E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρουμάνος με διεθνή «καριέρα» άρπαζε ακριβά ρολόγια και κοσμήματα με τη μέθοδο Rip‑Deal: H κλοπή των €243.000 σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Ο 43χρονος στο παρελθόν είχε συλληφθεί σε Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Γερμανία

Δημοσίευση 10/1/2025 | 12:12

Ρουμάνος με διεθνή «καριέρα» άρπαζε ακριβά ρολόγια και κοσμήματα με τη μέθοδο Rip‑Deal: H κλοπή των €243.000 σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Στην ταυτοποίηση ενός 43χρονου Ρουμάνου ως μέλους εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε ακριβά ρολόγια και κοσμήματα με τη μέθοδο Rip-Deal, προχώρησαν αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Όπως προέκυψε, μάλιστα, ο εν λόγω Ρουμάνος έχει πλούσιο εγκληματικό παρελθόν καθώς έχει συλληφθεί στο παρελθόν σε Γαλλία (2003 και 2014), Ιταλία (2010), Ολλανδία (2015) και Γερμανία (2015).

Οι Έλληνες αστυνομικοί έφτασαν στον 43χρονο αξιοποιώντας στοιχεία και ανταλλάσοντας πληροφορίες με την Europol και την Interpol ενώ παράλληλα ερευνούσαν κλοπή που διέπραξε ο αλλοδαπός σε ξενοδοχείο στην Αθήνα τον Αύγουστου του 2023.

Τότε ο Ρουμάνος είχε εξαπατήσει το θύμα του αποσπώντας δύο γυναικεία κολιέ, τέσσερα ανδρικά ρολόγια και ένα χρυσό δαχτυλίδι συνολικής αξίας 243.000 ευρώ.

Η μέθοδος Rip-Deal


H κλοπή του 2023 είχε γίνει με τη μέθοδο Rip-Deal σύμφωνα με την οποία οι εγκληματίες εντοπίζουν σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες τα αντικείμενα τα οποία τους ενδιαφέρουν και στη συνέχεια προσεγγίζουν τους πωλητές επιδιώκοντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Μάλιστα, για να γίνουν ακόμη πιο πειστικοί στα υποψήφια θύματά τους, δεν εμφανίζονταν ως απλοί εργαζόμενοι αλλά ως επιχειρηματίες με υψηλό κοινωνικό και επαγγελματικό «status».

Το επόμενο βήμα είναι να κανονίσουν δια ζώσης συνάντηση με σκοπό να ελέγξουν τα προς πώληση αντικείμενα, σε κεντρικά ξενοδοχεία της εκάστοτε πόλης που δρούσαν. Εκεί, κατά τη διαδικασία επίδειξης των πολυτελών αντικειμένων ο «εκτιμητής – αγοραστής» έπειθε με διάφορες προφάσεις τον πωλητή να του παραδώσει τα αντικείμενα για να τα συσκευάσει κατάλληλα ενώπιόν του και να τα τοποθετήσει προσωρινά στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου.

Ωστόσο, κατά την παράδοση της συσκευασίας με τα αντικείμενα, ο «εκτιμητής» δεν παρέδιδε τα πρόσφατα συσκευασμένα αντικείμενα αλλά διαφορετικά – ψεύτικα σε συσκευασίες, οι οποίες έμοιαζαν τόσο, ώστε ο πωλητής να μην μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για σακούλα κλώνο (μέθοδος RIP-DEAL).

Στην κλοπή του 2023, θύμα του Ρουμάνου είχε πέσει ένας 59χρονος κοσμηματοπώλης με τον 43χρονο να τον πείθει να βάλει τα αντικείμενα προς πώληση σε χάρτινη συσκευασία με σκοπό να τα βάλει σε θυρίδα που υπήρχε στο ξενοδοχείο. Στη συνέχεια, ο Ρουμάνος αποχώρησε προσωρινά, με το πρόσχημα ότι θα επανέλθει σε λίγο έχοντας μαζί του τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει για την αγοραπωλησία. Όταν, όμως, πέρασε αρκετή ώρα και ο 43χρονος ήταν άφαντος, ο 59χρονος κοσμηματοπώλης αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν, δε, άνοιξε το πακέτο που είχε μπει στη θυρίδα, διαπίστωσε ότι μέσα σε αυτό δεν υπήρχε κανένα από τα δικά του κοσμήματα, άλλα ψευδοκοσμήματα μικρής αξίας.

Η έρευνα της ειδικής ομάδας που συστάθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, διαπίστωσε, μάλιστα, ότι ο 43χρονος Ρουμάνος την ίδια ημέρα που άρπαξε τα κοσμήματα και τα ρολόγια, είχε περάσει τα σύνορα μέσω Ευζώνων οδηγώντας μια πολυτελή BMW.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την εξιχνίαση της κλοπής και την ταυτοποίηση του 43χρονου Ρουμάνου

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ταυτοποιήθηκε 43χρονος αλλοδαπός- μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε κλοπές πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης με τη μέθοδο “RIP – DEAL”.

Προηγήθηκε έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της ανωτέρω Υποδιεύθυνσης, ενώ έπειτα και από τη σχετική ανταλλαγή πληροφοριών με Διεθνείς Διωκτικές Αρχές, διαπιστώθηκε η δράση τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2023 μετακινούμενης εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε κλοπές πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν διαπράξει κλοπές με την ανωτέρω μέθοδο σε διάφορα κράτη της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2023 σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, με τη συνολική χρηματική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων να ανέρχεται στις 243.400 ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ο ανωτέρω 43χρονος, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην διάπραξη της εν λόγω κλοπής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο “RIP – DEAL”, ενώ τα πλήρη στοιχεία του, διακριβώθηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ανταλλαγή πληροφοριών με την Europol και την Interpol.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης της οργάνωσης προέκυψε ότι τα μέλη της αρχικά εντόπιζαν σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες τα αντικείμενα τα οποία τους ενδιέφεραν και στη συνέχεια, προσέγγιζαν τους πωλητές επιδιώκοντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Μάλιστα, για να γίνουν ακόμη πιο πειστικά στα υποψήφια θύματά τους, δεν εμφανίζονταν ως απλοί εργαζόμενοι αλλά ως επιχειρηματίες με υψηλό κοινωνικό και επαγγελματικό «status».

Ακολούθως, κανόνιζαν δια ζώσης συνάντηση με σκοπό να ελέγξουν τα προς πώληση αντικείμενα, σε κεντρικά ξενοδοχεία της εκάστοτε πόλης που επιλεγόταν. Εκεί, κατά τη διαδικασία επίδειξης των πολυτελών αντικειμένων ο «εκτιμητής – αγοραστής» έπειθε με διάφορες προφάσεις τον πωλητή να του παραδώσει τα αντικείμενα για να τα συσκευάσει κατάλληλα ενώπιόν του και να τα τοποθετήσει προσωρινά στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου.

Ωστόσο, κατά την παράδοση της συσκευασίας με τα αντικείμενα, ο «εκτιμητής» δεν παρέδιδε τα πρόσφατα συσκευασμένα αντικείμενα αλλά διαφορετικά – ψεύτικα σε συσκευασίες, οι οποίες έμοιαζαν τόσο, ώστε ο πωλητής να μην μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για σακούλα κλώνο (μέθοδος RIP-DEAL).

Για τις μετακινήσεις τους, εξακριβώθηκε ότι μετακινούνταν αεροπορικώς ή οδικώς, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολυτελή οχήματα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλώδιο 1 χιλιομέτρου χρησιμοποιούσαν για ρευματοκλοπές στον Ασπρόπυργο!

Ελλάδα 05.02.2026
Αντρες της ΕΛΑΣ εντόπισαν καλώδιο 1 χιλιομέτρου το οποίο χρησιμοποιούνταν για ρευματοκλοπές!

Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων – Οι 4 μεγάλες αλλαγές

Οικονομία 05.02.2026
Ανοίγει ο δρόμος για αγοραπωλησίες κατασχεμένων ακινήτων.

Στις 18 του μήνα τελειώνει ο μισθός για το 62,1% των ελληνικών νοικοκυριών

Οικονομία 05.02.2026
Η μεσαία τάξη στη χώρα μας πιέζεται ασφυκτικά όπως προκύπτει από τα στοιχεία της νέας έρευνας που διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Γερμανία: Από εγκεφαλική αιμορραγία πέθανε ο Τούρκος ελεγκτής που ξυλοκοπήθηκε από 26χρονο Έλληνα, ήταν πατέρας 2 παιδιών

Κόσμος 05.02.2026
Ο Έλληνας δεν είχε εισιτήριο και όταν ο 36χρονος του ζήτησε να κατέβει από το τρένο, άρχισε να τον χτυπάει στο κεφάλι

Χίος: Οι σπαρακτικές μαρτυρίες δύτη και γιατρών και η κάμερα του Λιμενικού που ήταν κλειστή

Ελλάδα 05.02.2026
«Λύγισαν» γιατροί, νοσηλευτές και δύτες από την ανείπωτη τραγωδία με τους μετανάστες στη Χίο

Γερμανικές κορβέτες: Αυτός είναι ο 54χρονος Έλληνας που κρατείται για σαμποτάζ – Τα ρίχνει όλα στον Ρουμάνο

Κόσμος 05.02.2026
Το Συμβούλιο Εφετών Θράκης αποφασίζει για την έκδοσή του ή όχι στη Γερμανία - Τι λέει ο πατέρας του 54χρονου

Ανατροπή με τις συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά: Θα γίνουν κανονικά στο Ομάν την Παρασκευή

Κόσμος Χτες
Με ανάρτησή του στο Χ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, επιβεβαίωσε τις συνομιλίες στο Ομάν, που θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής

Η Μπαρτσελόνα πέρασε από την Αλμπαθέτε και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Καταλανοί επικράτησαν 2-1 εκτός έδρας, αποφεύγοντας την έκπληξη και εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την τετράδα.

Η Αρσεναλ νίκησε ξανά την Τσέλσι και πέρασε στον τελικό του League Cup

Αθλητικά Νέα Χτες
Με γκολ του Χάβερτς στο φινάλε, οι Gunners εξασφάλισαν την πρόκριση στο «Γουέμπλεϊ» με δύο νίκες επί των Μπλε

Το μήνυμα της Lufthansa στην ΕΛΑΣ για την 16χρονη Λόρα: «Ταξίδεψε μόνη της για την Γερμανία, δεν έχουμε άλλες πληροφορίες»

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές ρώτησαν πέντε φορές την αεροπορική εταιρεία, πριν απαντήσει εν τέλει για τη τύχη της ανήλικης που έχει εξαφανιστεί από τη Πάτρα