E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καιρός: Στον «πάγο» η χώρα έως την Τρίτη ‑ Πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία

Σε εξέλιξη είναι τις τελευταίες ώρες νέο κύμα κακοκαιρίας, σε όλη τη χώρα

Δημοσίευση 13/1/2025 | 08:17

Καιρός: Στον «πάγο» η χώρα έως την Τρίτη ‑ Πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, ιδίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Το νέο κύμα κακοκαιρίας, φέρει μαζί του χιονοπτώσεις, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Την ίδια ώρα, επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του προβλημάτων που θα δημιουργήσει η κακοκαιρία, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα αρχίσει να εξασθενεί αύριο, Τρίτη 14 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί, με τις χιονοπτώσεις να επεκτείνονται κατά τόπους σε ακόμη χαμηλότερα υψόμετρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο (κυρίως το νότιο), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο και βαθμιαία στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), τις Σποράδες και την Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τοπικά σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές και κατά τόπους θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο θυελλώδεις ανατολικοί νοτιοανατολικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις βορειοανατολικοί εντάσεως 8 με 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια της τάξεως των 3 με 4 βαθμών. Θα κυμανθεί στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά από -05 (μείον 5) έως 08 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από 04 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 15, στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα από 14 έως 19 βαθμούς. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός στα βόρεια.

Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία

Σημειώνεται πως την Κυριακή συνεδρίασε η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για την αξιολόγηση των νέων μετεωρολογικών δεδομένων και τα μέτρα που η Πολιτική Προστασία εισηγήθηκε είναι τα εξής:

α) Στην Εγνατία Οδό, από τα διόδια Δροσοχωρίου έως τα διόδια Πολυμύλου

β) Από τον κόμβο Καλαμπάκας του Ε65 στο επαρχιακό δίκτυο προς Παναγιά Ε06 και από Γρεβενά Ε015 πρός τους κόμβους της Εγνατίας.

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το δίκτυο των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Θεσσαλίας.

Χιόνια σε Θεσσαλονίκη, δυτική Μακεδονία και Ροδόπη

Υπενθυμίζεται ότι από τις 10 περίπου το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε η χιονόπτωση στα ορεινά των δήμων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου, η οποία αν και εξασθένησε για λίγο σε ορισμένα σημεία, συνεχίζει με σταθερή ένταση από τις 14:00 το μεσημέρι έως και αυτήν την ώρα. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι σε ετοιμότητα και ήδη γίνονται από νωρίς αποχιονισμοί και ρίψεις άλατος όπου χρειάζεται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με προτεραιότητα στο εθνικό, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται προβλήματα με αποκλεισμούς οικισμών και οδικών τμημάτων. Αποχιονισμοί γίνονται από μηχανήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και των τοπικών δήμων.

Η κίνηση όλων των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και μεταξύ οικισμών που σημειώνεται χιονόπτωση γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στον δήμο Ορεστιάδας χιονίζει από χθες το πρωί, ενώ στους οικισμούς των περιοχών Τριγώνου και Κυπρίνου, μέχρι το ύψος των Καστανεών χρειάστηκαν αποχιονισμοί και ρίψη άλατος. Όπως είπε στο ertnews, ο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος, για σήμερα Δευτέρα (13/01), λήφθηκε η απόφαση να μην λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες και οι παιδικοί σταθμοί των δημοτικών ενοτήτων Κυπρίνου και Τριγώνου. Σημειώνεται, ότι χιονίζει και εντός της πόλης της Ν. Ορεστιάδας με το οδόστρωμα να παραμένει ανοιχτό.

Χιονόπτωση επικρατεί επίσης, από χθες το πρωί και στον δήμο Διδυμοτείχου. Στην πόλη των κάστρων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ρωμύλο Χατζηγιάνογλου, το χιόνι δεν έχει επηρεάζει το εσωτερικό οδικό δίκτυο της πόλης, ενώ σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Μεταξάδων, από το πρωί βρίσκονται μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες. Αυτή τη στιγμή πυκνή χιονόπτωση καταγράφεται στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου, ενώ ο τοπικός δήμος έχει ήδη αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά για Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στους οικισμούς του Μεγάλου Δερείου, Ρούσσας, Σιδηροχωρίου, Αγριάνης και Σιδηρούς.

Οι πρώτες νιφάδες έπεσαν χθες και στη Θεσσαλονίκη, σε περιοχές όπως Ωραιόκαστρο, Χορτιάτη, Πεύκα, αλλά και στο κέντρο της πόλης (χιονόνερο και μικρή χιονόπτωση), ενώ το κρύο είναι τσουχτερό.

Στη Δυτική Μακεδονία έχει ξεκινήσει η χιονόπτωση στη Φλώρινα, ενώ στα λευκά «ντύνονται» και Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, ενώ όσοι κινούνται στα ορεινά της Φλώρινας πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και χιονολάστιχα, όπως και σε ορεινές διαβάσεις σε Κοζάνης-Γρεβενών-Καστοριάς που χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επί ποδός είναι τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο Δρανίας – Οργάνης – Σμιγάδας – Άνω Βυρσίνης –Καρδάμου – Κύμης, καθώς επίσης και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κέχρου – Χλόης.

Κλειστά σχολεία

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία σε:

Σουφλί: τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στους οικισμούς του Μεγάλου Δερείου, Ρούσσας, Σιδηροχωρίου, Αγριάνης και Σιδηρούς

Ορεστιάδα: όλες οι σχολικές μονάδες και οι παιδικοί σταθμοί των δημοτικών ενοτήτων Κυπρίνου και Τριγώνου.

Ξάνθη: Όλα τα σχολεία α'βάθμιας και β'θμιας εκπαίδευσης και ο παιδικός σταθμός στη δημοτική ενότητα Σταυρούπολη.

Κλειστά επίσης είναι τα σχολεία του ορεινού όγκου του Δήμου Μετεώρων. Συγκεκριμένα, δεν λειτουργουν τα σχολεία της Α/ βάθμιας Εκπαίδευσης σε Χρυσομηλιά, Αμπέλια, Οξύνεια, Αγιοφύλλο, Ασπροκκλησιά και Παναγία και της Β/ βάθμιας Εκπαίδευσης σε Αμπέλια και Οξύνεια.

Δεν λειτουργούν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους δήμους Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά και Λαγκαδά.

Παράλληλα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, στο δήμο Χαλκηδόνας, στις δημοτικές κοινότητες Ακροποτάμου, Προχώματος, Βαθυλάκκου, Νέας Μεσημβρίας και Ξηροχωρίου, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου και οι Παιδικοί Σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Οι σχολικές μονάδες θα μείνουν κλειστές στον δήμο Βόλβης, στον δήμο Κιλκίς και στον δήμο Αρριανών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Είμαι ζωντανός, έτοιμος να θυσιαστώ» ‑ Ανατροπή με στενό σύμβουλο του Χαμενεΐ που είχαν κηρύξει νεκρό

Κόσμος 20.06.2025
Τα ιρανικά μέσα κυκλοφόρησαν το μήνυμα του Αλί Σαμκάνι, με την επισήμανση πως αναρρώνει μετά τον τραυματισμό του από ισραηλινά πυρά

Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής από την ΕΛ.ΑΣ. για την μεταφορά ανήλικου στο νοσοκομείο Γεννηματάς

Ελλάδα 20.06.2025
Αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» συνόδευσαν από τη γέφυρα Δενδροποτάμου μέχρι το νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: «Το βγάλαμε γιατί είχε πολλή ζέστη» λέει ο πατέρας του βρέφους που βρέθηκε στο μπαλκόνι

Ελλάδα 20.06.2025
Τη δική του εκδοχή επιχειρήσει να παρουσιάσει ο πατέρας του βρέφους που εντοπίστηκε από Αστυνομικούς να κλαίει μέσα στη νύχτα μόνο του στο μπαλκόνι του σπιτιού

Ηνωμένο Βασίλειο: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF ‑ Βανδάλισαν δύο αεροσκάφη

Κόσμος 20.06.2025
«Η Βρετανία δεν είναι απλώς συνεργός, αλλά μετέχει ενεργά στη γενοκτονία στη Γάζα και σε εγκλήματα πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή» γράφει η ομάδα πίεσης Palestine Action σε βίντεο που κοινοποίησε στο X

Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Κόσμος 20.06.2025
Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ

Γαλλία: 12χρονη πέθανε από τροφική δηλητηρίαση – 7 παιδιά νοσηλεύονται

Κόσμος 20.06.2025
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχε αναφερθεί ακόμη ένα νέο κρούσμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοσηλευομένων παιδιών σε οκτώ

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ ‑ Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Καιρός 20.06.2025
Η Αττική δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή του καιρού - Δείτε την πρόγνωση Μαρουσάκη, Ζιακόπουλου, Τσατραφύλλια, αναλυτικοί χάρτες

Τι απαγορεύεται να μεταφέρω με το αυτοκίνητό μου, τι ορίζει ο νέος ΚΟΚ

Auto + Moto 20.06.2025
Ο ΚΟΚ ορίζει το πώς πρέπει να γίνεται η φόρτωση των οχημάτων και εξηγεί ποια αντικείμενα πρέπει να αφήσουμε στο σπίτι μας

Πέτρος Φιλιππίδης: Είμαι αλαζόνας, όχι βιαστής ‑ Tι είπε στην απολογία του

Παράξενα 20.06.2025
Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, ο Πέτρος Φιλιππίδης βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου για να απολογηθεί, καθώς κατηγορείται για δύο απόπειρες βιασμού.

Βλάντε Ντίβατς: Σοβαρό τροχαίο με τη μηχανή του

Κόσμος 20.06.2025
Τα νέα για την κατάσταση της υγείας του 57χρονου θρύλου του παγκόσμιου μπάσκετ

Ελλάδα και Λιβύη σε τροχιά έντασης

Ελλάδα 20.06.2025
Τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, η επίσκεψη Γεραπετρίτη και στο βάθος η επιρροή της Τουρκίας

Αγρίνιο: Γονείς γνωστού αγρότη influencer μπλεγμένοι στο σκάνδαλο με τον ΕΦΚΑ

Ελλάδα 20.06.2025
Τι είπε για την υπόθεση ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής