E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Τέλος» το μπρόκολο και το κουνουπίδι: Σοβαρές ελλείψεις λόγω των πλημμυρών και των σαλιγκαριών

Πώς οι πλημμύρες της Βαλένθια επηρέασαν την ευρωπαϊκή αγορά και γιατί τα σαλιγκάρια είναι «θανάσιμος εχθρός»

Δημοσίευση 16/1/2025 | 12:48

«Τέλος» το μπρόκολο και το κουνουπίδι: Σοβαρές ελλείψεις λόγω των πλημμυρών και των σαλιγκαριών

Ό,τι και αν φέρει το έτος 2025, μια μεγάλη συγκομιδή μπρόκολου και κουνουπιδιού πιθανότατα δε θα είναι ένα από αυτά. Σύμφωνα με το Euronews, θα υπάρξει τεράστια έλλειψη των δύο λαχανικών, καθώς και άλλων.

Οι πλημμύρες στη Βαλένθια ευθύνονται κυρίως, προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις λαχανικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Μεγάλη Βρετανία ειδικότερα, οι αγρότες διαμαρτύρονται επί του παρόντος ότι ένα ασυνήθιστα ήπιο φθινόπωρο και χειμώνας έχει οδηγήσει σε πρώιμη ανθοφορία των φυτών τώρα, αντί για τον Απρίλιο.

Η Ελβετία εξαρτάται επίσης από την Ισπανία

Κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «χάσματος πείνας» της χώρας από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, όταν πολύ λίγες από τις εγχώριες καλλιέργειες είναι ώριμες για κατανάλωση, θα παραμείνουν λιγότερα μπρόκολα και κουνουπίδια. Τα λαχανικά, τα οποία συχνά εισάγονται από την Ισπανία μαζί με πολλά είδη φρούτων, λείπουν ούτως ή άλλως λόγω των καταιγίδων.

Η Ισπανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών της Ελβετίας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων και Ασφάλειας των Συνόρων (FOCBS), συνολικά 3,8 εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών αξίας 3,763 δισεκατομμυρίων ευρώ εισήχθησαν το 2022, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τη Statista, το ποσοστό ορισμένων δημοφιλών λαχανικών είναι ιδιαίτερα υψηλό, συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου με υψηλή ποσόστωση εισαγωγής 68%. Δύο στα τρία εισαγόμενα μπρόκολα προέρχονται από την Ισπανία.

Σύμφωνα με το Euronews, η έλλειψη μπρόκολου είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα αισθητή στα τέλη της άνοιξης του 2025. Άλλα λαχανικά της άνοιξης και άλλα είδη λάχανου πρέπει στη συνέχεια να το αντισταθμίσουν αυτό.

Επίσης, σοβαρή πληγή για τα λαχανικά είναι και τα σαλιγκάρια, που νιώθουν άνετα με τον υγρό καιρό και κάνουν τη θανατηφόρα εμφάνισή τους στα φυτά καταστρέφοντάς τα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόλος: Πατέρας και γιος ξυλοκόπησαν 54χρονο για ζημιά σε υδρορροή ύψους 150 ευρώ

Ελλάδα 07.04.2026
O 50χρονος πατέρας και ο 21χρονος γιος συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

Ιράν: Το καθεστώς σχηματίζει «ανθρώπινες αλυσίδες» σε γέφυρες ‑ Βίντεο

Κόσμος 07.04.2026
Πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και απλώνοντας ένα τεράστιο εθνικό σύμβολο κατά μήκος του οδοστρώματος, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας

Fuel Pass 2026: Ποιοι θα πληρωθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ποιοι όχι

Οικονομία 07.04.2026
Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ΑΦΜ – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Ασχημα νέα για Λουτσέσκου: Πολλαπλά εγκεφαλικά και πνευμονική θρομβοεμβολή

Αθλητικά Νέα 07.04.2026
Τα τελευταία νέα για την κατάσταση υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου που έρχονται από τη Ρουμανία – Τα δυσάρεστα που «έδειξε» η αξονική στην οποία υποβλήθηκε.

Tι αλλάζει στα ταξίδια από και προς την Ευρώπη από τις 10 Απριλίου

Κόσμος 07.04.2026
Το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία από τις 10 Απριλίου 2026

Artemis II: Η πρώτη φωτογραφία της Γης από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Tech + Science 07.04.2026
Το πλήρωμα του Artemis II έγραψε ιστορία φτάνοντας μακρύτερα από κάθε άλλον άνθρωπο

Τραμπ: «Ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε»

Κόσμος 07.04.2026
Εκατέρωθεν απειλές όσο το τελεσίγραφο του Τραμπ πλησιάζει στη λήξη του

Υποκλοπές: Στον Αρειο Πάγο βασικό κομμάτι της δικογραφίας

Ελλάδα 07.04.2026
Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου

Πατέρας στη Θεσσαλονίκη επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή εκείνη ξύπνησε το παιδί

Ελλάδα 07.04.2026
Στο δικαστήριο η σύζυγός του ζήτησε από την έδρα να μην τον τιμωρήσει - Ο άνδρας καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή

Οι 3 λόγοι που φέτος πληρώνουμε ακριβότερα το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Οικονομία 07.04.2026
Συνεχείς ανατιμήσεις λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα

Ιρανικά ΜΜΕ: Στόχος αμερικανικών πληγμάτων το νησί Χαργκ

Κόσμος 07.04.2026
Λίγες ώρες πριν τη λήξη του τελεσίγραφου του Ντόναλντ Τραμπ