E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Τέλος» το μπρόκολο και το κουνουπίδι: Σοβαρές ελλείψεις λόγω των πλημμυρών και των σαλιγκαριών

Πώς οι πλημμύρες της Βαλένθια επηρέασαν την ευρωπαϊκή αγορά και γιατί τα σαλιγκάρια είναι «θανάσιμος εχθρός»

Δημοσίευση 16/1/2025 | 12:48

«Τέλος» το μπρόκολο και το κουνουπίδι: Σοβαρές ελλείψεις λόγω των πλημμυρών και των σαλιγκαριών

Ό,τι και αν φέρει το έτος 2025, μια μεγάλη συγκομιδή μπρόκολου και κουνουπιδιού πιθανότατα δε θα είναι ένα από αυτά. Σύμφωνα με το Euronews, θα υπάρξει τεράστια έλλειψη των δύο λαχανικών, καθώς και άλλων.

Οι πλημμύρες στη Βαλένθια ευθύνονται κυρίως, προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις λαχανικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Μεγάλη Βρετανία ειδικότερα, οι αγρότες διαμαρτύρονται επί του παρόντος ότι ένα ασυνήθιστα ήπιο φθινόπωρο και χειμώνας έχει οδηγήσει σε πρώιμη ανθοφορία των φυτών τώρα, αντί για τον Απρίλιο.

Η Ελβετία εξαρτάται επίσης από την Ισπανία

Κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «χάσματος πείνας» της χώρας από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, όταν πολύ λίγες από τις εγχώριες καλλιέργειες είναι ώριμες για κατανάλωση, θα παραμείνουν λιγότερα μπρόκολα και κουνουπίδια. Τα λαχανικά, τα οποία συχνά εισάγονται από την Ισπανία μαζί με πολλά είδη φρούτων, λείπουν ούτως ή άλλως λόγω των καταιγίδων.

Η Ισπανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών της Ελβετίας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων και Ασφάλειας των Συνόρων (FOCBS), συνολικά 3,8 εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών αξίας 3,763 δισεκατομμυρίων ευρώ εισήχθησαν το 2022, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τη Statista, το ποσοστό ορισμένων δημοφιλών λαχανικών είναι ιδιαίτερα υψηλό, συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου με υψηλή ποσόστωση εισαγωγής 68%. Δύο στα τρία εισαγόμενα μπρόκολα προέρχονται από την Ισπανία.

Σύμφωνα με το Euronews, η έλλειψη μπρόκολου είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα αισθητή στα τέλη της άνοιξης του 2025. Άλλα λαχανικά της άνοιξης και άλλα είδη λάχανου πρέπει στη συνέχεια να το αντισταθμίσουν αυτό.

Επίσης, σοβαρή πληγή για τα λαχανικά είναι και τα σαλιγκάρια, που νιώθουν άνετα με τον υγρό καιρό και κάνουν τη θανατηφόρα εμφάνισή τους στα φυτά καταστρέφοντάς τα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός για φωτιές και σήμερα: Οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμερα (6/7) σε περιοχές των Περιφερειών Κρήτης και Βορείου Αιγαίου.

Κρήτη: Νεκρός σκύλος που έφαγε λαγοκέφαλο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ένα συγκλονιστικό περιστατικό έλαβε χώρα σε παραλία της Κρήτης, όταν σκυλίτσα έπεσε νεκρή, αφού έφαγε έναν λαγοκέφαλο που βρισκόταν στην άκρη του δρόμου.

Το τοξικό νέφος από την πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης έφτασε ως την Κόρινθο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Σε συναγερμό η Θεσσαλονίκη για το τοξικό νέφος που κάλυψε την πόλη από την πυρκαγιά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μονάδες ανακύκλωσης στο Ωραιόκαστρο, ενώ οι αρχές προειδοποιούν για προληπτικά μέτρα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες

Εφιάλτης σε ταξί για τέσσερις ανήλικους: «Δώστε 40 ευρώ ή θα σας πλακώσω»

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Τέσσερις ανήλικοι κατήγγειλαν απόπειρα υπερχρέωσης και λεκτικές απειλές από οδηγό ταξί στη διαδρομή ΚΤΕΛ Κηφισού – λιμάνι Πειραιά.

Νεκρός άνδρας σε διαμέρισμα στο Παγκράτι – Τι κατήγγειλε γειτόνισσα

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Πολίτης κάλεσε τις Αρχές λόγω της δυσοσμίας από το διαμέρισμα - Πληροφορίες αναφέρουν πως τα δύο αδέρφια, που έμεναν μαζί, αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα - Εξετάζονται όλα τα σενάρια

Θρήνος στην Κρήτη: Νεκρή στο ΙΧ της βρέθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη, ερευνώνται τα αίτια

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Η 46χρονη εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε αυτοκίνητο, σε γκαράζ στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στην Αττική που εκτελούσαν θερμές εργασίες σε μέρα με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια

Μακελειό σε γιορτή της 4ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη – Οκτώ τραυματίες, οι 4 παιδιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαρτυρίες μιλούν για άνδρα που ήταν ντυμένος στα μαύρα και φορούσε μαύρη μάσκα σκι, ο οποίος πυροβόλησε πολλές φορές προς το πλήθος, που έκανε μπάρμπεκιου σε αυλή

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικό βίντεο ‑ drone από τις καμένες εκτάσεις σε Ωραιόκαστρο και Φιλοθέη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στα όρια των δήμων Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά

Επίδομα αδείας 2026: Τι αλλάζει φέτος και ποιοι εργαζόμενοι επηρεάζονται

Ελλάδα Χτες
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλάζουν τα ποσά του επιδόματος αδείας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά