E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σηματοδοτεί η κατάργηση των επιτρεπτών ορίων απόκλισης σε έσοδα και έξοδα

Οι δηλώσεις ΦΠΑ να προσυμπληρώνονται αυτόματα, με κλειδωμένους κωδικούς

Δημοσίευση 14/1/2025 | 07:40

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι σηματοδοτεί η κατάργηση των επιτρεπτών ορίων απόκλισης σε έσοδα και έξοδα

H Πρωτομαγιά 2025 είναι και η ημερομηνία κατά την οποία καταργούνται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στα στοιχεία που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις δηλώσεις στη πλατφόρμα του myData.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και ο δρόμος έτσι ώστε οι δηλώσεις ΦΠΑ να προσυμπληρώνονται αυτόματα, με κλειδωμένους κωδικούς, και να απαλλαγούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τις μηνιαίες δηλώσεις, ενώ παράλληλα δίνεται άλλο ένα πλήγμα στη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως αρχικά το χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των επιτρεπτών ορίων αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, ήταν η 01.01.2025.


Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στα όρια αποκλίσεων

Μηδενίζοντας τα επιτρεπτά όρια απόκλισης μεταξύ όσων δηλώνουν οι επαγγελματίες σε έσοδα και έξοδα στις δηλώσεις ΦΠΑ και όσων διαβιβάζονται στο myData, μπαίνει τέλος στη πρακτική των παραφουσκωμένων δαπανών έτσι ώστε να εμφανίζεται μικρότερος τζίρος και να μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση.

Αντ΄ αυτού, πλέον οι δηλώσεις ΦΠΑ όπως και του εισοδήματος, θα προσυμπληρώνονται έχοντας «κλειδωμένους» κωδικούς και με αυτόματο υπολογισμό του φόρου.

Η κίνηση εντάσσεται στη συνολική εκστρατεία της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής, καθώς πλέον η φορολόγηση και η συμπλήρωση των δηλώσεων του ΦΠΑ θα βασίζονται αποκλειστικά στα έσοδα και έξοδα που έχουν καταχωρηθεί στο myDATA, με μηδενική δυνατότητα αποκλίσεων, και ό,τι εγγράφεται στα ηλεκτρονικά βιβλία θα μπαίνει αυτόματα και στη δήλωση ΦΠΑ, και θα φορολογείται στο τέλος τους έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή με τις συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά: Θα γίνουν κανονικά στο Ομάν την Παρασκευή

Κόσμος Χτες
Με ανάρτησή του στο Χ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, επιβεβαίωσε τις συνομιλίες στο Ομάν, που θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής

Η Μπαρτσελόνα πέρασε από την Αλμπαθέτε και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Καταλανοί επικράτησαν 2-1 εκτός έδρας, αποφεύγοντας την έκπληξη και εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την τετράδα.

Η Αρσεναλ νίκησε ξανά την Τσέλσι και πέρασε στον τελικό του League Cup

Αθλητικά Νέα Χτες
Με γκολ του Χάβερτς στο φινάλε, οι Gunners εξασφάλισαν την πρόκριση στο «Γουέμπλεϊ» με δύο νίκες επί των Μπλε

Το μήνυμα της Lufthansa στην ΕΛΑΣ για την 16χρονη Λόρα: «Ταξίδεψε μόνη της για την Γερμανία, δεν έχουμε άλλες πληροφορίες»

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές ρώτησαν πέντε φορές την αεροπορική εταιρεία, πριν απαντήσει εν τέλει για τη τύχη της ανήλικης που έχει εξαφανιστεί από τη Πάτρα

Χορεύτρια κατήγγειλε ότι εξαναγκάστηκε σε τρίο με Επστάιν και πρίγκιπα Αντριου

Κόσμος Χτες
«Υπήρχαν και άλλες κοπέλες, προκλητικά ντυμένες, με την ηλικία τους να φαίνεται ακόμη και 14 ετών»

Ιταλία: Σκότωσε την αδελφή του γιατί άκουγε δυνατά μουσική

Κόσμος Χτες
Την άφησε έξω από το νοσοκομείο και εξαφανίστηκε

Συλλαμβάνεται ο Μαροκινός από το ναυάγιο της Χίου, τον αναγνώρισαν ως διακινητή των μεταναστών

Ελλάδα Χτες
Οι μετανάστες που μετέφερε είναι Αφγανοί - Εντολή για τη σύλληψη του Μαροκινού από τον εισαγγελέα του νησιού

Οι Ρώσοι ζώνουν Αφρικανούς με νάρκες και τους στέλνουν στο μέτωπο

Κόσμος Χτες
Αφού τους εξαπάτησαν με υποσχέσεις για δουλειά - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Τι είπε ο Παύλος Ντε Γκρες για το πολιτικό του μέλλον

Πολιτική Χτες
Διαψεύδονται από το γραφείο της πρώην βασιλικής οικογένειας τα σενάρια που διακινούνται