E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση πυρός και τους ομήρους

Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ

Δημοσίευση 15/1/2025 | 20:07

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση πυρός και τους ομήρους

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.

Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.

Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.

Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.

Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

«Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους» στη Γάζα, ανακοίνωσε ο Τραμπ

«Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή. Θα απελευθερωθούν σύντομα», γνωστοποίησε πριν από λίγη ώρα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προτού ακόμη ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύμη: Ο 15χρονος είχε δώσει ακόμα και μαχαίρι στη 13χρονη για να σκoτώσει τη μητέρα της

Ελλάδα 16.02.2025
«Δεν είμαστε ούτε κακοί άνθρωποι, ούτε είμαστε εγκληματίες. Αυτό το παιδί είναι υιοθετημένο, είναι πονεμένη ψυχούλα», απαντά ο πατέρας του 15χρονου

Δημογραφικό: Κίνητρα έως 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στον Έβρο

Οικονομία 16.02.2025
Η ρύθμιση εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για τη δημογραφική ενίσχυση, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του νομού Έβρου

Κεφαλονιά: Βυθισμένο στα λασπόνερα το νησί εδώ και 48 ώρες – Αποκλεισμένα σπίτια και κάμποι που έγιναν λίμνες

Ελλάδα 16.02.2025
Πλημμυρισμένη παραμένει εδώ και 48 ώρες η Κεφαλονιά, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας την Παρασκευή

Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά την ψυχρολουσία από τις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Στην έκτακτη συνάντηση της Δευτέρας θα μετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Δανία, πιθανόν και η Ολλανδία

Εκπρόσωπος Τραμπ: Η Ευρώπη θα αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας

Κόσμος Χτες
«Μην παραπονιέστε αν δεν είστε στο τραπέζι, απλά παρουσιάστε συγκεκριμένες προτάσεις για να αυξήσετε τις αμυντικές δαπάνες»

Σέρρες: Θλίψη στην κηδεία της 52χρονης που δολοφόνησε ο σύζυγός της – Φρουρούμενος ο γιος αποχαιρέτησε τη μητέρα του

Ελλάδα Χτες
Ο γιος της γυναίκας είναι έγκλειστος στις φυλακές Νιγρίτας και πήρε ειδική άδεια

Ισχυρός σεισμός στο Αγιον Όρος

Ελλάδα Χτες
Έντονη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο Αγιον Όρος, το απόγευμα του Σαββάτου

Ακης Τσελέντης για Σαντορίνη: «Ποιον δουλεύετε βρε άθλιοι;» είπε για την παράνομη δόμηση

Ελλάδα Χτες
«Αυτή η εξόφθαλμη παρανομία ξεκίνησε πολύ πιο πριν από την έναρξη της σεισμικότητας!»

Τραγωδία στην Κύπρο: Πενταμελής οικογένεια κάηκε ζωντανή μέσα στο σπίτι της στη Λεμεσό

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για 35χρονο πατέρα, 33χρονη μητέρα και τα τρία παιδιά τους ηλικίας 7, 3 και 2 ετών

Σύμη ‑ Πατέρας 13χρονης: «Ο 15χρονος έδινε ναρκωτικά στην κόρη μου και την εξουσίαζε»

Ελλάδα Χτες
Απίστευτα τα όσα αποκαλύπτονται στη Σύμη για την 13χρονη που σχεδίαζε να σκοτώσει τη μητέρα της, σε συνεργασία με τον 15χρονο φίλο της

Ηχηρή παρέμβαση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή οικονομία: Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στον εαυτό της

Οικονομία Χτες
Τα εσωτερικά εμπόδια της Ευρώπης ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες