E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παγκόσμια τηλεφωνική απάτη ‑ Μεγάλη προσοχή μην πέσετε θύματα

Δείτε μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύμα της απάτης

Δημοσίευση 9/1/2025 | 20:06

Παγκόσμια τηλεφωνική απάτη ‑ Μεγάλη προσοχή μην πέσετε θύματα

Στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» του STAR εμφανίστηκε ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρέτησε ως προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, και μίλησε για μια νέα παγκόσμια ηλεκτρονική απάτη που έφτασε και στην Ελλάδα.

Ο ίδιος είπε ότι στη νέα αυτή τάση των απατεώνων σε παίρνουν τηλέφωνο και υποδύονται υπάλληλο τράπεζας: «Ήρθε και στη χώρα μας μια πολύ καλοστημένη απάτη που παίζει διεθνώς, όπως στην Αμερική, στην Βραζιλία, στην Αγγλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Κι συνέχισε: «Σε αυτήν, ο δέκτης της κλήσης βλέπει να τον παίρνει τηλέφωνο η τράπεζα του, οπότε και απαντάει. Προηγουμένως όμως ο δέκτης έχει δεχτει μια απατηλή κλήση που του λέει ότι κάποιοι προσπαθούν να τον κλέψουν, οπότε σου κάνουν εμφανή αυτήν την κλοπή. Ύστερα θα τον πάρει τηλεφωνο ο «υπάλληλος της τράπεζας» και θα του πει: «Κάποιοι προσπάθησαν να σε υποκλέψουν πριν λίγα λεπτά. Σε παρακαλώ πολύ κάνε αυτά που σου λέω τώρα εγώ»».

Ο δέκτης θα τον πιστέψει, καθώς έλαβε και την κλήση προηγουμένως αλλά και επειδή βλέπει τον αριθμό της τράπεζας να τον καλεί, οπότε θα κάνει και ό,τι του πουν.

Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης: «Ο δέκτης της κλήσης θα αρχίσει να κάνει ό,τι κινήσεις του πουν, δηλαδή «Δώσε τον αριθμό της κάρτας σου ή μπες στον τραπεζικό λογαριασμό, δώσε μου το username και το password για να μπούμε μαζί, να δούμε τι έχει γίνει για να αλλάξουμε το σύστημα ή για να κάνουμε αναθεωρήσεις»».

Έτσι, αποκαλύπτοντας αυτά τα στοιχεία στον απατεώνα, ο χρήστης δίνει πλήρη έλεγχο του λογαριασμού του σε αυτόν.

Σημαντικό να τονιστεί, ότι είναι πολύ εύκολο να κάνει κάποιος αυτήν την απάτη, καθώς κυκλοφορούν πολλές απλές εφαρμογές, όπου μπορούν να κάνουν μια κλήση να φαίνεται ότι προέρχεται από κάπου αλλού, π.χ. να σας παίρνει ένας απατεώνας με τον αριθμό της τράπεζας.

Πολλές φορές, επίσης, χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να μιμηθούν φωνές.

Πώς να αποφύγουμε να πέσουμε θύμα τέτοιας απάτης;

Σύμφωνα με πάγιες και διαχρονικές συστάσεις τραπεζών οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα που τους ενημερώνουν για δήθεν προβλήματα με λογαριασμούς, κάρτες ή το e-Banking τους.
  • Εάν υποψιάζονται ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με λογαριασμούς ή κάρτες τους, να μεταβαίνουν οι ίδιοι απευθείας στο e-Banking ή το m-Banking.
  • Να τερματίζουν αμέσως την κλήση ή όποια άλλη επικοινωνία και να καλούν οι ίδιοι τον αριθμό εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς τους.
  • Όταν τους επικοινωνούν, να μην αποκαλύπτουν ποτέ κωδικούς ή προσωπικά και οικονομικά στοιχεία τους, ακόμη και με πρόφαση ότι έτσι θα τους καταθέσουν χρήματα.
  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με διαφημίσεις στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.
  • Να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες ειδοποιήσεων για να ενημερώνονται μόλις έχει πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή σε λογαριασμό ή την κάρτα τους.

Οι πολίτες θα πρέπει πάντα να θυμούνται ότι οι τράπεζες δεν θα καλέσουν ούτε θα αποστείλουν μήνυμα (π.χ. email, SMS) για να:

Σας ζητήσουν να αποκαλύψετε τα προσωπικά στοιχεία σας, όπως στοιχεία λογαριασμών και καρτών, κωδικούς ΑΤΜ και κωδικούς εισόδου στις υπηρεσίες e-Banking, Mobile Banking.

Σας ενημερώσουν ότι έχει κλειδωθεί ή έχει κάποιο πρόβλημα ο λογαριασμός ή κάρτα σας και ταυτόχρονα να σας οδηγήσουν σε ιστοσελίδα για να συμπληρώσετε κωδικούς σύνδεσης για το e-Banking, στοιχεία κάρτας σας ή Κωδικό μιας Χρήσης (OTP) ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζάκυνθος: Πλοίο με πάνω από 670 επιβάτες προσέκρουσε ενώ έδενε στο λιμάνι

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Πώς θα συνεχιστεί το ταξίδι για όσους επέβαιναν στο πλοίο

Περιστέρι: Συμπλοκή 10 ανηλίκων ‑ Δύο 15χρονοι τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Επεισόδιο μεταξύ νεαρών ατόμων σημειώθηκε ανήμερα Πρωτομαγιάς, με δύο ανηλίκους να τραυματίζονται ελαφρά και την αστυνομία να αναζητά τους εμπλεκόμενους.

Μακελειό στο Σικάγο: Γυμνός κρατούμενος άρπαξε όπλο και σκότωσε ομογενή αστυνομικό σε νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Το κρυμμένο όπλο κάτω από την κουβέρτα και το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του γυμνού δράστη μετά την απόδραση

Οι λύκοι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ αναπτύσσουν κάτι μοναδικό

E-Daily 3.Left 02.05.2026
Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά στη Ζώνη Αποκλεισμού, ενώ αναπτύσσουν γενετικά μοναδικά χαρακτηριστικά

Ηλεκτρικά πατίνια: «Κούρσες» θανάτου στις λεωφόρους ‑ Τι προβλέπει ο νόμος για τα όρια ταχύτητας

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στους δρόμους με αναβάτες που αγνοούν επιδεικτικά τον ΚΟΚ – Τα ηλικιακά όρια και οι υποχρεώσεις των χρηστών

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η μητέρα του παρεμβαίνει στην προπόνηση και ο πατέρας του την απομακρύνει, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 02.05.2026
Πρόκειται για μια προπόνηση από την Μαδρίτη που αγωνιζόταν τις τελευταίες εβδομάδες και αποκλείστηκε την Παρασκευή από τον Κάσπερ Ρουντ

Σχέδιο του Ιράν για δελφίνια ‑ καμικάζι: «Οπλισμένα» με νάρκες για επιθέσεις σε αμερικανικά πλοία

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Σύμφωνα με τη Wall Stret Journal, οι σκληροπυρηνικοί της Τεχεράνης τάσσονται υπέρ της χρήσης των δελφινιών - καμικάζι αυτοκτονίας για να «σπάσουν» τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό

Τρεις γυναίκες επιτέθηκαν στο Εφετείο με βαριοπούλες και σφυριά

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό συνεργών τους

Αιματηρή επίθεση στις φυλακές Δομοκού: Κρατούμενος κάρφωσε συγκρατούμενό του με αιχμηρό αντικείμενο

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Ενέδρα έξω από το κελί του έστησε ο 33χρονος δράστης.

«Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας»

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου για την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από Τραμπ

Τραμπ για Ιράν: Έχουμε ήδη κερδίσει, θέλω μεγαλύτερη νίκη

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι τιμές των καυσίμων θα πέσουν σαν πέτρα