E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μουσική βιομηχανία σαρώνει αλλά γιατί οι καλλιτέχνες βρίσκονται με άδειες τσέπες;

Ρεκόρ εσόδων αλλά και ρεκόρ παραπόνων από καλλιτέχνες

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 10/1/2025 | 00:06

Η μουσική βιομηχανία σαρώνει αλλά γιατί οι καλλιτέχνες βρίσκονται με άδειες τσέπες;
collage

Το 2024 οι Βρετανοί μουσικόφιλοι ξόδεψαν περισσότερα χρήματα σε μουσική από ποτέ, με τις νέες κυκλοφορίες των Taylor Swift, Coldplay και Billie Eilish να οδηγούν την κούρσα.

Συνολικά, δαπανήθηκαν 2,4 δισ. λίρες, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2001, όταν οι πωλήσεις CD ήταν στο αποκορύφωμά τους.

Ας το πούμε ξεκάθαρα: η μουσική μπορεί να «επέστρεψε», αλλά οι καλλιτέχνες ακόμη δεν βρήκαν το δρόμο για το ταμείο. Αν δεν είσαι η Taylor Swift ή ο Noah Kahan, μάλλον πληρώνεις για να παίζεις. 

Στα βιντεοπαιχνίδια, η κατάσταση θυμίζει ελληνικό δρόμο μετά από έντονη βροχή: όπου και να πατήσεις, λακκούβα. Οι κυκλοφορίες του 2024 ήταν τόσο απογοητευτικές που ακόμα και το FIFA, συγγνώμη, το EA Sports FC 25, ήταν το μεγαλύτερο hit – και αυτό, λόγω συνήθειας.

Η Taylor Swift σάρωσε με το άλμπουμ "The Tortured Poets Department", που πούλησε 783.820 αντίτυπα, ενώ το μεγαλύτερο single της χρονιάς ήταν το "Stick Season" του Noah Kahan, που είχε την ισοδύναμη αξία των 1,99 εκατ. πωλήσεων.

Η ψηφιακή επανάσταση συνεχίζει να αλλάζει το τοπίο, με τις συνδρομές σε Spotify, Apple Music και Amazon Music να αποτελούν το 85% των συνολικών εσόδων. Τα βινύλια πάντως κρατάνε γερά, σημειώνοντας αύξηση 10,5% και 6,7 εκατ. πωλήσεις, αποφέροντας 196 εκατ. λίρες. Τα CD έμειναν σταθερά με 126,2 εκατ. λίρες, αλλά παραμένουν πιο δημοφιλή από τα βινύλια σε αριθμό μονάδων, αφού πωλήθηκαν 10,5 εκατ. άλμπουμ.

Η μουσική βιομηχανία πέρασε δύσκολες εποχές λόγω της πειρατείας και της δωρεάν ροής μουσικής. Το 2014, τα έσοδα από ηχογραφημένη μουσική στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν στο 1,03 δισ. λίρες, αλλά η άνοδος των streaming πλατφορμών έφερε την ανάκαμψη. Ο πρόεδρος της ERA, Kim Bayley, δήλωσε πως το 2024 ήταν «σημαντική χρονιά» και ότι «η μουσική επέστρεψε».

Όμως, η επιστροφή αυτή μάλλον αφορά μόνο τις δισκογραφικές και τις streaming πλατφόρμες, γιατί οι μουσικοί παραμένουν στην αφάνεια. Σύμφωνα με το Musicians’ Union, σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες μουσικοί στη Βρετανία βγάζουν λιγότερα από 14.000 λίρες τον χρόνο. Η γενική γραμματέας του συνδικάτου, Naomi Pohl, δήλωσε: «Δυστυχώς, οι καλλιτέχνες δεν βλέπουν το χρώμα του χρήματος», καθώς τα έξοδα ζωής και περιοδειών, η στασιμότητα των δημοσίων επιχορηγήσεων και οι δυσκολίες περιοδειών μετά το Brexit τους αφήνουν στον άσο.

Gaming και Ψυχαγωγία: EA Sports FC 25 Κυριάρχησε

Στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, τα έσοδα έπεσαν από 4,8 δισ. λίρες το 2023 σε 4,6 δισ. λίρες το 2024. Το EA Sports FC 25 (πρώην FIFA) ήταν το πιο επιτυχημένο παιχνίδι, με 2,9 εκατ. πωλήσεις, κυρίως σε ψηφιακή μορφή. Το φυσικό gaming ψυχορραγεί, με τις πωλήσεις boxed games να πέφτουν κατά 35%.

Στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, το "Deadpool & Wolverine" ήταν το best-seller με 561.917 πωλήσεις, εκ των οποίων το 80% ήταν ψηφιακές. Συνολικά, οι Βρετανοί ξόδεψαν πάνω από 5 δισ. λίρες σε streaming υπηρεσίες, ενοικιάσεις ταινιών και DVD.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η επική επιτυχία της ροκ που οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί δεν ήθελαν να παίξουν αλλά έγραψε ιστορία

Μουσική 05.02.2026
Το παρασκήνιο ενός τραγουδιού που κανείς δεν ήθελε να παίξει

Γιατί όλοι βλέπουν τη σειρά «Τα Εφτά Ρολόγια» στο Netflix;

TV Σειρές Χτες
Γιατί είναι Αγκάθα Κρίστι, γι`αυτό!

Το ντοκιμαντέρ για τη Μελάνια Τραμπ έχει σπάσει ένα απρόσμενο αρνητικό ρεκόρ

Σινεμά Χτες
Budget Χόλιγουντ για μια ταινία που «άδειασε» τις αίθουσες

The Greek Film Festival in Berlin: Πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεων 2026

Σινεμά Προχτές
Το The Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία για 11η φορά στον κινηματογράφο Babylon, στις 25-29 Μαρτίου 2026

The Cure: Έσπασαν την «κατάρα» και πήραν το πρώτο τους Grammy

Μουσική 02.02.2026
«Είναι μεγάλη τιμή», ανέφερε ο Ρόμπερτ Σμιθ

Βραβεία Grammy: Ολοι οι νικητές της μεγάλης βραδιάς

Μουσική 02.02.2026
Μεγάλος νικητής της φετινής τελετής αναδείχθηκε ο Αμερικανός ράπερ Kendrick Lamar με πέντε συνολικά βραβεία

5 ταινίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις την ζωή

Σινεμά 01.02.2026
Η καθεμιά με τον δικό της μοναδικό τρόπο

7 ταινίες για τη μοναξιά που αξίζει να δεις

Σινεμά 31.01.2026
Η μοναξιά στον κινηματογράφο

Γιατί οι ροκάδες αντιπαθούν τον Yungblud και γιατί έχουν άδικο;

Μουσική 30.01.2026
Ξεκίνησε από την pop και, αντί να βολευτεί εκεί, αποφάσισε να βουτήξει με τα δύο πόδια στον κόσμο της rock

Η Τζένιφερ Γκρέι επιστρέφει μετά από 40 χρόνια στο σίκουελ του «Dirty Dancing», τι θα γίνει με τον ρόλο του Πάτρικ Σουέιζι

Σινεμά 29.01.2026
Η ηθοποιός θα υποδυθεί ξανά τον πιο χαρακτηριστικό ρόλο της καριέρας της, την «Baby»