E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιο σήμα δεν πρέπει να λείπει από το ασανσέρ ‑ «Τσουχτερό» πρόστιμο για όσους δεν το έχουν

Οι ανελκυστήρες πρέπει να έχουν πιστοποίηση ανά 5 ή 6 χρόνια

Δημοσίευση 15/1/2025 | 17:22

Ποιο σήμα δεν πρέπει να λείπει από το ασανσέρ ‑ «Τσουχτερό» πρόστιμο για όσους δεν το έχουν
Φωτογραφία από Kelly

Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2025 προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τα παλιά ασανσέρ στις πολυκατοικίες τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανελκυστήρες θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση - που ανανεώνεται ανά 5 ή 6 χρόνια ανάλογα με τον αριθμό των στάσεων - τις οποίες εκδίδουν οι συντηρητές τους.

Από την στιγμή που θα ελεγχθεί το ασανσέρ, έρχονται επιθεωρητές και ορίζουν ποιες ακριβώς ενέργειες πρέπει να γίνουν και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες ξαναγίνεται ο έλεγχος και λαμβάνεται η πιστοποίηση - εξηγεί μιλώντας στην ΕΡΤ3 η Χριστίνα Ιακωβίδου, πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων.

«Η παράταση για τον εκσυγχρονισμό και την καταχώρηση των ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες, η οποία ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025, παρέχει επιπλέον χρόνο στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές για να συμμορφωθούν με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας», ξεκαθαρίζει. «Η χορήγηση της νέας προθεσμίας είναι σημαντική, καθώς η μη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας των ανελκυστήρων επιφέρει υψηλά πρόστιμα.

»Ενδεικτικά, επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ σε κάθε ιδιοκτήτη ή διαχειριστή που δεν μεριμνά για την έκδοση ή ανανέωση του πιστοποιητικού του ανελκυστήρα».

«Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων πρέπει να λάβουν το πιστοποιητικό ελέγχου του ανελκυστήρα τους και να το καταχωρήσουν στα μητρώα του Δήμου που ανήκουν», συμπληρώνει ο Ανδρέας Καραγιαννίδης, Μηχανολόγος-Μηχανικός και πρόεδρος εγκαταστατών-συντηρητών ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Καραγιαννίδη, οι συνιδιοκτήτες θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον περιοδικό έλεγχο του ανελκυστήρα τους, «να πάρουν την έκθεση στα χέρια τους, να μελετήσουν τις παρατηρήσεις, να τις άρουν και να λάβουν την πιστοποίηση».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργασίες κοστίζουν συχνά αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ το θέμα περιπλέκεται όταν ορισμένοι από τους συνιδιοκτήτες είναι «άφαντοι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Εντοπίστηκε ο ενοικιαστής της 45χρονης που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Εντοπίστηκε μετά από έρευνες ο ένοικος του σπιτιού της Σταυρούλας Λεβεντάκη, η οποία αγνοείται από τις 30 Μαΐου. Συνελήφθη για ναρκωτικά.

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος Χτες
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος