E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος σε υπόγεια, καταστήματα και αποθήκες ‑ Έρχονται πρόστιμα

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού είναι και επίσημα γεγονός

Δημοσίευση 18/1/2025 | 09:10

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος σε υπόγεια, καταστήματα και αποθήκες ‑ Έρχονται πρόστιμα
Φωτογραφία από Pixabay

Ελέγχους, πρόστιμα, και νέες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που υπερψηφίστηκε προχθές (16.01.2025) στη Βουλή, και θα εφαρμοστεί από 1η Οκτωβρίου 2025.

Οι έλεγχοι μάλιστα θα διεξάγονται επιτόπου στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από ειδικά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα οποία θα τα «σαρώνουν» για να εντοπίσουν τυχόν παραβάσεις των νέων κανονισμών, και θα επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα όπου χρειάζεται.

Ήδη, από την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των ενώσεων τους, σκαρφάλωσαν στα «κάγκελα». Ιδιαίτερα, αντιδρούν για την διάταξη που προβλέπει με αναδρομική ισχύ πως τα οικήματα που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση να είναι χώροι κύριας χρήσης κατοικίας, και όχι, φερ’ ειπείν, γραφεία, αποθήκες, καταστήματα κλπ. Εάν έχει υπάρξει αλλαγή χρήσης, θα πρέπει αυτή να έχει πραγματοποιηθεί πριν από τις 28.07.2011. Αυτομάτως, χιλιάδες ακίνητα τα οποία μετατράπηκαν σε κατοικίες μετά από αυτή την ημερομηνία, πετιούνται εκτός βραχυχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που καθ’ όλη την διάρκεια της διαβούλευσης ξεσήκωσε ποικίλες αντιδράσεις, προτού, τελικά, το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί επισήμως από την Βουλή.

Οι προϋποθέσεις δεν σταματούν εκεί: Από τούδε και στο εξής, τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, περιορισμοί που θέτουν εκτός πολλά υπόγεια που μετατράπηκαν σε καταλύματα. Παράλληλα, το κατάλυμα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο για αστική ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν κατά την διάρκεια της διαμονής του επισκέπτη.

Αυστηρές είναι και οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας καθώς τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Έλεγχοι και πρόστιμα ενόψει
Όταν οι ελεγκτές εντοπίζουν παραβάσεις των παραπάνω όρων, ή σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο, θα βεβαιώνουν διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Το συνολικό ύψος του προστίμου, μάλιστα, θα ακολουθεί κλιμακωτή αύξηση, στη περίπτωση που καταγράφονται επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, καθώς εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που διαπιστώνεται η παράβαση, ο διαχειριστής του ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις νέες προδιαγραφές.

Αν διενεργηθεί νέος έλεγχος εντός 1 έτους από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου και διαπιστωθεί νέα παράβαση των προδιαγραφών επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του αρχικού (δηλαδή 10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο (20.000 ευρώ) του αρχικού προστίμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ με το drone στη Λευκάδα, ήταν οπλισμένο και το απενεργοποίησαν

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Είναι ουκρανικής κατασκευής και δεν ανήκει σε ιδιώτη - Την υπόθεση χειρίζεται το ΓΕΕΘΑ

Ομηρία σε τράπεζα στη Γερμανία μετά από επίθεση σε χρηματαποστολή

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση

«Πήρα το όπλο για μπαλοθιές στη μνήμη του και κατέληξα δολοφόνος»: Υπό άκρα μυστικότητα η απολογία του 54χρονου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το κλίμα τα τελευταία 24ωρα στην Αμμουδάρα παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο

Η πρόταση για περιορισμό του πληθυσμού στα 10 εκατ. που διχάζει τους Ελβετούς: Τι έδειξε δημοσκόπηση

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Η πρόταση πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 14 Ιουνίου

Στη φυλακή ο Πακιστανός ντελιβεράς που πετούσε πέτρες σε περαστικούς στην Κηφισιά

Ελλάδα 08.05.2026
Αμέσως μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα

Ανακαλύφθηκαν ίχνη γιγάντιου καλαμαριού: Μεγαλύτερο από σχολικό λεωφορείο, με μάτια σαν μεγάλη πίτσα

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Τα μάτια αυτού του πλάσματος θεωρούνται τα μεγαλύτερα στον ζωικό κόσμο

Θρίλερ στη Λευκάδα με το drone ‑ Τι εξετάζουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Ένα drone που βρέθηκε στα ανοιχτά της Βασιλικής από ψαράδες έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές της Λευκάδας

Φόβοι ότι το 2027 θα είναι η πιο καυτή χρονιά στα χρονικά λόγω Ελ Νίνιο

Καιρός 08.05.2026
Προειδοποίηση για «ισχυρής έντασης» επεισόδιο Ελ Νίνιο

Στο «κόκκινο» ξανά ΗΠΑ και Ιράν – «Η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ» λέει ο Τραμπ

Κόσμος 08.05.2026
Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ και νέες αλληλοκατηγορίες με την Τεχεράνη δοκιμάζουν την εύθραυστη συμφωνία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να κερδίσετε τη μέγιστη έκπτωση φόρου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Λίγες μέρες απομένουν για την εξασφάλιση της μέγιστης έκπτωσης φόρου, ύψους 4%, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τι αλλάζει από σήμερα στο Instagram: Η νέα ρύθμιση που θα δούμε στα DMs μας

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Η ρύθμιση που έχει ήδη «σηκώσει» αντιδράσεις