E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Ζούκερμπεργκ στα χνάρια του Μασκ – Καταργεί το πρόγραμμα fact‑checking

Η Meta καταργεί το πρόγραμμα fact-checking στις ΗΠΑ

Δημοσίευση 7/1/2025 | 16:54

Ο Ζούκερμπεργκ στα χνάρια του Μασκ – Καταργεί το πρόγραμμα fact‑checking

Η Meta καταργεί το πρόγραμμα fact-checking στις ΗΠΑ, σε μία αλλαγή που αποτελεί ξεκάθαρη στροφή της εταιρείας προς την κυβέρνηση Τραμπ.

Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ και προς την κατεύθυνση του Make America Great Again (MAGA) έκανε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, όταν ανακοίνωσε πως η Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) τερματίζει το πρόγραμμα fact-checking στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα της πολιτικής ελέγχου του περιεχομένου.

“Είναι καιρός να επιστρέψουμε στις ρίζες μας γύρω από την ελεύθερη έκφραση. Αντικαθιστούμε τους ελεγκτές γεγονότων με κοινοτικές σημειώσεις, απλοποιούμε τις πολιτικές μας και εστιάζουμε στη μείωση των λαθών. Ανυπομονούμε για αυτό το επόμενο κεφάλαιο”, αναφέρει ο Ζούκερμπεργκ σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός πολυεθνικός τεχνολογικός όμιλος ανακοίνωσε πως πλέον θα υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο “Community Notes“, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ, μία κίνηση που θα επιτρέψει στο κοινωνικό δίκτυο να επιστρέψει “στις ρίζες μας γύρω από την ελεύθερη έκφραση”.

Τι αλλάζει

Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε συνεισφορές χρηστών, οι οποίοι θα γράφουν και θα αξιολογούν σημειώσεις που προσφέρουν περισσότερο πλαίσιο για δημοσιεύσεις στις πλατφόρμες της Meta. Η λειτουργία θα λανσαριστεί αρχικά στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους μήνες.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της Meta να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Ρεπουμπλικανό εκλεγμένο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι αλλαγές, οι οποίες θα ισχύσουν επίσης για το Instagram και τα Threads, θα άρουν τους περιορισμούς “σε ορισμένα θέματα που αποτελούν μέρος του mainstream διαλόγου” και θα επικεντρώσουν την “επιβολή της εταιρείας σε παράνομες και υψηλής σοβαρότητας παραβιάσεις”, δήλωσε ο Joel Kaplan, επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων, σε ανάρτηση στο blog.

“Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου υπάρχουν πάρα πολλά λάθη και υπερβολική λογοκρισία,” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. “Οι πρόσφατες εκλογές αποτέλεσαν πολιτισμικό σημείο καμπής, υπέρ της προτεραιότητας στην ελευθερία της έκφρασης. Έτσι, επιστρέφουμε στις ρίζες μας, εστιάζοντας στη μείωση λαθών, την απλοποίηση των πολιτικών μας και την αποκατάσταση της ελεύθερης έκφρασης στις πλατφόρμες μας”, πρόσθεσε.

Ο Ζούκερμπεργκ υποστήριξε ότι οι τρίτοι οργανισμοί ελέγχου ψευδών ειδήσεων ήταν “πολιτικά μεροληπτικοί” και “κατέστρεψαν περισσότερη εμπιστοσύνη από ό,τι δημιούργησαν, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Η Meta δήλωσε ότι θα απλοποιήσει τις πολιτικές περιεχομένου της καταργώντας περιορισμούς σε θέματα όπως η μετανάστευση και το φύλο και θα εφαρμόσει μια νέα προσέγγιση στην επιβολή της πολιτικής που θα εστιάζει στις παράνομες και σοβαρές παραβιάσεις. Σε μια σημαντική κίνηση επίσης, η εταιρεία θα μεταφέρει τις ομάδες εμπιστοσύνης, ασφάλειας και διαχείρισης περιεχομένου από την Καλιφόρνια, μια πολιτεία που παραδοσιακά υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς, στο Τέξας, μια πολιτεία με έντονη Ρεπουμπλικανική παράδοση.

“Θα συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Τραμπ για να αντισταθούμε σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο που επιτίθενται σε αμερικανικές εταιρείες και πιέζουν για περισσότερη λογοκρισία”, δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η αλλαγή πολιτικής σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη στροφή της Meta προς μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στην ελευθερία της έκφρασης, ενώ ενισχύει τις σχέσεις της εταιρείας με την επερχόμενη Ρεπουμπλικανική διοίκηση, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν την τεταμένη σχέση που είχε ο Ζούκερμπεργκ με τον Ντόναλντ Τραμπ όλα αυτά τα χρόνια. Πρόσφατες ήταν οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου που είχε αποκαλέσει τον Ζούκερμπεργκ “εχθρό του λαού” σε συνέντευξή του στο CNBC τον Μάρτιο.

Το 2021, η Meta επέβαλε διετή αναστολή στους λογαριασμούς Facebook και Instagram του Τραμπ, λίγο αφότου η εταιρεία διαπίστωσε ότι οι ενέργειες του πρώην προέδρου μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποκινήσουν περισσότερη βία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και οι αγώνες Ολυμπιακού, ΑΕΚ

Αθλητικά Νέα 09.11.2025
Κυριακή με κρίσιμες αναμετρήσεις και αμφίρροπα παιχνίδια

Εγκαινιάστηκε νέο ρομποτικό μηχάνημα στο Αγία Όλγα με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου

Πολιτική 09.11.2025
Παρουσία του Αδωνι Γεωργιάδη και δωρεά της La vie en Rose by Dimitra Katsafadou

Ο Λευκός Πύργος το πρώτο ελληνικό μνημείο στους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

Ελλάδα Χτες
Με τη διάκριση για τον Λευκό Πύργο, επιβεβαιώνει η σχέση της Θεσσαλονίκης με την έβδομη τέχνη

Παναθηναϊκός, Αταμάν για Λεσόρ: «Θα αποφασίσει με την ομάδα τι θεραπεία ή χειρουργείο θα κάνει»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Εργκίν Αταμαν αποκάλυψε το ενδεχόμενο ο Ματίας Λεσόρ να χρειαστεί κι άλλο χειρουργείο

Παιδοψυχολόγοι μεταβαίνουν στα Βορίζια – «Τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν τη βεντέτα»

Ελλάδα Χτες
Στα Βορίζια αναμένεται να βρεθεί ειδική διεπιστημονική επιτροπή, με στόχο την ψυχολογική στήριξη των κατοίκων και κυρίως των παιδιών

Shutdown και πείνα στις ΗΠΑ: Σε καθεστώς αβεβαιότητας εκατομμύρια Αμερικανοί – «Πράσινο φως» στον Τραμπ να παγώσει τα κουπόνια τροφίμων

Κόσμος Χτες
Συνεχίζεται η δημοσιονομική παράλυση της χώρας - Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν

Κυνική παραδοχή Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»

Κόσμος Χτες
Η Τζόρτζια Μελόνι δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως ότι με τη δεξιά στην κυβέρνηση φόρος στις μεγάλες περιουσίες δεν πρόκειται να επιβληθεί ποτέ

Τέμπη: Με τους συγγενείς των θυμάτων στα έδρανα η δίκη στις 3/3 – Απορρίφθηκε αίτημα του κράτους να αποβληθούν

Ελλάδα Χτες
Ένταση επικράτησε στη δίκη για τα Τέμπη και την αμαρτωλή σύμβαση 717 με κατηγορούμενους δύο ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας καθώς το Νομικό Συμβούλιο του κράτους βρέθηκε στα έδρανα της υπεράσπισης

Ηλεκτρονικό μπλόκο σε καπνό και αλκοόλ για ανηλίκους – Τι αλλάζει στα κέντρα ψυχαγωγίας

Ελλάδα Χτες
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η προστασία των παιδιών είναι ζήτημα ευθύνης και τεχνολογίας

Έφοδοι της ΕΛΑΣ σε οίκους ανοχής στην Αθήνα‑ Συνελήφθησαν 15 γυναίκες

Ελλάδα Χτες
Κινούνται οι διαδικασίες σφράγισης και επανασφράγισης των συγκεκριμένων οίκων ανοχής