E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για την «επικίνδυνη συγκέντρωση εξουσίας» στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το Σύνταγμα θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε κανένας πρόεδρος να μην έχει ασυλία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του

Δημοσίευση 16/1/2025 | 07:24

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για την «επικίνδυνη συγκέντρωση εξουσίας» στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για μια «επικίνδυνη συγκέντρωση εξουσίας» μεταξύ λίγων πλούσιων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς το έθνος το βράδυ της Τετάρτης (20:00 τοπική ώρα, 03:00 ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

Χωρίς να κατονομάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν είπε: «Σήμερα, στην Αμερική διαμορφώνεται μια ολιγαρχία ακραίου πλούτου, δύναμης και επιρροής που πραγματικά απειλεί ολόκληρη τη δημοκρατία μας, τα βασικά μας δικαιώματα και την ελευθερία μας και μια δίκαιη ευκαιρία για όλους να προχωρήσουν μπροστά».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να λέει ότι κανένας πρόεδρος δεν θα πρέπει να έχει ασυλία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Προειδοποίησε επίσης για ένα «τεχνολογικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα» που, όπως είπε, παραβιάζει τα δικαιώματα των Αμερικανών και το μέλλον της δημοκρατίας.

Αναλογιζόμενος την κληρονομιά του και τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποιος κλείνει μια πολιτική καριέρα πέντε δεκαετιών, δήλωσε ότι ελπίζει να διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να νιώσουμε τον πλήρη αντίκτυπο όσων κάναμε μαζί. Αλλά οι σπόροι έχουν φυτευτεί και θα αναπτυχθούν και θα ανθίσουν για τις επόμενες δεκαετίες».

Απαρίθμησε μερικά από τα επιτεύγματα της προεδρίας του, όπως η μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους, η ψήφιση νόμων για την ασφάλεια των όπλων και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους βετεράνους.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής και επισήμανε πώς «ενίσχυσε το ΝΑΤΟ».

«Η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ελεύθερη, και τραβήξαμε μπροστά από τον ανταγωνισμό μας με την Κίνα και τόσα άλλα», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν έκλεισε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του την Τετάρτη με μια αισιόδοξη νότα, καθώς είπε στους Αμερικανούς ότι εξακολουθεί να πιστεύει «στην ιδέα για την οποία στέκεται αυτό το έθνος».

«Σε εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μετά από 50 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας, σας δίνω τον λόγο μου. Εξακολουθώ να πιστεύω στην ιδέα για την οποία στέκεται αυτό το έθνος. Ένα έθνος όπου η δύναμη των θεσμών μας και ο χαρακτήρας του λαού μας έχουν σημασία και πρέπει να αντέξουν», είπε και κατέληξε.

«Τώρα είναι η σειρά σας να σταθείτε φρουροί. Είθε όλοι σας να είστε οι φύλακες της φλόγας. Είθε να διατηρήσετε την πίστη. Αγαπώ την Αμερική. Και εσείς την αγαπάτε. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους. Και μακάρι ο Θεός να προστατεύει τα στρατεύματά μας. Σας ευχαριστώ για αυτή τη μεγάλη τιμή».

Ο 82χρονος, ο οποίος θα εγκαταλείψει το αξίωμά του σε μόλις πέντε ημέρες, λίγο πριν την ομιλία του έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή προς το κοινό.


«Πριν από τέσσερα χρόνια, βρισκόμασταν σε έναν χειμώνα κινδύνου και έναν χειμώνα δυνατοτήτων», έγραψε ο Μπάιντεν στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του.

«Βρισκόμασταν στη δίνη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά τη Μεγάλη Ύφεση και της χειρότερης επίθεσης στη δημοκρατία μας μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Αλλά ενωθήκαμε ως Αμερικανοί και αψηφήσαμε την κατάσταση. Βγήκαμε πιο δυνατοί, πιο ευημερούντες και πιο ασφαλείς».

Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στο έθνος από το Οβάλ Γραφείο, ενώ την τελευταία φορά έκανε δηλώσεις εκεί στις 24 Ιουλίου, όταν συζήτησε τους λόγους για τους οποίους αποσύρεται από την προεδρική κούρσα του 2024.

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του ήρθε καθώς νωρίτερα εξασφάλισε μια δεύτερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, 466 ημέρες αφότου η Χαμάς ηγήθηκε μιας επίθεσης εναντίον Ισραηλινών πολιτών στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.700 Ισραηλινούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, δηλώνει ο Πεζεσκιάν

Κόσμος 27.12.2025
Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος

Σοκ στη Βαλένθια: Σκοτώθηκε ο προπονητής Φερνάντο Μαρτίν με τα τρία παιδιά του σε ναυάγιο στην Ινδονησία

Κόσμος 27.12.2025
Ο Ισπανός προπονητής ήταν διακοπές μαζί με την οικογένειά του

Ηράκλειο: Σφαίρα από μπαλωθιές «καρφώθηκε» σε παράθυρο πολυκατοικίας

Ελλάδα 27.12.2025
Για τους άσκοπους πυροβολισμούς συνελήφθη ένας 38χρονος

Χριστουγεννιάτικη απόβαση με 630 μετανάστες στην Κρήτη μέσα σε μόλις 24 ώρες

Ελλάδα 27.12.2025
Τα περιστατικά καταγράφηκαν στους Καλούς Λιμένες, νότια της Γαύδου και στην Ιεράπετρα - Συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής - Θα μεταφερθούν στην Αγυιά Χανίων

Χιονοθύελλα «παγώνει» τη Νέα Υόρκη, πάνω από 1.600 ακυρώσεις πτήσεων και χάος στις μετακινήσεις

Κόσμος 27.12.2025
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βορειοανατολική ΗΠΑ με χιονοπτώσεις και παγετό, προκαλώντας πρωτοφανείς καθυστερήσεις και διαταράσσοντας τα ταξίδια εν μέσω εορταστικής περιόδου

Σκότωσε τη σύζυγό του, πυροβόλησε την κόρη τους και μετά αυτοκτόνησε για το τηλεκοντρόλ

Κόσμος 27.12.2025
Ο 11χρονος γιος ειδοποίησε τους γείτονες για το μακελειό - Του ζητούσαν να σταματήσει να βλέπει ποδόσφαιρο

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τέσσερις νεαρούς με κουκούλες

Ελλάδα 27.12.2025
Ο 17χρονος διασκέδαζε με την παρέα του όταν οι δράστες έφτασαν με ταξί, τον εντόπισαν και τον έβγαλαν εκτός χώρου – Τον γρονθοκόπησαν ασταμάτητα

Μιχάλης Ζαμπίδης: Επιστρέφει στα ρινγκ ο «Iron Mike», το βίντεο της ανακοίνωσής του

Αθλητικά Νέα 27.12.2025
Χωρίς να δώσει πολλές πληροφορίες, με ένα βίντεο στο Instagram ο πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ προανήγγειλε την επιστροφή του

WSJ: Ο Ερντογάν μιλά για καταστροφή του «σιωνιστικού Ισραήλ»

Κόσμος 27.12.2025
Η πώληση F-35 στην Αγκυρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο

NBA: Πότε επιστρέφει στη δράση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αθλητικά Νέα 27.12.2025
O Greek Freak μετράει 28.9 πόντους και 10 ριμπάουντ ανά αγώνα, με τα «Ελάφια» να έχουν υποχωρήσει στην 11η θέση της κατάταξης στην Ανατολή

Τα τριήμερα του 2026 και οι αργίες που «χάνονται» επειδή πέφτουν Σάββατο

Ελλάδα 27.12.2025
Ποιες αργίες χάνονται, πού προκύπτουν τριήμερα και ποιο είναι το μοναδικό τετραήμερο του έτους – Το αναλυτικό ημερολόγιο των επίσημων αργιών και αποδράσεων του 2026