E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Εξοικονομώ 2025» ‑ «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Επιδοτήσεις από 50% έως και 100%

Ποια είναι τα SOS για το πρόγραμμα

Δημοσίευση 8/1/2025 | 09:26

«Εξοικονομώ 2025» ‑ «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Επιδοτήσεις από 50% έως και 100%
Φωτογραφία από jimmy teoh

Σήμερα είναι η πρεμιέρα για την κατάθεση των αιτήσεων τόσο στο «Εξοικονομώ 2025» όσο και στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» - προγράμματα μέσω των οποίων τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να αναβαθμισθούν ενεργειακά - με σημαντικές επιδοτήσεις - τις κατοικίες τους.

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025», με συνολικό προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 20 Μαρτίου. Η επιδότηση κυμαίνεται από 50% έως 100% και έχει μέγιστο προϋπολογισμό τις 35.000 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Κίνητρα
Παράλληλα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη οικογενειών με μέλος/ μέλη ΑμεΑ, πληγέντες της Θεσσαλίας, σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά, τόσο με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων όσο και ειδικού προϋπολογισμού.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά σε ατομικό εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Η δεύτερη σε ατομικό εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 10.000 ευρώ.

Για τη πρώτη κατηγορία το ποσοστό επιδότησης ορίζεται στο 95%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 100% για τους πληγέντες της Θεσσαλίας και τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου. Αντίστοιχα, για τους δικαιούχους που κατατάσσονται στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία η επιδότηση αρχίζει από 50%, ποσοστό που αυξάνεται στο 65% για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά και στο 80% για οικογένειες με μέλος ΑμεΑ και για τους πληγέντες της Θεσσαλίας, τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου.

Αξιολόγηση
Όσον αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθεισών αιτήσεων στο πρόγραμμα, γίνεται στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης ανά κατηγορία ωφελουμένων, δηλαδή αξιολόγησης κάθε αίτησης στη βάση του κριτηρίου βαθμοημερών θέρμανσης.

Διευκρινίζεται πως το πρόγραμμα αφορά σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα), ενώ οι κατοικίες θα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες και να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb). Αφού η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κριθεί «καταρχήν επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Μέσω του «Εξοικονομώ 2025» προβλέπεται πως από τη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών - μέσω της ενεργειακής αναβάθμισής τους κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες - επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε δικαιούχο/ κτίριο κατοικίας.

Φορέας υλοποίησης του «Εξοικονομώ 2025» είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ταυτόχρονα, φορέας οικονομικής διαχείρισης του προγράμματος είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός στη Νέα Σμύρνη – Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια

Ελλάδα 15.06.2025
Η ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού

Πτώση ελικοπτέρου στη Βουλιαγμένη: Η επίσημη ανακοίνωση της Astir Marina

Ελλάδα 15.06.2025
Το περιστατικό τελεί υπό τη διαχείριση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση των αιτίων της πτώσης

Πέθανε ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης

Ελλάδα 15.06.2025
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ελικόπτερο έπεσε κοντά στη Μαρίνα Βουλιαγμένης

Ελλάδα 15.06.2025
Σώοι όλοι οι επιβάινοντες

Πετρολούκας Χαλκιάς: Πέθανε ο μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου

Ελλάδα 15.06.2025
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών άφησε ο Πετρολούκας Χαλκιάς

Σοκ για οδηγούς: Το πρόστιμο που τριπλασιάστηκε ‑ Μένεις χωρίς δίπλωμα για ένα χρόνο

Ελλάδα 15.06.2025
Σε πολλές περιπτώσεις, το ύψος των προστίμων έχει πολλαπλασιαστεί, συγκριτικά με τον υφιστάμενο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Ξεκλείδωσαν το υπερόπλο – Το Ιράν έριξε νέο βαλλιστικό πύραυλο κατά του Ισραήλ

Κόσμος 15.06.2025
Ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός Aziz Nasirzadeh, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση στις 4 Μαΐου ότι ο νέος πύραυλος είναι ικανός να ξεπερνά τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας

Δολοφονία σοκ στη Μινεσότα: Εντοπίστηκε ο δράστης που εκτέλεσε βουλευτή και τον σύζυγό της

Κόσμος 15.06.2025
Ο 57χρονος Βανς Μπόλτερ καταζητείται ως ύποπτος για πολιτικά υποκινούμενη επίθεση – Τραυματίστηκε άλλος Δημοκρατικός γερουσιαστής και η σύζυγός του

Στιγμές τρόμου για οικογένεια στην Κινέτα: Κακοποιοί τους κρατούσαν όμηρους... κατά λάθος

Ελλάδα 15.06.2025
Τους απείλησαν με όπλο στον κρόταφο, τους ζητούσαν χρυσαφικά αλλά... έκαναν λάθος στο σπίτι