E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μουσική βιομηχανία σαρώνει αλλά γιατί οι καλλιτέχνες βρίσκονται με άδειες τσέπες;

Ρεκόρ εσόδων αλλά και ρεκόρ παραπόνων από καλλιτέχνες

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 10/1/2025 | 00:06

Η μουσική βιομηχανία σαρώνει αλλά γιατί οι καλλιτέχνες βρίσκονται με άδειες τσέπες;
collage

Το 2024 οι Βρετανοί μουσικόφιλοι ξόδεψαν περισσότερα χρήματα σε μουσική από ποτέ, με τις νέες κυκλοφορίες των Taylor Swift, Coldplay και Billie Eilish να οδηγούν την κούρσα.

Συνολικά, δαπανήθηκαν 2,4 δισ. λίρες, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2001, όταν οι πωλήσεις CD ήταν στο αποκορύφωμά τους.

Ας το πούμε ξεκάθαρα: η μουσική μπορεί να «επέστρεψε», αλλά οι καλλιτέχνες ακόμη δεν βρήκαν το δρόμο για το ταμείο. Αν δεν είσαι η Taylor Swift ή ο Noah Kahan, μάλλον πληρώνεις για να παίζεις. 

Στα βιντεοπαιχνίδια, η κατάσταση θυμίζει ελληνικό δρόμο μετά από έντονη βροχή: όπου και να πατήσεις, λακκούβα. Οι κυκλοφορίες του 2024 ήταν τόσο απογοητευτικές που ακόμα και το FIFA, συγγνώμη, το EA Sports FC 25, ήταν το μεγαλύτερο hit – και αυτό, λόγω συνήθειας.

Η Taylor Swift σάρωσε με το άλμπουμ "The Tortured Poets Department", που πούλησε 783.820 αντίτυπα, ενώ το μεγαλύτερο single της χρονιάς ήταν το "Stick Season" του Noah Kahan, που είχε την ισοδύναμη αξία των 1,99 εκατ. πωλήσεων.

Η ψηφιακή επανάσταση συνεχίζει να αλλάζει το τοπίο, με τις συνδρομές σε Spotify, Apple Music και Amazon Music να αποτελούν το 85% των συνολικών εσόδων. Τα βινύλια πάντως κρατάνε γερά, σημειώνοντας αύξηση 10,5% και 6,7 εκατ. πωλήσεις, αποφέροντας 196 εκατ. λίρες. Τα CD έμειναν σταθερά με 126,2 εκατ. λίρες, αλλά παραμένουν πιο δημοφιλή από τα βινύλια σε αριθμό μονάδων, αφού πωλήθηκαν 10,5 εκατ. άλμπουμ.

Η μουσική βιομηχανία πέρασε δύσκολες εποχές λόγω της πειρατείας και της δωρεάν ροής μουσικής. Το 2014, τα έσοδα από ηχογραφημένη μουσική στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν στο 1,03 δισ. λίρες, αλλά η άνοδος των streaming πλατφορμών έφερε την ανάκαμψη. Ο πρόεδρος της ERA, Kim Bayley, δήλωσε πως το 2024 ήταν «σημαντική χρονιά» και ότι «η μουσική επέστρεψε».

Όμως, η επιστροφή αυτή μάλλον αφορά μόνο τις δισκογραφικές και τις streaming πλατφόρμες, γιατί οι μουσικοί παραμένουν στην αφάνεια. Σύμφωνα με το Musicians’ Union, σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες μουσικοί στη Βρετανία βγάζουν λιγότερα από 14.000 λίρες τον χρόνο. Η γενική γραμματέας του συνδικάτου, Naomi Pohl, δήλωσε: «Δυστυχώς, οι καλλιτέχνες δεν βλέπουν το χρώμα του χρήματος», καθώς τα έξοδα ζωής και περιοδειών, η στασιμότητα των δημοσίων επιχορηγήσεων και οι δυσκολίες περιοδειών μετά το Brexit τους αφήνουν στον άσο.

Gaming και Ψυχαγωγία: EA Sports FC 25 Κυριάρχησε

Στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, τα έσοδα έπεσαν από 4,8 δισ. λίρες το 2023 σε 4,6 δισ. λίρες το 2024. Το EA Sports FC 25 (πρώην FIFA) ήταν το πιο επιτυχημένο παιχνίδι, με 2,9 εκατ. πωλήσεις, κυρίως σε ψηφιακή μορφή. Το φυσικό gaming ψυχορραγεί, με τις πωλήσεις boxed games να πέφτουν κατά 35%.

Στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, το "Deadpool & Wolverine" ήταν το best-seller με 561.917 πωλήσεις, εκ των οποίων το 80% ήταν ψηφιακές. Συνολικά, οι Βρετανοί ξόδεψαν πάνω από 5 δισ. λίρες σε streaming υπηρεσίες, ενοικιάσεις ταινιών και DVD.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γιάννης Κότσιρας σταματάει συναυλία για το «30 χρόνια λάθος ρεφρέν» (vid)

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Σχεδόν 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, κόσμος συνειδητοποιεί ότι τραγουδάει λάθος ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Γιάννη Κότσιρα.

Mad Max: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για ένα από τα πιο εμβληματικά franchise όλων των εποχών

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Για να γνωρίζεις για το δυστοπικό σύμπαν του George Miller

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου & Μαντώ: Νέο ντουέτο «Τα Καλοκαίρια Που Θα Ζήσουμε» με music video

Μουσική Χτες
Το κλασικό τραγούδι του 1995 επιστρέφει σε νέα ερμηνεία, συνοδευόμενο από ένα ολοκαίνουργιο music video σε σκηνοθεσία Αλεξ Κωνσταντινίδη.

Οι Γιαγκίνηδες έκαναν sold out την Τεχνόπολη με το «Γλέντι των Ονείρων μας»

Μουσική Χτες
Χιλιάδες θεατές έζησαν μια αξέχαστη βραδιά λαϊκού γλεντιού στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στις 7 Ιουλίου, με special guests τον Σπύρο Γραμμένο και τον Papazó.

Emmys 2026: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες

E-Daily 3.Left Προχτές
Η 78η απονομή των βραβείων Emmy θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στο Λος Αντζελες

Γη της Ελιάς: Τι θα δούμε στο μεγάλο φινάλε που κλείνει 5 χρόνια ιστορίας

TV Σειρές Προχτές
Απόψε στις 22:00 στο Mega κλείνει η πιο μακροβιότερη ελληνική σειρά της τελευταίας εικοσαετίας, με 969 επεισόδια και αμέτρητες αναμνήσεις.

Αννα Βίσση: Ακούστε το teaser του νέου τραγουδιού «Όλο Πιο Πάνω» ‑ Ο ARGY επιβεβαίωσε τη συνεργασία τους

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο διεθνούς φήμης DJ και παραγωγός επιβεβαίωσε επίσημα τη συνεργασία με την κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια, μοιράζοντας ένα πρώτο teaser από το κοινό τους single.

Όλοι το χόρεψαν, λίγοι ήξεραν γιατί γράφτηκε: Η σκοτεινή ιστορία του hit Children

E-Daily 3.Left 07.07.2026
Το πιο μελαγχολικό club anthem των 90s είχε πίσω του μια τραγωδία

5 σειρές που θα σε κάνουν να λατρέψεις το Apple TV

E-Daily 3.Left 07.07.2026
To «ποιότητα πάνω από την ποσότητα» φαίνεται πως δουλεύει

Pantera: Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα στο Release Athens 2026

Exodos 06.07.2026
Η θρυλική μπάντα του groove metal εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην Πλατεία Νερού, την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026, μαζί με Trivium και Bodysnatcher.