E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Εξοικονομώ 2025»»: Τι ώρα ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Από σήμερα οι αιτήσεις στο «Εξοικονομώ 2025», από τη Δευτέρα το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/1/2025 | 11:47

«Εξοικονομώ 2025»»: Τι ώρα ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Στη 1 σήμερα το μεσημέρι θα ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025», ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά έως τις 20.3.2025 και υποχρεωτικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://exoikonomo2025.gov.gr).

Για τεχνικούς λόγους, η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» θα ξεκινήσει την Δευτέρα (13/1).

Υπενθυμίζεται πως από αυτό το πρόγραμμα θα ενισχυθούν νοικοκυριά της χώρας για την εγκατάσταση νέων ηλιακών θερμαντήρων νερού ή/και συστημάτων αντλίας θερμότητας σύγχρονης τεχνολογίας.

Το «Εξοικονομώ 2025» με προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ, αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Ειδικότερα προβλέπεται πως θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% ανά περίπτωση, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης, κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, κάθε κατοικίας που θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του «Εξοικονομώ 2025» είναι:

- Αφορά σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα)

- Αναλόγως της κατηγορίας που εμπίπτει ο δικαιούχος, το ποσοστό της οικονομικής ενίσχυσης ξεκινάει από 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτεται ακόμη και το 100% του κόστους επένδυσης.

- Περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα (αυξημένο ποσοστό επιχορηγήσεων και ειδικό προϋπολογισμό) για τη στήριξη οικογενειών με μέλος/μέλη ΑμεΑ, πληγέντες της Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανόμενων των σεισμόπληκτων ωφελούμενων της δημοτικής κοινότητας Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου), σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου, οικογένειες με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά.

-Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • αντικατάσταση κουφωμάτων,
  • τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης,
  • αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης,
  • σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
  • λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).

Ως κριτήριο αξιολόγησης των προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης που θα υποβληθούν θα χρησιμοποιούνται οι βαθμοημέρες θέρμανσης και θα δίνεται προτεραιότητα στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας, δεδομένων των ιδιαίτερων αναγκών τους.

Το «Εξοικονομώ 2025» και το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» υλοποιούνται στο πλαίσιο του "RePowerEU", του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGeneration EU.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 2131513753 (καθημερινές, 9:00 π.μ. - 5:00 μ.μ.).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρά και τα έξι μέλη πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράκ

Κόσμος 13.03.2026
Τα ονόματά τους θα παραμείνουν απόρρητα για διάστημα 24 ωρών

Ποδηλάτισσα στην Ισπανία χάνει τον έλεγχο και στέκεται στο χείλος του γκρεμού ‑ Βίντεο

Κόσμος 13.03.2026
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα 360 μοιρών που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατό της

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της δολοφονίας του 20χρονου

Ελλάδα 13.03.2026
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του βασικού ύποπτου για τη δολοφονία του 20χρονου

Παλαιό Φάληρο: Συνελήφθη 38χρονος που κατηγορείται για βiασμό 14χρονης

Ελλάδα 13.03.2026
Η 14χρονη είχε δημοσιεύσει ανάρτηση για υιοθεσία γάτας, μέσω της οποίας ήρθε σε επαφή με τον κατηγορούμενο

«Ποτέ δεν έχω δει το Ντουμπάι έτσι» – Προσφορές από τα 827 ξενοδοχεία της πόλης

Κόσμος 13.03.2026
H βιομηχανία ελπίζει στον γρήγορο τερματισμό του πολέμου

Ακαθάριστα οικόπεδα: Ξεκινά ο υποχρεωτικός καθαρισμός‑ Οι προθεσμίες και τα πρόστιμα

Ελλάδα 13.03.2026
Οι υπόχρεοι, έως τη 15η Ιουνίου, οφείλουν να προβούν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών

Αρχισαν τα όργανα στην Τουρκία για τους S‑400 μετά τις νατοϊκές αναχαιτίσεις ιρανικών πυραύλων

Κόσμος 13.03.2026
Σφοδρή κριτική από την τουρκική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Ερντογάν

Οδοντωτός: Τεράστιοι βράχοι πέφτουν στις ράγες – Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του

Ελλάδα 13.03.2026
Στα ίδια ακριβώς σημεία από όπου περνούν καθημερινά τα τρένα

Μαθητής έπεσε από μπαλκόνι τρίτου ορόφου στον Πύργο, τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 13.03.2026
Ο 18χρονος έγινε αντιληπτός από περίοικους που έσπευσαν στο σημείο για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες

ΕΟΔΥ: Κρούσματα ιλαράς σε 30 χώρες της Ευρώπης – Κρίσιμος ο εμβολιασμός

Ελλάδα 13.03.2026
Η ιλαρά συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θανάτους