E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατάθλιψη: Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέοι γενετικοί παράγοντες που την πυροδοτούν

Παρόλο που πολλοί παράγοντες, όπως οι αντίξοες εμπειρίες ζωής, τα προβλήματα σωματικής υγείας και το άγχος, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης, η διαταραχή έχει και γενετική συνιστώσα

Δημοσίευση 14/1/2025 | 19:14

Κατάθλιψη: Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέοι γενετικοί παράγοντες που την πυροδοτούν

Μια παγκόσμια μελέτη εντόπισε 300 νέους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη, χάρη στη χρήση ενός ευρύτερου δείγματος πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 3,8% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη οποιαδήποτε στιγμή, επηρεάζοντας περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρόλο που πολλοί παράγοντες, όπως οι αντίξοες εμπειρίες ζωής, τα προβλήματα σωματικής υγείας και το άγχος, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης, η διαταραχή έχει και γενετική συνιστώσα.

Ποια είναι η γενετική συνιστώσα της κατάθλιψης

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του King’s College στο Λονδίνο, μελέτησε ανώνυμα γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 29 χώρες, εκ των οποίων το 25% προερχόταν από μη ευρωπαϊκές καταγωγές.

Προηγούμενη έρευνα για τη γενετική της κατάθλιψης βασιζόταν κυρίως σε λευκούς, πλουσιότερους πληθυσμούς, παραμελώντας το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Ωστόσο, η ένταξη ενός πιο ποικιλόμορφου δείγματος επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν νέους παράγοντες κινδύνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, εντόπισε 700 γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την ανάπτυξη της κατάθλιψης, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές δεν είχαν ποτέ συνδεθεί με τη διαταραχή.

Αυτές οι μικρές αλλαγές στο DNA συνδέθηκαν με νευρώνες σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ελέγχουν τα συναισθήματα.

Συνολικά, 100 από τις νέες γενετικές διαφορές εντοπίστηκαν ειδικά χάρη στη συμμετοχή ανθρώπων αφρικανικής, ανατολικής ασιατικής, ισπανόφωνης και νοτιοασιατικής καταγωγής στη μελέτη.

Παρόλο που κάθε γενετικός παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη είναι πολύ μικρός, το σωρευτικό τους αποτέλεσμα σε άτομα με πολλές γενετικές παραλλαγές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, όπως διαπίστωσε η έρευνα.

Τα φάρμακα που εξετάζονται

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να προβλέψουν τον κίνδυνο κατάθλιψης με μεγαλύτερη ακρίβεια, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, και να αναπτύξουν πιο ποικιλόμορφες θεραπευτικές επιλογές, μειώνοντας τις ανισότητες στην υγεία.

Η μελέτη υπολόγισε ότι 308 γονίδια συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν περισσότερα από 1.600 φάρμακα για να διαπιστώσουν εάν επηρεάζουν αυτά τα γονίδια. Εκτός από τα αντικαταθλιπτικά, η μελέτη εντόπισε ότι η Πρεγκαμπαλίνη, που χρησιμοποιείται για χρόνιο πόνο, και η Μοδαφινίλη, που χρησιμοποιείται για τη ναρκοληψία, επηρεάζουν επίσης αυτά τα γονίδια και ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Οι συγγραφείς τόνισαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και κλινικές δοκιμές για να διερευνηθεί η πιθανότητα χρήσης αυτών των φαρμάκων.

Ο καθηγητής Άντριου ΜακΙντός, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Υπάρχουν τεράστια κενά στην κατανόησή μας για την κλινική κατάθλιψη που περιορίζουν τις ευκαιρίες βελτίωσης των αποτελεσμάτων για όσους επηρεάζονται. Μεγαλύτερες και πιο αντιπροσωπευτικές παγκόσμιες μελέτες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη νέων και καλύτερων θεραπειών και την πρόληψη της ασθένειας σε άτομα υψηλού κινδύνου».

Ανταποκρινόμενος στα ευρήματα, ο Δρ Ντέιβιντ Κρεπάζ-Κέι, επικεφαλής έρευνας στο Mental Health Foundation, δήλωσε ότι η ποικιλία του γενετικού δείγματος της μελέτης είναι «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», αλλά οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως οριστικός οδηγός για τη θεραπεία.

«Ενώ έρευνες όπως αυτή μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μέτρων για άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, η πρόληψη της κατάθλιψης πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ευρύτερων κοινωνικών ζητημάτων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, όπως η φτώχεια ή ο ρατσισμός», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Θα τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας από την ΕΕ

Ελλάδα 10.03.2026
Το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Παράσημο Αξίας θα αποτελεί μια αναγνώριση για τη σημαντική συμβολή τους και την προώθηση και υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών

Τέμπη: Συνεχίζεται η κατάθεση του πραγματογνώμονα μετά το μπαράζ κατασχέσεων βιντεοληπτικού υλικού

Ελλάδα 10.03.2026
Ο δικαστικός πραγματογνώμονας καταθέτει σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα ως μάρτυρας, μετά και το μπαράζ κατασχέσεων που ξεκίνησε από χθες με απόφαση του δικαστηρίου

Συγκλονίζει συνάδελφος της Σοφίας Χρηστίδου: «Είχε να αντιμετωπίσει αγρίμια μέσα στην τάξη»

Ελλάδα 10.03.2026
«Η κυρία Σοφία είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια συμπεριφορές, απ` αυτές που αντιμετωπίζουν οι καθηγήτριες Αγγλικών, Γαλλικών, των οποίων οι ώρες μετατρέπονται σε παιδική χαρά» λέει η συνάδελφος της Σοφίας Χρηστίδου

Πειραιάς: Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι

Ελλάδα 10.03.2026
Στην περιοχή της πύλης Ε1 στο λιμάνι έγινε το περιστατικό με την πτώση του αυτοκινήτου στη θάλασσα

Κομοτηνή: Απειλή για βόμβα στα δικαστήρια ‑ Εκκενώθηκε το κτίριο

Ελλάδα 10.03.2026
Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας προκάλεσε συναγερμό στις Αρχές

Σοκαριστικός τραυματισμός ποδοσφαιριστή: Αντίπαλος του έσπασε τον αστράγαλο με τάκλιν

Αθλητικά Νέα 10.03.2026
Το πρωτάθλημα της κορυφαίας κατηγορίας του Ισημερινού βυθίστηκε στο χάος όταν ο Ζαν Πιερ Αρόγιο Βερνάζα δέχθηκε ένα αντιαθλητικό μαρκάρισμα

Διεκόπη η δίκη για τη δολοφονία της Ράνιας Μπουρνέλη: Ξέσπασε η γειτόνισσα της ‑ «Παιδιά δεν έχετε;»

Ελλάδα 10.03.2026
Ο 35χρονος Γάλλος είχε παρασύρει τη 36χρονη με το αυτοκίνητό του

Voucher ΔΥΠΑ 750€: Προβλήματα με την πλατφόρμα, τι πρέπει να προσέξετε

Ελλάδα 10.03.2026
Πρόβλημα στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ - Δυσκολίες για το Voucher των 750 ευρώ

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν να μπλοκάρουν τη μεταφορά πετρελαίου μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις στο Ιράν

Κόσμος 10.03.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράν «πολύ πιο σκληρά» εάν επιχειρηθεί αποκλεισμός των εξαγωγών

Πετρελαϊκός κολοσσός προειδοποιεί: Καταστροφικές οι συνέπειες, εάν συνεχιστεί το «μπλόκο» στα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 10.03.2026
Ο CEO του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο τόνισε πως η κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα

Το Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την εκτόξευση drone που χτύπησαν διυλιστήριο στη Χάιφα

Κόσμος 10.03.2026
«Η μάχη ενάντια στους εγκληματίες της Αμερικής και το παιδοκτόνο σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη του μετώπου της αλήθειας επί του ψεύδους», αναφέρει το Ιράν

2.300 σπίτια θα φτιαχτούν σε στρατόπεδα ‑ Πότε ξεκινούν οι «Νταντάδες της γειτονιάς»

Ελλάδα 10.03.2026
«Φτιάχνουμε τα σπίτια στα στρατόπεδα, μαζί με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης» - Θα δοθεί η δυνατότητα σε οικογένειες για νταντά της επιλογής τους με 500 ευρώ τον μήνα