E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Disney: Μήνυση στην εταιρεία ύψους 10 δισ. δολαρίων για την ταινία «Βαϊάνα»

Δημιουργός κινουμένων σχεδίων κατηγορεί την εταιρεία ότι έκλεψε την ιδέα του

Δημοσίευση 14/1/2025 | 14:03

Disney: Μήνυση στην εταιρεία ύψους 10 δισ. δολαρίων για την ταινία «Βαϊάνα»

Η ταινία «Βαϊάνα» (Moana) της Disney γίνεται ξανά θέμα συζήτησης, με την εταιρεία να στοχοποιείται αυτή τη φορά, από animator.

Ο δημιουργός κινουμένων σχεδίων, Buck Woodall, υπέβαλε μήνυση κατά της Disney και της Jenny Marchick, διευθύντριας ανάπτυξης ταινιών στη DreamWorks Animation, με την κατηγορία ότι το στούντιο χρησιμοποίησε υλικό από το σενάριό του για την ταινία «Bucky» στην παραγωγή της «Βαϊάνα» (Moana) και του sequel της, «Βαϊάνα 2» (Moana 2).

Η αγωγή του Woodall, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Hollywood Reporter, διεκδικεί αποζημίωση «ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο δημιουργός κινουμένων σχεδίων ισχυρίζεται ότι έφερε την ιδέα για το σενάριό του Bucky στον Marchick και στον τότε εργοδότη του, τη Mandeville Films το 2003. Ισχυρίζεται ότι η Mandeville, είχε συμφωνία πρώτης προβολής με την Disney και διατηρούσε γραφεία στην ιδιοκτησία της Disney στην Καλιφόρνια και ότι η Marchick μοιράστηκε αργότερα με την Disney, το υλικό του Woodall για το έργο που διέθετε πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την αγωγή, τόσο ο Bucky όσο και η «Βαϊάνα» ακολουθούν την ιστορία «ενός εφήβου που αψηφά τις γονικές προειδοποιήσεις και ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι».

Με τη μήνυση, ο animator διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 2,5% των εσόδων της Disney από το franchise της «Βαϊάνα», ποσό που εκτιμάται σε τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια. Ακόμη, ζητά αναλυτική παρουσίαση όλων των εσόδων από τις παραγωγές της Moana.

Σύμφωνα με τη μήνυση, η Disney χρησιμοποίησε ακόμη περισσότερα στοιχεία από το «Bucky» στη «Βαϊάνα 2», με την περιπέτεια του κεντρικού χαρακτήρα να μοιάζει με εκείνη του σεναρίου του Woodall. Ο ίδιος κατηγορεί τη Disney για οικονομικές απώλειες, ζημιά στη φήμη του και την υπονόμευση της αξίας της πνευματικής του ιδιοκτησίας.

Η Disney δεν έχει σχολιάσει επίσημα τη μήνυση.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων έχει έρθει αντιμέτωπη και με άλλες προκλήσεις. Το 2016, η Disney μετονόμασε την ταινία κινουμένων σχεδίων «Moana» στην Ιταλία, επιλέγοντας τον τίτλο «Oceania», για να αποφύγει τη σύνδεση με τη διάσημη Ιταλίδα πορνοστάρ Moana Pozzi, που παραμένει γνωστή στη χώρα. Παρόλο που η Disney δεν έχει σχολιάσει επίσημα την αλλαγή, πηγές αναφέρουν ότι οι σκηνοθέτες της ταινίας φέρεται να το έχουν επιβεβαιώσει.

Με πληροφορίες από People και The Hollywood Reporter

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η άγνωστη ζωή του George Michael: Οι δωρεές εκατομμυρίων και οι πράξεις που κρατήθηκαν μυστικές

Celebrity Stories 01.04.2026
Πίσω από τη λάμψη της παγκόσμιας καριέρας, μια σιωπηλή ιστορία γενναιοδωρίας που αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό του

Η ξεκαρδιστική ιστορία με τη Μαρινέλλα και την Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Βάλτα μέσα χριστιανή μου»

Tabloid Χτες
Η μεγάλη ερμηνεύτρια είχε μιλήσει με τρυφερότητα για τη φίλη της

Νόρα Βαλσάμη: Η εμφάνιση μέσω του γιου της – Η σπάνια φωτό

Tabloid Χτες
Το «αερικό» του ελληνικού σινεμά στα 78 του χρόνια. Τα εκατοντάδες σχόλια αγάπης για τη γυναίκα που υπήρξε το απόλυτο σύμβολο ομορφιάς!

Γαρυφαλλιά Καληφώνη για Χρήστο Μάστορα: Εγώ έκανα την πρώτη κίνηση, εγώ τον διεκδίκησα

Tabloid Χτες
Το μοντέλο αποκάλυψε πώς γνώρισε τον τραγουδιστή και πότε συνειδητοποίησε πως της άρεσε

Μπάμπης Λαζαρίδης: «Κόλαφος» η πρωτότοκη κόρη του – «Αφησε τη μάνα μου έγκυο μόνη της, με έλεγε μπάστ…δο»

Tabloid Χτες
Την πρωτότοκοη κόρη του Μπάμπη Λαζαρίδη, Μαρία Λαζαρίδη εντόπισε για το «Πρωινό» του ΑΝΤ1, η δημοσιογράφος Μαίρη Αρώνη

Κατερίνα Λάσπα: Ποια ηθοποιό από τον «Αγιο Έρωτα» παντρεύεται ο πρώην σύζυγός της

Tabloid Χτες
Δύο χρόνια μετά το διαζύγιο από την Κατερίνα Λάσπα, ο Νεκτάριος Νικολόπουλος ετοιμάζεται να ντυθεί ξανά γαμπρός στο πλευρό της ηθοποιού Ηρώς Πεκτέση

Κατερίνα Καινούργιου: Αποχαιρέτησε το Super Κατερίνα συγκινημένη – Τα λόγια της

Tabloid Χτες
Η Κατερίνα Καινούργιου σήμερα, Τρίτη 31 Μαρτίου, αποχαιρέτησε το κοινό και τους συνεργάτες της στο Super Κατερίνα με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα συγκινητικό

Στην κηδεία της Μαρινέλλας η σύζυγος του Καζαντζίδη: «Με προστάτευσε όταν πέθανε ο Στέλιος, ήταν η μάνα όλου του κόσμου»

Tabloid Χτες
H Βάσω Κατσαβού μίλησε με συγκίνηση για τη Μαρινέλλα, υπογραμμίζοντας δεν υπήρξε μόνο κορυφαία καλλιτέχνιδα, αλλά και άνθρωπος με ιδιαίτερη ευαισθησία

Η Κόνι Μεταξά θέλει να αλλάξει το τραγούδι γενεθλίων: Ποιος χ@στηκε να σκορπίζει της γνώσης το φως;

Social Χτες
Δεν έχω δει λιγότερο ενθουσιασμένο άνθρωπο από αυτόν που του τραγουδάνε το «μεγάλος να γίνεις με άσπρα μαλλιά» σχολίασε