιά στην Πυλαία Θεσσαλονίκης: Εκκένωση στο Μουσικό Σχολείο – Μήνυμα 112

Ελλάδα Χτες
Σαράντα πυροσβέστες, 12 οχήματα και επτά εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή, όπου ενεργοποιήθηκε και Ανακριτικό Κλιμάκιο για διερεύνηση εμπρησμού.

Ρίγη συγκίνησης στην απονομή: Η Εθνική Πόλο έγραψε ιστορία στο World Cup

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Εθνική ανδρών πόλο νίκησε 15-14 την Ουγγαρία στον τελικό του World Cup στην Αυστραλία και κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της.

Αννα Φόνσου: Τι συμβαίνει πραγματικά με την υγεία της αγαπημένης ηθοποιού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το «Σπίτι του Ηθοποιού» διέψευσε τις φήμες και αποκάλυψε την αληθινή αιτία της νοσηλείας της.