E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δικαίωση για την Ελλάδα: Η ΕΕ ακύρωσε το εμπορικό σήμα «Turkaegean»

Η Ελλάδα είναι ισχυρή και υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα εμπορικά της συμφέροντα δηλώνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Δημοσίευση 10/1/2025 | 19:07

Δικαίωση για την Ελλάδα: Η ΕΕ ακύρωσε το εμπορικό σήμα «Turkaegean»

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), με απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (C58927, 10/01/25) ακυρώνεται το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Σήμα «Turkaegean».

Υπενθυμίζεται, πως το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας (TGA) κατέθεσε προς κατοχύρωση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. το εμπορικό σήμα ‘’Turkaegean’’. Τον Φεβρουάριο του 2023, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης από την Ελληνική Δημοκρατία, με χειρισμό της υπόθεσης από τον ΟΒΙ για την προσβολή του σήματος του τουρκικού οργανισμού. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η σημερινή απόφαση, η οποία αποτελεί δικαίωση των ελληνικών θέσεων.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Η Ελλάδα με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ισχυρή στο διεθνές στερέωμα και υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα εμπορικά της συμφέροντα. Διεκδικούμε το δίκιο μας με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε έννομο μέσο. Έτσι φτάσαμε και στη δικαίωση με την προσβολή του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Σήματος ‘’Turkaegean’’».

Ο Πρόεδρος του ΟΒΙ, Δημήτρης Χρόνης, ανέφερε: «Η απόφαση ακύρωσης του ‘’Turkaegean’’ ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και δικαιώνει σε απόλυτο βαθμό την απόφαση να καταφύγουμε στην προσβολή του σήματος».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, σχολίασε: «Στην υπόθεση ‘’Turkaegean’’ o ΟΒΙ μαζί τους νομικούς παραστάτες που εκπροσώπησαν την χώρα, δουλέψαμε συστηματικά και μεθοδικά για να έρθει το σημερινό θετικό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη νομική μάχη».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (Trademark Trial and Appeal Board of the United States Patent and Trademark Office – USPTO) να ζητήσει από την Τουρκία περισσότερες διευκρινίσεις για τον λόγο που επέλεξε το εμπορικό σήμα "TurkΑegean".

Με αυτή την απόφαση ζητείται από τον Τουρκικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης (TGA) να εξηγήσει για ποιο λόγο και με τι σκοπό επελέγη ο όρος, πράγμα που αποκαλύπτει πως ουσιαστικά οι ΗΠΑ αποδέχονται ότι και η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε πολιτική αγωγή στα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ.

Στην Τουρκία έχει δοθεί διορία 20 ημερών ώστε να παράσχει τις απαιτούμενες εξηγήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συντριβή βομβαρδιστικού B‑52 στην Καλιφόρνια: Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία από το 1982 ‑ 8 νεκροί

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το B-52 Stratofortress εκτελούσε προγραμματισμένη δοκιμαστική πτήση όταν κατέπεσε

Γυναικοκτονία στη Δράμα: Την χτύπησε με σιδερόβεργα και μετά της κατάφερε μαχαιριές στην πλάτη

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο 16χρονος γιος της βρήκε τη μητέρα του αιμόφυρτη και κάλεσε αμέσως την αστυνομία. Σήμερα (16/06) διενεργείται ιατροδικαστική εξέταση και στους δύο.

Μουντιάλ 2026: Τέσσερις ισοπαλίες στη 5η ημέρα – Όλα τα γκολ και οι εκπλήξεις στα αμερικανικά γήπεδα

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το Πράσινο Ακρωτήρι σταμάτησε την Ισπανία, η Σαουδική Αραβία πήρε βαθμό από την Ουρουγουάη και τέσσερις ισοπαλίες σημάδεψαν τη βραδιά

Ναύπλιο: Η άγνωστη ιστορία της νοσηλεύτριας που κατέρρευσε και πέθανε – Είχε χάσει το παιδί της

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Συγκλονιστικό περιστατικό με θύμα μια 55χρονη νοσηλεύτρια στο Ναύπλιο

Τραγωδία στην Εύβοια: 21χρονη έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σφήκας

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το ιατρικό προσωπικό αγωνίστηκε επί ώρες για να την ανασύρει, χωρίς αποτέλεσμα

«Δεν θυμόμαστε ποιος έπρεπε να δέσει το σχοινί»: Οργή μετά τον θάνατο 21χρονης σε ελεύθερη πτώση

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Οι υπεύθυνοι της δραστηριότητας κρατούν κοινή γραμμή απέναντι στις Αρχές

Ψηφιακοί έλεγχοι σε γάμους και βαπτίσεις: Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Η ΑΑΔΕ επεκτείνει το ψηφιακό πελατολόγιο σε κτήματα, αίθουσες δεξιώσεων και συνεργεία αυτοκινήτων, στοχεύοντας στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς νέους φόρους.

Εκλογές στην Παλαιστίνη μετά από 22 χρόνια: Κάλπες σε Γάζα και Ανατολική Ιερουσαλήμ

Κόσμος 16.06.2026
Οι βουλευτικές εκλογές προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο του 2026

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα

Κόσμος 16.06.2026
Υπογράψαμε ήδη ηλεκτρονικά το Μνημόνιο Συνεργασίας

Βόλος: Στην ψυχιατρική κλινική 45χρονος που τρομοκρατούσε γείτονες – Επεισόδια, απειλές και φθορές

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο συνήγορος υπεράσπισης έχει ζητήσει την ψυχιατρική αξιολόγηση του 45χρονου

Στους δρόμους εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση – 24ωρη απεργία στις 24 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Στην Αθήνα το κεντρικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί έξω από το Υπουργείο Εργασίας

Κατέρρευσε μέσα στα Επείγοντα: Νοσηλεύτρια πέθανε εν ώρα υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Μια ιδιαίτερα αγαπητή επαγγελματίας υγείας με πολυετή προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας