E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Oι αλεβίτες της Χομς ζουν με τον φόβο νέου κύκλου θρησκευτικής βίας από ανεξέλεγκτους φανατικούς του νέου καθεστώτος

Στην είσοδο ζωνών όπου ζουν κατά πλειονότητα αλεβίτες, ένοπλοι με στολές παραλλαγής επανδρώνουν μπλόκα

Δημοσίευση 11/1/2025 | 11:04

Oι αλεβίτες της Χομς ζουν με τον φόβο νέου κύκλου θρησκευτικής βίας από ανεξέλεγκτους φανατικούς του νέου καθεστώτος

Στην πόλη Χομς της Συρίας, συνοικίες της κοινότητας των αλεβιτών, στην οποία ανήκε ο έκπτωτος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ζουν με τον φόβο αντιποίνων από πλευράς των νέων de facto αρχών, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις, σύμφωνα με κατοίκους.

Σε αυτή την πόλη, την τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, όπου συμβιώνουν σουνίτες, αλεβίτες και χριστιανοί και όπου η θρησκευτική βία έφθασε σε παροξυσμό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που είχε έναυσμα την αιματηρή καταστολή από το προηγούμενο καθεστώς της εξέγερσης μεγάλου μέρους των πολιτών το 2011.

Στην είσοδο ζωνών όπου ζουν κατά πλειονότητα αλεβίτες, ένοπλοι με στολές παραλλαγής επανδρώνουν μπλόκα.

Δυο αυτόπτες μάρτυρες —οι οποίοι, όπως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ζήτησαν να μην κατονομαστούν για την ασφάλειά τους— τόνισαν πως κάτοικοι ερωτώνται ποια είναι η πίστη τους στο ένα από τα οδοφράγματα.

Ο Σιχάντι Μαϊχούμπ, άλλοτε βουλευτής της Χομς, που λέει πως εντάχθηκε στην αντιπολίτευση στον πρώην πρόεδρο Άσαντ το 2012, δηλώνει πως το τελευταίο διάστημα κατέγραψε με ονόματα τις συλλήψεις «σχεδόν 600 ανθρώπων» μόνο στη συνοικία Ζαχρά. Σε όλη την πόλη, «ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπερνά τους 1.380», προσθέτει.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε από την πλευρά του στο AFP πως στη Χομς και στα περίχωρά της έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αλεβίτες.

Κατά τον κ. Μαϊχούμπ, ανάμεσά τους είναι απόστρατοι «στρατηγοί», κάποιοι «συνταγματάρχες που πήγαν να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους σε ειδικά κέντρα», και κυρίως «πολίτες και επίστρατοι».

Στη γειτονική συνοικία Σαμπίλ, αξιωματικοί υπέστησαν ξυλοδαρμούς μπροστά στις συζύγους τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με κατοίκους, στρατιώτες και επίστρατοι, που είχαν πάει να απογραφτούν και παρέδωσαν τον ατομικό τους οπλισμό, όπως απαίτησε η νέα εξουσία, επίσης συνελήφθησαν.

Η νέα de facto κυβέρνηση -στην εξουσία για κάτι παραπάνω από έναν μήνα, αφού κατέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό την 8η Δεκεμβρίου συμμαχία ένοπλων οργανώσεων υπό τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ)- αρνείται από την πλευρά της πως γίνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο μόνο πρώην στελέχη των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ.

Επαναλαμβάνει πως δεν έχει πρόθεση να βλάψει τις μειονότητες της χώρας, που αποτελεί μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκειών.

Οι αρχές στη Χομς λένε πως οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι προσεχώς, σύμφωνα με τον κ. Μαϊχούμπ, που αποδίδει το κύμα παραβιάσεων δικαιωμάτων σε οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με τη ΧΤΣ.

«Ζούμε με τον φόβο», είπε κάτοικος στη Ζαχρά. «Στην αρχή έλεγαν πως επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά», συνέχισε, «αλλά δεν υπάρχει τίποτε μεμονωμένο σε τόσες περιπτώσεις».

Άλλος κάτοικος είπε πως δεν έχει κανένα νέο του παιδιού του, που υπηρετούσε στον στρατό, αφού συνελήφθη σε σημείο ελέγχου σε γειτονική επαρχία την περασμένη εβδομάδα.

Σ’ όλη τη Συρία, η βία εναντίον αλεβιτών, κοινότητας για δεκαετίες συνδεδεμένης με την οικογένεια Άσαντ, έχει αυξηθεί πολύ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΜΚΟ έχει καταγράψει τουλάχιστον 150 δολοφονίες, στην πλειονότητά τους στις επαρχίες Χομς και Χάμα, από την 8η Δεκεμβρίου.

Στη Χομς, αξιωματούχος της ΧΤΣ, ο Αμπού Γιούσεφ, δήλωσε πως επιχειρήσεις επέτρεψαν να εντοπιστούν τρεις αποθήκες όπλων και «δεκάδες καταζητούμενοι».

Οι επιχειρήσεις αυτές, που υποτίθεται πως ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα, αναμένεται να συνεχιστούν σε τομείς που «δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί από τα υπολείμματα του (προηγούμενου) καθεστώτος», πρόσθεσε.

«Θέλουμε ασφάλεια για όλους: τους σουνίτες, τους αλεβίτες, τους χριστιανούς, τους πάντες», διαβεβαίωσε.

Σκληρά βίντεο

Αλλά στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο με ακραία βία, ανάμεσά τους ένα που εικονίζει μαχητή να ποδοπατά κρατούμενους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει όλο αυτό το οπτικό υλικό, ωστόσο μπόρεσε να θέσει ερωτήματα στον Μαχμούντ Αμπού Αλί, μέλος της ΧΤΣ που τράβηξε ο ίδιος βίντεο στο οποίο εικονίζεται να διατάζει κρατούμενους να καθίσουν οκλαδόν και να γαυγίσουν.

Επρόκειτο, είπε, για «σαμπίχα», μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που πολεμούσαν στο πλευρό του στρατού του Άσαντ, και «είχαν διαπράξει σφαγές» στη Χομς όταν άρχιζε ο πόλεμος. Ο μαχητής αυτός, 21 ετών, ανέφερε πως ενήργησε έτσι εξαιτίας της «οργής» και «στο όνομα όλων των ανθρώπων που σκότωσαν», ανάμεσα στους οποίους ήταν οι γονείς του, αδελφοί και αδελφές του, όπως είπε.

Στη συνοικία Μπαμπά Αμρ, άλλοτε προπύργιο ανταρτών που είχε υποστεί ανελέητη πολιορκία από τις δυνάμεις του Άσαντ, διακρίνονται κτίρια που κατέρρευσαν ή έχουν σημάδια από σφαίρες.

Ο Φάγεζ αλ Τζαμάλ, 46 ετών, επέστρεψε εκεί αυτή την εβδομάδα, μαζί με τη σύζυγο και τα επτά παιδιά τους. Έχουν εγκατασταθεί σε σχεδόν εντελώς κατεστραμμένο σπίτι. Είχαν φύγει για τον Λίβανο πριν από δέκα και πλέον χρόνια.

«Μπουχτίσαμε πόλεμο και ταπεινώσεις, θέλουμε απλά να μπορέσουμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Είμαστε κατά του σεχταρισμού», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την 25η Μαρτίου; Τι ισχύει με τις μεγάλες αλυσίδες

Ελλάδα 23.03.2026
Ποιες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μένουν κλειστές

Ο μυστηριώδης άντρας του Ιράν που συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ – Οι άγριες διαθέσεις του κατά των ΗΠΑ

Κόσμος 23.03.2026
Ο Μοχάμεντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές και σκληροπυρηνικές προσωπικότητες του Ιράν

Ανάσα ανακούφισης στις αγορές: Εκτινάχθηκαν τα χρηματιστήρια ‑ Πέφτει η τιμή του πετρελαίου

Οικονομία 23.03.2026
Στα 100,37 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου μπρεντ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Ταυτοποιήθηκε το δεύτερο πρόσωπο που ήταν παρών στο επεισόδιο

Ελλάδα 23.03.2026
Το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται να βρισκόταν την επίμαχη βραδιά στο σημείο της δολοφονίας

Ο Τάσος Δουβίκας γράφει ιστορία με την Κόμο στην ιταλική Serie A

Αθλητικά Νέα 23.03.2026
Έφθασε τα 14 γκολ στη φοβερή σεζόν στην Ιταλία ο Έλληνας στράικερ

Επεισόδια μετά από διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Ράμα στα Τίρανα, δείτε βίντεο

Κόσμος 23.03.2026
Πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα στο γραφείο του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα - Η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει το πλήθος

Νετανιάχου για Ιράν: Αυτοί είναι σε πτώση, εμείς σε άνοδο, να τους οδηγήσουμε σε μέρη που δεν έχουν πάει ποτέ

Κόσμος 23.03.2026
Επισήμανε το πλεονέκτημα της Ιερουσαλήμ έναντι της Τεχεράνης, σε ένα βίντεο στα εβραϊκά όπου συνομιλεί με τον βουλευτή Μποάζ Μπίσμουθ

Λύκος κινείται ανενόχλητος δίπλα σε σπίτια στους Θρακομακεδόνες, δείτε βίντεο

Ελλάδα 23.03.2026
Η παρουσία του λύκου κοντά σε κατοικημένη περιοχή φέρνει ξανά στο προσκήνιο την έντονη δραστηριότητα της άγριας πανίδας στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας

Τραγωδία στην Υπάτη: Νεκρός 68χρονος που καταπλακώθηκε από δέντρο μπροστά στα μάτια της συζύγου του

Ελλάδα 23.03.2026
Είχε πάει με τη σύζυγό του σε χωράφι της περιοχής για ξυλεία, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, καταπλακώθηκε από δέντρο

Ελεύθερος με όρους ο bodybuilder που συνελήφθη για διακίνηση αναβολικών

Ελλάδα 23.03.2026
Απολογούμενος, ο 35χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα σκευάσματα δεν τα πήραν αθλητές

Καιρός: Πού θα βρέξει την 25η Μαρτίου, νέα επιδείνωση με καταιγίδες και χιόνια από Παρασκευή

Καιρός 23.03.2026
Ανοιξη στο ημερολόγιο, βροχές και καταιγίδες την 25η Μαρτίου