E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιο σήμα δεν πρέπει να λείπει από το ασανσέρ ‑ «Τσουχτερό» πρόστιμο για όσους δεν το έχουν

Οι ανελκυστήρες πρέπει να έχουν πιστοποίηση ανά 5 ή 6 χρόνια

Δημοσίευση 15/1/2025 | 17:22

Ποιο σήμα δεν πρέπει να λείπει από το ασανσέρ ‑ «Τσουχτερό» πρόστιμο για όσους δεν το έχουν
Φωτογραφία από Kelly

Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2025 προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τα παλιά ασανσέρ στις πολυκατοικίες τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανελκυστήρες θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση - που ανανεώνεται ανά 5 ή 6 χρόνια ανάλογα με τον αριθμό των στάσεων - τις οποίες εκδίδουν οι συντηρητές τους.

Από την στιγμή που θα ελεγχθεί το ασανσέρ, έρχονται επιθεωρητές και ορίζουν ποιες ακριβώς ενέργειες πρέπει να γίνουν και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες ξαναγίνεται ο έλεγχος και λαμβάνεται η πιστοποίηση - εξηγεί μιλώντας στην ΕΡΤ3 η Χριστίνα Ιακωβίδου, πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων.

«Η παράταση για τον εκσυγχρονισμό και την καταχώρηση των ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες, η οποία ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025, παρέχει επιπλέον χρόνο στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές για να συμμορφωθούν με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας», ξεκαθαρίζει. «Η χορήγηση της νέας προθεσμίας είναι σημαντική, καθώς η μη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας των ανελκυστήρων επιφέρει υψηλά πρόστιμα.

»Ενδεικτικά, επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ σε κάθε ιδιοκτήτη ή διαχειριστή που δεν μεριμνά για την έκδοση ή ανανέωση του πιστοποιητικού του ανελκυστήρα».

«Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων πρέπει να λάβουν το πιστοποιητικό ελέγχου του ανελκυστήρα τους και να το καταχωρήσουν στα μητρώα του Δήμου που ανήκουν», συμπληρώνει ο Ανδρέας Καραγιαννίδης, Μηχανολόγος-Μηχανικός και πρόεδρος εγκαταστατών-συντηρητών ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Καραγιαννίδη, οι συνιδιοκτήτες θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον περιοδικό έλεγχο του ανελκυστήρα τους, «να πάρουν την έκθεση στα χέρια τους, να μελετήσουν τις παρατηρήσεις, να τις άρουν και να λάβουν την πιστοποίηση».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργασίες κοστίζουν συχνά αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ το θέμα περιπλέκεται όταν ορισμένοι από τους συνιδιοκτήτες είναι «άφαντοι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Ανατροπή στο NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υπογράφει με τη Φιλαδέλφεια

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Θα αγωνιστεί στην τέταρτη ομάδα της καριέρας του στο NBA

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών

Συγκλονίζει η ναυαγοσώστρια που έσωσε το κοριτσάκι: «Ήταν παγωμένο, μελανιασμένο, με πρησμένα μάτια»

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
«Όλα γίνονται εντελώς μηχανικά. Βγαίνουν χωρίς να το σκεφτούμε καν»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραπέμπεται σε δίκη για ψευδή κατάθεση ο «Φραπές»

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Εκκρεμεί επίσης δεύτερη δίκη για απείθεια, η οποία έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο

Φωτιά στον Μαρμαρά Χαλκιδικής – Χαμός στην περιοχή από τους κεραυνούς

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η Πυροσβεστική βρίσκεται ήδη στο σημείο

«Τσουχτερό» πρόστιμο 1.312 ευρώ σε οδηγό για αποτσίγαρο

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Υπάλληλοι του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής επέβαλαν χρηματική ποινή 1.312 ευρώ στον οδηγό.